Rewitalizacja centrum - Koncepcja |
Autor |
Wiadomość |
ziutek997
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 10:48 Rewitalizacja centrum - Koncepcja
|

|
Co o tym sądzicie?
Jak narazie całość ma charakter wstępnej koncepcji zagospodarowania terenu ścisłego centrum a nie konkretnych planów więc proszę bez nadmiernych emocji ;)
 |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 13:56
|

Imię: Bożydar :]
|
Podoba mi się to przedłużenie Tarnogórskiej :) Ale jak to będzie zrealizowane? Wiadukt? Głupio by wyglądało górując nad okolicą i to w ścisłym centrum. No chyba, że będą jakieś nowe budynki? Tunel? Ciężko to widzę od strony północnej, sporo by musieli tam podkopać.
Ale ogólnie super, że coś chcą robić z tymi terenami, aż szkoda by się marnowały. Miejmy nadzieję, że wypali :) |
|
|
|
|
K4r0l
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 15:37
|

Imię: Karol
|
Z tym przedłużeniem Tarnogórskiej to już plany są od lat... od strony południowej połączenia raczej, które budynki do wyburzenia.
Przydałoby się jeszcze tak przedłużyć Toszecką do Boh. Getta... to by wtedy było :ok: |
|
|
|
|
Muzyk
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 18:02
|

|
Wydaje mi się, że przedłużenie Tarnogórskiej miało by być raczej tunelem. Obok tego przedłużenia zaznaczone jest drugie przejście podziemne dla ludzi. Racjonalnie więc jest robienie tunelu |
|
|
|
|
Zielony
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 20:14
|

Imię: ?
|
Przedłużnie tarnogórskiej było planowane już w latach 60 albo 70, miała to być estakada nad peronami |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 21:32
|

|
Z tego co wiem to kiedyśb planowana była faktycznie estakada nad P.P. a potem nad torami. Nie wiadomo jak będzie wyglądała nowa koncepcja, w każdym razie powstanie dworca autobusowego i budowa DTŚki mogą stać się impulsem do podjęcia jakiś działań w tej kwestii. Myślę że pod względem komunikacyjnym rozwiązanie jest jaknajbardziej wskazane jednak moje wątpliwości budzi estetyka i wpływ takiego rozwiązania na najbliższą okolicę. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 09:27
|

Imię: Piotr
|
"Nowoczesne centrum przesiadkowe, eleganckie trakty dla pieszych i wielkie przestrzenie handlowe - wymieniają jednym tchem gliwiccy urzędnicy, gdy ich zapytać, jak będzie wyglądać nowoczesna dzielnica wokół dworca PKP.
Pierwszym przyczółkiem nowej dzielnicy ma być otwarte w zeszłym roku Forum, jedno z największych na Śląsku centrów handlowo-rozrywkowych. Na dwóch kondygnacjach jest niemal 130 sklepów, kawiarnie, restauracje, 13 klimatyzowanych sal kinowych i klub fitness. Handlowy gigant wyrósł tuż obok dworca, w miejscu, gdzie jeszcze kilka lat temu działał Gliwicki Zakład Materiałów Ogniotrwałych.
Po drugiej stronie torów kolejowych trwają przygotowania do kolejnej inwestycji. Na terenach po dawnej Hucie Gliwice wkrótce ma się rozpocząć budowa Focus Parku (oferta podobna jak w Forum: galerie handlowe, multipleks i klub fitness).
Miasto też zaczęło negocjacje z PKP, które są właścicielem rozległych terenów po obu stronach dworca. - Koleje mają ambitne plany modernizacji dworca i zagospodarowania sąsiednich terenów w związku z Euro 2012. Chcemy skoordynować nasze plany z ich pomysłami oraz pozostałymi właścicielami gruntów w tym rejonie - wyjaśnia Paweł Kopczyński, szef biura rozwoju miasta w gliwickim magistracie.
Urzędnicy są zgodni, że okolice dworca kolejowego i dworzec autobusowy przy pl. Piastów nie są najlepszą wizytówką miasta. Dlatego planują utworzyć w tym miejscu nowoczesne centrum przesiadkowe dla pasażerów pociągów, autobusów, tramwajów i taksówek. - Centrum będzie połączone z dworcem i centrami handlowymi za pomocą podziemnego albo nadziemnego pasażu. Liczymy, że będzie to wspólna inwestycja miasta i wszystkich zainteresowanych podmiotów - mówi Kopczyński.
W ten sposób powstanie zalążek nowego centrum Gliwic. W rejonie ulic Jagiellońskiej, Piwnej, Dworcowej i Bohaterów Getta Warszawskiego powstaną nowe trakty dla pieszych i zieleńce. Podziemnym tunelem lub estakadą mają być połączone ulice Dworcowa i Tarnogórska. Na obrzeżach zostaną zbudowane parkingi.
Pomysłodawcy projektu przekonują, że nie straci na tym Starówka i ul. Zwycięstwa, na których do tej pory skupiało się miejskie życie. - Będą one pełniły funkcje bardziej kulturalne i rozrywkowe. Chcemy częściowo wyłączyć ul. Zwycięstwa z ruchu i ułatwić dojazd do Starówki przez utworzenie połączenia autobusowego lub tramwajowego z Nowego Centrum - zapowiada Andrzej Karasiński, sekretarz miasta."
h t t p;//miasta.gazeta, p l/katowice/1,35019,5048567.html |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:47
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 16:16
|

Imię: Bartłomiej
|
a ja mam pytanie, bo chyba nie rozróżniam kolorów- co ma być na terenie obecnej Fabryki Lin i Drutu. Węzeł przesiadkowy? To mi zupełnie tam nie pasuje. Jak dla mnie to powinny powstać tam lofty w tych starych budynkach. Taka mała dzielnica loftów, galerii (niekoniecznie handlowych) i kawiarni, a nie centrum przesiadkowe :/ Co do tej linii łączącej stare i nowe centrum, to myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest tramwaj- nowoczesny, cichobieżny, takie jakie jeżdżą po Bytomiu czy Katowicach. Bardzo ciekawa i trafna jest koncepcja tramwaju szybkiego, cokolwiek miałoby to być- ja sobie to wyobrażam podobnie jak to funkcjonuje w Trójmieście, ale mam nadzieję, zę w Gliwicach nie byłoby tylko jednego przystanku, a co najmniej trzy. No, ja myślę, że jest to niezły pomysł, ale byłoby lepiej, gdyby pojawiły się jeszcze inne, bo według mnie nadmiar kreatywności i odwagi nie szkodzie :P |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 19:18
|

|
glewitz napisał/a: | a ja mam pytanie, bo chyba nie rozróżniam kolorów- co ma być na terenie obecnej Fabryki Lin i Drutu. | nie jest to teren mostu nad dtś gdzie ma być ponownie postawiony balcerek ? |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 14:11
|

|
co??? balcerek??? to oni chcą zburzyć te budynki, aby tam przenieść Balcerek??!! To przecież absurd i głupota :zly: :zly: :zly: |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 15:45
|

|
Spokojnie... balcerek nie będzie prznoszony żadną odgórną decyzją - jego los jest w kwestji jego właścicieli i osób tam sprzedających. Jeśli chcą nadal sprzedawać muszą wystąpić do UM o dzierżawę lub wynajem nowego terenu i storzyć tam nowe targowisko. Oczywiście wszystko za własne środki :P |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 16:21
|

Imię: Bożydar :]
|
ziutek997 napisał/a: | moje wątpliwości budzi estetyka i wpływ takiego rozwiązania na najbliższą okolicę |
Dlatego tunel by był lepszy, ale niestety trudniejszy w realizacji a to może mieć decydujący wpływ :/ |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 17:37
|

|
ojeja jej... no trudno, ale chyba czasem warto postawić na koncepcję trudniejsza w realizacji i może droższą, ale za to o ile byłby lepszy efekt- w przeciwieństwie do wiaduktu łączącego Toszecką i Bohaterów Getta Warszawskiego :) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 18:28
|

|
A ja juz czytałem ze nad tym tunelem ma wrócić Balcerek nie pamiętam juz gdzie |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 20:16
|

|
Gmeras była taka koncepcja ale wtedy kupcy musieliby wyłożyć pieniążki na halę targową z prawdziwego zdażenia.
Niedawno było na ten temat conieco na łamach MSI, właściciele balcerka oraz kupcy wyunęli abstrakcyjne prośby co do nowych lokalizacji (plac przed dworcem PKP i Plac Piastów) - i to nie były żarty :P Tak więc zupełnie nie wiadomo na czym stanie. |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 16:00
|

|
wyrzucić z centrum. Dla mnie osobiście Balcerek mógłby sobie w ogóle "pójść", ale w końcu każdy chce zarobić. Uważam, że powinni zrobić halę targową z prawdziwego zdarzenia, ewentualnie doprowadzić GCH do stanu używalności (myślę o tej obrzydliwej wieży) i tam ich umieścić. Tak po prawdzie to trochę dziwi mnie stanowisko, że to DTŚ-ka będzie szpecić centrum Gliwic. Bardziej szpeci je ten targ przypominający dzielnice nędzy w Indiach. Ale to taki lekki off topic. :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 16:05
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
hehe no Balcerek nie wygląda fajnie w centrum, zwlaszcza jak juz je "zrewitalizują" to nie widze tam dla niego miejsca.....po prawdzie - czasy jego swietnosci dawno minely, kiedys jak nie było zadnych centrow handlowych to szlo tam kupic tanio ciuchy, ale teraz na promocjach idzie kupic w tej samej (czy nawet nizszej) cenia a o wiele lepszej jakosci...dlatego mowimy mu nie w Nowych Gliwicach :) |
|
|
|
|
K4r0l
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 20:12
|

Imię: Karol
|
Hmm :zdziwko: to Balcerek nie ma być przeniesiony naprzeciw międzynarodowego dworca autobusowego [czerwony trójkąt na mapie po lewej u góry] ?
A co do tej szybkiej linii tramwajowej, to zapewne będzie ona łączyć Kopernik - Centrum - {hala Podium - nowy stadion} :hyhy: |
Ostatnio zmieniony przez K4r0l Czw Mar 27, 2008 20:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 07:19
|

|
GLIWICE. To zupełnie nowy pomysł. Nowa linia tramwajowa ma połączyć ?abędy z centrum miasta.
Niedawno lokalne media informowały o planach budowy nowej linii tramwajowej na trasie od osiedla Kopernika do hali widowiskowo sportowej "Podium". Koncepcja ta została jednak zmieniona.
- To było zamierzenie strategiczne z października ubiegłego roku – wyjaśnia Krzysztof Ledwoń, kierownik Działu Infrastruktury Technicznej spółki Tramwaje Śląskie.
- Chcieliśmy powiązać ten projekt z inwestycjami na Euro 2012. Niestety, nie udało się. W związku z tym, że budowa hali Podium też nie jest przesądzona, ta linia raczej nie doczeka sie realizacji.
Tym bardziej, że władze miasta bardziej są zainteresowane innym połączeniem tramwajowym – od ul. Kosmonautów w ?abędach do skrzyżowania ulic Chorzowskiej i Zabrskiej.
Trasa miałaby biec wzdłuż linii kolejowej, a na wysokości dworca kolejowego powstałoby centrum przesiadkowe. W Tramwajach Śląskich podkreślają, że zwolennikiem takiego rozwiązania jest sekretarz miasta Andrzej Karasiński.
Jednak na razie projekt jest tylko ideą, która nie nabrała żadnych konkretnych kształtów. Jeżeli udałoby się pozyskać na budowę nowej linii unijne dotacje, to pierwsze tramwaje pojawiłyby się w ?abędach za 5 lat.
W programie inwestycyjnym rozwoju trakcji szynowej znalazły się również bardziej konkretne inwestycje, takie jak modernizacja ul. Zabrskiej od ul. Chorzowskiej do ul. Jagiellońskiej, remont przejazdu drogowego na ul. Kardynała Wyszyńskiego, a także naprawa torowiska wzdłuż ul. Wieczorka i ul. Dolnych Wałów. |
|
|
|
|
|