Czy tramwaj zniknie z Gliwic? |
Czy jesteś za likwidacją tramwaju w Gliwicach |
Tak |
|
15% |
[ 11 ] |
Nie |
|
77% |
[ 55 ] |
Jest mi to obojętne |
|
7% |
[ 5 ] |
|
Głosowań: 71 |
Wszystkich Głosów: 71 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Bot
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:07 Czy tramwaj zniknie z Gliwic?
|

Imię: Mjeetek
|
Cytat: | GLIWICE. Prezydent Frankiewicz zapowiedział „szeroką dyskusję na temat przyszłości gliwickich
tramwajów”. W odczuciu mieszkańców oznacza to, że decyzja w sprawie popularnego środka publicznego transportu już zapadła i prezydent zamierza go zlikwidować.
Dla sporej grupy gliwiczan sprawa wydaje się być przesądzona. Prezydent podkreśla, że „w przypadku Gliwic tramwaj to wyjątkowo deficytowy środek transportu”.
Likwidacja linii tramwajowej nie przystaje też do koncepcji centrum przesiadkowego w rejonie Placu Piastów i Bohaterów Getta Warszawskiego. |
Cały artykuł tutaj: h t t p;//w w w rynkowy, c o m, p l/wiadomosci/?p=2423
I co podał Gmeras: h t t p;//w w w tvs, p l/informacje/8006/
Wprawdzie Gmeras już pisał o tym w temacie PKM ale zagineło to w ogólnym spamie który tam walicie :=P...
Co wy na to? |
Ostatnio zmieniony przez Bot Wto Lut 17, 2009 12:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:13
|

|
Ja byłbym bardziej za rozwinięciem sieci tramwajowej i za remontem obecnej linii, niż za likwidacją jej w ogóle. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 13:54
|

Imię: Bożydar :]
|
Taaa... już to widzę jak autobusy wjeżdżają chociażby w Dolnych Wałów, Wieczorka... :kwasny: Gliwice są niestety paskudnie rozwiązane pod względem komunikacji miejskiej. Można by wiele na ten temat mówić. Tramwaj to jedyna szansa by dostać się do centrum miasta. Niestety komunikacja autobusowa nigdy nie zastąpi tramwajowej. Zresztą, tyle się mówi o ograniczaniu ruchu samochodowego w centrach miast ze względu na spaliny. W wielu miastach stawia się właśnie na tramwaje, rozbudowuje się sieć. A w Gliwicach? Raptem jedna nitka i na dodatek chcą ją zlikwidować... :kwasny: |
|
|
|
|
krzaczek
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:07
|

Imię: Nazwisko
|
Zamiast całkowitej likwidacji niech zlikwidują jedną linie ;) po co 2 linie które mają "prawie" identyczną trasę.
Ogólnie likwidacja sieci tramwajowej w Gliwicach spotka się oburzeniem mieszkańców. Tak jak likwidacja linii 12 w Chorzowie :( :hyhy: |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:17
|

|
Z tego co pisze to decyzja juz zapadła.... :/ |
|
|
|
|
Mamma20
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 20:52
|

Imię: Agnieszka
|
Lepiej by zrobili gdyby wprowadzili niskopodłogowe...Eh czego to oni nie wymyślą... :( |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 21:33
|

Imię: Ola
|
Szlk by mnie trafil jka znikna tramwaje;/ Dzieki 1 i 4 mam taki pięknusi dojazd do szkoły ;/ I jeszcze przystanek blisko domu;/ |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 22:39
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
tramwaj jest fajny mozna spoko wrocic do domu w nocy z okolic rynku... |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 22:42
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
khaman, p l napisał/a: | Z tego co pisze to decyzja juz zapadła.... :/ | no właśnie więc po co ankieta :P
Ja tam nimi nie jeżdżę, ale uważam ze powinny być |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 08:18
|

|
Ishikawa napisał/a: | Szlk by mnie trafil jka znikna tramwaje;/ |
Ciekawe co wymyślą.. kolejne busy?
kisia napisał/a: | no właśnie więc po co ankieta :P |
Po to by kisia się pytała :P Nie wiem czy zapadła ale tak tam piszą, pewnie nasi PKMowcy (Aiither) mogą coś wiedzieć więcej.. |
|
|
|
|
Matrix
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 15:56
|

|
hmmmm..... a jak chodziły swego czasu słuchy po mieście że szanowny pan prezydent Frankiewicz chce zlikwidowac tramwaj to zaraz potem na innych portalach i forach odezwali się w jego obronie rózni tacy i wyzywali tych co tak mówili od róznych takich i od świń które pomawiają porzadnych ludzi z magistratu, no to w tym wypadku nie wiem kto jest swinią ale napewno nie ci którzy puscili w obieg cynk ze tramwaj ma byc zlikwidowany, nie wiem czy lepszy jest autobus, skoro wiadomo że autobusowi bedzie gorzej przejechac przez waskie uliczki którymi jechał swobodnie tramwaj, nie mówiac o tym że z autobusu beda leciec spaliny w przeciwienstwie do tramwaju który jest elektryczny, no ale jak ktos mieszka w wypasionej chacie za miastem i jeździ super bryka to co go to obchodzi ze tramwaju nie bedzie, żenada te gliwickie władze, chyba czas najwyższy ich wymienić :dobani: |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 17:42
|

|
Co do wymiany, to jakis czas temu na Zwycietswa stali ludzie i robili cos w stylu referendum odnosnie Frankiewicza. Niewiem z jakim skutkiem. Sama mysle ze mi bany zlikwiduja mnie wkurza;/ przeciez to takie udogodnienie. Moze bywaja czesto zimne i obskurne, ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy :( |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 18:18
|

Imię: Piotr
|
Ishikawa napisał/a: | ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy | tylko ze jak jeden padnie to cała linia pada ;)
nie no można przyznać ze ten tramwaj to większości sentyment
ale nie zgodzę sie z tym ze ludzie nim nie podróżują :) |
Ostatnio zmieniony przez Gmeras Sro Lut 18, 2009 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wieczorny
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 19:55
|

|
ejże ja sobie nie wyobrażam gliwic bez tramwaji.
one tutaj były od zawsze.
pamiętam jak śmigałem z pszczyńskiej tramwajem jak wracałem z przeczkola.
i pamiętam jak czekałem na tramwaj w okolicy teraz hotelu cubus.
i jeszcze tę linię tramwajową co skręcała zdaje się w dzisiejszą zygmunta starego...
nie, zdecydowanie tramwaje powinny zostać.
:) |
|
|
|
|
krzaczek
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 20:01
|

Imię: Nazwisko
|
Jeśli decyzja już zapadła - to złomiarze wnet będą zacierać ręce :hyhy: :zdziwko: |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 21:23
|

|
Gmeras napisał/a: | Ishikawa napisał/a: | ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy | tylko ze jak jeden padnie to cała linia pada ;)
nie no można przyznać ze ten tramwaj to większości sentyment
ale nie zgodzę sie z tym ze ludzie nim nie podróżują :) |
NApisze tak, jak na 4 letnie jezdzenie 2-x dziennie 3 liniami tramwajowymi, to mi sie zdarzylo z 3 razy ;) od swieta jezdze busem (np. na egzaminy) i nie raz, nie dwa i nie trzy bus albo nie przyjechał, albo gdzies wysadzał ;) bo sie spsuł.
Ale z ta linia to fakt, jedna siadze reszta nie jedzie :oczami: |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 22:47
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
Ishikawa napisał/a: | NApisze tak, jak na 4 letnie jezdzenie 2-x dziennie 3 liniami tramwajowymi, to mi sie zdarzylo z 3 razy |
oj no to naprawde miałaś dużo szczęścia, bo mi na roczne jezdzenie z 5 razy sie zdarzyło ;p |
|
|
|
|
Ishikawa
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 09:39
|

|
Jak czytam Twój post Trunks, to rzeczywiscie:) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 11:14
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
decyzja już dawno zapadła w sprawie tramwajów na terenie gliwic. Prawdopodobnie będzie komunikacja zastępcza w formie autobusów hybrydowych, jednakże co do hybryd to wciąż plotki. |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 12:10
|

|
Aither napisał/a: | decyzja już dawno zapadła w sprawie tramwajów na terenie gliwic. Prawdopodobnie będzie komunikacja zastępcza w formie autobusów hybrydowych, jednakże co do hybryd to wciąż plotki. |
To szkoda, ulice i tak już są zatłoczone. :( |
|
|
|
|
|