| 
		O Gotowaniu na luzie | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
   	
         
		 sebek  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Mar 01, 2009 23:29   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: daleka 
                         | 
      
         
            
               aleście się o wegetarianiźmie rozpisali, ja wiem jedno, jakbym przestał jeść mięso to miesiaca bym nie przeżył, na wegetarjańską dietę trzeba mieć czas...... ja niestety przez ostatnie półtorej roku śniadanie jem o 7 rano, potem jakas mała przekąska w okolicach 12 typu bułka albo drożdżówka, a obiad około 19-21 :/
 
 
 
co do gotowania itd. dzis trochę pzezsadziłem z mieszaniem składników na omlety, wyszło z tego 12 sztuk o srednicy około 20 cm, ledwie to spałaszowałem :D
 
 
jak ktoś lubi słodkie to polecam jeszcze kupić te okrągłe płaty ryżowe (ryż prażony) i posmarowac nutellą albo prażonym jabłkiem, pycha :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Deszcz  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Mar 02, 2009 00:47   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączył: 24 Lis 2008 
                         | 
      
         
            
               kisia jakby był dobry pomysł zrobienia czegoś wspólnie z partnerem, to myślę, że zabawa w kuchni byłaby świetnym odprężeniem. Przecież wielu ludzi, nie ważne czy to Kobiet, czy Mężczyzn, gotowanie relaksuje, nawet jest czymś w rodzaju hobby ;) 
 
Ja ostatnio przygotowałem sałatkę śledziową (jako dodatek do ziemniaków) z jabłkiem i cebulą w jogurcie naturalnym. Takie pytanko: czy Wy jak kupujecie śledzie to opłukujecie je dokładnie wodą, czy zostawiacie tak jak są (wtedy są bardziej słone) ?   :oczami: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 aoyaga  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Maj 15, 2010 16:06   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 11 Maj 2010 
                         | 
      
         
            
               uuuuu coś widzę że wątek przygasł aka przydechł..... a szkoda bo o gotowaniu rozmówki (i jedzeniu:D) się fajowsko rozwinęły...
 
a mówię o tym bo ja pomimo skromnego wieku;P dla rodzinki gotuję od kilku lat i uwielbiam to robić!! a jeszcze bardziej jeść :D 
 
 
upiec ciasto - 10 zł
 
zobaczyć radość w oczach innych z powodu kolejnych gramów wagi od pysznego ciasta-bezcenne  ;) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Maj 15, 2010 18:57   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
                	  | aoyaga napisał/a: | 	 		  | uuuuu coś widzę że wątek przygasł aka przydechł..... a szkoda bo o gotowaniu rozmówki (i jedzeniu:D) się fajowsko rozwinęły | 	   to rozwijaj temat śmiało :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 sebek  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Maj 15, 2010 19:28   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: daleka 
                         | 
      
         
            
               | hmmm w sumie sobie tak myślę że można by się powymieniać przepisami jak ktoś  ma coś nie typowego  :] | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 bocianu  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Maj 15, 2010 19:38   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: Wojtek 
                  Dołączył: 07 Cze 2005 Skąd: Zubrzyque 
                         | 
      
         
            
                	  | sebek napisał/a: | 	 		  | hmmm w sumie sobie tak myślę że można by się powymieniać przepisami jak ktoś  ma coś nie typowego  :] | 	  
 
 
nie wiem czy to nietypowe ale dobra, powymieniamy sie :)
 
 
taka zupa na szybko, bardzo lubię.
 
 
Zupa z groszku puszki 
 
 
Składniki:
 
- 2 kostki bulionowe
 
- duża marchew
 
- kalarepa (opcjonalnie)
 
- jajko
 
- 2 łyżki mąki pszennej
 
- puszka zielonego groszku
 
 
 
Nalewamy wody do połowy średniej wielkości garnka. Wrzucamy 2 kostki bulionowe i stawiamy na gazie. W międzyczasie na grubej tarce ucieramy marchewę i do gara (ostatnio w ramach eksperymentu dodatkowo przytarłem też kalarepę i elegancko pasowało). Następnie do kubka wbijamy jajko, dodajemy mąkę, odrobinę solimy i ucieramy łyżeczką, aż się ładnie wszystko zwiąże. Ma mieć lekko lejącą konsystencje. W międzyczasie zagotowała się nam sie pięknie woda, więc podkręcamy kurek, żeby buzowała jak szalona i zgrabnie wlewamy ciasto z kubka do wody cienkim strumyczkiem z większej wysokości, starajac sie lać w prześwity między tym co pływa na górze. Po opróżnieniu kubka zmiejszamy gaz i zabieramy się za otwieranie puszki z groszkiem. Groszek koniecznie Pudliszki. Najlepiej się komponuje. Groszek wlewamy cały - razem z zalewą. I tak na małym gazie dajemy mu się pogotować z 5 minut. Sprawdzamy czy aby nie mdłe i doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Na koniec można udekorować posiekaną pietruszką lub koprem.
 
 
Ja robię to w 20 minut. A Ty? | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Maj 15, 2010 20:18   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
                	  | sebek napisał/a: | 	 		  | można by się powymieniać przepisami jak ktoś ma coś nie typowego | 	   po to jest ten dział.
 
Wystarczy założyć nowy temat, w tytule podać nazwę potrawy, w treści podać sposób przyrządzenia, a Ci co wypróbują przepis będą mogli w danym temacie skomentować przepis lub podać swoje propozycje na tą potrawę
 
:D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Major  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Maj 16, 2010 01:14   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 2 
                  Dołączył: 19 Wrz 2005 Skąd: Londyn 
                         | 
      
         
            
               Bardzo prosty, szybki i malo odkrywczy obiadek:
 
Kurczak w sosie kremowo-pieczarkowym.
 
 
Skladniki:
 
2 piersi z kurczaka
 
500g pieczarek
 
1 cebula,
 
oliwa z oliwek
 
Sos z knora bialy hmmm tylko teraz pytanie jak on po polsku jest w anglii mam go jako Chicken Tonight (bialy sos na winie z kawalkami pieczarkow)
 
 
Sposob przygotowania:
 
Na patelnie wlac oliwe z oliwek i rozgrzac. Nastepnie posiekana niezbyt drobno cebule wrzucic na patelnie i lekko zezlocic ja. Do tego wrzucamy kurczaka posiekanego na kosteczki. Solimy i pieprzymy wedlug uznania. Dobrze tez troche wrzucic na kurczaka "przyprawe do kurczaka" firmy kamis. Nastepnie podsmarzamy miesko tak aby nabralo ladnego koloru. W miedzy czasie siekamy wszystkie pieczarki w drobne kawaleczki i dorzucamy do reszty na patelni. Wszystko mieszamy aby przesiakl kurczak zapachem i jak juz nabierze kolorow mocniejszych i pieczarki zrobia sie suchsze :D dolac sosu i wszystko mieszac az nabierze jednolitego koloru  :P Wylaczyc gaz i wrzucic na wczesniej ugotowany ryz badz ziemniaki. Obiad gotowy. 
 
 :wstyd: Sorki, nie jestem dobrym pisarzem przepisow. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 espi  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Maj 16, 2010 06:57   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: Ania 
                  Dołączyła: 06 Gru 2004 Skąd: z mamy ;) 
                         | 
      
         
            
               | Na winie i z pieczarkami był sos uncle ben's ale nie wiem czy jeszcze jest bo był paskudny. Z knorra nie ma takiego wynalazku w pl. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Nikaa  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Maj 16, 2010 16:25   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 25 Lut 2010 
                         | 
      
         
            
               Major, u nas tez jest taki sos.. i ja bardzo czesto robie taka potrawe o ktorej napisales.. pyszna jest.. tylko robie z sosem smietanowo- grzybowym.. 
 
i makaron nie wiem czy mam pisac wloska nazwe.. ale napisze po polsku korakdki.. cudnie to smakuje | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Major  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Maj 17, 2010 16:32   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 2 
                  Dołączył: 19 Wrz 2005 Skąd: Londyn 
                         | 
      
         
            
               | Nikaa, tutaj tez sie to nazywa cream with mushrooms. wiec w wolnym tlumaczeniu mamy smietanowo grzybowy. Tak sadzilem ze ten sos jest w polsce, bo wiekszosc tych produktow jest rozprowadzana na cala europe. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Nikaa  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Maj 17, 2010 17:16   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 25 Lut 2010 
                         | 
      
         
            
               | ja kocham takie zwykle proste nalesniki.. choc ostatnio zrobilam nalesniki z kurczakiem i ryzem.. super pycha.. i sos zrobilam czosnkowy sama.. z majonezu czosnku i keczupu :) pycha :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 bocianu  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Maj 17, 2010 17:26   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: Wojtek 
                  Dołączył: 07 Cze 2005 Skąd: Zubrzyque 
                         | 
      
         
            
               a ja właśnie wciągnąłem naleśniczka.
 
a najbardziej lubie chyba ze szpinakiem i serem pleśniowym... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Nikaa  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Maj 17, 2010 17:41   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 25 Lut 2010 
                         | 
      
         
            
               bocianu, oooo moglbys sie podzielic..
 
ja jutro chyba zrobie ale z konfitura od babuni..
 
taka sliwkowa.. pychota | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 aoyaga  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Maj 17, 2010 20:29   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 11 Maj 2010 
                         | 
      
         
            
               mmmm.....naleśniczki to mogę ze wszystkim jeść, a najbardziej to z nutellą, dżemikiem z domowej spiżarni,białym serkiem,żółtym serkiem,szpinakiem,owocami itd....
 
a jeśli chodzi o ciasto to najlepsze (jak dla mnie) jest z maślanki z dodatkiem mąki kukurydzianej | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 dawsa  		  
		 
		 
				                 			    Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:46   przepis
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 02 Gru 2010 
                         | 
      
         
            
               Jeśli znacie jakieś smaczne i zdrowe danie to podajcie przepis.
 
Tylko żeby niebyło bardzo kaloryczne :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Arex30  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Gru 04, 2010 18:40   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 10 
                  Imię: Arkadiusz 
                  Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               dawsa,  oj tam oj tam niskokaloryczne :)
 
Ma być smacznie :)
 
Potem się to spali  hihihih | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 dawsa  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Gru 04, 2010 20:27   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 02 Gru 2010 
                         | 
      
         
            
               | no racja, ale żeby było smaczne nie musi przecież być kaloryczne | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 dzierlatka  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Sie 31, 2011 07:21   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 19 Lip 2011 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               arbuz w kostkę..ananas świeży w kostkę..dodać wódeczki..do lodówki....
 
"kopnie " leciutko  ;) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 dzierlatka  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Sie 31, 2011 07:25   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 19 Lip 2011 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               sezon paprykowy..czyli leczo...
 
papryka,pomidory,cebula,czosnek ,odrobina oleju słonecznikowego - do gara.
 
na patelni podsmażyć kiełbasę
 
 / toruńska,śląska,podwawelska/
 
połączyć ..kromal chlebka i szamanko gotowe... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
      | 
         
       |