Park Angielski w Gliwicach |
Autor |
Wiadomość |
nosek5
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 11:47 Park Angielski w Gliwicach
|

|
Coś dziś od znajomych słyszałem i na TVP 3 że w Gliwicach na ogródkach działkowych ( tych koło skarbówki i areny tam gdzie znajduje się staw) że ma powstać Park Angielski
Ma być wybrany cały staw i zrobiony basen a w koło miejsca rekreacyjne
Cały obiekt ma być podobno przez unie sfinansowany
potwierdzi to ktoś czy ploty |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:04
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
to nie sa plotki... tam byl kiedys bardzo znany park rekreacyjny, osobiscie tam bylam w zeszlym roku. jest to dokladnie za osrodkiem LOK :) byl tam staw obecnie sa jeszcze sluzy, na stawie plywalo sie drewnianymi lodziami, bylo to tak samo popularne miejsce jak nasz zameczek przy chorzowskiej, ale dla "wiekszej" smietanki towarzyskiej :) balowala tam raczej "niemiecka" czesc Gliwiczan o i le to mozna nazwac w ten sposob... ale pospolicie "za niemca" polska "arystokraca" i smietanka lubowala sie w tym miejscu :) obecnie jest tam wielkie "nic" jakas trasa dla rowerow znaczy tych wyczynowych, bloto, i staw porosniety wszystkim smieci i jednym slowem syf. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:07
|

|
Aither mówisz o Parku Szwajcaria? |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:07
|
Smoczyca

|
a nie o tego chodzi ? to jego mieli przeciez remontowac... co nie ? |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:10
|

Imię: Mariusz
|
w parki szfajcaria z tego co pamietam jest tor dla rowerzystow |
|
|
|
|
nosek5
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:11
|

|
Aither napisał/a: | a nie o tego chodzi ? to jego mieli przeciez remontowac... co nie ? |
Nie to
Chodzi o ogródki działkowe za urzędem skarbowym, wejście do nich jest koło urzędu skarbowego. Na terenie tych ogródków znajduje się staw jakiś i górka dla sanek. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:12
|
Smoczyca

|
no jest :) wielki nasyp ziemi ... kurcze to nie ten park maja robic ? :/ |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:12
|

|
Frycek napisał/a: | w parki szfajcaria z tego co pamietam jest tor dla rowerzystow |
Jest... ale ogólnie reszta parku jest niezagospodarowana. Całość przypomina raczej jakieś bagno. |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 18:35
|

Imię: Bartłomiej
|
ja bym osobiście wolał, aby jednak zrekonstruowali Park Szwajcaria, bo z tego, co o nim czytałem, to było wspaniałe miejsce. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 01:51
|

Zaproszone osoby: 2
|
Ja mialem szczescie nasluchac sie opowiesci od mojej babci o tym miejscu i o tych imprezach (mowa o parku Szwajcaria), wlasnie tak bylo jak mowi wyzej Ziutek, glownie bawili sie tam Polscy Niemcy czy tez Niemieccy Polacy :) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:44
|

Imię: Piotr
|
h t t p;//w w w malanowicz.eu/mm/Szwajcaria/Szwajcaria/index.html szkoda ze zdjęcia poznikały ale mozna poczytać co nie co :] |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 13:56
|
Smoczyca

|
no ale teraz pytanie czy park angielski ma byc na miejscu dawnego szwajcarskiego czy tu jest mowa o dwoch roznych miejscach ? |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 18:56
|

Imię: Krzysztof
|
To jest staw za Urzędem skarbowym ponad rok temu został oczyszczony....
 |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 22:12
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
tam nawet ryby łapią tylko żadnych ryb tam nie widzialem :oczami: |
|
|
|
|
piastg-ce
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 23:35
|

|
Major napisał/a: | Ja mialem szczescie nasluchac sie opowiesci od mojej babci o tym miejscu i o tych imprezach (mowa o parku Szwajcaria), wlasnie tak bylo jak mowi wyzej Ziutek, glownie bawili sie tam Polscy Niemcy czy tez Niemieccy Polacy :) |
Podziel się z nami tymi opowieściami;) |
|
|
|
|
Solith
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:02
|

Imię: Magda
|
przez stronke podaną przez Gmerasa nabralam wielkiej ochoty na sprobowanie dostania sie do Parku Szwajcaria! jaka szkoda, ze dostep taki ciezki... :(
co do Parku Angielskiego, to ochodzi o te tereny, ktore ja (i moi znajomi, wiec moze wy tez :P) nazywam potocznie "kaczuszkami"? jak bylam mala to chodzilam/jedzilam rowerem tam czesto karmic kaczki w stawie :) Fenix, Twoje zdjecia, to wlasnie ten teren?? Tak zmodernizowali ten zapuszczony staw?? :zdziwko: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:14
|

|
Solith napisał/a: | przez stronke podaną przez Gmerasa nabralam wielkiej ochoty na sprobowanie dostania sie do Parku Szwajcaria! jaka szkoda, ze dostep taki ciezki... :( | czemu Ciężki? ja tam juz byłem. Wejście jest juz zaraz obok ośrodka egzaminującego jest tam ala droga rowerowa ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:16
|

|
h t t p;//forum.zamekgliwice, p l/viewtopic.php?t=1193 kilka zdjęć ze Szwajcarii |
|
|
|
|
Solith
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:38
|

Imię: Magda
|
Gmeras - ale nie jest to zamknięte na kłodkę? Na stronce pisze, że dostęp tylko od strony autostrady. Kurczę, muszę się przejechać, bo nie daje mi to spokoju :P |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 19:30
|

|
Solith napisał/a: | Gmeras - ale nie jest to zamknięte na kłodkę? | nie jest ;) tam jest nawet tor dla rowerzystów ;) tylko że teraz jest to przecięte tą drogą krajową :/ podzielone na 2 części :) |
|
|
|
|
|