Poprzedni temat «» Następny temat
Przyciski - blagam was
Autor Wiadomość
LemonPL 
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 14:51   Przyciski - blagam was  

Hey

Blagam, niech ktokolwiek mi naswietli o co chodzi z przyciskami na skrzyzowaniach w Gliwicach. Otoz rozumiem bardzo dobrze gleboki sen przycisku, w styuacji gdy przejscie dla pieszych jest na prostej drodze i rzadko kiedy kto przechodzi. Natomiast nie rozumiem przyciskow w centrum duzego miasta na glownych skrzyzowaniach. Przyklad? Plac Piastow. Przejscie spod Sklepu z plytami pod kioski, oraz spod kioskow w strone przystanku do Katowic, itd. Jaki ma sens nie wlaczanie zielonego pieszym gdy przylegla jezdnia ma czerwone? Ok, rozumiem jeszcze to pierwsze przejscie, bo jest tam zielona strzalka i czasem ktos chce ruszyc w prawo... ale ten drugi przypadek to juz chyba jakis kompletny bezsens. Ten sam motyw ma miejsce obok Urzedu Miasta.

Zareczam, ze nagminnie ma miejsce sytuacja, w ktorej jednoczesnie piesi i prostopadle jadace samochody stoja na czerwonym. A dlaczego? Dlatego, ze jak nacisnie sie przycisk 3 s po tym, jak przyleglej jezdni zmienilo sie na czerwone, to na zielone juz sie nie zmieni dla pieszych. Trzeba poczekac na zielone dla aut i dodatkowo na zielone dla siebie. Blagam, niech ktos pomoze zrozumiec mi sens tego rozwiazania.
PW Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 17:59     

Imię: Marcin
skoro tak to moze chodzi o to aby pokazac ze mamy technologie ktora umozliwia nam "przyciskanie" :D
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 18:06     

Imię: Piotr
synchronizacja jeśli nie ma chętnej osoby do przejścia to szybciej zmieni się światło dla samochodów
PW Email Cytuj
tanguero 
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 20:31     

Obawiam się, że jedynym sensownym wyjaśnieniem jest łapówka wręczona przez producenta przycisków. Alternatywnym wyjaśnieniem skończony kretynizm zarządzających drogami w Gliwicach.

Owszem, przyciski mogą mieć sens, ale nie na tych skrzyżowaniach w centrum, gdzie ruch pieszy jest gwarantowany od 6:00 do 24:00.
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 09:39     

Imię: Bożydar :]
Nie tak całkiem dawno temu, przejście spod kiosków na przystanek pod sklepem z płytami było popsute i albo czekasz aż ktoś z przeciwka wciśnie przycisk, albo idziesz na czerwonym :P
Bez sensu to dawanie przycisków gdzie popadnie, zwłaszcza w centrum na głównych skrzyżowaniach.
tanguero napisał/a:
Owszem, przyciski mogą mieć sens, ale nie na tych skrzyżowaniach w centrum, gdzie ruch pieszy jest gwarantowany od 6:00 do 24:00.

To się może sprawdzić, ale tylko w nocy, gdy na głównej drodze jest prawie cały czas zielone dla samochodów. W dzień niestety jest tak, że:
LemonPL napisał/a:
jak nacisnie sie przycisk 3 s po tym, jak przyleglej jezdni zmienilo sie na czerwone, to na zielone juz sie nie zmieni dla pieszych

Dlatego i tak przechodzę na czerwonym :P A wystarczyłoby jeszcze jakoś wyregulować te światła.
PW Email Cytuj
Wieczorny 
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 21:03     

no te światła to porażka na maks jest.
zwłaszcza skrzyżowanie bohaterów getta ze zwycięstwa.

a przechodzenia na czerwonym nie polecam.
taka przyjemność stoi 250 pln :kwasny:
PW Cytuj
Basia K 
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 19:01     

Wieczorny napisał/a:
przechodzenia na czerwonym nie polecam.
taka przyjemność stoi 250 pln

Baaaardzo często w okolicach "przystanku dla busików" stoi straż miejska z policją :zdegustowany:
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 10:21     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
LOL nie no sadze ze przesadzacie troche z tym narzekaniem :) Przyciski sa i beda co w nich takiego zlego ? :) Trzeba nacisnac i tyle... poza tym jak juz Gmeras powiedzial:
Gmeras napisał/a:
synchronizacja jeśli nie ma chętnej osoby do przejścia to szybciej zmieni się światło dla samochodów

wiec co tu wiecej tlumaczyc ? poza tym i tak przechodzicie na czerwonym swietle gdy nie nacisniecie guzika wiec po co ta gadanina ? :)
PW Email Cytuj
LemonPL 
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 12:59     

Aither napisał/a:
LOL nie no sadze ze przesadzacie troche z tym narzekaniem :) Przyciski sa i beda co w nich takiego zlego ? :) Trzeba nacisnac i tyle...

No wlasnie problem w tym, ze jakby jeszcze osoba rozwinieta umyslowo zaprojektowala ten system, to moze mialoby to sens. Niestety system przyciskow czesto zachowuje sie nonsensownie (np. nie wlaczy Ci zielonego, jesli nie nacisnelas przed zmiana na czerwone dla samochodow; a przynajmniej jeszcze kilka dni temu to przetestowalem i tak bylo). Pogadamy jak postoisz 4 min na przejsciu spieszac sie na tramwaj, ktory zreszta zamknie Ci przed nosem, zeby sobie na swiatlach postac.
PW Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 15:53     
Smoczyca

LemonPL napisał/a:
Pogadamy jak postoisz 4 min na przejsciu spieszac sie na tramwaj, ktory zreszta zamknie Ci przed nosem, zeby sobie na swiatlach postac.

wyobraz sobie ze mam na prawde wazniejsze sprawy w swoim zyciu niz zastanawianie sie dlaczego zielone nie zaswieci i dlaczego tramwaj stoi na czerownym :) powinienes to przyjac do wiadomosci - tak jest i koniec - a nie rozwidzic sie co za debil to zaprojektowal... wiele rzeczy jest takich "nonsensownych" ale zycie ma wazniejsze "sprawy" niz debata na ten temat :) Ja tramwajami nie bujam sie tylko autobusami, przywilej kierowcy jest taki, ze swoj swego wszedzie wpusci :)
PW Email Cytuj
LemonPL 
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 10:39     

No wlasnie... Zgadzajmy sie na wszystkie paranoje, wtedy bedzie sie z pewnoscia przyjemniej zyc w naszym miescie. Wybacz, ale na te przyciski narzeka bardzo wiele osob i malo kto rozumie, po co to zostalo zrobione.
PW Cytuj
kobi 
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 09:37     

LemonPL napisał/a:
Wybacz, ale na te przyciski narzeka bardzo wiele osob i malo kto rozumie, po co to zostalo zrobione.

A może władze będą mogły się pochwalić, że wszystkie przejścia dla pieszych i skrzyżowania są "inteligentne"? A może ktoś usłyszał, że takie "inteligentne" znaczy samo w sobie bezpieczniejsze? ;)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 10:04     

Sądzę że to kwestia obowiązującego standardu - w ten sposób wykonuje się to wszędzie. I nawet jeśli przyciski nie działają to są zamontowane - i takie skrzyżowania w Gliwicach też spotkałem.
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 10:11     
Smoczyca

LemonPL napisał/a:
No wlasnie... Zgadzajmy sie na wszystkie paranoje, wtedy bedzie sie z pewnoscia przyjemniej zyc w naszym miescie. Wybacz, ale na te przyciski narzeka bardzo wiele osob i malo kto rozumie, po co to zostalo zrobione.

heheheheee :D bez obrazy ale Ty chyba jeszcze szkolniak jestes :)
Tak prawde mowiac to w naszym miescie jest wiele rzeczy nieprzemyslanych, paranoicznych i innych tego typu, ale... czlowiek sie juz przyzwyczail. Zawsze nowo wprowadzona funkcja czy rzecz jest "niepotrzebna, bezsensowna, glupia" ale czlowiek z biegiem czasu sie do tego przyzwyczaja - bo tak jest i tyle - Wiem, ze marudza na te swiatla ale co poradzisz ? TYLE marudzi to niech napisza petycje do prezydenta ze to co mialo im pomoc tylko przeszkadza - daje glowe, ze nawet nie sie tym nie zainteresuje ;) Kiedys tez wiele rzeczy mi sie nie podobalo, to ze nie ma nocnych autobusow i z zabawy musialam taxi jezdzic, ze nie ma bezposrednich polaczen miedzy niektorymi dzielnicami, ze nie ma lokali z wyraznie odgrodzonymi salami dla fajarzy i nie fajarzy, ze w ziemie pada snieg a nie swieci slonce jak na wyspach kanaryjskich... wiele rzeczy takich jest, ale trzeba sie do tego przyzwyczaic. Jezdzilam taxi, na dzielnice przesiadalam sie jak chcialam sie dostac, w zimie pada snieg i jest zimno :) Wiekszosc ludzi nie przyjmuje wielu rzeczy za cos co nadzwyczajniej - tak jest - :D Nie mowie ze nie... w koncu po to takie rzeczy wymyslaja z tymi guzikami aby nam pieszym ulatwic zycie :) ale w wiekszosci przypadkach tak nie jest :)
PW Email Cytuj
LemonPL 
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 14:31     

Aither napisał/a:
bez obrazy ale Ty chyba jeszcze szkolniak jestes

Szkolniak?
Poza tym co ma do rzeczy to, kim jestem? Poprostu nie rozumiem dlaczego nasze miasto wydaje pieniadze na cos, co nikomu nie jest potrzebne (i przeszkadza), a na to co jest potrzebne pieniedzy nie ma...
PW Cytuj
MajkeL 
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 17:59     

Cytat:
Poprostu nie rozumiem dlaczego nasze miasto wydaje pieniadze na cos, co nikomu nie jest potrzebne (i przeszkadza),

Drogi kolego....
Jeśli uważasz, że przyciski są niepotrzebne i że miasto zmarnowało pieniądze złóż oficjalny protest do UM (jak to napisała Aither).
Dlaczego uważasz że "to" jest nikomu niepotrzebne?
Pytałeś się np. ludzi w sędziwym wieku, lub kogoś na wózku inwalidzkim.... ?
Faktem jest, że może i światła nie są za bardzo skoordynowane, ale jeśli ktoś robi problem i nie umie zaczekać 2,3 min na zmianę świateł to szczerze mu współczuję.
Pewnie za kilka lat będziesz inaczej podchodził do tego problemu bo albo zapomnisz o tym, albo będziesz się z tego śmiał lub pewnikiem będziesz miał o niebo ważniejsze problemy....
Życzę więcej cierpliwości...... :)
PW Cytuj
LemonPL 
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 18:02     

MajkeL napisał/a:
Pytałeś się np. ludzi w sędziwym wieku, lub kogoś na wózku inwalidzkim....

Slucham, jak moze pomoc osobie na wozku przycisk na skrzyzowaniu przy UM w Gliwicach... bo z tego co wiem, to podsumowujac swiatlo dla pieszych swieci sie dzieki przyciskom krocej, a nie dluzej
PW Cytuj
MajkeL 
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 18:21     

Podałem tylko przykład.... bo napisałeś że nikomu nie jest to potrzebne.......
LemonPL napisał/a:
bo z tego co wiem, to podsumowujac swiatlo dla pieszych swieci sie dzieki przyciskom krocej, a nie dluzej

Z tym bym polemizował.....
Z tego co ja wiem światła palą się tak samo długo....
Przełancza się tylko cykl zegara czuwającego na naciśnięcie przycisku.....
Ja osobiście nie mam nic przeciwko poczekaniu sobie 2,3 min na zmianę świateł....

A na koniec jedne z ciekawszych cytatów.... ;)

Cierpliwych - fala wynosi, gwałtownych - pogrąża.
Władysław Grzeszczyk

:)
PW Cytuj
Sou 
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 23:13     

To durny przyklad podales bo starszym osobom sa potrzebne swiatla a nie przyciski. Ciekaw jestem ile takich starszych osob musi przechodzic na czerwonym bo nie ma zielonego pojecia ze w ogole jakis przycisk zamontowano.

Kompletny idiota i debil wymyslil ten system i ci co sie z tym nie zgadzaja sa do niego podobni.

Jest oczywiste i nie podlega zadnej watpliwosci ze jesli na zwyciestwa jest zielone swiatlo dla samochodow to moze byc tez zielone dla pieszych czy sa jacys czy ich nie ma! Czerwone swiatlo w tym momencie kompletnie nic nie daje!

Co do samych przyciskow to nie spotkalem sie z takimi w zadnym z krajow w ktorych bylem ( wlacznie ze stanami ktore wszystko co dobre i pozyteczne stosuja w praktyce ).

No i mam tez nadzieje ze zamiast rozwalac smietniki, pijani imprezowicze rozpie... kilka tych przyciskow. Niech to robia co piatek i sobote to moze przestana je montowac spowrotem.

I tak jak ktos napisal. W lape ktos wzial i tyle. Pewnie te przyciski robi wujek tego co zlecil ich zamontowanie LOL.
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 09:14     

Sou napisał/a:
starszym osobom sa potrzebne swiatla a nie przyciski. Ciekaw jestem ile takich starszych osob musi przechodzic na czerwonym bo nie ma zielonego pojecia ze w ogole jakis przycisk zamontowano.

Sporo. Już kilka razy widziałem jak bezskutecznie czekali na zmianę świateł :/
Sou napisał/a:
Kompletny idiota i debil wymyslil ten system i ci co sie z tym nie zgadzaja sa do niego podobni.

Eee... akurat sam mam zastrzeżenia, ale z tym tekstem to przesadziłeś :dobani:
Sou napisał/a:
Co do samych przyciskow to nie spotkalem sie z takimi w zadnym z krajow w ktorych bylem

Hmm ciekawe... To co wciskałem w Niemczech? Może to były dzwonki? :niepewny:
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu