Zbiórka elektrośmieci |
Autor |
Wiadomość |
kobi
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 18:45 Zbiórka elektrośmieci
|

Imię: Bożydar :]
|
Czasami trzeba się pozbyć starych, popsutych czy też po prostu niepotrzebnych rzeczy, ale niekoniecznie wyrzucać do śmietnika. Potrzebuję info o zbiórkach zużytego sprzętu elektrycznego/elektronicznego. Co jakiś czas prowadzone są takie akcje, ale niekoniecznie jest o nich głośno (a może jednak?). Może ktoś wie czy wkrótce będzie coś takiego organizowanego w naszym mieście? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 22:22
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
oooo tez bym się paru rzeczy pozbyła, działają ale mam już nowsze modele tych urządzeń :D |
|
|
|
|
Solid_Wood
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 18:33
|

|
Stale można oddać elektrośmieci w Gliwicach na Kaszubskiej 2 w Remondisie.
Tutaj baza autoryzowanych punktów zbierania elektrośmieci: h t t p;//w w w elektroeko, p l/oddaj_nam_swoj_ZSEE/68,baza.html?idKats[]=374
Może też tam będą mieli informację, kiedy odbędzie się akcja "objazdowa" po osiedlach. Ja sądzę, że powinni to robić np. raz w miesiącu, w końcu nie każdy ma samochód, a jeśli ma to niekoniecznie o wymiarach duże lodówki... :-) |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 14:46
|

|
ZBIERAMY ELEKTROŚMIECI
Chcesz pozbyć się z domu dawno nieużywanych lub niedziałających urządzeń elektrycznych i elektronicznych? Nie wiesz dokładnie, jak to zrobić? W Gliwicach trwa akcja zbierania elektrośmieci. Organizuje ją Wydział Środowiska Urzędu Miejskiego we współpracy z krakowską Organizacją Odzysku BIOSYSTEM.
– Raz w miesiącu (od maja do października) w poszczególnych dzielnicach miasta będziemy zbierać elektorodpady. W najbliższych dniach odwiedzimy Ostropę, Wilcze Gardło, osiedle Waryńskiego oraz ?abędy – informuje Dariusz Stanek z Wydziału Środowiska UM. Gdzie i kiedy pojawią się specjalnie oznakowane stanowiska, w których będzie można zostawić stary sprzęt ?
* 24 czerwca, godz. 15.00 – 18.30 – parking przy ul. Żabińskiego (w sąsiedztwie „Biedronki”), plac przed kościołem Zesłania Ducha Świętego przy ul. Daszyńskiego oraz Plac Jaśminu.
* 26 czerwca, godz. 9.00 – 13.00 – teren Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 przy ul. Partyzantów 25.
Każda osoba, która odda np. stary telewizor, telefon, monitor, lodówkę, kuchenkę, pralkę, niedziałające radio, zużyte świetlówki energooszczędne lub inne niepotrzebne urządzenia, otrzyma w zamian upominek. Zbiórką elektrośmieci zajmuje się gliwicka firma UTIKO (ul. Poniatowskiego 29).
Należy pamiętać, że elektroodpadów nie wolno wyrzucać do śmietnika. Starych czy zepsutych urządzeń nie należy także przechowywać. Zawierają one toksyczne metale ciężkie oraz niebezpieczne związki chemiczne. Biorąc udział w miejskiej akcji, można pozbyć się nie tylko przedmiotów kompletnie już niepotrzebnych, lecz zadbać przy okazji o własne zdrowie i najbliższe otoczenie. (bom)
Informacje : Wydział Środowiska UM, tel. 32/238-54-82
w w w um.gliwice, p l |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 15:39
|

Imię: Ania
|
Cudnie :) Mam dwa stare tv i nie wiedziałam co z nimi zrobić :/ Teraz już wiem :) |
|
|
|
|
Danielo
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 17:48
|

|
przy osiedlowych hasiokach można kawałek miejsca za gospodarować na elektroniczny sprzęt np raz w miesiącu wywóz tego, ciekawe czy doczekamy się maszyn w sklepach lidl,biedronka np. które niszczą plastikowe butelki , za jedną butelkę w niemczech jest 0,25 euro |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 18:42
|

|
Danielo napisał/a: | przy osiedlowych hasiokach można kawałek miejsca za gospodarować na elektroniczny sprzęt np raz w miesiącu wywóz tego, ciekawe czy doczekamy się maszyn w sklepach lidl,biedronka np. które niszczą plastikowe butelki , za jedną butelkę w niemczech jest 0,25 euro |
obawiam się że dłuugo jeszcze poczekamy, a nic tak nie demotywuje do segregacji jak widok śmieciarki w której potem to wszystko posegregowane trafia do jednego zbiornika :dobani: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 00:25
|

|
kobi napisał/a: | Zbiórką elektrośmieci zajmuje się gliwicka firma UTIKO (ul. Poniatowskiego 29). | do nich na Poniatowskiego do godz. 16:00, tez można codziennie przywodzić zużyte urządzenia. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 19:56
|

|
kisia napisał/a: | do nich na Poniatowskiego do godz. 16:00, tez można codziennie przywodzić zużyte urządzenia. |
I jeszcze zapłacić za to. Dzięki :P
No i pozbyłem się starego monitora i skanera, w końcu nie zajmuje miejsca w sypialni :hurra: Ludzie przeważnie zostawiali telewizory - nawet sporo się tego nazbierało. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 00:03
|

|
kobi napisał/a: | kisia napisał/a: | do nich na Poniatowskiego do godz. 16:00, tez można codziennie przywodzić zużyte urządzenia. |
I jeszcze zapłacić za to. Dzięki :P |
nie musiałam nic płacić za to, ze oddawałam popsute czajniki bezprzewodowe |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 09:20
|

|
kisia napisał/a: | nie musiałam nic płacić za to, ze oddawałam popsute czajniki bezprzewodowe |
Z firmy oddawaliśmy stare monitory i musieliśmy płacić. Zresztą info o opłatach jest na ich stronie. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 09:36
|

|
NO TO NIE WIEM, BO CZAJNIKI ODDAWA?AM TEŻ Z FIRMY
corki caps sie wcisnął |
|
|
|
|
winiu
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 13:33 odbiór elektrosmieci
|

|
ELEKTROŚMIECI ODBIERA GLIWICKA FIRMA TECHNIKA MIESZCZ?CA SIę NA ULCY.TOSZECKIEJ 2,TEL.32 338 38 00,MOZNA ZADZWONIC ODBIOR? SPRZET OSOBIŚCIE,MOZNA PODJECHAC I ODDAC NA TOSZECKIEJ 2.FIRMA ORGANIZUJE RÓWNIEŻ ZBIÓRKI ELEKTROŚMIECI,KONTAKT 505075766
[ Komentarz dodany przez: khaman: Wto Maj 17, 2011 19:38 ]
Nie piszemy capsem! |
Ostatnio zmieniony przez Bot Wto Maj 17, 2011 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|