Przesunięty przez: kisia Nie Lut 03, 2008 01:27 |
Prawo Jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
Danielo
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 00:02
|

|
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 20:13
|

|
no to sprawa wygląda tak:
ma być prawojazdy kategorii Am -> motorowery i te sprawy
A1-> coś na wzór tego A1 co jest teraz
A2-> prawo jazdy na motocykle, od 18 roku życia, ale tylko do jakiejś pojemności (do jakiej narazie nie wiadomo, ale na pewno na 1000ccm już nie wsiądziesz)
w wieku 24 lat będzie można zrobić normalną kategorię A (wszystkie pojemności),wiązać się to jednak będzie z ponownym kursem i egzaminem
co do WORD-u, zostaje w Gliwicach ale zostanie przeniesiony w inne miejsce
ustawa ma wejśc niby od września, ale czy zdażą wszystko sprecyzować nie wiadomo |
|
|
|
|
Agatka2008
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 22:59
|

|
| ale te A2 i A1 jeszcze dlugo dlugo nie wejdzie.. wszystko jest dopiero na etapie planowania.. tak jak chca zrobic prawo jazdy na quada.. skonczy sie sezon a oni dalej beda tylko mysleli a nic nie robili:) |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 08:34
|

|
| Agatka2008 napisał/a: | | ale te A2 i A1 jeszcze dlugo dlugo nie wejdzie.. wszystko jest dopiero na etapie planowania.. tak jak chca zrobic prawo jazdy na quada.. skonczy sie sezon a oni dalej beda tylko mysleli a nic nie robili:) |
i z tego samego powodu właśnie robię kolejne dodatkowe 2 kategorie, żeby mieć potem spokój, najspokojniejszy człowiek jest jak już ma i nie musi się martwić co znowu wymyślą :) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 17:43
|

|
jednak przenosza osrodek do Rybnika
h t t p;//w w w rynkowy, c o m, p l/wiadomosci/?p=4862 |
|
|
|
|
grzegorz_b_
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 11:07
|

|
| A jednak :kwasny: No to pięknie. Teraz będę z Żonką zasuwał na egz. aż do Rybnika. :zdegustowany: |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 16:42
|

|
| grzegorz_b_ napisał/a: | | A jednak :kwasny: No to pięknie. Teraz będę z Żonką zasuwał na egz. aż do Rybnika. :zdegustowany: |
ciesz się że tylko na egzamin, bo to w końcu tylko dwa razy miejmy nadzieję ;) niektórzy na kurs będą dojeżdżać 35 km :] |
|
|
|
|
grzegorz_b_
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 19:11
|

|
| sebek napisał/a: | | bo to w końcu tylko dwa razy miejmy nadzieję |
Taa, dwa razy :hyhy: |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 19:30
|

|
| czyżby atechniczne podejście do życia ? skądś to znam, bynajmniej siostrę już trenuję że biegi normalnie sie zmienia przy około 3500 obr a jak wyprzedza to piłować do 5000 :] |
|
|
|
|
grzegorz_b_
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 19:59
|

|
| No ja postanowiłem że całą instruktorkę pozostawiam w rękach fachowców. Może kilka podstawowych kwestii... Niech się kobita uczy na własnych błędach. Tylko pytanie ile te błędy będą kosztowały? :kwasny: |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 22:28
|

|
| hehe i to jest właśnie powód dla czego profilaktycznie szykuję już miejsce na drugie auto w obecnym garażu :) |
|
|
|
|
grzegorz_b_
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 19:12
|

|
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 21:05
|

Imię: Woody
|
| nie jeden facet jeździ gorzej niż ta 'wasza baba'.. nie wspominając o tym, że co dziesiąty kierowca ma pojęcie co to kultura jazdy |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 22:02
|

|
a moze bierze się to z tego ze po prostu facetów % jeździ o wiele wiecej ? po za tym nie mam zamiaru tu sie kłócić bo dealerka tego seja z utwardzanym zawieszeniem którego sprzedaliśmy jeździła (nie wiem moze jeszcze jeździ) w pucharze alfy romeo i zajęła 3 miejsce, znam pare kobiet które na prawdę dobrze jeżdzą, wszystko zależy od tego jak bardzo sie lubi jeździć samochodem, jak mi by ktoś płacił za jeżdżenie to moge zamieszkać w samochodzie
bynajmniej nie zniósł bym walających sie po aucie szminek itd (mam dwie kobiety w domu i wiem jak to wygląda) dlatego decyzja o drugim samochodzie ;)
a powyższe posty nalezy traktowac z lekkim przymrużeniem oka ;) |
|
|
|
|
Danielo
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:04
|

|
| Nasi urzędasy UM mówili że nie ma takie miejsca na WORD w Gliwicach, na Sośnicy by się znalazło takie miejsce dawny transgór duży plac i budynki są ! Teren kopalni pewnie by chciała sprzedać te tereny, znalazło by się pare miejsc jeszcze w Gliwicach ... |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:51
|

|
| A kiedy w koncu likwiduja gliwicka siedzibe? Wydawalo mi sie,ze 1.07,ale jak dzis jechalam to jeszcze byly egzaminy :niepewny: |
|
|
|
|
grzegorz_b_
Wysłany: Sob Lip 04, 2009 00:01
|

|
| Egzaminy pewnie jeszcze przez pewien czas będa. Żona moja na ten przykład ma 06.07 w poniedziałek. Jak się nie uda, to potem... Rybnik, Bytom. :looka: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sob Lip 04, 2009 09:48
|

Imię: Piotr
|
|
|
|
|
jan
Wysłany: Sob Lip 04, 2009 21:29
|

|
| ;) jak to dobrze było urodzić sie deko wcześniej ...... :ok: |
|
|
|
|
Prezes
Wysłany: Sob Lip 25, 2009 15:59 Prawko
|

Imię: Dawid
|
Witam
Otóż mam pytanie co do tego prawa jazdy od 16 lat.
Słyszałem, że:
- Trzeba ukończyć 16 lat
- Samochód do 550 kg
- Jeździć z osobą dorosłą lub taką, która ma prawo jazdy te powyżej 18 lat
- Zdawać testy tak samo jak na te powyżej 18 lat
- Płacić tyle za testy jak na te powyżej 18 lat
Przepraszam, że piszę "na te powyżej 18 lat", bo nie jestem pewien do końca tych określeń kategorii B1 i B2 :)).
No i właśnie problem polega na dwóch rzeczach, a mianowicie:
- Czy to prawda?, a może jeszcze do tego coś dochodzi?
Oczywiście chciałbym sobie takie prawko zrobić, ale czy można zaczynać od piętnastego roku życia?, by na tą 16 - stkę się wyrobić?
Oczywiście podobno trzeba te prawko robić z testami jak na te powyżej 18 lat i później jak bym chciał sobie właśnie te normalne zrobić, to muszę znów zdawać wszystkie testy od początku, płacić itp...?
Tak na marginesie to jaki samochód by się nadawał na to?, bo maluchem nie chcę jeździć, a podobno pozostaje tylko "Smart".
- Czy w ogóle opłaca się to robić?
Bardzo proszę o jakiekolwiek odpowiedzi :))
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|