Czego najbardziej Wam brakuje w mieście ? |
Autor |
Wiadomość |
ellilamas
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 14:26
|

|
Odnośnie imprez kulturalnych, których zaczynają zazdrościć w regionie i Polsce (i np upominają się o organizację imprez gościnnych) wymieniłbym tutaj:
- Jazz w Ruinach
- Festiwal Ulicznicy (ten już chyba gościnnie nawet występował w Poznaniu czy Wrocławiu - nie pamiętam dokładnie)
- GOFFr Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy
- Gliwickie Spotkania Teatralne
Inne warte uwagi cykliczne imprezy:
Manufaktura Dźwięku, Halo!gen, CantateDeo, Festiwal Organowy, Międzynarodowy Festiwal Muzyczny ALL'IMPROVVISO
Jeśli ktoś marudzi że nic się nie dzieje, to znaczy, że na żadnych z tych wydarzeń nie był, bo ich nie zna. Tak samo jak Ci którzy narzekają na brak ścieżek rowerowych najczęściej nie mają nawet własnego roweru. |
|
|
|
|
Olka
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 00:27
|

|
Dorotka napisał/a: | po stracie paru tramwajek - mimo, że doskonale wiadomo, że stan techniczny taboru i torowisk był zagrożeniem dla życia i zdrowia pasażerów i kierowców na drogach. |
A teraz mamy wspaniałą brukówkę, która trzęsie samochodami prawie tak samo jak robiły to tory. Jest dużo głośniejsza niż asfalt, kosztowała 5 razy więcej;
a nad nią wciąż wisi trakcja elektryczna na rdzewiejących słupach - tylko czekać aż spadnie komuś na głowę. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 09:41
|

|
Olka napisał/a: | A teraz mamy wspaniałą brukówkę, która trzęsie samochodami prawie tak samo jak robiły to tory. Jest dużo głośniejsza niż asfalt, | a nie przesadzasz tak czasem?
Myślę sobie, że położono akurat kostkę brukową dlatego, że takie mogły być zalecenia konserwatorskie przy planie renowacji historycznego rynku i starówki z jej średniowiecznym układem.
Co do trakcji, to mam nadzieję, że prędzej czy później zniknie.
co do tramwajek jeszcze to podobno jest taki zamysł, żeby w przyszłości po remoncie starówki po Zwycięstwa, pomiędzy dworcem a Rynkiem kursował stylowy pojazd – rodzaj zabytkowego tramwaju. |
Ostatnio zmieniony przez Dorotka Pią Lis 26, 2010 09:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 09:42
|

Imię: Piotr
|
Olka napisał/a: |
A teraz mamy wspaniałą brukówkę, która trzęsie samochodami prawie tak samo jak robiły to tory. Jest dużo głośniejsza niż asfalt, kosztowała 5 razy więcej; | mnie to nie przeszkadza liczy sie estetyka w ścisłym centrum i oby każde uliczki w centrum tak wyglądały a nie paskudny asfalt :) :)
Olka napisał/a: | a nad nią wciąż wisi trakcja elektryczna na rdzewiejących słupach - tylko czekać aż spadnie komuś na głowę. | zgłos to niebezpieczeństwo Tramwajom ślaskim bo do nich nalezą te slupy i oni za nie odpowiadają :) |
|
|
|
|
ellilamas
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 14:10
|

|
[quote="Dorotka"] Olka napisał/a: |
Myślę sobie, że położono akurat kostkę brukową dlatego, że takie mogły być zalecenia konserwatorskie przy planie renowacji historycznego rynku i starówki z jej średniowiecznym układem. |
Muszę sprostować ten pogląd - ulica miała być wyremontowana z użyciem standardowej technologii asfaltowej, żadnych zaleceń konserwatorskich nie było. Kostka została użyta na wniosek Stowarzyszenia Moje Miasto. Kolejnym punktem wniosku było zamknięcie tej ulicy dla ruchu samochodowego i puszczenie go alternatywnym śladem. Co do tego punktu - na chwilę obecną to rozwiązanie na przyszłość. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 10:51
|

|
teraz to brakuje mi najbardziej koksiaków na ulicach ;)
A poważnie - brakuje żłobków. Cztery istniejące z ograniczoną ilością miejsc dla maluszków, w tym dwa nie prowadzące w ogóle grup poniżej 1 roku życia na 200 tysięczne miasto to masakra. |
|
|
|
|
Olka
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 00:08
|

|
Gmeras napisał/a: | zgłos to niebezpieczeństwo Tramwajom ślaskim bo do nich nalezą te slupy i oni za nie odpowiadają |
A miasto przy okazji tego "drobnego remontu" zgłosić nie mogło? |
|
|
|
|
|