Podium |
Autor |
Wiadomość |
kisia
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 22:00
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
slowik24, Na razie nie wiem kto i co miałby pisać na takim tematycznym forum, ale życzę powodzenia w działalności :) |
|
|
|
|
Andrzeju
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 22:16 Potrzebne nam to Podium czy nie ?
|

Imię: Andrzej
|
Podium budzi kontrowersje. Glownie jednak dyskusja toczy sie wokol spraw ekonomicznych, a ja mam watpliwosci czy w ogole nam taki obiekt jest potrzebny.
Z jednej strony moze to podniesc atrakcyjnosc kulturalna Gliwic, ale z drugiej strony stanowi chyba wprost konkurencje dla Spodka i nie wiem czy jeden z tych obiektow nie jest skazany przez to na plajte.
No i wlasnie - przede wszystkim to uwazam, ze miasta Slaska nie powinny miedzy soba konkurowac, ale starac sie pewne elementy infrastuktury, kultury, rozrywki budowac wspolnie. Tylko tak mamy szanse na konkurowanie z Krakowem czy Wroclawiem. Mlodzi ludzi, studenci wola jechac studiowac do Wroclawia czy Krakowa, bo klimat inny, a to nam uszczupla zasoby ludzkie. Podium to inwestycja ponad-miejska, powinna zatem byc elementem planu rozwoju Slaska jako calosci. Nie spotkalem sie zeby ktos w tym kontekscie ja analizowal.
Co o tym sadzicie? |
|
|
|
|
Solid_Wood
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 10:34
|

|
dyskusja już trwa w innym temacie :-) h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=5947
dzieki za spostrzegawczosc temat zostal scalony-szamanka |
Ostatnio zmieniony przez Szamanka Pią Lis 19, 2010 11:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Andrzeju
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 16:15
|

|
Dzieki za przerzucenie mojego tematu na juz toczaca sie dyskusje. Prawde mowiac szukalem ale tyle tych watkow ze nie znalazlem.
Jak mowie - dla mnie podstawowa watpliwoscia jest to, ze inwestycje takie jak Podium, czyli majace znaczenie ponad miejskie powinny byc budowane w koordynacji regionalnej. W ogole Slaskowi brak centrum. Moze daloby sie zbudowac cos co pelniloby role rynku. Nie rynek, ale cos o roli rynku. Np wykorzystac tereny poidustrialne w stylu starej huty, koksowni czy czegos tam jeszcze. Dodac do tego dobrze dzialajaca komunikacje i udawac ze Slask to jedno miasto.
W moim przekonaniu budowanie Podium przez Gliwice, bez ogladania sie na inne miasta i wkomponowania tego typu inwestycji w calosc, jest przejawem megalomanii. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 21:30
|

|
moje zdanie co do Podium się nie zmieniło, nie rozumiem jednak w jakim celu mamy się oglądać na inne miasta |
|
|
|
|
Andrzeju
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 21:47
|

|
Dlaczego mamy sie ogladac na inne miasta? Dlatego zeby ze soba nie konkurowac tylko rozwijac sie jako jeden organizm. Na razie tego nie ma i jakie sa efekty? - miasta Slaska sie wyludniaja, a Krakow, Wroclaw rosnie w sile. Znam kilku ludzi ktorzy na pytanie gdzie co chca studiowac mowia 'nie wiem co ale wiem ze w Krakowie'. A to miedzy innymi i w duzym stopniu efekt tego, ze nie spojnego programu rozwoju.
Dwa ze Podium jezeli mialoby byc na potrzeby Gliwic jest za duze. Jest to wiec inwestycja o skali regionalnej. Chyba wiec logicznym jest uzgadniac budowe na forum innych miast. Na tej zasadzie - my zbudujemy Podiium a Wy odnowcie Park Wypoczynku, a jeszcze inni teatr. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 00:51
|

|
Andrzeju napisał/a: | miasta Slaska sie wyludniaja, a Krakow, Wroclaw rosnie w sile. | jednak na pewno nie z powodu rozwijania się jako jeden organizm ;) Po prostu są to większe miasta, przez co propozycja dla studentów jest ciekawsza. Andrzeju napisał/a: | Podium jezeli mialoby byc na potrzeby Gliwic jest za duze | oczywiście, Andrzeju napisał/a: | Jest to wiec inwestycja o skali regionalnej. | też z tym się zgadzam Andrzeju napisał/a: | wiec logicznym jest uzgadniac budowe na forum innych miast | dla mnie nie jest to logiczne. Chorzów nie uzgadniał z nami budowy Parku Wypoczynku. |
|
|
|
|
Andrzeju
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 06:45
|

|
No wlasnie - sa to wieksze miasta. Wieksze od Gliwic, Chorzowa, Rudy, ale mniejsze od calej aglomeracji Slaskiej, ktora kiedys poetycko nazwana zostala Siedmiogrodem :-). Scalenie tych miast w jeden organizm nie jest zadaniem latwym ani szybkim, ale moim zdaniem koniecznym jezeli chcemy konkurowac z np Krakowem. Zeby je scalic trzeba by moim zdaniem po pierwsze sprawnej komunikacji a po drugie budowy centrum kulturalnego. Oczywiscie nie zbudujemy sobie rynku ale mozemy wykorzystac zabudowania poindustrialne by zrobic cos nie gorszego od rynku, co pelnilo by podobna role.
Co do parku w chorzowie - po pierwsze byl on budowany w czasach socjalizmu, kiedy ekonomia sie nie liczyla, a inwestycje planowano centralnie. Ale nawet wtedy uznano, ze to jest park o znaczeniu regionalnym. Dlatego nazywa sie Wojewodzkim Parkiem Kultury i Wypoczynku a nie chorzowskim. Nawiasem mowiac jest to gotwy element systemu kulkturalno-rozrywkowo-sportowego ktory jest w moim przekonaniu potrzebny Slaskowi. Park ten przezywal powazne klopoty w latach 90 i na poczatku 00 wlasnie ze wzgledu na to ze nagle zostal na glowie Chorzowa a byl to dla Chorzowa ciezar zbyt duzy. Moim zdaniem tym agrumentem parku chorzowskiego to przyznalas mi racje ze myslisz podobnie. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 08:50
|

|
Andrzeju napisał/a: | W moim przekonaniu budowanie Podium przez Gliwice, bez ogladania sie na inne miasta i wkomponowania tego typu inwestycji w calosc, jest przejawem megalomanii. |
Taaa, zostawmy w tym miejscu najlepiej ten stary zabytkowy stadionik... takie to urocze miejsce.
Rozumiem, że inne inwestycje w Gliwicach też są godne krytyki w Twoim przekonaniu? Na przykład taka uczelnia - nie dość że druga już w jednym mieście to jeszcze nietechniczna więc pewnie będzie konkurować z katowicką - nieeeładnie, nie po koleżeńsku. A basen? Nie ma innego w okolicy o takich wymiarach - zapytajmy więc co na to Zabrze, Bytom i Pcim Dolny. Moim zdaniem takie podejście hamuje rozwój.
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego aż takie ważne ma być połączenie się śląskich miast w jeden wielki dziwny twór - po to, żeby konkurować z Krakowem? Ale po co? Ten "wyścig" o nie wiadomo właściwie co nie jest przejawem megalomanii? |
|
|
|
|
Henio.eu
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 18:50
|

|
Andrzeju napisał/a: | Moze daloby sie zbudowac cos co pelniloby role rynku. Nie rynek, ale cos o roli rynku. |
Tak właściwie to Gliwice mają rynek... i jako taki kulturalno - artystyczny zakątek metropolii starczy, tylko ludzie muszą mieć możliwość tu dojechać bez problemu, mieć gdzie zaparkować... wiedzieć o tym miejscu. A żeby ludzie chcieli tu przyjechać najpierw trzeba wytworzyć klimat miejsca, coś się dzieje w tym kierunku ale wciąż za mało.
Wspólne miasto... myślę, że na razie myślmy o wspólnej metropolii, jednym z 10 ośrodków w Polsce w oparciu o które ma się rozwijać nasz kraj - przynajmniej wg. założeń do 2030r. |
|
|
|
|
|