Dieta Dukan |
Autor |
Wiadomość |
Bea.tka
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 17:23 Dieta Dukan
|

|
Spotkalam ostatnio kolezanke i jestem onieśmielona jej wyglądem który jak mówi zawdziecza diecie Dukana. Do tego stopnia że nie jestem w stanie nie wypróbowac :P
A Wy co o tym sądzicie? Ktoś stosował? Polecacie, odradzacie? |
Ostatnio zmieniony przez kisia Czw Paź 27, 2011 00:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 21:35
|

|
moja mama chwilke stosowala;)
czula sie OK:)
ale zapal szybko minal:) |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 23:40
|

|
tydzień dukana, miesiac równoważącej, mniej więcej tak to wyglada, więc lepiej się zastanowić czy psychicznie się tyle wytrzyma ;) |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 09:53
|

|
jeśli bedziecie mieć wspierać to dam rade!
Generalnie leci 4dzien 2kilo w dół samopoczucie dzis juz ok bo wczoraj myslałam ze zjade z tego swiata .. no i zobaczymy jak bedzie dalej (motywacja jest!)
a moze ktos tez dietkuje i sie dołaczy do tematu ... w grupie razniej ;) ;) ;) |
|
|
|
|
Piotrulek
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 16:25
|

Imię: Piotr
|
D_y_s_z_k__a napisał/a: | a moze ktos tez dietkuje i sie dołaczy do tematu |
ja jestem na diecie,ale nie jest to takie harakiri o jakim piszesz powyżej,dieta powinna być dobrana i prowadzona przez specjalistę w dziedzinie dietetyki,gdyż samo chudnięcie to nie wszystko i zbyt szybkie może doprowadzić do kłopotów... |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 17:23
|

|
Wiem wiem ale postanowilam spróbowac na dietetyka mnie nie stac. Myśle ze ta dieta może zmienić moje nawyki żywieniowe i o to chyba chodzi ... Wiele osób ją poleca wiele tez odradza. Ja chce spróbować na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam <>< |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 19:49
|

|
6 dzień leci i smakuje mi to czym sie zajadam :) |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 22:38
|

|
Ponoć potrafi strasznie zniszczyć nerki i zakwasić organizm. Moi "teściowie" niesamowicie na niej schudli,ale już wrócili do swojej starej wagi. Jak dla mnie najlepsza dietą jest MŻ=mniej żreć. Po takich dietkach predzej czy później i tak się znowu przytyje jeśli nie będzie się siebie skrupulatnie pilnować. Wyrobienie w sobie pewnych nawyków plus trochę ruchu są zdrowsze i przyjemniejsze niż katowanie się. |
Ostatnio zmieniony przez Czarnulka Sob Paź 15, 2011 22:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 02:33
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
a na czym polega ta dieta bo nie chce mi się grzebać po necie :) |
|
|
|
|
Piotrulek
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 09:19
|

Imię: Piotr
|
Czarnulka napisał/a: | niesamowicie na niej schudli,ale już wrócili do swojej starej wagi. |
taki jest właśnie efekt diet internetowych...
Czarnulka napisał/a: | Wyrobienie w sobie pewnych nawyków plus trochę ruchu są zdrowsze i przyjemniejsze niż katowanie się. |
aby nabrać takich właśnie nawyków należy znać podstawy metabolizmu swojego organizmu,ale w tej materii trzeba być wykształconym lub posłuchać profesjonalnych dietetyków... |
|
|
|
|
Basia K
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 18:15
|

|
kisia napisał/a: | na czym polega ta dieta |
W wielkim skrócie:"Główne założenia diety Dukana opierają się na wyeliminowaniu z jadłospisu węglowodanów i wprowadzeniu jak największej ilości białka"
Czarnulka napisał/a: | Ponoć potrafi strasznie zniszczyć nerki i zakwasić organizm |
Moja koleżanka (którą,Kisiu poznałaś) właśnie z tego powodu musiała ją przerwac.
Inna z kolei stosuje ją od chyba 3 lat,schudła przeogromnie,ale na temat jakichkolwiek wyników badań się nie wypowiada. |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 20:06
|

|
Piotrulek napisał/a: | tej materii trzeba być wykształconym lub posłuchać profesjonalnych dietetyków... |
Zupełnie się nie zgadzam. Chyba,że ktoś ignoruje sygnały swojego organizmu, bądź ich nie dostrzega, bo nie potrafi. Wtedy, owszem, warto iść do dietetyka.
Są też osoby, które obserwują swój organizm i potrafią dostrzec co im sprzyja, a co nie. Ja nigdy nie miałam jakiegoś większego problemu z nadwagą, a jeśli już to sama dochodziłam co powinnam wyeliminować. Dlatego jestem zadowolona z mojego wyglądu, a i również należę do zdrowych osób. |
|
|
|
|
plusz0wy
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 14:01
|

Imię: Grzesiek
|
Czarnulka napisał/a: | Dlatego jestem zadowolona z mojego wyglądu |
dobrze wiedzieć, że są jeszcze osoby zadowolone z siebie :) |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 17:37
|

|
plusz0wy napisał/a: | Czarnulka napisał/a: | Dlatego jestem zadowolona z mojego wyglądu |
dobrze wiedzieć, że są jeszcze osoby zadowolone z siebie :) |
pewnie że dobrze !! Ja sie zapuściłam stety niestety i teraz musze pracowac nad sobą. Musze i chce, przede wszystkim dla siebie :))
Kisiu widze że już mniej więcej wiesz na czym ta dietka polega ;)
pozdrawiam <>< |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 11:41
|

|
3,5 w dół dobry początek ;> |
|
|
|
|
Nikaa
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:08
|

|
tak tylko ta dieta polega na tym ze jak raz wyeliminujesz te weglowodany to dobrze by bylo do nich nie wracac juz NIGDY! a to nie mozliwe bo czlowiek ich potrzebuje.. tak jak Piotrulek napisal najlepiej isc do dietetyka.. zeby dal nam skierowania na badania i wtedy przystapic do diety.. slyszalam tez o diecie gdzie sie je wedlug swojej grupy krwi..
AAA i dieta MŻ jest super rewelacyjna.. mniej jesc dosc czesto wyeliminowac slodycze wode curkowana troche ruchu :) i beda efekty :D |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 13:52
|

|
e tam nigdy jakies błedne informacje masz ... a pilnować sie trzeba przy mż czy dietach od dietetyków a nawet po dukanie, tym bardziej im wieksze są skłonności do tycia. |
|
|
|
|
Agacisko ;-)
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 16:22
|

|
W jaki sposób może wpłynąć na nasze zdrowie?
Dieta Dukana przede wszystkim powoduje przejście naszego organizmu w stan przewlekłej ketozy, czyli procesu, w którym dochodzi do spalania tłuszczów przy znacznym niedoborze glukozy we krwi. Przewlekła ketoza to zakłócenie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu i zakwaszanie go. Długotrwała kwasica ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i może prowadzić do: odwodnienia, osłabienia i senności, nudności i wymiotów, bólów brzucha i w klatce piersiowej oraz do zaburzeń elektrolitowych (hipokaliemia, hiponatremia, hipofosfatemia). Jak nasz organizm radzi sobie z nadmiernymi pokładami białka? W niektórych przypadkach może dochodzić do odkładania się metabolitów tego składnika w nerkach, co z kolei znacznie zwiększa ryzyko częściowej lub całkowitej niewydolności tych narządów.
W swojej praktyce spotkałem wiele osób, które skarżyły się na skutki diety wysokobiałkowej.
Pani Joanna (31 lat, nauczycielka z województwa świętokrzyskiego): W czasie ciąży lekarz prowadzący zwrócił uwagę na niepokojące wyniki profilu nerkowego w badaniach morfologicznych krwi. W ciągu kilku miesięcy nastąpiła poprawa. Po kilku latach Pani Joanna chcąc zgubić kilka kilogramów postanowiła stosować dietę dr. Dukana. W przeciągu 1,5 miesiąca zrobiła przypadkowo badania kontrolne krwi, w wynikach ujawniło się, że funkcja filtracji nerek znacznie się pogorszyła. Lekarz zdecydowanie zalecił odstawienie diety, efekt - po okresie miesiąca nerki znowu zaczęły normalnie funkcjonować. Niestety, Pani Joanna wróciła bardzo szybko do swojej poprzedniej wagi.
Musimy również pamiętać, iż zbyt duża ilość białka w diecie to także zagrożenie dla innego bardzo ważnego narządu, jakim jest wątroba. To ona bierze udział w przemianach wszystkich białek, jakie trafiają do naszego organizmu. Dlatego nagłe zwiększenie podaży tego składnika w diecie może przeciążyć ten narząd i doprowadzić do jego niewydolności. Dieta dr. Dukana jest również bardzo niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Duże ilości białka podwyższają ciśnienie krwi i mogą być w skrajnych przypadkach przyczyną udarów lub zawałów serca.
Długotrwałe wykluczenie z diety owoców i warzyw oraz produktów zbożowych i tłuszczów najpewniej doprowadzą nasz organizm do bardzo niebezpiecznych niedoborów witamin i składników mineralnych (wit.C; tych z grupy B, kwasu foliowego, fosforu, wapnia i magnezu oraz potasu). U mężczyzn stosowanie diety Dukana może wpłynąć na obniżenie libido ze względu na zdecydowane obniżenie dostarczanej energii wraz z pożywieniem.
Musimy zwracać szczególną uwagę na wszystkie diety, które mają prowadzić do szybkiej utraty kilogramów, a dodatkowo eliminują z pożywienia jeden lub dwa główne składniki odżywcze (białka, tłuszcze lub węglowodany). Prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna ogranicza spożywanie energii, ale w swym składzie zawiera wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Każdy powinien odpowiedzieć sobie na pytanie: czy chcę zaryzykować utratę lub pogorszenie się mojego zdrowia dla diety, która przez większość specjalistów i wybitnych naukowców jest zdecydowanie odradzana, a wręcz przez nich odrzucana? Osobiście, jako magister dietetyki bezwzględnie odradzam stosowanie diety Dukana. |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 17:51
|

|
łooo kurde... nie wiem juz sama |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Nie Paź 23, 2011 13:27
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
D_y_s_z_k__a napisał/a: | łooo kurde... nie wiem juz sama |
chyba najlepiej udać się do dietetyka,który/a dopasuje dietę do potrzeb Twojego organizmu |
|
|
|
|
|