Przy piwku bez dymka |
Autor |
Wiadomość |
Sou
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 13:19 Zakaz palenia
|

|
Ktos widzial juz jakies zmiany w Gliwickich lokalach? Budowa sal dla palacych itd? Obawiam sie ze tak jak oszukuja na piwie, nie nabijaja polowy rzeczy na kase (nawet ostatnio jakies smieszne mandaty za to dostali) tak samo beda kombinowac z zakazem palenia... |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 19:18 Re: Zakaz palenia
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
Sou napisał/a: | tak samo beda kombinowac z zakazem palenia... |
niestety masz rację.
A może któryś restaurator otworzy lokal tylko dla palących? wtedy tacy jak ja,którym przeszkadza dym z papierosów będą mieli spokój... |
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 21:03 Re: Zakaz palenia
|

|
Admike napisał/a: |
A może któryś restaurator otworzy lokal tylko dla palących? wtedy tacy jak ja,którym przeszkadza dym z papierosów będą mieli spokój... |
?:P
Ja licze na to ze jednak LUDZIE podzialaja i w razie kombinowania beda dzwonic na straz miejska/policje. Mysle ze po pewnym czasie zirytowani funkcjonariusze tak sie zajma sprawa ze bedzie zalatwiona;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 11:35
|

Imię: Piotr
|
Admike napisał/a: | A może któryś restaurator otworzy lokal tylko dla palących? wtedy tacy jak ja,którym przeszkadza dym z papierosów będą mieli spokój... | od jutra wchodzi ustawa ze taki lokal nie ma bytu w polskich realich :) Cytat: | Od 15 listopada zakaz palenia w miejscach publicznych w całej Polsce
Polska dołączy do państw, w których palacz będzie się mógł schronić w palarni. Zacznie obowiązywać zakaz palenia w miejscach publicznych. (fot. sxc)
Nie będzie można zapalić w taksówce, w pubie czy restauracji, chyba, że będzie duża, ze specjalną salą, ściśle odizolowaną od reszty lokalu.
Niepalący nie będą mogli być narażeni nawet na najmniejszy ślad dymu we wspólnej szatni i korytarzu do toalety.
Zobacz: W pracy będzie można tylko palić za zgodą szefa
W ocenie Magdaleny Petryniak ze Stowarzyszenia Manko, organizatora kampanii społecznych polskabezdymu i lokalbezpapierosa, p l, Polacy są "ZA". Zrozumieli, że tracą nie tylko pieniądze - puszczamy z dymem16 miliardów złotych rocznie - ale i zdrowie.
Z sondaży przeprowadzonych przez Stowarzyszenie wynika, że trzy czwarte niepalących i ponad połowa palaczy popiera wprowadzany zakaz. Przewodniczący Obywatelskiej Koalicji Tytoń albo Zdrowie, Krzysztof Przewoźniak, podkreśla, że średni poziom stężenia dymu papierosowego w polskich pubach i restauracjach piętnastokrotnie przekracza górną granicę normy zdrowotnej. Wieczorami, w co trudno uwierzyć, ale tak wynika z badań naukowych, norma jest przekraczana aż 260 razy.
Barmani i kelnerzy cieszą się z nowego prawa, właściciele lokali trochę się boją utraty klientów i zysków.
Tymczasem - podkreśla Krzysztof Przewoźniak - dochody lokali w Nowym Jorku po wprowadzeniu zakazu palenia wzrosły o prawie 9%. Wprowadzając nowe prawo Polska dołącza do długiej listy państw chroniących swych obywateli przed dymem tytoniowym. To standard we wszystkich rozwiniętych gospodarkach.
Zobacz: Po 2012 r nie uświadczysz miejsca dla palącego
Całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych, bez możliwości tworzenia palarni, pierwsza wprowadziła Irlandia, w 2004 roku. Dwa lata później Szkocja i Walia. Bezwzględny zakaz obowiązuje też w Irlandii Północnej, Anglii, Turcji i Grecji.
Polska dołączy do państw, w których palacz będzie się mógł schronić w palarni. Na tej liście już jest 25 europejskich państw. Palić, gdzie dusza zapragnie można na Białorusi, w Rosji, na Ukrainie, Czechach i Słowacji, Cyprze,?otwie, Mołdawii i na Węgrzech. Można się też wybrać z papierosem na inny kontynent. |
|
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 15:12
|

|
Narazie bylem tylko w Cuba Libre od wejscia zakazu. W lokalu w ogole nie mozna palic. Lekko czyc dym bo chyba wciaga go przez drzwi jak ludzie wchodza... Ogolnie pozytywnie.
Teraz tylko ludzie musza sie zaczac myc bo smrod papierosow juz nie zabija ich zapachu ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 15:26
|

Imię: Piotr
|
tez bylem w kilku lokalach i w każdym zakaz przestrzegano :) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 09:55
|

|
"Chociaż obowiązuje nowa ustawa i spore restrykcje za palenie w knajpach, jeśli nie ma tam specjalnie wydzielonej strefy, klienci jednego z katowickich pubów nadal bezkarnie zaciągają się dymkiem. Jak to możliwe? Właściciel założył Klub Wielbicieli Tytoniu. Członkowie otrzymują legitymacje członkowskie, a zgodę na przebywanie w zadymionym lokalu podpisują w specjalnym zeszycie..."
Stworzenie zamkniętego klubu - z legitymacjami członkowskimi dla klientów - wyklucza lokal spod przestrzeni publicznej. Goście lokalu otrzymują legitymacje członkowskie.
Utworzenie klubu ma także inne zalety - można wprowadzić ograniczenia - na przykład wiekowe czy inne wedle uznania właściciela i dobierać sobie klientów według uznania.
Proste, łatwe i przyjemne... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 13:15
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Dorotka, a co z koncesja ? na Piwo i inne ?
Okazuje sie że nie do końca takie proste.
Natomiast jako ze Gwarek/Rocka/Iglo to w zasadzie jeden lokal to zakaz palenia obowiazuje w Igloo, a w Gwarku i Rocka ... dymi sie |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 14:23
|

|
Arex30 napisał/a: | Dorotka, a co z koncesja ? na Piwo i inne ?
Okazuje sie że nie do końca takie proste |
aaale co ma piernik do wiatraka? przecież kluby też mają koncesje na sprzedaż alkoholu, różnica pomiędzy klubami a zwykłymi knajpami polega na tym, że nie są ogólnodostępne (publiczne) tylko goszczą wybraną grupę osób. Nie wiem jak to działa w szczegółach - podałam jedynie jeden z funkcjonujących już sposobów obejścia ustawy. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 19:00
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Dorotka, no właśnie ..... Dorotka napisał/a: | óżnica pomiędzy klubami a zwykłymi knajpami polega na tym, że nie są ogólnodostępne (publiczne) tylko goszczą wybraną grupę osób. |
I tu jest problem ..... bo ustawa mówi o gastronomii a to czy lokal jest otwarty na innych czy na klubowiczów ma ogromne okazuje się znaczenie.
Klub gości jedynie ( zrzeszonych ) gości którzy spotykają się tam w określonym celu np. Paleniu papierosów.
A konsumpcja pozostaje konsumpcją i jako taka podlega pod ustawę :) |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 20:44
|

Zaproszone osoby: 2
|
Bo w polsce to trzeba na każdym kroku kombinować i iść pod górke. Skoro w gwarku gromadzą się ludzie to znaczy, że jest to miejsce publiczne tak samo jak inne restauracje czy kafeterie więc zakaz palenia powinien być ewidentnie przestrzegany. Mam nadzieje, że jednak polacy szybko dojżeją do nie palenia w jakichkolwiek miejscach publicznych. |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 22:15
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
Major, ma rację,przecież jedno z podstawowych tekstów w j.polskim brzmi "przepisy są po to,żeby je łamać"
a tak na poważnie:to byłem w Norymberdze,gdy w Niemczech,w Bawarii wprowadzano zakaz palenia w miejscach publicznych i oczywiście również były protesty,ale jednak przestrzegano tego zakazu
Major napisał/a: | Mam nadzieje, że jednak polacy szybko dojżeją do nie palenia w jakichkolwiek miejscach publicznych. |
ja również |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 23:54
|

|
ja ogólnie nie chodzę po lokalach bo nie mam kiedy i nie mam po co, ale mnie ten zakaz się podoba, żeby jeszcze tak w akademikach go egzekwowano, jak ja nie trawię tego smrodu (u mnie w domu nikt nie pali i wystarczy że palacz przejdzie koło mnie to już wiem że ta osoba lubi się zaciągać) a najgorsze to że podciąga pod drzwiami do pokoju i wszystkie ciuchy czuć takim swądem nawet jak się w nich ani razu nie wychodziło tylko wiszą na wieszaku :zdegustowany: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 00:25
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
od momentu wprowadzenia u nas zakazu byłam na razie tylko w jednym lokalu i oczywiście zakaz został wprowadzony. Palacze, żeby zapalić wychodzą na zewnątrz, palą przy lokalu i niestety rzucają pety na chodnik bo nie ma gdzie zgasić papierosa :/ |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Sob Lis 27, 2010 12:30
|

Imię: Ania
|
Arex30 napisał/a: | Natomiast jako ze Gwarek/Rocka/Iglo to w zasadzie jeden lokal to zakaz palenia obowiazuje w Igloo, a w Gwarku i Rocka ... dymi sie |
Nie zgodzę się. Byłam w Igloo w środę. Pali się. |
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 20:46
|

|
W Magnesie "wymyslili sobie" ze podarkadami nie wolno palic a na dole wolno.
Chyba sobie nie doczytali ustawy ktora jasno mowi:
Cytat: | „palarnia” — wyodrębnione konstrukcyjnie od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych
pomieszczenie, odpowiednio oznaczone, służące wyłącznie do palenia wyrobów tytoniowych zaopatrzone w wywiewną wentylację mechaniczną lub system filtracyjny w taki sposób, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń. |
a oni zrobili sobie "palarnie" ktora obejmuje jedyna toalete i chociazby nie oddzielona od niej szatnie ktora przeciez nie jest palarnia.
Wydaje mi sie jednak, ze zdaja sobie sprawe z tego ze "dol" nie jest palarnia dlatego nie jest oznaczony jako palarnia a jedyna informacja o tym ze to palarnia to wydrukowana kartka A4 powieszona gdzies na boku.
Pewnie bym to mial gdzies bo lokal bardzo sredni jesli chodzi o muzyke i towarzystwo ale po kontakcie z "ochroniazami" chyba poswiece troche czasu na ta sprawe ;) |
|
|
|
|
wojtalez
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 21:00
|

|
Oczywiście w Hemingway-u nikt się zakazem nie przejął - zadymione jak zawsze. Zastanawiam się czy mają w d... kary finansowe czy poprostu mają dobre układy ze "stróżami prawa"... |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 21:53
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
trzeba wykazać inicjatywę samoobywatelską i zadzwonić z donosem... |
|
|
|
|
Grabarz
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 08:51
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
Witam, czy na dzień dzisiejszy są w Gliwicach miejsca, w których można palić przy piwie ? Chodzi mi tylko o legalnie wydzielone miejsca :) Z tego co wyżej przeczytałem, to jedynie mozna na chama spróbować zapalić. |
|
|
|
|
plusz0wy
Wysłany: Pią Mar 18, 2011 10:44
|

Imię: Grzesiek
|
z tego co pamiętam to na piętrze w 4arcie cała sala jest dla palących. Więc tam można pić i palić do woli ;) |
|
|
|
|
|