Poprzedni temat «» Następny temat
Strefy Płatnego Parkowania w Gliwicach!!!
Autor Wiadomość
DJ Martinez 
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 02:10   Strefy Płatnego Parkowania w Gliwicach!!!  

Imię: Marcin
17 radnych za, 6 przeciw, 2 wstrzymało się od głosu.
Po burzliwej, dwugodzinnej dyskusji, radni przyjęli dzisiaj wieczorem projekt wprowadzenia w Gliwicach stref płatnego parkowania w nieco złagodzonej wersji.

Tak Mniej więcej ponoć wersja złagodzona ma wyglądać: Bo oficjalnej jeszcze nie opublikowano:Co Ja o Tym myślę... Nadal za drogo i w moim przypadku chyba coraz rzadziej będę jechał autem do centrum, bo dwie godzinki to juz jedno piwko na rynku :) :) :) :) :) Poniższe info jest ze strony Informatora Rynkowego.

Pół godziny za złotówkę
Wprowadzono możliwość krótkiego parkowania, do pół godziny w strefie zielonej i czerwonej za złotówkę. Niestety autorzy dokumentu w dalszym ciągu nie chcą przekonać się do pomysłu darmowych 15 minut mierzonych za pomocą kartonowego zegara.

Tylko trochę taniej
Pierwsza godzina w strefie czerwonej staniała o 50 groszy. Zamiast 3 złotych, zapłacimy 2,50. Druga godzina to już wydatek 3 złotych, trzecia 3,50, kolejne 2,50 zł. Stawki pozostały więc na bardzo wysokim poziomie, który według nas ciągle jest nie do zaakceptowania.
W nieco tańszej strefie zielonej stawki wynoszą odpowiednio 2 złote za pierwszą godzinę, 2,40 za drugą, 2,80 za trzecią. Każda kolejna to wydatek 2 zł.

Staniał abonament dla firm
Znacznie obniżono abonament dla podmiotów gospodarczych, zamiast wcześniejszych 240 złotych za miesiąc w strefie czerwonej - 120 złotych. W strefie zielonej abonament wynosi 80 złotych.
Ale uwaga! Pojawiła się tutaj zmiana niekorzystna dla mieszkańców. Możliwość wykupienia abonamentu przewidziano tylko dla podmiotów gospodarczych posiadających tytuł prawny do lokalu. Nie jest jasne czy preferencyjne stawki obejmą również pracowników.
W projekcie próżno szukać możliwości wykupienia abonamentu miesięcznego dla zwykłych mieszkańców. Dla nich przewidziano stawki godzinowe lub abonament dzienny, wynoszący 18 złotych w strefie czerwonej lub 12 złotych w strefie zielonej.

Z logiką na bakier. Zmieniono zasięg strefy.
Korekcie poddano również zasięg strefy. Wprowadzono możliwość parkowania na ulicach, które według poprzedniego projektu miały być w ogóle wyłączone z parkowania (np. ul. Grodowa).
Nowy projekt nie precyzuje jednak ile miejsc dla samochodów przewidziano na poszczególnych ulicach.
Trudno zrozumieć logikę, którą kierowano się przy wyznaczaniu stref. W najdroższej strefie znalazły się mniej uczęszczane ulice mieszkalne (np. Korfantego, Lompy), natomiast w strefie tańszej część ścisłego centrum, ul. Dubois, Barlickiego, Fredry.

Mieszkańcy bez zmian
Bez zmian pozostała zryczałtowana opłata dla mieszkańców zameldowanych w strefie. Wynosi ona miesięcznie 10 złotych.
Ale uwaga! Mamy tu ograniczenia. Według tej preferencyjnej stawki każda zameldowana osoba może parkować tylko jeden samochód. Osoba zameldowana na pobyt tymczasowy może wystąpić o zryczałtowaną opłatę dopiero po... upływie roku od pierwszego zameldowania.
A co mają zrobić mieszkańcy wynajmujący mieszkania w centrum, bez meldunku? Według pomysłodawców projektu - płacić za każdą dobę 18 lub 12 złotych, szukać miejsca na podwórku albo wynająć sobie mieszkanie poza strefą.
Ostatnio zmieniony przez DJ Martinez Pią Kwi 25, 2008 02:11, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email www Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 09:05     

DJ Martinez, Polacy zawsze mieli chore pomysły. A w Gliwicach to chyba juz najbardziej! W centrum Katowic za parkowanie płaci sie za godzine 1,50 i to w dowolnym miejscu. Czy Gliwice sie juz uwazaja za Krakow gdzie własnie tam sa podobne opłaty?
Tragedia!
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 10:19     

nasze ulice nie sa do tego przygotowane i bedzie totalny burdel. w normalnych krajach jest tak, ze jedna strona ulicy to parking tylko dla tych mieszkancow, ktorzy posiadaj pozwolenie. a druga strona dla tych, ktorzy wykupuja bileciki w parkometrach. przez co mieszkancy maja pewnosc, ze ich miejsce pod domem zawsze jest i placa rocznie za cos z czego korzystaja. nawet w centrum miasta sa ulice, ktore sa wylaczone z platnego parkowania. platne parkowanie jest ograniczone czasowo. moim zdaniem ceny sa dobre, bo przynajmniej rozlozni sie troche centrum gliwic. wszystkie ulice wokol rynku sa totalna porazka, jak sie ma dluzsze i szersze auto to przejechac jest sztuka. tylko, zeby ktos tego dopilnowal, a sprawdzajacy bileciki byli uczciwi i sumienni
PW Email Cytuj
koniuszko 
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 00:42     

Imię: Mariusz
dobra a ja mam pytanie, czy jako mieszkaniec i posiadając abonament bede miał zapewnione miejsce? W końcu jak mam płacić "Abonament" to do czegoś on zobowiązuje. Bo jak mam wykupić i kombinować gdzie zaparkować to coś czuję że trzeba będzie zacząć parkować na środku ulicy. Niech zrobią najwyżej wyznaczoną strefę na ulicy gdzie tylko mieszkańcy parkują. Ale w to wątpię znając te chore pomysły
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 15:35     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Prawdopodobnie powstanie nowy P?ATNY :/ parking przy Politechnice Śląskiej od str ul. Akademickiej przed Wydz. Górniczym. Osłupkowali cały teren, który jak na razie jest pusty, samochody parkowac tam nie mogą i zeby znaleźć miejsce do parkowania trzeba się nie mało naszukać :/ Biednym studentom, zawsze wiatr w oczy wieje
Ostatnio zmieniony przez kisia Czw Kwi 15, 2010 15:36, w całości zmieniany 2 razy  
PW Email Cytuj
plusz0wy 
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 16:44     

Imię: Grzesiek
niestety...nawet pomiędzy akademikami zabronili parkować i poustawiali jakieś dziwne donice żeby uniemożliwić wjazd ;)
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 11:31     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
Nie dziwię się między akademikami był na prawde "budrel" ale w takim razie Polibuda winna wydieliś miejsce do parkowania dla studentów :) ja bym zlikwidowała te obskórne działki i zagospodarowała odpowiednio ten teren, są koło akademików i byłoby dobrze jakby był tam parking wtedy nie było by większego kłopotu z tłokiem w miasteczku akademickim :P
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 01:31     

jak z tymi parkingami? sa czy ich nie ma?
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 09:35     

krystian, nie ma, za to pojawiają sie barierki w miejscach gdzie kierowcy parkowali "na dziko", np na ul. Oriona przy pierwszym wejściu kąpielisko, było sporo miejsca do parkowania, teraz jest tam sporo barierek :/ Płatny parking zapchany, a straż miejska sobie używa na kierowcach parkujących na osiedlu. W sobotę wystawili bardzo dużo mandatów :/ Po prostu PORAŻKA :!:
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 09:39     

Imię: Bożydar :]
kisia napisał/a:
krystian, nie ma, za to pojawiają sie barierki w miejscach gdzie kierowcy parkowali "na dziko", np na ul. Oriona przy pierwszym wejściu kąpielisko, było sporo miejsca do parkowania, teraz jest tam sporo barierek :/ Płatny parking zapchany, a straż miejska sobie używa na kierowcach parkujących na osiedlu. W sobotę wystawili bardzo dużo mandatów :/ Po prostu PORAŻKA :!:

Najprościej karać w taki właśnie sposób. Nie zapewnią miejsc więc ludzie są zmuszeni parkować gdzie popadnie a potem trach! I zjawia się straż miejska.
Nie lepiej rowerkiem na kąpielisko? ;)
Za to na Zawiszy postawili zakazy parkowania w związku z budową koło sądu a ludzie i tak parkują. Strażnicy często tędy spacerują, ale jakoś nie wlepili jeszcze żadnego mandatu ;)
PW Email Cytuj
budda 
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 16:27     

Imię: marcin
Ostatinmi czasy remontują wiele dróg i parkingów. Niestety parkingi po remoncie wyglądają biednie, ciasno.. Niegdyś wolne miejsce zastępuje obecnie trawa. Podobnie problem (jednakże nie z parkowaniem a z przepustowością) występuje po niegdysiejszym remoncie "pająka"- zamiast cypla z trawnikiem można by umożliwić skręt w prawo w Kozielską mniej drastyczny.
Wracając do parkingów- posiadając tak ciasny parking pod blokiem wielu kierowców w okresach, gdzie wiele samochodów się zjeżdża jest zmuszonych parkować na trawie. No i.. straż miejska:)
PW Email www Cytuj
Bronia121 
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 11:55     

Imię: Bronisława
Co do parkingów w centrum Gliwic jest fatalnie i drogo np. w Zabrzu za godzinę postoju na parkingu płacę 1,50 natomiast w Gliwicach koło GCH za godzinę 3,00 to jest wielka różnica.Odnośnie parkingów koło kąpieliska Leśniego powinno ich tam bym więcej jak przyjdzie sobota czy niedziela sporo ludzi przyjeżdża na kąpielisko i parkują na miejscach parkingowych dla mieszkańców którzy jak przyjadą z pracy lub zakupów nie mają gdzie postawić swojego samochodu.
PW Email Cytuj
Titanic 
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 08:19     

Czy te strefy płatnego parkowania funkcjonują czy nie? Pytam, bo wczoraj miałem "przyjemność" powrotu z pracy autobusem linii 932. GPS włączyłem już jak autobus stał w korku ze 2 minuty w korku na Toszeckiej za przystankiem przy Dziewanny. Ponieważ kierowca był twardy - nie wyprzedził ogonka w przeciwieństwie do innych trzech, które nas minęły, ja też postanowiłem być twardy i odbyć całą wycieczkę w komfortowych, siedzących warunkach i sprawdzić ile będzie trwała. Trwała wraz z pętelką na Perseusza ok. pół godziny.
h t t p;//w w w endomondo, c o m/workouts/13827085

Wpisałem żeglarstwo, bo jest najmniej kaloriożerne ;)
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 01:53     

Titanic, zupełnie nie rozumiem Twojego postu.
Pytasz o płatne parkingi, opowiadasz podróż autobusem, a na koniec jeszcze ten tekst z żeglarstwem :niepewny: no i po co Ci GPS w autobusie ? :niepewny:
PW Email Cytuj
Titanic 
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 18:31     

Płatne parkingi miały zredukować problem przejazdu przez centrum miasta. Tymczasem to, co się dzieje zakrawa o pomstę do nieba. Włączyłem GPS, żeby sprawdzić jaką średnią prędkość osiąga ślimak.

Wstawka o żeglarstwie była dlatego, że nie chciałem sobie podbijać statystyki spalonych kalorii w dzienniku.
PW Email Cytuj
Solid_Wood 
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 19:10     

Titanic napisał/a:
Płatne parkingi miały zredukować problem przejazdu przez centrum miasta. Tymczasem to, co się dzieje

płatnych parkingów jeszcze nie ma, więc nie ma co porównywać "tymczasem"...
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 01:47     

Titanic napisał/a:
Tymczasem to, co się dzieje zakrawa o pomstę do nieba
a ze tak spytam, ile zajmuje podroz autobusem przez centrum miasta? I co masz na mysli mowiac "przez centrum"? Jedzie po Zwyciestwa?
PW Email Cytuj
Titanic 
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 14:18     

Podróż z Pl. Krakowskiego (autobus był o czasie czyli o 14:50) zajęła ok. 40 minut. Autobus nie jedzie przez Starówkę czy Zwycięstwa ale ilość tych małych jednoosobowych puszek przekracza już wszelką przepustowość w godzinach szczytu.

Na autobusy mówi się, że zawalidrogi ale mam proste pytanie: co przejedzie szybciej przez skrzyżowanie 2 autobusy po 100 pasażerów (stary ikarus ma 145 miejsc) czyli razem 200 osób, czy 150 samochodów osobowych, w których jedzie też 200 osób?

Dla mnie wniosek jest jeden - musi się przestać opłacać wjeżdżać samochodem osobowym do centrum miasta - wtedy znikną korki.
Ostatnio zmieniony przez Titanic Czw Cze 23, 2011 14:31, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 10:04     

punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia. Najlepiej unikac godzin szczytu i tyle. Zawsze byly i beda korki
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu