Poprzedni temat «» Następny temat
BYKOM-STOP !!!
Autor Wiadomość
Bot 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 22:58     

Imię: Mjeetek
No dobra co innego jest gwarom pisoć a co innego pisdasac bylejak i niedbac o przecinki,kropki i innnne byki,tylko dlatego żesię nie chcezeknacnato co sienapisałó z lenistwa fajnie sie takie coś czyta nie?
PW Email Cytuj
vkimi 
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 12:32     

Imię: Woody
khaman napisał/a:
co innego pisdasac bylejak i niedbac o przecinki,kropki i innnne byki,tylko dlatego żesię nie chcezeknacnato co sienapisałó z lenistwa fajnie sie takie coś czyta nie?

zauważ,że raczej nie masz problemu z czytaniem słów z poprzestawianymi literkami,odwalasz pamięciówkę, bo nie literujesz każdego słowa

kisia napisał/a:
mnie akurat bardziej razi pisanie gwarą w każdym topiku, niż brak polskich liter bo to pierwsze jest dla mnie i innych czasami niezrozumiałe, jak nie znają gwary, a to drugie jest zrozumie dla każdego.

popieram to zdanie, nie lubię czytać czegoś,czego nie rozumiem
PW Email Cytuj
Admike 
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 17:53     

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
kisia napisał/a:
mnie akurat bardziej razi pisanie gwarą w każdym topiku, niż brak polskich liter bo to pierwsze jest dla mnie i innych czasami niezrozumiałe, jak nie znają gwary, a to drugie jest zrozumie dla każdego

woce tego proponuję dodać punkt do regulaminu forum:

"Na forum poza tematem "Ślonsko lauba" występuje CA?KOWITY ZAKAZ PISANIA GWAR? GÓRNOŚL?SK? LUB JAK?KOLWIEK INN? - JęZYKIEM OBOWI?ZUJ?CYM JEST <<CZYSTY>> JęZYK POLSKI"

Amen
PW Email www Cytuj
Arex30 
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 18:06     

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
sluchajcie ..... casem korzystam z kompa w ktorym nie ma polskich liter ... i co wtedy ?
a co do gwary czy pisania niedbale czy bele jak .....
pisze tak jak mnie wygodniej czesto fonetycznie jesli kogos to drazni to sory ....
PW Email Cytuj
bogus 
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 06:26     

Arex30 napisał/a:
pisze tak jak mnie wygodniej czesto fonetycznie jesli kogos to drazni to sory ....

hmm... a co w szkole nie uczyli poprawnej wymowy i pisowni ? ?

pisząc czy mówiąc "bele jak" źle świadczy o tobie, twej kulturze czy też szanowaniu drugiego rozmówcy.
chyba że w twoim przypadku się mylę.. tzn. lubisz być "inny" bo to daje ci wtedy dopiero szansę bycia w centrum zainteresowania ? ? ?
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 09:45     

Imię: Mjeetek
Danielo vel bogus - prosze takie swoje uwagi, mające na celu obrażanie użytkowników zachować dla siebie. Nie będziemy więcej takich postów tolerować. W razie pytań PW.

:zabanowany:
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 10:04     

Gliwice to jakby nie patrzec Gorny Slask. Jakby ktos nie wiedzial to w okol gliwic,jest pelno gmin i wiosek, w ktorych mowi sie tylko i wylacznie po slasku. jesli FG jest otwarte to uwazam, ze musi liczyc sie z tym, ze beda zapisywali sie ludzie, ktorzy nie koniecznie wladaja idealnie polszczyzna i raz na jakis czas wrzuca slowa, ktorych uzywaja potocznie. jesli przez to beda szykanowani to bedzie sie to nazywalo dyskryminacja. kojarzycie jakby to sie skonczylo w cywilizowanych krajach?
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 13:52     

az mnie to rozbawilo:)
w innym topiku
Arex30 napisał/a:
męszczyzny
a w podpisie... "BYKOM-STOP! Poprawna pisownia i ortografia w internecie":):):)
Ostatnio zmieniony przez kisia Sob Wrz 13, 2008 16:02, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 15:10     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
hehe mysle, ze Arex30 specjalnie tak napisał dla jaj ;)
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 16:08     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
a mi się wydaje, że Arkowi nie chce się wysilać by pisać poprawnie
krystian napisał/a:
Gliwice to jakby nie patrzec Gorny Slask. Jakby ktos nie wiedzial to w okol gliwic,jest pelno gmin i wiosek, w ktorych mowi sie tylko i wylacznie po slasku. jesli FG jest otwarte to uwazam, ze musi liczyc sie z tym, ze beda zapisywali sie ludzie, ktorzy nie koniecznie wladaja idealnie polszczyzna i raz na jakis czas wrzuca slowa, ktorych uzywaja potocznie.
raz na jakiś czas można przeżyć, ale jak ktoś nie pisze inaczej niż po śląsku to nie da się tego czytać i dla części ludzi zrozumieć. W szkołach czy to na Śląsku, czy na Kaszubach każdy uczy się języka polskiego, pisze wypracowania, dyktanda, rozprawki po polsku więc nie wierze, ze nie potrafią pisać po polsku :)
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 19:51     

Admike napisał/a:
woce tego proponuję dodać punkt do regulaminu forum:

"Na forum poza tematem "Ślonsko lauba" występuje CA?KOWITY ZAKAZ PISANIA GWAR? GÓRNOŚL?SK? LUB JAK?KOLWIEK INN? - JęZYKIEM OBOWI?ZUJ?CYM JEST <<CZYSTY>> JęZYK POLSKI"
kisia napisał/a:
raz na jakiś czas można przeżyć, ale jak ktoś nie pisze inaczej niż po śląsku to nie da się tego czytać i dla części ludzi zrozumieć
no dobrze...ja sie nie czepiam, ale...dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie (komentarz zbedny). to wam nie przeszkadza? dziwna ta forumowa sprawiedliwosc
PW Email Cytuj
Admike 
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 20:08     

krystian napisał/a:
ale...dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie (komentarz zbedny). to wam nie przeszkadza? dziwna ta forumowa sprawiedliwosc

dobrze mówisz,jak się to na Śląsku godo "trza Ci poloć" :D zapomniałeś dodać,że wielu (nie wszyscy!!!)naszych rodaków mieszkających w Niemczech po kilku miesiącach pobytu tam "zapomina" :/ polskiego ->polecam wyprawę na opolszczyznę...
PW Email www Cytuj
trunks 
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 20:21     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
racja Admike, wielu jest takich poltoniów niestety...
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 20:39     

Admike napisał/a:
polecam wyprawę na opolszczyznę...
slask opolski to inna bajka. tam starsi ludzie mowia po niemiecku bo tak juz jest. moja babcia w bialostockim tez mowila jezykiem starocerkiewno slowianskim. bo tak juz po prostu to sie odbywa.na wsiach tak mowia bo tak sie przyjelo i tego sie nie czepiam. starszym ludziom tak sie wygodniej rozmawia. ale nie w tym temacie nie jest mowa o tym jak sie rozmawia w regionach. mnie chodzi o forum i ta dziwna polityke...ktorej tak naprawde nie rozumiem
PW Email Cytuj
Admike 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 06:53     

krystian, rozumiem Twój punkt widzenia.

Jeden z wybitnych Polonistów (prof. Bralczyk) powiedział kiedyś,że on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.

Ja w sumie nie dbam tak do końca o poprawność gramatyczną moich wypowiedzi tutaj na forum,ale staram się unikać prostych błędów (pomijając literówki,bo te każdemu się zdarzają-można ich przecież również nie zauważyć używając funkcji "Podgląd"),bo to,co piszę świadczy przecież o mnie.
PW Email www Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 12:24     

Cytat:
dlaczego niektorym przeszkadza, gdy slazak mowi po slasku. a nie przeszkadza wam ze czlowiek, ktory w wieku 15 lat wyjechal z polski teraz ma lat 23 i pisze posty po angielsku bo po polsku nie umie
a kto powiedział, że nie przeszkadza ? :P
Admike napisał/a:
on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.
są, szkoda, że jest ich tak mało.
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 12:42     

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Nie mieszajmy to pisowni z bykami gwary slaskiej czy tez innej.
Ja np. bardzo popieram, gdy jakis region chce wpajac mlodym historie jezyka, starsze pokolenie mowi gwara jaka sie nauczyli.

Spojrzmy lepiej na to co dzis sie dzieje w szkolach.

Gdy ktos pisze z bledami, to zaraz uwaza sie go za " chorego" i usprawiedliwia, bo przeciez wiadomo.
Gdy ja chodzilam do szkoly, to ta " choroba" nazywala sie lenistwem i jakos nikt nie patrzyl na ucznia przez zamkniete oczy.
Nie ma wiec sie czemu dziwic, ze jakis inzynier napisze " usemka"
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 13:33     

Admike napisał/a:
Jeden z wybitnych Polonistów (prof. Bralczyk) powiedział kiedyś,że on nawet pisząc sms-a używa znaków interpunkcyjnych.Czyli są ludzie,którzy dbają o j.polski.
no akurat prof. Bralczyk nie jest dla mnie jakims autorytetem w tej dziedzinie. nie mozna mowic o kims, ze nie dba o higiene jezyka, bo pisze smsy bez polskich liter. ja zarowno w komputerze jak i w telefonie nie mam oprogramowania z jezykiem polskim. to nie zmienia faktu, ze staram sie pisac poprawnie. ale nie uzywajac poslkich znakow. bo po prostu ich nie mam. podejrzewam, ze wiele osob jest w podobnej sytuacji. zreszta nawet gdy mialem telefon z pl menu, to rowniez nie pisalem polskich znakow. sms to krotka wiadomosc, nie mam czasu szukac pl znakow. krotko to krotko:)
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 16:02     

krystian, ale znaki interpunkcyjne to nie polskie litery, tylko kropki i przecinki :P. Wiadomo, że pisząc na komputerze, czy komórce nie każdy ma polskie litery.
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 16:57     

kisia napisał/a:
krystian, ale znaki interpunkcyjne to nie polskie litery, tylko kropki i przecinki
no co ty opowiadasz, w konia mnie robili nauczyciele przez 17 lat. skandal;) wiadome o co mi chodzilo, ale jak zwykle znajdzie sie jakas czarna owca forumowa co bedzie lapac za slowka:D
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu