MOJA SPECJALNOŚć TO..................... |
Autor |
Wiadomość |
kisia
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:50
|


Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
:kwasny: :offtopic: :zabanowany: :ban?: |
|
|
|
|
Azbe [Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 10:01
|
|
kisia napisał/a: | przypominam że w tym temacie z szczególności powinny być umieszczanie Przepisy na potrawy które są waszą specjalnością wręcz wizytówką!!!!!!!!!!!!!!! na luźne gadanie zapraszam do tematu h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=367&start=80]O gotowaniu na luzie Azbe napisał/a: | umiem wysikać swoje inicjały na śniegu :P :rotfl: :rotfl: | rozumiem, ze potem to zjadasz ? :przestraszony: bo my tu o gotowaniu i jedzeniu piszemy :P | '
oł... ale działu już nie zobaczyłem hahahaha
co do ścisłości żółty śnieg (i nie tylko) kiedyś wyparuje, pojawi sie ponownie jako biały wraz z kolejnym opadem - tak więc nie czuł bym sie taki bezpieczny
to moją specjalnością na dzisiaj są naleśniki, a za tydzień będą pierogi ruskie :)
szklanka mąki (taka ćwiartucha kilograma)
• 1 łyżeczka cukru pudru jak lubisz słodkie to se 2 dorzuć (ale można bez cukru - obojetne)
• 2 jajka
• szklana mleka
• szczypta soli
• takie 2-3 łyżki od zupy oleju
bno i wiadomo co robimy wciepujemy mąke jajka i mleko i cukra pudra też, bieremy mixera, jecsze dorzucami szczypuche soli żeby nie było i oleju też se dolewamy te 3 łyżki. Wkładamy miksera i wziuuuuuuuuuuuuuu smigamy ostro aż sie zrobi papu papu. jak by było fest za gęste to troche wody można dolać, a jak by było za rzadkie, takie jak woda prawie to se mąką sypnąć i bedzie wporzo i wziuuuuuuuu miksujemy dalej. Później na rozgrzana patelnie smigamy nakrętkę oleju, albo 2... żeby sie ładnie wytłusciło i sobie nalewamy czymśtam cyzm nam wygodnie płaską warstwe i pieknymi ruchami rozprowadzamy nasze przynne ciasto tak żeby było na całej powierzchni patelni po kilkudziesięciu sekundach podrzucamy sobie ciasto tak zeby sie obróciło i spadło spowrotem na patelnie i se smażymy drugą strone a później mo,zna tak na 5-10 sekund jescze raz przewrocic i jescze raz - żeby nabrało kolorku
no i mamy naleśnika - prawda że proste ? :) :super: :super: :super: |
Ostatnio zmieniony przez Azbe Sob Lut 21, 2009 10:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 21:19
|


Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Dołączył: 25 Maj 2005 Skąd: z nienacka
|
genialne w swojej prostocie i jakże orginalne :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 12:24
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
ja ostatnio jadłam sałatke (jesli mozna to nazwac sałatką), pozniej zrobiłam ja w domu.
Kupuje sie paczke, lub dwie pierozkow rawioli, czym mniejsze tym lepsze, sa z roznym nadzieniem, mnie najbardziej smakuja te zserowym. Pierozki gotujemy odcedzamy , zlewamy zimna wodą. Do miski kroimy zielonego ogorka dosc drobno, kilka pomidorow bez skory, duzo szczypiorku, koperku i jakie tam jeszcze zioła sobie chcecie, kroimy rowniez jedną kostke sera feta w małe kawałki. Mieszamy gęstą smietane z majonezem dodajemy do tego soli i pieprzu wlewamy do michy mieszamy i jemy pysznosci :) |
|
|
|
|
Prezes
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 17:14
|

Imię: Dawid
Dołączył: 10 Cze 2009 Skąd: Pyskowice
|
Moją specjalnością była kawa mrożona, lecz niestety zająłem się czymś innym i już nie mam do tego "ręki". Żałuję tego :( |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 13:43
|


Dołączył: 24 Lis 2008
|
Letnią porą, dorwałem w swoje ręce jedno z sezonowych warzyw: cukinię :)
Zrobiłem z niej "placuszki" - nieskromnie palce lizać :oczami:
W sumie z obraniem cukinii (chyba najdłużej mi to zajęło), czas przygotowania ok. godzinę (jak dla kucharza amatora) i już polewałem sosem na talerzu :)
Podawane z sosem czosnkowym. |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sob Sie 15, 2009 00:29
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Deszcz napisał/a: | Zrobiłem z niej "placuszki" - |
mozna prosic o przepis?? |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 13:43
|


Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice
|
ja własnie zrobiłam pyszne placki bananowe . szkoda tylko ze ja ich jesc nie bede ;( |
|
|
|
|
Justa
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 15:23
|

Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
|
moja specjalność to ostatnio "fasolówka na szybko" z fasolki szparagowej :) |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 14:59
|


Dołączyła: 24 Cze 2004 Skąd: Gliwice/Zabrze
|
a ja tam lubie kotleciki z kalafiora mniam mniam :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 19:21
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
mnie ostatnio zasmakowała pewna sałatka, robi sie ja bardzo szybko. Napewno ja znacie bo to nic nowego, ale podam przepis dla tych , ktorzy jej jeszcze nie probowali.
potrzebne rzeczy to:
2 puszki tunczyka w sosie własnym
6 jaj na twardo
puszka kukurydzy
zółty ser
majonez
szczypiorek
tunczyka dokładnie odsączamy z wody, kukurydze rowniez.
Do miski na sam spód wkładamy jedną puszke tunczyka, na to trzy starte na tarce jajka, na to pół puszki kukurydzy i na koncu starty zółty ser, przykrywamy to warstwą majonezu.Robimy dwie takie same warstwy. Na jajko dajemy pokrojony szczypiorek, jajko i tunczyka mozna lekko posolic, ale nie duzo bo majonez jest slony. Nic nie mieszamy. Nakładając sobie na talerzyk staramy sie brac sałatke od spodu aby nabrac wszystkie warstwy.
nie wiem czy ktos to zrozumie co tu nabazgrałam , ale chyba nie umiem pisac przepisów :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 22:09
|


Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Dorothea napisał/a: | chyba nie umiem pisac przepisów | umiesz umiesz, ja zakumałam :D |
|
|
|
|
plusz0wy
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 15:07
|


Imię: Grzesiek
Dołączył: 12 Sie 2009 Skąd: skądęsatąra
|
A ja uwielbiam placki ziemniaczane.... Mniammmm. Jest przy nich sporo roboty ale jak w tygodniu się nie jest na garnuszku u mamusi trzeba sobie jakoś czasem dogodzić :rotfl: |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 20:23
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
kisia napisał/a: | umiesz umiesz, ja zakumałam :D |
bo Ty kumata kobieta jestes :) :)
plusz0wy napisał/a: | placki ziemniaczane.... Mniammmm. Jest przy nich sporo roboty a |
ja tez bardzo lubie i moi domownicy rowniez, lubie je ulepszać, np: dodaje troszke pieczarek albo szynke. Aby ułatwic sobie prace zakupiłam specjalne urzadzenie, wkładam tam całe ziemniaczki
naciskam guziczek i za dwie minutki mam wszystko starte. :)
Babka ziemniaczana jest jeszcze lepsiejsza :) :) |
Ostatnio zmieniony przez Dorothea Sro Wrz 09, 2009 20:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
plusz0wy
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 11:04
|


Imię: Grzesiek
Dołączył: 12 Sie 2009 Skąd: skądęsatąra
|
Dorothea napisał/a: | zakupiłam specjalne urzadzenie |
w domu również takowe posiadam, ale w akademiku muszę radzić sobie starymi dobrymi sposobami :) I ja też daję dodatki - starte paluchy na tarce :rotfl: Żartuję oczywiście jestem już specem w te klocki ;) |
|
|
|
|
Justa
Wysłany: Wto Paź 06, 2009 13:06
|

Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
|
a u mnie dziś na obiad zupa ogórkowa (ogórki sama kisiłam) i naleśniki z takim samym nadzieniem jak pierożki ruskie zapiekane z serem żółtym ;) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Nie Paź 11, 2009 11:26
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Justa napisał/a: | naleśniki z takim samym nadzieniem jak pierożki ruskie zapiekane z serem żółtym ;) |
czyli wkładasz to wszystko do naczynia zaroodpornego posypujesz serem i wkładasz do piekarnika? Na ile minut ? |
|
|
|
|
Justa
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 17:57
|

Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
|
do naczynia żaroodpornego wkładam naleśniki z nadzieniem,zapiekam 10 min,potem posypuje serem i jeszcze ze 3 min zeby ser sie roztopił a nie zrobił twardy :) |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 14:39
|


Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice
|
... kładzione klopsiki gotowane z mieska kurzego z makaronem i sosikiem koperkowym.
zazwyczaj robie to danie po niedzielnym rosole jak zostaje gotowany kurak , miele go z 1 jajkiem z duza iloscia czosnku , przyprawy : pieprz tymianek, sól,troche bazylii, koperku troche. konsystencja ma byc kleista tak zeby po włożeniu łyzki łyzka stała. kładziemy na wrzatek nabierajac łyzka miesko z przyprawami i gotujemy przez chwilke. Ja robie to w małej ilosci wody bo potem z tej wody robie sos dodajac koperku i zatrzepujac mąka z jogurtem naturalnym. mniammmmmmmmmmmmmmmmmmm
mało klaoryczne i zdrowe jedzonko :hyhy: |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 19:07
|


Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
katarzyna35k-ce, nie wiedziałam, ze z Ciebie taka kuchara ;) |
|
|
|
|
|