Auto z Niemiec (umowa) |
Autor |
Wiadomość |
mati_03
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 17:25 Auto z Niemiec (umowa)
|

|
Elo, mam nagrane auto w Niemczech raczej na pewno przywiozę je na lawecie. Ale mam problem z umową, ponieważ auto jest wymeldowane a poprzedni właściciel umarł i z kim mam teraz spisac umowe?? Czy moge np spisać umowę na poprzedniego właściciela wpisując datę z przed 2 miesięcy?? |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 20:49
|

Imię: Woody
|
podatek w urzędzie celnym trzeba zapłacić do pięciu dni od daty zawarcia umowy, potem są jakieś kary (chyba,że przez agencje celną,wtedy oni jakoś to załatwiają)
zaś co do z kim pisać umowę nie mam pojęcia, może zapytaj w UM lub UC ? |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 02:42
|

Imię: Krzysztof
|
Mo rzesz spisać z sąsiadem ważne byś miał wszystkie dokumenty auta...... |
|
|
|
|
mati_03
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 08:32
|

|
ale na pewno nie bede mieć problemów?? jeżeli w dokumentach będzie inne nazwisko i na umowie też inne?? |
|
|
|
|
Bary i swinki
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 08:38
|

|
Oczywiscie ze bedziesz mial problemy.... Ja podpisalem z synem a ojciec byl wlascieciel i (...) zbita, mialem auto a sie nie dalo zarejestrowac. Rozmawiajac hipotetycznie powiem Ci, ze w innym kraju w innym ustroju politycznym doradzilbym Ci podrobic podpis. |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 12:30
|

|
Bary i swinki napisał/a: | Oczywiscie ze bedziesz mial problemy.... Ja podpisalem z synem a ojciec byl wlascieciel i (...) zbita, mialem auto a sie nie dalo zarejestrowac. Rozmawiajac hipotetycznie powiem Ci, ze w innym kraju w innym ustroju politycznym doradzilbym Ci podrobic podpis. |
No to Cię zrobili w ...
Brat kupił auto od sąsiada właściciela który mieszkał ulicę dalej i bez problemu zarejestrował auto, nigdzie się nie czepiali.
To tak samo jakbyś kupił auto w komisie - umowę kupna/sprzedaży spisujesz w właścicielem komisu, a nie ze starym właścicielem ... a dokumenty są jeszcze na starego właściciela a nie osobę z komisu ...
Wiele aut sprowadzonych i sprzedawanych w Polsce ma umowy kupna/sprzedaży takie, że nowy nabywca - Polak, podpisuje umowę Kupna/Sprzedaży wypisaną już przez "byłego właściciela - Niemca" (który przeważnie nie istnieje)... A i tak bez problemu przechodzą rejestrację ...
Umowa może być podpisana z byle kim, w Niemczech jest taka zasada, że właścicielem auta jest ten, kto posiada Farzugbrief (w Polsce zwany Brief'em - po polsku - karta pojazdu) oraz Kfz-Schein (Dowód rejstracyjny) wraz z dowodem wymeldowania - pieczątka w dowodzie, albo osobny świstek zwący się Abmeldebescheinigung (wymeldowanie/wyrejestrowanie auta).
Umowę kupna/sprzedaży dwujęzyczną (stąd ściągnij i wydrukuj sobie - h t t p;//w w w admoto, p l/poradniki/?p=umowaksplde - mi bez problemu w Urzędzie Miasta uznali taką bez tłumaczenia)
Umowę możesz spisać z kimś z rodziny, lub z kim chcesz, ale najlepiej by ta osoba istniała, należy wpisać nr dowodu osobistego sprzedającego, jego adres zamieszkania itd. Możesz też sporządzić umowę "ze zmarłym" z datą kiedy on jeszcze żył. Ale wg mnie najlepiej sporządzić umowę z "żyjącą" osobą ...
vkimi napisał/a: | podatek w urzędzie celnym trzeba zapłacić do pięciu dni od daty zawarcia umowy, potem są jakieś kary (chyba,że przez agencje celną,wtedy oni jakoś to załatwiają) |
Wprowadzasz w błąd kolegę ...
Akcyzę o którą upomina się Urząd Celny trzeba zapłacić do 5 dni od daty przyjazdu samochodu do kraju. Samochód mógł stać 2 miesiące u niemca, bo nie miałeś jak ściągnąć samochodu i tyle. Wpisujesz w papierach realną datę przywiezienia samochodu do PL.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz. |
|
|
|
|
mati_03
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 15:49
|

|
wielkie dzięki za pomoc, na razie to wszystko co chciałem wiedzieć, jakby co to sie odezwę i napisze jak i czy to przeszło |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 21:25
|

|
Fenix napisał/a: | Akcyzę o którą upomina się Urząd Celny trzeba zapłacić do 5 dni od daty przyjazdu samochodu do kraju. Samochód mógł stać 2 miesiące u niemca, bo nie miałeś jak ściągnąć samochodu i tyle. Wpisujesz w papierach realną datę przywiezienia samochodu do PL. |
rejestrowałem samochód zza granicy dwa tygodnie temu
nigdzie nie wpisywałem daty przywiezienia samochodu, nikt nawet o to mnie nie pytał
no i skąd oni wiedzą i co to ich obchodzi,kiedy samochód przyjechał do kraju ?
może i wprowadzam w błąd, po prostu od urzędniczki usłyszałem, że 5 dni od daty kupna |
Ostatnio zmieniony przez vkimi Pią Paź 10, 2008 21:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:02
|

|
vkimi, czy sprawę z Akcyzą zlecałeś firmie czy osobiście wypełniałeś druczki ?
O ile pamiętam, to w drukach AKC-U trzeba było wypisać kiedy samochód został przywieziony do Polski. |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 11:54
|

|
dawałem przez agencję,ale zanim sprowadziłem samochód wypytywałem się w urzędzie celnym. agencja też nie pytała się kiedy samochód przyjechał |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Sro Paź 29, 2008 08:22
|

|
jeszcze dodam że warto spisywać umowę dwu-języczną, odpadają koszty tłumaczenia :) |
|
|
|
|
mati_03
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 20:18
|

|
teraz mam takie pytanko auto przyjedzie jutro rano, i teraz zastanawiam sie jak nim dojechać na przegląd?? czy moge jechać bez tablic czy przekręcić z innego auta czy jak?? proszę o pomoc |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 20:48
|

|
idziesz do wydziału komunikacji, tam wysztsko załatwiasz, potem wykupujesz ubezpieczenie, znów idziesz do wydziału komunikacji i dostajesz tablice, potem jedziesz na przegląd, przynajmniej ja tak zrobiłem jakiś czas temu |
|
|
|
|
|