Przesunięty przez: Bot Nie Maj 01, 2011 17:04 |
Wymiana kuchenek gazowych przez administracje |
Autor |
Wiadomość |
asia223-59
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 13:12 Wymiana kuchenek gazowych przez administracje
|

|
Prosze o pomoc chciala bym sie dowiedziec czy administracja wymienia kuchenki gazowe stare moja ma okolo 31 lat na nowe i czy trzeba za to placic.
Wiem ze jak przejmowalam mieszkanie to na stanie byla kuchenka gazowa i czy teraz nalezy to do administracji jej wymiana |
Ostatnio zmieniony przez Bot Nie Maj 01, 2011 17:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lama71
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 15:56
|

|
przyznam, że o czymś takim słyszę po raz pierwszy. Słyszałem o wymianie rur, kanalizacji. Słyszałem, że ludzie dostają z miasta mieszkania, w których spółdzielnia robi remonty kapitalne, ale na te mieszkania nie stać lokatorów, więc piszą podania o dofinansowanie, żeby mogli w nich mieszkać. Jakimś węglu darmowym. Ale kuchenka? Wiem, że jak jest na stanie mieszkania, to musi być, ale nigdzie nie jest chyba powiedziane jaka ma ona być. I chyba dobrze. |
|
|
|
|
asia223-59
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 17:01
|

|
Dzieki za te wiadomosc ale wiem napewno ze tak jest ale szukam przepisu ustawowawczego zeby miec czym sie bronic w administracji ale serdecznie dziekuje za wiadomosc i pozdrawiam |
|
|
|
|
maniek1
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 17:07
|

|
Wymiana kuchenki ?? :D a to z jakiej racji ? |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Maj 04, 2011 09:33
|

|
w teorii tak powinno byc. Jesli miasto daje mieszkanie z jakims wyposazeniem to jest za to wyposazenie odpowiedzialne. Wiec jesli cos sie zepsuje to "miasta" obowiazkiem jako wlasciciela jest ta kuchenke naprawic lub wymienic. W praktyce...pisalem kilka razy maile do administracji aby w koncu wymienili nam glupie zarowki na klatce schodowej. Kazdy zwalal odpowiedzialnosc na innego "kierownika". Pomoglo dopiero, gdy wyslalem wiadomosc do "kierownika kierownikow" na drugi dzien wszystko swiecilo jak ta lala. Moze to jest sposob dla Ciebie:)
maniek1 napisał/a: | Wymiana kuchenki ? a to z jakiej racji | a no wlasnie z takiej, ze ja nie jestem wlascicielem mieszkania wiec z jakiej racji ja mam wymieniac sprzet, ktory nigdy nie bedzie moj? jesli kaza mi sie wyprowadzic to chca miec kuchenke na stanie. To tak jakbys wynajmowal mieszkanie z kuchenka od prywatnej osoby. Jak sie zepsuje, to w Twoim obowiazku jest ta kuchenke wymienic? Nie wydaje mi sie |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Sro Maj 04, 2011 12:27
|

Imię: Mjeetek
|
Znalazłem coś takiego:
Cytat: | RE: Wynajem mieszkania - zepsuta kuchenka elektryczna - kto płaci?
Rozdział 2, Art. 6b. Ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego stanowi:
1. Najemca jest obowiązany utrzymywać lokal oraz pomieszczenia, do używania których jest uprawniony, we właściwym stanie technicznym i higieniczno-sanitarnym określonym odrębnymi przepisami oraz przestrzegać porządku domowego. Najemca jest także obowiązany dbać i chronić przed uszkodzeniem lub dewastacją części budynku przeznaczone do wspólnego użytku, jak dźwigi osobowe, klatki schodowe, korytarze, pomieszczenia zsypów, inne pomieszczenia gospodarcze oraz otoczenie budynku.
2. Najemcę obciąża naprawa i konserwacja:
1) podłóg, posadzek, wykładzin podłogowych oraz ściennych okładzin ceramicznych, szklanych i innych;
2) okien i drzwi;
3) wbudowanych mebli, łącznie z ich wymianą;
4) trzonów kuchennych, kuchni i grzejników wody przepływowej (gazowych, elektrycznych i węglowych), podgrzewaczy wody, wanien, brodzików, mis klozetowych, zlewozmywaków i umywalek wraz z syfonami, baterii i zaworów czerpalnych oraz innych urządzeń sanitarnych, w które lokal jest wyposażony, łącznie z ich wymianą;
5) osprzętu i zabezpieczeń instalacji elektrycznej, z wyłączeniem wymiany przewodów oraz osprzętu anteny zbiorczej;
6) pieców węglowych i akumulacyjnych, łącznie z wymianą zużytych elementów;
7) etażowego centralnego ogrzewania, a w przypadku gdy nie zostało ono zainstalowane na koszt wynajmującego, także jego wymiana;
przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności;
9) innych elementów wyposażenia lokalu i pomieszczeń przynależnych przez:
a) malowanie lub tapetowanie oraz naprawę uszkodzeń tynków ścian i sufitów,
b) malowanie drzwi i okien, wbudowanych mebli, urządzeń kuchennych, sanitarnych i grzewczych. |
|
|
|
|
|
asia223-59
Wysłany: Sro Maj 04, 2011 13:53
|

|
Dziekuje bardzo
krystian i khaman bardzo wazny dla mnie ten artykol serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
|
maniek1
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 21:40
|

|
Ale to jeśli już kupisz, to przy ewentualnej wyprowadzce masz prawo SWÓJ zakupiony sprzęt zabrać. Więc nie widzę problemu |
|
|
|
|
|