Akwarystyka |
Autor |
Wiadomość |
Emi
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 21:00
|

Imię: Emi
|
Koledzy wykorzystują przerobione termoregulatory RT2 do sterowania wł/wył wentylatorów. Też się nad tym zastanawiałam żeby temperatura nie skakała w zbiorniku bo to też nie jest za dobre. |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 21:27
|

|
Emi, mam osobny włącznik do wentylatora. Ten pomysł z wykorzystaniem termoregulatora to jest na prawdę dobry, tylko musiałbym gdzieś poczytać jak przerobić pod inne urządzenie. Mam nie używaną grzałkę, więc urządzenie już jest :) |
|
|
|
|
Emi
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 23:23
|

|
Takie przerobione RT-2 można za grosze kupić na allegro. Sama mam w planie taki zakup bo niestety nie mam zacięcia do elektroniki.
Zobacz tu:
h t t p;//w w w allegro, p l/item618788774_termoregulator_termostat_do_chlodzenia_akwarium.html |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 21:10
|

|
Zastanawiam się nad wymianą tej żarówki i poczytałem, że najlepiej z dotychczasowej 15W 2700K wymienić na 15W 6400-6500K ("zimne światło"), tylko nie bardzo udało mi się taką żarówkę znaleźć w gliwickich sklepach :/
Ma ktoś z Was informacje gdzie można takie nabyć w okolicach? |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 10:34
|

|
a może zamiast świetlówki lepiej zastosować FLUX (taka odmiana diody led) o białym zimnym kolorze, połączysz odpowiednio to będzie to pobierało jakieś 20mA (nawet licznik tego nie zauważy) a światła masa, koszt jednego fluxa 6000 mcd to około 1,5 zł, ja ostatnio zakupiłem 100 sztuk zeby przerobić oświetlenie w aucie, jak to dobrze zrobisz to nawet nie poznać że pod kloszem nie ma żarówki tylko fluxy ;) |
|
|
|
|
Emi
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 11:07
|

|
Tylko jaki wpływ ma to światło na rośliny? |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 11:19
|

|
hmmm, trzeba by przetestować, tak sobie myślę ze skoro świetlówka działa na zasadzie pobudzania luminoforu przez uderzajace elektrony, a flux na zasadzie emitowania kwantu energii przy przejściu pomiędzy powłokami elektronowymi elektronu, to wg mnie powinno działać :) |
|
|
|
|
Emi
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 11:26
|

|
|
|
|
|
Lama71
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 09:21
|

|
sebek napisał/a: | a flux na zasadzie emitowania kwantu energii przy przejściu pomiędzy powłokami elektronowymi elektronu, to wg mnie powinno działać |
przyznam, że też się kilka razy zastanawiałem, jakie to ma skutki. Bo problemem jest tu chyba to, jak bardzo monochromatyczne światło powstaje w takim fluxie. Ja mam w mieszkaniu jedną taka lampkę, i przyznam że choć patrzeć w prost na nią raczej ciężko, z racji natężenia światła, to to światło, padając na powierzchnię inną niż biała, jakby znika. Z roślinkami może właśnie tak być, będą miały jasno, ale dla nich będzie to jak noc, bo światło o tej długości może im zupełnie nie odpowiadać. jak ktoś ma pryzmat, mógłby sprawdzić, czy to światło się rozszczepia.
Moje odczucie jest takie - oświetlenie dawane przez taką lampkę, jest nieadekwatne do jasności, jaką daje taka lampka. |
|
|
|
|
Emi
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 17:25
|

|
Jakbym miała taką lampke to sprawdziłabym jak to sie ma do roślin ale niestety nie mam. Jak macie to proszę sprawdźcie to. Najlepiej na talerzyku z rzeżuchą schowanym w ciemnej szafce albo w pudle. Zapalać na 12 h tam tą lampkę i po kilku dniach będziemy mieli odpowiedź jak takie światło wpływa na rośliny. Kontrolnie rzeżuchę należałoby posadzić pod żarówką i w świetle dziennym. Jak rzeżucha urośnie to ok a jak nie bardzo to dalej możemy sobie tym oświetlać barki i szafki. |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 18:03
|

|
Poszukują żarówki nadal nie trafiłem na taką jaka by mi odpowiadała, więc postanowiłem, że zrobię odbłyśniki, takie "made by HAND".
Zna ktoś z Was przystępne sposoby, żeby zrobić takie cudeńka ? ;) |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 18:49
|

|
jest chrom w postaci farby, do malowania pistoletem, niestety nie jest to tania zabawa, jak co to w Tychach malują taką metodą, zawsze można pociąć lustro odpowiednio i pokleić odbłyśniki albo wyciagnać jakiś odbłyśnik z lampy samochodowej (najlepiej tylnej) |
|
|
|
|
Emi
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 19:26
|

|
Ja znam 2 tanie i dość łatwe do zrobienia sposoby:
1. Wyklejenie obudowy lustrzaną folią samoprzylepną (do kupienia w papierniczych, w sklepach z zaopatrzeniem dla reklamy, w marketach budowlanych i z wyposażeniem wnętrz).
2. Zrobienie odbłyśnika z przeciętych na pół wzdłuż puszek po piwach. Tanio, szybko i przyjemnie w trakcie pracy :hyhy: |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 19:35
|

|
to jak już się bawicie z tymi puszkami to proponuję po posklejaniu użyć filcu na wiertarce i pasty polerskiej do aluminium, połysk jak lustro można uzyskać |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 15:27
|

|
Pomysł z tymi puszkami mi się podoba :P
Idę zaraz do Carefoura rozejrzeć się za taka tasiemką :) Wieczorem chwila na zabawę będzie więc może to coś złoże :) |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 15:09
|

|
Kolejny odcinek serii "młody technik" miał tytuł: "Zaklej, a nie przyklej się". Kupiłem arkusz srebrnego papieru przylepnego i na szybko okleiłem pokrywę, w akwarium zrobiło się jaśniej :)
h t t p;//w w w fotosik, p l/pokaz_obrazek/pelny/3f0eb0ad26ee3965.html |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 17:34
|

|
to teraz pokaz swoje akwarium ;) |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 20:41
|

|
Aktualnie akwarium wygląda tak:
h t t p;//w w w fotosik, p l/pokaz_obrazek/1b81cb88e339eb45.html
Ale będzie jutro nowa świetlówka kompaktowa 6500K, udało mi się znaleźć w Gliwicach :oczami: |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 21:37
|

|
niezłe, na oko wygląda mi na jakieś 100 litrów, widze ze też masz slimaki :D ja miałem, niestety jak żółwie podrosły to pozjadały ślimaki i chciały sie dobrać do glonojada który miał wtedy już jakieś 5cm długości, o roślinkach nie wspominam :D |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 07:27
|

|
sebek, taa 100l :D :D
Przecież to "słoik" jest.
Będzie mały remoncik w akwarium, mam już 3 nowe korzenie (jeden za duży nie zmieści się) i porozkładam je pod kątami na ściankach, a potem nowe rośliny, to tak jakoś pusto to wygląda. ?upinę kokosu chcę wyrzucić, bo średnio mi tutaj pasuje ;) |
|
|
|
|
|