Poprzedni temat «» Następny temat
MOJA SPECJALNOŚć TO.....................
Autor Wiadomość
kisia 
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 23:50     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
:kwasny: :offtopic: :zabanowany: :ban?:
Profil
PW Email Cytuj
Azbe
[Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 10:01     

kisia napisał/a:
przypominam że w tym temacie z szczególności powinny być umieszczanie Przepisy na potrawy które są waszą specjalnością wręcz wizytówką!!!!!!!!!!!!!!! na luźne gadanie zapraszam do tematu h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=367&start=80]O gotowaniu na luzie
Azbe napisał/a:
umiem wysikać swoje inicjały na śniegu :P :rotfl: :rotfl:
rozumiem, ze potem to zjadasz ? :przestraszony: bo my tu o gotowaniu i jedzeniu piszemy :P
'




oł... ale działu już nie zobaczyłem hahahaha
co do ścisłości żółty śnieg (i nie tylko) kiedyś wyparuje, pojawi sie ponownie jako biały wraz z kolejnym opadem - tak więc nie czuł bym sie taki bezpieczny





to moją specjalnością na dzisiaj są naleśniki, a za tydzień będą pierogi ruskie :)


szklanka mąki (taka ćwiartucha kilograma)
• 1 łyżeczka cukru pudru jak lubisz słodkie to se 2 dorzuć (ale można bez cukru - obojetne)
• 2 jajka
• szklana mleka
• szczypta soli
• takie 2-3 łyżki od zupy oleju


bno i wiadomo co robimy wciepujemy mąke jajka i mleko i cukra pudra też, bieremy mixera, jecsze dorzucami szczypuche soli żeby nie było i oleju też se dolewamy te 3 łyżki. Wkładamy miksera i wziuuuuuuuuuuuuuu smigamy ostro aż sie zrobi papu papu. jak by było fest za gęste to troche wody można dolać, a jak by było za rzadkie, takie jak woda prawie to se mąką sypnąć i bedzie wporzo i wziuuuuuuuu miksujemy dalej. Później na rozgrzana patelnie smigamy nakrętkę oleju, albo 2... żeby sie ładnie wytłusciło i sobie nalewamy czymśtam cyzm nam wygodnie płaską warstwe i pieknymi ruchami rozprowadzamy nasze przynne ciasto tak żeby było na całej powierzchni patelni po kilkudziesięciu sekundach podrzucamy sobie ciasto tak zeby sie obróciło i spadło spowrotem na patelnie i se smażymy drugą strone a później mo,zna tak na 5-10 sekund jescze raz przewrocic i jescze raz - żeby nabrało kolorku


no i mamy naleśnika - prawda że proste ? :) :super: :super: :super:
Ostatnio zmieniony przez Azbe Sob Lut 21, 2009 10:02, w całości zmieniany 1 raz  
Cytuj
trunks 
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 21:19     



Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Dołączył: 25 Maj 2005
Skąd: z nienacka
genialne w swojej prostocie i jakże orginalne :)
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 12:24     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
ja ostatnio jadłam sałatke (jesli mozna to nazwac sałatką), pozniej zrobiłam ja w domu.
Kupuje sie paczke, lub dwie pierozkow rawioli, czym mniejsze tym lepsze, sa z roznym nadzieniem, mnie najbardziej smakuja te zserowym. Pierozki gotujemy odcedzamy , zlewamy zimna wodą. Do miski kroimy zielonego ogorka dosc drobno, kilka pomidorow bez skory, duzo szczypiorku, koperku i jakie tam jeszcze zioła sobie chcecie, kroimy rowniez jedną kostke sera feta w małe kawałki. Mieszamy gęstą smietane z majonezem dodajemy do tego soli i pieprzu wlewamy do michy mieszamy i jemy pysznosci :)
Profil
PW Email Cytuj
Prezes 
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 17:14     


Imię: Dawid
Dołączył: 10 Cze 2009
Skąd: Pyskowice
Moją specjalnością była kawa mrożona, lecz niestety zająłem się czymś innym i już nie mam do tego "ręki". Żałuję tego :(
Profil
PW Email Cytuj
Deszcz 
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 13:43     



Dołączył: 24 Lis 2008
Letnią porą, dorwałem w swoje ręce jedno z sezonowych warzyw: cukinię :)
Zrobiłem z niej "placuszki" - nieskromnie palce lizać :oczami:
W sumie z obraniem cukinii (chyba najdłużej mi to zajęło), czas przygotowania ok. godzinę (jak dla kucharza amatora) i już polewałem sosem na talerzu :)
Podawane z sosem czosnkowym.
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Sob Sie 15, 2009 00:29     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Deszcz napisał/a:
Zrobiłem z niej "placuszki" -


mozna prosic o przepis??
Profil
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 13:43     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
ja własnie zrobiłam pyszne placki bananowe . szkoda tylko ze ja ich jesc nie bede ;(
Profil
PW Email Cytuj
Justa 
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 15:23     


Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
moja specjalność to ostatnio "fasolówka na szybko" z fasolki szparagowej :)
Profil
PW Email Cytuj
Bea.tka 
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 14:59     



Dołączyła: 24 Cze 2004
Skąd: Gliwice/Zabrze
a ja tam lubie kotleciki z kalafiora mniam mniam :)
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 19:21     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
mnie ostatnio zasmakowała pewna sałatka, robi sie ja bardzo szybko. Napewno ja znacie bo to nic nowego, ale podam przepis dla tych , ktorzy jej jeszcze nie probowali.
potrzebne rzeczy to:
2 puszki tunczyka w sosie własnym
6 jaj na twardo
puszka kukurydzy
zółty ser
majonez
szczypiorek

tunczyka dokładnie odsączamy z wody, kukurydze rowniez.
Do miski na sam spód wkładamy jedną puszke tunczyka, na to trzy starte na tarce jajka, na to pół puszki kukurydzy i na koncu starty zółty ser, przykrywamy to warstwą majonezu.Robimy dwie takie same warstwy. Na jajko dajemy pokrojony szczypiorek, jajko i tunczyka mozna lekko posolic, ale nie duzo bo majonez jest slony. Nic nie mieszamy. Nakładając sobie na talerzyk staramy sie brac sałatke od spodu aby nabrac wszystkie warstwy.

nie wiem czy ktos to zrozumie co tu nabazgrałam , ale chyba nie umiem pisac przepisów :)
Profil
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 22:09     



Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004
Skąd: Gliwice
Dorothea napisał/a:
chyba nie umiem pisac przepisów
umiesz umiesz, ja zakumałam :D
Profil
PW Email Cytuj
plusz0wy 
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 15:07     



Imię: Grzesiek
Dołączył: 12 Sie 2009
Skąd: skądęsatąra
A ja uwielbiam placki ziemniaczane.... Mniammmm. Jest przy nich sporo roboty ale jak w tygodniu się nie jest na garnuszku u mamusi trzeba sobie jakoś czasem dogodzić :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 20:23     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
kisia napisał/a:
umiesz umiesz, ja zakumałam :D


bo Ty kumata kobieta jestes :) :)

plusz0wy napisał/a:
placki ziemniaczane.... Mniammmm. Jest przy nich sporo roboty a


ja tez bardzo lubie i moi domownicy rowniez, lubie je ulepszać, np: dodaje troszke pieczarek albo szynke. Aby ułatwic sobie prace zakupiłam specjalne urzadzenie, wkładam tam całe ziemniaczki
naciskam guziczek i za dwie minutki mam wszystko starte. :)

Babka ziemniaczana jest jeszcze lepsiejsza :) :)
Ostatnio zmieniony przez Dorothea Sro Wrz 09, 2009 20:25, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
plusz0wy 
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 11:04     



Imię: Grzesiek
Dołączył: 12 Sie 2009
Skąd: skądęsatąra
Dorothea napisał/a:
zakupiłam specjalne urzadzenie

w domu również takowe posiadam, ale w akademiku muszę radzić sobie starymi dobrymi sposobami :) I ja też daję dodatki - starte paluchy na tarce :rotfl: Żartuję oczywiście jestem już specem w te klocki ;)
Profil
PW Email Cytuj
Justa 
Wysłany: Wto Paź 06, 2009 13:06     


Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
a u mnie dziś na obiad zupa ogórkowa (ogórki sama kisiłam) i naleśniki z takim samym nadzieniem jak pierożki ruskie zapiekane z serem żółtym ;)
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Nie Paź 11, 2009 11:26     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
Justa napisał/a:
naleśniki z takim samym nadzieniem jak pierożki ruskie zapiekane z serem żółtym ;)

czyli wkładasz to wszystko do naczynia zaroodpornego posypujesz serem i wkładasz do piekarnika? Na ile minut ?
Profil
PW Email Cytuj
Justa 
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 17:57     


Imię: Justyna
Dołączyła: 07 Wrz 2009
do naczynia żaroodpornego wkładam naleśniki z nadzieniem,zapiekam 10 min,potem posypuje serem i jeszcze ze 3 min zeby ser sie roztopił a nie zrobił twardy :)
Profil
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 14:39     



Dołączyła: 09 Sie 2006
Skąd: katowice
... kładzione klopsiki gotowane z mieska kurzego z makaronem i sosikiem koperkowym.

zazwyczaj robie to danie po niedzielnym rosole jak zostaje gotowany kurak , miele go z 1 jajkiem z duza iloscia czosnku , przyprawy : pieprz tymianek, sól,troche bazylii, koperku troche. konsystencja ma byc kleista tak zeby po włożeniu łyzki łyzka stała. kładziemy na wrzatek nabierajac łyzka miesko z przyprawami i gotujemy przez chwilke. Ja robie to w małej ilosci wody bo potem z tej wody robie sos dodajac koperku i zatrzepujac mąka z jogurtem naturalnym. mniammmmmmmmmmmmmmmmmmm
mało klaoryczne i zdrowe jedzonko :hyhy:
Profil
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 19:07     



Dołączyła: 25 Wrz 2005
Skąd: Sośnica
katarzyna35k-ce, nie wiedziałam, ze z Ciebie taka kuchara ;)
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008