| 
		Ciasto drożdżowe | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Lut 16, 2008 20:26   Ciasto drożdżowe
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Ciasto mi się przypomniało po przejrzeniu przepisu na tą "sypką" szarlotkę.
 
To jest równie proste i ZAWSZE się udaje.
 
 
 
CIASTO DROŻDŻOWE
 
5 dag drożdży 
 
3/4 szklanki cukru
 
3/4 szklanki oleju 
 
3/4 szklanki letniego mleka
 
1 cukier waniliowy
 
3 jaja
 
4 szklanki maki
 
 
Do miski dac drożdże,cukier,olej ,cukier waniliowy, letnie mleko,wbic jaja i dodac make i NIC NIE MIESZAC!!!!!!!!! Pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrobic ciasto drewniana łyżka. I gotowe! | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dorothea  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Lut 16, 2008 21:27   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               a ile czasu piec i w jakiej temperaturze???
 
 
Ale jak sie nic nie wymiesza to ono urosnie?????? | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Lut 16, 2008 21:33   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Dorothea mieszasz dopiero po upływie tych 3-4 godz. Wyrośnie,wyrośnie....
 
 
 
Ja piekę je z termoobiegiem zaczynając w 150 st,jak się troszkę podpiecze-zwiększam do 180st. A czas?-Na oko  ;)  Sprawdzam patyczkiem. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:21   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Dziś je piekłam z samą kruszonką
 
 
 
 
 
h t t p;//img138.imageshack.us/my.php?image=imag0004tj0.jpg | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 katarzyna35k-ce  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:23   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice 
                         | 
      
         
            
               | Basia K, ale mi smaka narobiłas!!!!!!!!!! | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 09:36   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje :) zazwyczaj piecze sie w tem. ok. 150 czas od 40 min do godziny... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 13:25   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Basia K, pięknie wyrosnięte, chyba też spróbuję,moze w końcu mi wyjdzie :) bo  	  | Aither napisał/a: | 	 		  | ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje | 	   w moim przypadku sie nie sprawdzało, chociaż robiłam do tej pory tylko spody pod pizze. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Arex30  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 17:09   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 10 
                  Imię: Arkadiusz 
                  Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Zabraniam 
 
Zdecydowanie zabraniam pokazywania smakołyków bez dzielenia sie nimi . | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 deni  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Sty 06, 2010 15:41   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 13 Cze 2009 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Zawsze robiłam ciasto drożdżowe pamiętając, że składniki powinny być letnie aż dostałam przepis: 
 
 
10 dkg drożdży
 
1 szklanka cukru
 
3/4 szklanki oleju
 
4 jajka ( rozbełtać ze szczypta soli)
 
3/4 szklanki mleka ( może być zimne nawet takie z lodówki)
 
4 szklanki mąki 
 
 
Kolejność dodawania musi być zachowana jak w przepisie, na samo dno pokruszone drożdże zasypać cukrem i po kolei dodawać produkty, na noc wstawić do lodówki, rano wymieszać dokładnie albo drewniana albo plastikową łyżką ( nie metalową). Na wierzch dodać owoce i kruszonkę, piec w 180 stopniach 40 minut.
 
 
Ciasto jest super! :) 
 
Przepis dość podobny do podanego przez Basię, tylko ze tu robi się drożdżowe w lodówce. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dorothea  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:48   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               | wiem, ze moje pytanie moze wydac sie głupie, ale prosze mi powiedziec jak sie robi kruszonke ??? :zawstydzony: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:57   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | Dorothea, mieszasz mąkę, cukier i masło w szkole mnie uczono, ze cukru i masła ma być w sumie tyle co mąki, czyli np jak masz 10 dkg mąki to cukru i masła dajesz po 50 dkg.Mieszasz make z cukrem, dodajesz roztopione ciepłe(nie gorące)masło, mieszasz, jak za rzadkie wkładasz do lodówki, jak dobre to bierzesz tarkę (taką na warzywa) i trzesz na ciasto na dużych oczkach.Z tymi proporcjami to dałam taki przykład bo nie pamiętam ile np na blache ciasta trzeba takiej kruszonki. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dorothea  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Sty 07, 2010 23:59   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               kisia, ja chyba nie byłam w szkole jak o tym mowili ;0
 
dziekuje | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 deni  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pią Sty 08, 2010 21:54   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 13 Cze 2009 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | A mnie tego w szkole nie uczyli :( Kisiu jak najbardziej może być :) Może tylko warto podkreślić (choć w tekście jest to wyraźnie napisane) że nie 50 dkg a 5. :) Jeszcze się komuś za dużo zrobi. ;) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pią Sty 08, 2010 23:12   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
                	  | deni napisał/a: | 	 		  | nie 50 dkg a 5 | 	   o matko i córko co za brednie napisałam, oczywiście że 5 dkg a nie 50 hehe
 
deni, a bo ja po szkole gastronomicznej jestem, dlatego mnie uczyli i tłukli do głowy, ze cukru i masła w równych proporcjach w sumie ma być tyle ile mąki | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
      | 
         
       |