Poprzedni temat «» Następny temat
17 śląskich miast chce się połączyć w Silesię
Autor Wiadomość
Coyote 
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 19:30     

Imię: Michał
PS. Kolezanka mi pomogła i znalazla, że już coś takiego funkcjonuje ale na Pomorzu właśnie. Poczytajcie.

h t t p;//pomerania.org, p l/aktualnosci.php

To warto też zobaczyć ^^

h t t p;//pomerania.org, p l/fundusze1.php

Czekam na kontre ^^
Ostatnio zmieniony przez Coyote Wto Paź 30, 2007 19:32, w całości zmieniany 2 razy  
PW Email www Cytuj
Aessa 
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 23:13     

Imię: Paulina
Coyote a czego mają niby dowodzić te linki, bo nierozumiem? Że niby takie projekty dostają dotacje? Nikt temu nie zaprzeczał. :] Tu się kłania czytanie ze zrozumieniem. Już pisałam - naucz się liczyć z odmiennym zdaniem niż Twoje, nawet jak to połączenie doprowadzi do tego, że Silesia zostanie stolicą Polski i będzie najbogatszym miastem w Europie ja zdania nie zmienie. Popracuj nad przyswajaniem czyiś opini. :)
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 07:12     

Wiem o co Ci chodziło, więc prosze bez pyskówki.
A zdania Twego nie przyswoje, jesli jest ono oparte na błednych informacjach;
Podam inne przykłady:

Euroregiony w Polsce
Polskie miasta i gminy przygraniczne zrzeszone są obecnie w 16 euroregionach położonych dookoła granic lądowych i wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego:
Nysa (Polska - Niemcy - Czechy), 21 grudnia 1991 r.
w w w euroregion-nysa, p l
Karpacki (Polska - Ukraina - Słowacja - Węgry - Rumunia), 14 lutego 1993 r.
w w w carpathian.euroregion.org
Sprewa-Nysa-Bóbr (Polska - Niemcy), 21 września 1993 r.
w w w euroregion-snb, p l
Pro Europa Viadrina (Polska - Niemcy), 21 grudnia 1993 r.
w w w viadrina.org, p l
Tatry (Polska - Słowacja), 26 sierpnia 1994 r.
w w w euroregion-tatry, p l
Bug (Polska - Ukraina - Białoruś), 29 września 1995 r.
w w w euroregion-bug.w4u, p l
Pomerania (Polska - Niemcy - Szwecja), 15 grudnia 1995 r.
w w w pomerania.org, p l
Glacensis (Polska - Czechy), 5 grudnia 1996 r.
w w w euroregion-glacensis.ng, p l
Niemen (Polska - Litwa - Białoruś), 6 czerwca 1997 r.
w w w sspen, p l/
Pradziad (Polska - Czechy), 2 lipca 1997 r.
w w w europradziad, p l
Bałtyk (Polska - Dania - Szwecja - Litwa - ?otwa - Rosja), 22 lutego 1998 r.
w w w eurobalt.org, p l
Śląsk Cieszyński (Polska - Czechy), 22 kwietnia 1998 r.
w w w euroregion.olza, p l
Silesia (Polska - Czechy), 20 września 1998 r. <---
w w w euroregion-silesia, p l
Beskidy (Polska - Czechy - Słowacja), 9 czerwca 2000 r.
w w w euroregion-beskidy, p l
Puszcza Białowieska (Polska - Białoruś), 25 maja 2002 r.
w w w euroregion-puszczabialowieska.prv, p l
?yna-?awa (Polska - Rosja), 4 września 2003

Ale najlepsze jest to.
h t t p;//w w w euroregion-silesia, p l/gminy.php
Takie coś to praktycznie przygraniczna współpraca dwoch państw. W tym przypadku bylaby to współpraca z UE. Jak widać wyzej takie regiony istnialy już przed wejsciem do UE. I w wiekszosci przypadków one zadziałały.
I dla osób którzy twierdza, ze Gliwice zatracą Historię, że bedzie się mówić "byłem w Silesii" polecam lekturę tego h t t p;//w w w silesia.org, p l/index.php?id=5&lan=pl
Aessa, nie opierasz się na faktach.
PW Email www Cytuj
Yeti 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 08:57     

Coyote, myślę że trzeba byłoby zacząć od ustalenia, o czym my tu dyskutujemy...
Pozwól, że przytoczę fragment tekstu, który jest mottem dla tego topiku!
Cytat:
Jeśli ten projekt zostanie zrealizowany, Warszawa straci miano największego miasta w Polsce. 17 śląskich miejscowości ma zamiar się połączyć i stworzyć jedną wielkie miasto - Silesię.
Budżet: kilkanaście mld zł, liczba mieszkańców: grubo ponad dwa mln, obszar: dorównujący Londynowi. Tak wielka ma być Silesia. Miasto, w którego granicach znajdą się Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Gliwice i kilka mniejszych. Co im to da? Przede wszystkim ułatwi dostęp do kieszeni inwestorów ze świata, których łatwiej będzie przyciągnąć tak dużej aglomeracji niż np. niewielkim Tychom działającym w pojedynkę.

...i jeśli ten tekst brać jako podstawę do niniejszej dyskusji, to chyba jednak trzeba przyjąć, że mamy do czynienia z czymś innym niż stowarzyszenia gmin występujących wspólnie o środki europejskie, o jakich mowa w źródłach do których linki przedstawiłeś :)

Chciałbym jeszcze słówkiem odpowiedzieć na pytanie, jakie mi postawiłeś.

Cytat:
Powiedz mi w takim razie co Gliwice na "Silesii" by straciły?
Oczywiście wszystko zależy od tego, na czym się ma skończyć "zasięg" tej Silesii...

W 1975 roku ekonomiści uzasadniali konieczność reformy administracyjnej, likwidacji powiatów, stworzenia 49 województw, łączenia małych miasteczek w większe... itd. (sam pochodzę właśnie z takiego, które przez 20 lat przestało istnieć, w związku z czym, m.in. jako miejsce urodzenia mam wpisane w dowodzie miasto, w którym byłem po raz pierwszy mając 16 lat).
W roku 1995 wysłuchiwałem prawie takich samych argumentów, jako uzasadnienie kolejnej reformy administracyjnej, która niemalże przywróciła układ sprzed 1975 roku. A pozbawione suwerenności miasteczka, w większości przypadków niemałym wysiłkiem wolały jednak się oswobodzić... Dlaczego?...
Jeśli śledziłeś tamte wydarzenia, to być może wiesz, jaką batalię przeprowadziła Opolszczyzna, żeby stanowić samodzielne województwo... Ciekawe dlaczego?... Dlaczego nikt w Opolu nie wierzył w to, że przynależność (zwłaszcza, że peryferyjna) do silnego województwa śląskiego będzie jakąkolwiek korzyścią? A może by tak zapytać w Koszalinie (jedynym mieście wojewódzkim sprzed 1975 roku, które nie odzyskało swojego statusu), czy wspólnota z silnym Szczecinem jest tym, o czym marzyli?

Ekonomiści nieraz mówią to, co im politycy karzą! :/

W ramach aglomeracji śląskiej, Gliwice są jednym z silniejszych ośrodków zarówno gospodarczych, naukowych, jak i kulturowych. Jednocześnie lokalizacja nasza jest... na skraju... Wierz mi, że naprawdę nie trzeba być ekonomistą, żeby wiedzieć, że te cechy, w przypadku łączenia się w Silesię raczej prowokują do podejrzeń, że to my będziemy się dokładać do tych uboższych albo bliższych geograficznie centrum. Oczywiście to tylko moje podejrzenia,... ale czy bezpodstawne? :)

Powstaną nowe urzędy... Co to oznacza?... Są już miejskie, gminne, powiatowe, wojewódzkie... Nastąpi dublowanie kompetencji?... Czy może władzom w Gliwicach zostaną one w dużej mierze odebrane?... Więc jak dla mnie, to albo trzeba się liczyć albo ze zwiększeniem bałaganu kompetencyjnego, albo z ograniczeniem prawa występowania naszego miasta we własnych interesach.

Ja osobiście nie widzę najmniejszego sensu, żeby stwarzać wspólnotę szczelniejszą aniżeli te wymienione w linkach stowarzyszenia, których celem mogłoby być pilotowanie inwestycji wykraczających poza interesy i możliwości pojedynczej gminy.

Cytat:
A pozatym jak dofinansowac budowę drogi z Zabrza do Gliwic, nie pomagając obu miastom
Głowę dałbym, że przy drodze Gliwice-Mikołów widziałem stosowne emblematy, wskazujące na środki europejskie,... i obyło się bez Silesii.

Cytat:
Mentalność Polaka- istnieje szansa na poprawienei warunków życia to znajdzie się grupa ludzi która ją odrzuci a później jęczy.
Nie wiem, Coyote, o kim teraz mówisz... Bo ja nie jęczę!... Uważam, że taki układ jaki jest stwarza wystarczające szanse, oraz daje pewne dodatkowe profity wynikające z suwerenności oraz z uwarunkowań historyczno-kulturowych. To inni jęczą, że się krzywda dzieje, że Silesię trzeba tworzyć... Nie ma też żadnego dowodu na to, że ta ogromna Silesia zdobędzie większe środki dotacji, aniżeli te składowe miasta łącznie są w stanie, a tymbardziej nie ma pewności, że te środki dotrą do dzielnic odległych o kilkadziesiąt kilometrów.

Cytat:
I czas się skróci z całą pewnościa- nie będzie trzeba oczekiwać tak dlugo az sie uzbiera "kupka pieniedzy".
To tylko złudzenie!... Będzie więcej wspólnych pieniędzy, ale i więcej potrzebnych "kupek". Skrócenie czasu można osiągnąć jedynie porzez zmniejszenie ich ilości, a to właśnie może oznaczać, że Silesia wykluczy z rozważań niektóre tematy "gliwickie", a jednocześnie odbierze Gliwicom możliwość samodzielnej walki o nie.

Cytat:
I totalną bzdura jest to że, uciekną od nas turyści a Gliwice zostaną zepchniete na bok

:) :) :) ...no nie! :) :) :)
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 09:28     

Imię: Piotr
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Silesia_%28miasto%29
PW Email Cytuj
Aessa 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 12:21     

Coyote napisał/a:
Wiem o co Ci chodziło, więc prosze bez pyskówki.

Nie rozśmieszaj mnie, proszę Cię, skoro Ty nie potrafisz rozróżnić "pyskówki" od zwrócenia Ci uwagi, na to, że nie liczysz się z czyimś zdaniem to może wróć się do przedszkola, tam uczą jak rozróżniać kolorki i inne podstawowe rzeczy. :]

Coyote napisał/a:
A zdania Twego nie przyswoje, jesli jest ono oparte na błednych informacjach;

Coyote napisał/a:
Aessa, nie opierasz się na faktach.

To są fakty przedstawione przez Ciebie. Ja nie muszę szukać jakiś artykułów w internecie, bo nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać. Taką mam postawę w tej sprawie, a co do "A zdania Twego nie przyswoje..." - j/w. :]
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 14:12     

Aessa napisał/a:
Nie rozśmieszaj mnie, proszę Cię, skoro Ty nie potrafisz rozróżnić "pyskówki" od zwrócenia Ci uwagi, na to, że nie liczysz się z czyimś zdaniem to może wróć się do przedszkola, tam uczą jak rozróżniać kolorki i inne podstawowe rzeczy.

Jednak pyskówka. Do przedszkola nie mam po co się wracać- może Ty. Forum jest od tego aby dyskutować, a nie jak się nie zgadzasz z czyimś zdaniem to fochem
rzucasz.

Aessa napisał/a:
To są fakty przedstawione przez Ciebie

Tych linkow sam nie szukałem. Szukałą je osoba która pracuje w urzędzie.

Yeti napisał/a:
Nie wiem, Coyote, o kim teraz mówisz... Bo ja nie jęczę!.
Yeti napisał/a:
To tylko złudzenie!... Będzie więcej wspólnych pieniędzy, ale i więcej potrzebnych "kupek". Skrócenie czasu można osiągnąć jedynie porzez zmniejszenie ich ilości, a to właśnie może oznaczać, że Silesia wykluczy z rozważań niektóre tematy "gliwickie", a jednocześnie odbierze Gliwicom możliwość samodzielnej walki o nie.

Owszem Ty nie ;) Ale co z niektorymi nie da sie tu normalnie porozmawiać :) :rotfl:

Yeti napisał/a:

To jest właśnie kwetsia ryzykowna- niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć do końca jak to będzie wyglądało.
PW Email www Cytuj
Aessa 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 17:17     

Coyote napisał/a:
Jednak pyskówka.

To zostawię bez komentarza, bo powtarzać się nie lubię. :)

Coyote napisał/a:
Forum jest od tego aby dyskutować, a nie jak się nie zgadzasz z czyimś zdaniem to fochem
rzucasz.

Ty sobie ze mnie żartujesz czy to chciałeś odnieść do swojej osoby? Ja szanuję Twoje zdanie, chociaż się z nim nie zgadzam, to Ty masz z tym problem, ponieważ mimo moich wielu prób zakończenia z Tobą dyskusji na ten temat Ty dalej chcesz mi udowodnić, że nie mam racji i że nie mam prawa mieć innej postawy niż Twoja, bo według Ciebie jest błędna. :] Jest takie powiedzenie, może nie zbyt chwalebne, ale życiowe: W d.... byłeś, g.... widziałeś... i na postawie artykułów z gazet czy innych "wiarygodnych" informatorów chcesz udowadniać rację swojego stanowiska. Może gdybyś przeprowadził trochę więcej rozmów z ludźmi z innych miast, albo lepiej - gdybyś mieszkał w innym regionie to inaczej patrzyłbyś na takie projekty. Ale okey, masz swoje racje i przy nich zostań.

I tym akcentem pragnę zakończyć naszą dyskusję, ponieważ nie interesuje mnie już nic więcej co masz do przedstawienia.
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 17:41     

Aessa napisał/a:
I tym akcentem pragnę zakończyć naszą dyskusję, ponieważ nie interesuje mnie już nic więcej co masz do przedstawienia.

Śmieszna jesteś :rotfl:
Czemu jakoś z Yeti, da się porozmawiac chociaz ma odmienne zdanie ? :)

Aessa napisał/a:
W d.... byłeś, g.... widziałeś...

?adnie się podsumowałaś :)

Aessa napisał/a:
postawie artykułów z gazet czy innych "wiarygodnych" informatorów chcesz udowadniać rację swojego stanowiska. Może gdybyś przeprowadził trochę więcej rozmów z ludźmi z innych miast, albo lepiej - gdybyś mieszkał w innym regionie to inaczej patrzyłbyś na takie projekty.

No i masz wała, bo akurat rozmawiałem z innymi osobami :rotfl: I nie tylko z woj. śląskiego. A informacje są wiarygodne- może Ty masz problem z ich odróżnianiem, bynajmniej nie ja dziecinko.
PW Email www Cytuj
hayya 
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 02:33     

Imię: Ewa
Może troszke się spóźniłam... Ale widze ze temat Silesii jest calkiem gorący :D. 28.10.2007 w hali GZUTu zakończyły się studenckie warsztaty architektoniczne OSSA 07'. Tematem warsztatów była "SILESIA MEGAPOLIS?"
Zapraszam na stronę warsztatów:

h t t p;//w w w ossa.org, p l/ossa07/start.html

Skromnie się przyznam, ze jestem jednym z organizatorów reprezentując jednocześnie nieliczną grupę, która odważyła sie podjąć ten temat na większa skalę.

Udział w wrasztatach brało około 100 studentów oraz tutorzy i wykładowcy z kraju i z zagranicy. Była to swietna okazja do podjęcia interesującej dyskusji z ekspertami na temat szans i wyzwań zwiazanych z funkcjonowaniem takiego organizmu jak Silesia.

Powstało 10 projektów.

Efekty naszej pracy oraz recenzje z warsztatów będzie jeszcze można obejrzeć w licznych publikacjach (m.i. w miesięczniku Architektura- murator, Archivolta, A10, Urbanista, gazecie wyborczej.

W najbliższym czasie planowana jest wystawa powarsztatowa w galerii SARP w Katowicach. Szczegółowe informacje pojawią się wkrótce na stronie warsztatów.
PW Email Cytuj
Coyote 
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 07:11     

hayya, wreszcie coś bardziej rozbudowanego :) Cłakiem ładnie przedstawiony temat. Gratz :ok: :hyhy:
Ostatnio zmieniony przez Coyote Czw Lis 01, 2007 07:13, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email www Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 12:24     

Imię: Bartłomiej
h t t p;//w w w aglomeracja.slask.eu/ - tu jest wszystko na temat aglomeracji, jak to ma wyglądać, funkcjonować, można zadać pytanie wojewodzie, są odpowiedzi na inne pytania. Ja osobiście jestem nastawiony do tego pomysłu neutralnie. Plusy to na pewno, że będziemy miastem większym, bardziej zauważalnym w świecie, miasto wchodzące w skład Silesii nie stracą swej tożsamości, Aglomeracja ma odebrać niektóre kompetencje włodarzom miast typu komunikacja (czyli włączenie KZK GOP, Tramwajów Śląskich, DTŚ-ki), moim zdaniem będzie łatwiejsza promocja, bo na wartą kilkanaście milionów porządną reklamę złoży się prawie 20 miast, a nie jedno. To samo ze środkami unijnymi- w łatwiejszy sposób będzie można wyciągnąć te fundusze, bo za 200-tysięczne Gliwice wstawi się 2 milionowa aglomeracja. Minusem jest to, że Katowice będą chciały odgrywać rolę lidera, któremu się wszystko należy i które powinno decydować o wszystkim, a Gliwice (trochę inne mentalnie niż reszta aglomeracji) i Sosnowiec będą się non stop z Katowicami kłóciły. Gliwice wydaje mi się, że nie zostaną peryferią, bo w końcu 200 tysięcy ludzi to nie peryferia... W ogóle nie za bardzo jestem za włączeniem Zagłębia, ale to typowe dla Ślązaka :P. Ja zamiast jedego 2 milionowego miasta wolałbym aby Gliwice porozumiały się z Zabrzem, Bytomiem (ew. Knurowem, Pyskowicami i Tarnowskimi Górami) i utworzyły coś na wzór Trójmiasta Śląskiego, jak to chciano zrobić w latach 20 i 30 XX wieku. Ale to tylko moje osobiste zdanie (ale sie rozpisałem, ale nie mogłem pozostać głuchy :P)
PW Email www Cytuj
Coyote 
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 13:13     

glewitz, bardzo ładnie powiedziane.

glewitz napisał/a:
wydaje mi się, że nie zostaną peryferią, bo w końcu 200 tysięcy ludzi to nie peryferia...

Co do tego, to z pewnością nie zostaną ;) Dużo też zależy od samych mieszkanców...
PW Email www Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 14:25     

i od włodarzy miasta
PW Email www Cytuj
Yeti 
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 08:12     

glewitz napisał/a:
miasto wchodzące w skład Silesii nie stracą swej tożsamości
Coś chyba jednak stracą?...
Cytat:
Aglomeracja ma odebrać niektóre kompetencje włodarzom miast...
No właśnie!... (ale to i tak jest coś "między innymi")
Cytat:
moim zdaniem będzie łatwiejsza promocja, bo na wartą kilkanaście milionów porządną reklamę złoży się prawie 20 miast, a nie jedno.
Przy walce o Igrzyska Olimpijskie "Silesia'2018" będzie jak znalazł! :P
(tyle, że do tego czasu zostaniemy przekonani, że nazwa Silesia jest mylnie w świecie odbierana, nie przyjęła się, i należy wprowadzić nową, prawdopodobnie... Katowice :P )
Cytat:
To samo ze środkami unijnymi- w łatwiejszy sposób będzie można wyciągnąć te fundusze, bo za 200-tysięczne Gliwice wstawi się 2 milionowa aglomeracja
No proszę! Jak się wstawia 35-milionowe państwo, to się pokrzywdzeni czujemy!... Jak się wstawia 4-milionowe województwo, to samo... A w dwumilionowej aglomeracji będziemy gminą-pupilkiem :hyhy:
Cytat:
Minusem jest to, że Katowice będą chciały odgrywać rolę lidera, któremu się wszystko należy i które powinno decydować o wszystkim, a Gliwice (trochę inne mentalnie niż reszta aglomeracji) i Sosnowiec będą się non stop z Katowicami kłóciły.
...no i kto w tej kłótni będzie miał decydujące słowo? :niepewny: Jakoś nie mam wątpliwości...
Cytat:
Gliwice wydaje mi się, że nie zostaną peryferią, bo w końcu 200 tysięcy ludzi to nie peryferia...
Proste jak drut!... a jednocześnie nie mamy wątpliwości, że, że wielomilionowy Śląsk, przez "Warszawę" jest traktowany jak prowincja... Czyżby Silesia miała patent na jakieś nowe mechanizmy?... Będziemy w niej wreszcie umieli rozmawiać wspólnym językiem, co niemożliwe jest ani w skali województwa, ani w skali kraju?... :niepewny:
Ciekawe, dlaczego Radzionków nie czuł się dobrze, będąc cząstką Bytomia?... :niepewny:
Cytat:
Ja zamiast jedego 2 milionowego miasta wolałbym aby Gliwice porozumiały się z Zabrzem, Bytomiem (ew. Knurowem, Pyskowicami i Tarnowskimi Górami)
No jasne!... Bo wtedy Gliwice dyktowałyby warunki i spijały śmietankę :]
Coyote napisał/a:
Co do tego, to z pewnością nie zostaną ;) Dużo też zależy od samych mieszkanców...
Już teraz to widać, jak dużo mieszkańcy mają do powiedzenia w tej kwestii... Mogą sobie na forum poglądy powymieniać...
...a może jeszcze przyjdzie ktoś do mnie i zapyta, czy ja tego chcę?... :niepewny:
A moje zdanie jest takie: gdybym chciał mieszkać 30 kilometrów od centrum ogromnego miasta, to zamieszkałbym na peryferiach Londynu, a nie w Gliwicach!
Ja nie urodziłem się w tym mieście! Wybrałem je, bo w takim właśnie chciałem mieszkać: nie za dużym, nie za małym,... z własnym specyficznym charakterem,...w Gliwicach! :)
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 22:27     

w tej dyskusji podzielam zdanie Yeti-ego. Coyote pytasz co gliwice by stracily...oj stracily by. sadze, ze jestesmy drugim po katowicach miescie na slasku pod wzgledem ekonomicznym. jesli polaczymy sie w jedno to wszystko co zarobilismy, co wychodowalismy na swojej ziemi bylo by wspolne. pomagalibysmy mniejszym miastom, ktore nie sa w tak dobrej sytuacji jak nasza. masz przyklad NFZ. nasza kasa chorych jest jedna z najsilniejszych w polsce. przez to, ze jest jeden centralny nfz nasz slaski oddzial zrzucal sie na te mniejsze i biedniejsze. nie ma w tym nic zlego...bo w biedzie i chorobie trzeba sobie pomagac. ale chcialem tylko pokazac na tym przykladzie, ze czasem robienie czegos wspolnie mniej sie oplaca niz robienie czegos dla siebie. gliwice sa na tyle silna miejscowoscia, ze nie powinno nam zalezec na utworzeniu silesii bo ci silni tylko na tym straca. tym mniejszym i slabszym powinno na tym zalezec. nie widze zadnych plusow utworzenia silesii.
Coyote napisał/a:
Autobusy nadal by jeżdziły "z Gliwic do Zabrza", a nie z "Silesia Gliwice - Silesia Zabrze".
no to nie rozumiem po co silesia? przeciez teraz jestesmy gornym slaskiem a w nim odrebne miasta.na to samo wychodzi tylko, ze slask zamieniamy na silesie...nazwe bardziej pro-zachodnia:P
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 17:01     

Yeti napisał/a:
No jasne!... Bo wtedy Gliwice dyktowałyby warunki i spijały śmietankę :]
no ba :] a to nie o to chodzi. Choć moim zdaniem Gliwice maja na tyle silną "osobowość", że nie pozwoliłyby na dyktat Katowicom, co chociaż widać po sprawie z Podium, z którego fundusze na jego budowę chciano przenieść na Spodek lub Stadion Narodowy.
Yeti napisał/a:
Aglomeracja ma odebrać niektóre kompetencje włodarzom miast...
No właśnie!... (ale to i tak jest coś "między innymi")
chodzi mi tu, że niektóre kompetencje, szczgólnie w zakresie infrastruktury regionalnej, nie będą musialy być podejmowane osobno przez każde z miast. Później dochodzi do takich sytuacji, że jedna strona ulicy jest odśnieżona, a druga nie :]
Yeti napisał/a:
Przy walce o Igrzyska Olimpijskie "Silesia'2018" będzie jak znalazł! :P
(tyle, że do tego czasu zostaniemy przekonani, że nazwa Silesia jest mylnie w świecie odbierana, nie przyjęła się, i należy wprowadzić nową, prawdopodobnie... Katowice :P )
e tam silesia 2018... Gliwice 2018 :D. Na nazwę Katowice na pewno nie zgodzą sie dumne Gliwice i zagłębiowski Sosnowiec. A jakby coś takiego miało się zdarzyć, to sam będe pikietował przed Urzędem Wojewódzkim i siedziba Silesii :rotfl:
Yeti napisał/a:
no i kto w tej kłótni będzie miał decydujące słowo? :niepewny: Jakoś nie mam wątpliwości
wspominałem już sytuacje z Podium. Nie muszę wspominać, że Gliwice Podium jednak budują :]
Yeti napisał/a:
Proste jak drut!... a jednocześnie nie mamy wątpliwości, że, że wielomilionowy Śląsk, przez "Warszawę" jest traktowany jak prowincja... Czyżby Silesia miała patent na jakieś nowe mechanizmy?... Będziemy w niej wreszcie umieli rozmawiać wspólnym językiem, co niemożliwe jest ani w skali województwa, ani w skali kraju?... :niepewny:
Ciekawe, dlaczego Radzionków nie czuł się dobrze, będąc cząstką Bytomia?... :niepewny:
Ano proste, bo do tej pory ne jesteśmy zauważani jako Śląsk tylko zaledwie 300-tysięczne Katowice, 230-tysięczny Sosnowiec czy 200-tysięczne Gliwice. A swoją drogą to Warszawa jest peryferią, nie cudowny Śląsk :D A czemu Radzionków nie chciał być w Bytomiu- na to ci nie odpowiem
Yeti napisał/a:
A moje zdanie jest takie: gdybym chciał mieszkać 30 kilometrów od centrum ogromnego miasta, to zamieszkałbym na peryferiach Londynu, a nie w Gliwicach!
Ja nie urodziłem się w tym mieście! Wybrałem je, bo w takim właśnie chciałem mieszkać: nie za dużym, nie za małym,... z własnym specyficznym charakterem,...w Gliwicach! :)
wiadomo że centrum będzie w Gliwicach, bo co mamy w Katowicach :D wydaje mi sie, ze będzie wiele centrów, ale nie będę gdybał. A tak poza tym to ostatnio usłyszałem, że Gliwice mają bardzo różny charakter od pozostałych miast GOP: nigdzie nie ma tak dumnych, zarozumiałych, snobistycznych, eleganckich i "elitarnych" mieszkańców :D:D Nie wiem tylko czy sie cieszyć z komplementów czy martwić obrazami :P
krystian napisał/a:
nasza kasa chorych jest jedna z najsilniejszych w polsce. przez to, ze jest jeden centralny nfz nasz slaski oddzial zrzucal sie na te mniejsze i biedniejsze. nie ma w tym nic zlego...bo w biedzie i chorobie trzeba sobie pomagac. ale chcialem tylko pokazac na tym przykladzie, ze czasem robienie czegos wspolnie mniej sie oplaca niz robienie czegos dla siebie.
tu się całkowicie zgadzam, ja nie chcę supermiasta. Wystarczy lekkie skoligacenie. Bo nie po to jestem gliwiczaninem, że miałbym się historą mojego miasta dzielić z hanysami z Sosnowca czy mieszkańcami największej wsi świata- Hindenburga :D :P
PW Email www Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 09:40     

Imię: Piotr

Hasło, które wygrało konkurs

Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia"

Rząd przedstawił właśnie projekt ustawy o metropoliach. Będzie ich 12 i wszystkie wymieniono z nazwy. Ta, którą utworzą miasta Górnego Śląska i Zagłębia, ma się nazywać Silesia.
Tomasz Pietrzykowski, były wojewoda śląski, nieraz powtarzał, że "Silesia" to dużo lepszy pomysł od proponowanych przez Piotr Uszoka "Katowic". Dziś Pietrzykowski, choć zdania nie zmienił, obawia się, czy spory o nazwę metropolii nie przysłonią rzeczy najważniejszej, czyli sprawy jej powstania.

- Dlatego kwestie nazwy należało zostawić samej metropolii. Nawet można by w tej sprawie zrobić referendum. A tak stawia się nas przed faktem dokonanym. To może zaowocować niepotrzebnym konfliktem - przestrzega były wojewoda.

Piotr Krawczyk, redaktor naczelny portalu zaglebie.info i lider stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego, jest zwolennikiem nazwy "Metropolia śląsko-dąbrowska". Jego zdaniem dzięki niej nikt nie będzie mylił Śląska z Zagłębiem i nie zawłaszczy słowa Śląsk tylko dla części całego regionu.

- Zwracają na to uwagę ludzie identyfikujący się z całym Śląskiem. To nie jest głos grupki zapaleńców czy ksenofobów. To także głos społeczności Zagłębia Dąbrowskiego, regionu który chce wraz ze Śląskiem konkurować z innymi aglomeracjami, ale z zachowaniem własnej tożsamości - podkreśla Krawczyk.

Z Krawczykiem nie zgadza się Rafał Czechowski, szef firmy Imago Public Relations, który przekonuje, że Silesia to dobry wybór. - Większość mieszkańców regionu już ją zna i dobrze się czuje. Ta nazwa weszła po prostu w obieg - mówi. I dodaje, że rozumie zastrzeżenia przeciwników "Silesii", którzy mówią o kulturze i historii całego Śląska: - Zgadzam się, że z tych powodów nazwa "Silesia" nie jest precyzyjna. Ale ma tę wielką zaletę, że nie jest sztuczna, tak jak inne propozycje.

Dodajmy, że według rządowej propozycji metropolią będzie rządziło zgromadzenie wójtów, burmistrzów i prezydentów. Metropolie będą się zajmować m.in. wspólną promocją, planowaniem strategicznym i komunikacją publiczną. Funkcjonowanie mają im zapewnić pieniądze, m.in. ze składek miast i udziału w podatku VAT.

co wy na to ?
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu