Poprzedni temat «» Następny temat
Karta grafiki, uszkodzenia w niewyjaśnionych okolicznościach
Autor Wiadomość
Cyber-dog 
  Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 19:10   Karta grafiki, uszkodzenia w niewyjaśnionych okolicznościach  


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Zanim przejdę do problemu podam specyfikację kompa:) :
Sempron 2200+ (166MHz FSB), 2GB Ram (2x512, 1x1GB, 400MHz, DDR1), GeForce 7600GS 256MB AGP 8x, Płyta główna GIGABYTE GA-7N400 Pro rev. 2(nForce2 Ultra400 / Socket A / dokładna specyfikacja na h t t p;//w w w gigabyte, p l/pr...n400_pro.html), Karta TV AverMedia 303 Studio, Monitor LG 19" WIDE (L197WH), Głośniki ModeCom 2.1 - wszystko podłączone do porządnej listwy 5-cio gniazdkowej:)

Mój problem: Kupiłem w sierpniu 2007 GeForce'a 7600 firmy eVGA, działał wyśmienicie aż do stycznia tego roku. Wtedy wiatraczek zaczął "buczeć", zwolinił temperatura gpu wzrosła z 50C na 60, w grach zaczeły się pojawiać prolemy z wyświetlaniem grafiki, ale działało, 2 tyg. temu pogorszyło się do tego stopnia, że przy próbie zmiany jakiejkolwiek opcji w sterownikach (np. jasności), po ponownym uruchomieniu komputer wieszał się po wczytaniu zmienionych ustawień grafiki (obraz stanął) musiałem usuwać stery i instalować od nowa. Oddałem po tygodniu grafę do serwisu, powiedzieli że uszkodzona, wczoraj dostałem Innego GeForce'a od ASUSa. Podłączyłem wszystko tak jak trzeba, po 5 min od uruchomienia zaczęło się pojawiać, że tak to nazwę "konfetti":), najpeirw mało a po 10 min, było tego sporo, i około 5 pasów pionowych całkowicie zniekształconej grafiki (wszystko na pulpicie windows, nie jakieś tam aplikacje 3d czy cuś). Tego też więc oddałem do serwisu, i w pon mam się dowiadywać:)

Opisałem co się działo, teraz chciałbym wiedzieć czy może ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić bądź spotkał się z podobnymi problemami.

Czytałem o "paleniu" się grafiki przez port agp, jednak teraz awaryjnie mam załączony GeForce 2 Ti i nigdy nie miałem z nim rzadnych problemów, więc chyba nie to. Na elektronice się nie znam więc nie mierzyłem niczego mechanicznie, ale wszystkie aplikacje podające wartości napięć itp, nie odnotowują niczego nieprawidłowego. Może winę ponosi karta TV?, bo po podłączeniu kabla od kablówki w głośnikach jest takie głośnie burknięcie (taki typowy elektryczny dźwięk zwarcia), ale kupiłem ją razem z grafiką i problemów nie było. Myślałem może że monitor, ale do tej pory używałem Daewoo CRT i też nie było problemów. Może to po prostu przypadek, zbieg okoliczności albo pech? ;) PS. Zasilacz też wymieniałem bo sądziłem, że grafika ma za mało prądu, ale po wymianie problem nadal był.
Profil
PW Email www Cytuj
krzys 
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 21:18     



Imię: Krzyś
Dołączył: 21 Lip 2007
Skąd: Wrocław/Pławniowice
:znudzony:
skoro Ci cooler z GPU buczy to znak, że chyba pora otworzyć skrzynkę i pozbyć się tego kurzu w środku ??
na tym Geforce masz wsio ok ?? Jeśli tak to oznaka tego, że ci sie szwankuje grafika GS ... Ta jak mówię, najpierw wszystko dokładnie z kurzu oczyść, i odpal kompa. Jak sie to bedzie powtarzać, to widocznie bedziesz zmuszony to serwisowania tej 7600 GS.
Profil
PW Email Cytuj
Lama71 
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 22:43     



Dołączył: 29 Sie 2006
Skąd: Gliwice
sprawdź elektrolity na płycie głównej, czy nie są wyoblone, lub czy nie ciekną. Jak przygrzałeś coś, mogły się wyoblić, lub nawet zacząć cieknąć. A wówczas... :/
Profil
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 08:35     



Imię: Mjeetek
Dołączył: 28 Paź 2005
Skąd: z Marsa
Cyber-dog napisał/a:
Może winę ponosi karta TV?, bo po podłączeniu kabla od kablówki w głośnikach jest takie głośnie burknięcie (taki typowy elektryczny dźwięk zwarcia), ale kupiłem ją razem z grafiką i problemów nie było.

Próbuj odpinać sprzęty i może metodą eliminacji dojdziesz. Jak nie to podrzuć do serwisu.
Profil
PW Email Cytuj
MacSen 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:17     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
Ja to widzę następująco. Jeśli ci te „konfetti” wyskakuje zdejm radiator wyczyść jego powierzchnię z resztek pasty termo przewodzącej i to samo zrób z GPU ( DELIKATNIE !!!). Potem nałóż nową paste i wszystko poskładaj do kupy. Inna sprawa że jeśli lecisz na standardowym chłodzeniu to możliwe że masz ten sam cyrk który ja miałem na Radonie 2600PRO. (Wymieniłem fabryczny radiator na specjalistyczny i wszystkie kłopoty się skończyły)

Druga rzecz warta sprawdzenia to mostek północny zbadaj jaką on ma temperature. Jak ciepły to masz problem ( ja miałem swego czasu płytę Gigabajt-a i było można jajka na nim na twardo gotować bo byłem głupi i zamiast się trzymać EPOX-a zachciało mi się szajsu :/ )

Ostatnia sprawa to kontroler napięcia przy porcie AGP (każda płyta ma go …to jest takie czarne dość duże coś (około 1cm2) w okolicy portu AGP ) jeśli jest znacznie cieplejszy / gorąco to masz odpowiedź co nawala.

Kolejne co to sprawdź dekielki na kondensatorach powinny być gładkie choć tak poprawdzie jeśli komp tylko graficznie szajby dostaje to to nie jest ich wina *( co nie oznacza że mogą jednak być kondensatory winne)

I zresetuj bios do ustawień fabrycznych
Profil
PW Email Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:48     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Po pierwsze: Czystość to podstawa, wiatraczek się wyrobił i tyle, a wzrost temp o 10 stopni spowodował wieszanie się aplikacji 3d lub błędy w wyświetlaniu - ale to i tak nie aktualne bo jak oddałem do serwisu to po tygodniu przysłali drugą (ASUSa - tamta była eVGA) - ta po włączeniu, zwariowała i kaszana:), nawet jka wystygła już taki miała (a chłodzenie było na tej pasywne - tak przy okazji).

Po drugie: Jeszcze nie sprawdzałem jak zachowują się te układy na motherboardzie (czy się nagrzewają etc. te co opisaliście) - ale czy to może być wina płyty skoro teraz z włożonym zastępczo GeForce 2 Ti chodzi bez najmniejszych problemów?
Profil
PW Email www Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:53     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
I tak się zastanawiam czy może to być wina zasilacza bo może zapodaje większe napięcie na dodatkowym gnizdku przy GS, no ale zasilacz nówka, mam drugi który też sprawował się ok z GSem (tym poprzednim).

PS Czy ja jestem skazany na GF 2 Ti? :) - Bo w tej chili nie rozważam kupna całego nowego kompa (bo tak by było w wyniku uszkodzonej płyty głównej)
Profil
PW Email www Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:24     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
PS jeszcze raz odbiegając od tematu: Czemu do kroćset nikt mi nie zwrócił uwagi, że zrobiłem tam potworny błąd ortograficzny? Zirytowanych przepraszam:)

//do kroćset, przepraszamy, że nie zauważyliśmy tegoż przewinienia, już cię banujemy :> -khaman
Ostatnio zmieniony przez Bot Pią Kwi 11, 2008 21:22, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email www Cytuj
MacSen 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:33     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
Cyber-dog napisał/a:
Po pierwsze: Czystość to podstawa, wiatraczek się wyrobił i tyle, a wzrost temp o 10 stopni spowodował wieszanie się aplikacji 3d lub błędy w wyświetlaniu - ale to i tak nie aktualne bo jak oddałem do serwisu to po tygodniu przysłali drugą (ASUSa - tamta była eVGA) - ta po włączeniu, zwariowała i kaszana:), nawet jka wystygła już taki miała (a chłodzenie było na tej pasywne - tak przy okazji).

Po drugie: Jeszcze nie sprawdzałem jak zachowują się te układy na motherboardzie (czy się nagrzewają etc. te co opisaliście) - ale czy to może być wina płyty skoro teraz z włożonym zastępczo GeForce 2 Ti chodzi bez najmniejszych problemów?



Nic bardziej mylnego
GF2 Ti x4 to zupełnie inna technologia niż to co masz czyli GeForce 7600GS 256MB AGP 8x
Zupełnie inne napięcia pracy i co ważne GF2 nie potrzebuje zasilania zewnętrznego
całą potrzebną energie ciągnie z AGP a ten GF7600 no niestety może wymagać od MOBO więcej i wymaga niż ona może dać pomimo zewnętrznego zasilania.
ALe na twoim miejscu powędrowałbym z tą kartą do jakiegoś kolegi i tam ją uruchomił.
Jesli Artefakty będą się powtarzać to wiesz gdzie jest wina jesli nie to masz ospowiedź że reszta twojego sprzętu nawala.

Click
Zajżyj tu i porównaj GF2 z tym 7600....różnica kolosalna.
Ostatnio zmieniony przez MacSen Pią Kwi 11, 2008 18:41, w całości zmieniany 2 razy  
Profil
PW Email Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:35     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Jeszcze jedno PS poza tematem:) : zastanawiałem się co ma znaczyć Twój opis MacSen. Dokapowałem się:) Nieprofesjonalnie dużo mi to zajęło:). Swoją drogą ciekawe, drugą drogą wkurzające, a po trzecie nie tylko Ty tak masz (o czym zapewne wiesz). A forum też widzę że trochę "przedziabane" phpBB:) I jakiś problem przy obrazku avatara widzę... hmm... ale tak ogólnie nie tak źle:D - no bo to i tak mój pierwszy temat a go zaje... zaśmieciłem:) rzeczami od rzeczy.
Profil
PW Email www Cytuj
MacSen 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:42     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
Ten komment to nie do Ciebie to po prostu komenda " YOU " taki wynik daje.

/ciach/... Twój tekst .

Każdy który to ogląda i czyta widzi tam swój nick. :P


//zakaz używania tej komendy w postach :> :> - khaman
Ostatnio zmieniony przez Bot Pią Kwi 11, 2008 21:24, w całości zmieniany 2 razy  
Profil
PW Email Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:50     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Owszem inna technologia. Kartę sprawdzał gostek w sklepie przy mnie i miał to samo na ekranie. Karta więc na razie w serwisie. Karta była uszkodzona, fakt, ale czy może tak być, że moja płyta główna (lub inny element komputera) doprowadził ją do takiego stanu w 5min? A karta mimo że ledwo to nadal działała i nawet 3dmark się bezproblemowo odpalił. Nie wiem co jest przyczyną, może pech i przypadek, może coś nawala, ja się na elektronice za bardzo nie znam (na kompach i owszem, ale nie na podzespołach go tworzących:) ). Tak więc jak dostanę kartę z serwisu po raz trzeci to powyjmuję wszystkie inne karty pci, odłączę cd-romy, sprawdzę na GF2 czy nie nagrzewa się to co nie potrzeba na płycie głównej (to o czym kolega powyżej wspomniał), czy wszysko wygląda ok i wtedy ją załączę. To wrócę do tematu w tygodniu i napiszę co i jak.
Profil
PW Email www Cytuj
Reb 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:52     



Imię: Paweł
Dołączył: 24 Lut 2008
Skąd: Gliwice
Tak sobie śledze ten temat i sledze...

A czy to aby nie będzie wina układu który z PCI przetwarza obraz na AGP?[/b]
Ostatnio zmieniony przez Reb Pią Kwi 11, 2008 18:54, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
MacSen 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 19:00     



Imię: Matthias
Dołączył: 01 Paź 2006
Skąd: Schlesien/Gleiwitz
Cyber-dog napisał/a:
Rach-ciach-ciach .


Wiesz nie możesz wykluczyć że MOBO się spaprała...ja już na serwisie wiele cudów widziałem(na własne oczka widziałem jak ładnie kondziołki najpierw się nadymają a potem już tylko eksplodują wywołując ogólny popłoch na zapleczu :P )
Tak więc nie można niczego wykluczyć...
Ostatnio zmieniony przez MacSen Pią Kwi 11, 2008 19:02, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 23:56     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Jak mówiłem jutro (tzn juz dziś:) ) - sprawdzę płytę bliżej:) - co do napięć do EasyTune od producenta pokazuje wartości prawie idealne. Ale cały czas error wyskakuje na Motherboard FAN, bo poprostu w 7N400 Ultra Pro 2 rev.2 nie ma żadnego wiatraczka, temperaturę podaje około 33C, procka 65C czyli w normie, chociaż ten procek to chyba mógłby być chłodniejszy..., a wogóle to niedowierzam, że mobo może być uszkodzone bo to (w swoim czasie) najlepsza płyta GIGABYTE, jaką zrobili dla Socket A, i to najmocniejsza wersja, full wypas, także przeznaczona do extremalnego overclockingu, więc układy wytrzymałe a i na pewno dobrej jakości bo tania nie była:), teraz nawet na allegro widziałem ją w dobrych cenach. Mi to się wydaje że to coś jest ogólnie z 7600GS, bo czesto widywałem na forach problemy z konkretnie tym modelem. Jak nic nie wyjdzie z tej karty co mi dadzą, oddadzą pieniądze, dorzucę 150zł i kupię sobie Radeona 3850 na AGP, a ten jeden z zapewne już ostatnich na agp modeli, ale konkuruje (i to bijąc go na łeb na szyję) z GF8800 więc wyyypas za niewielką cenę. Ati się postarało:D
Profil
PW Email www Cytuj
Cyber-dog 
  Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 23:59     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
A zapomniałbym - Reb, mi też się obiło o uszy kiedyś coś takiego. A Ati nie ma takich naciąganych rozwiązań:) GeForce dostaje ostatnią szansę:) Jak nie to przerzucam się na AMD Ati, no i procek też AMD, może być dobrze:>
Profil
PW Email www Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 00:02     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
No i znów mi się jeszcze jedno przypomniało: A te "kondziołki" to były pewnie na ASRockach i tego typu podobnych płytach pewnie:) - Dobra rada (choć już nieaktualna) - jak chcecie połączyć ASRocka z Ati Radeonem 9250 to udanej zabawy życzę:)
Profil
PW Email www Cytuj
Cyber-dog 
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 00:12     


Imię: Krzysztof
Dołączył: 10 Kwi 2008
Skąd: Mława
Aha, w tym linku co podałeś MacSen w zestawieniu są dokładnie takie karty jak mam (miałem), czyli GF2Ti od Leadteka - kurde co jak co ale sprzęt nie do zdarcia, chodził przez pół roku bez wiatraczka (bo się zepsuł) - i GTA:SA bezproblemowo grałem:) a podobno nie obsługuje, a druga to dokładnie GF7600 Silent co miałem, ten co pochodził 5min - jaki wrażliwy:) focha strzelił, że go chcę wiązać z tak wiekowym sprzętem:)

No właśnie chyba powinienem (jak mi się przypomni dodawać przez edycję a nie nową odpowiedź dodawać) - przepraszam moderatorów:)

PS Kurde kiedyś miałem VooDoo 3 i wszystko było proste:) - Gry dzieliły się na te z DirectX i z Glide i wszystko śmigało i wogóle a teraz? Ehh... dobre czasy odeszły.
PS2 Ale VooDoo 2 12MB i VooDoo 3 16MB nadal mam:) i ze sterownikami po polsku pod XP:) Zatkało kakao?:D
Ostatnio zmieniony przez Cyber-dog Sob Kwi 12, 2008 00:16, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email www Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008