| 
		Przetwory na zimę. | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
   	
         
		 Szamanka  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pią Lip 06, 2007 20:40   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 2 
                  Imię: Beti( dla znajomych) 
                  Dołączyła: 22 Lip 2005 Skąd: kiedys Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Kurcze nie znam proporcji...tak jakos na oko sie wsypuje  :kwasny: 
 
 
a po drugie, to musze sie przyznac ja tylko patrzylam a robil to ten pan, co to zawsze kamikadze nam serwuje  ;)  :hyhy: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pią Lip 06, 2007 21:08   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | Szamanka, to zapytaj tego Pana :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 marcela  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Lip 28, 2007 10:54   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Imię: Daga 
                  Dołączyła: 19 Mar 2007 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Jak juz o przertwotach na zimę to polecam BURACZKI do słoików
 
 
7 kg buraków - ugotowac w łupinach
 
1 kg papryki , 1 kg cebuli przemielic prze zmaszynke do mięsa. włożyć do garnka i dodac 1/2 l oleju,
 
         1,/2 l octu.
 
          2 łyżki soli,
 
         ~1 szkl cukru    gotowac 20 minut
 
Dodać starte na grubej tarce buraki i jeszcze raz gotowac 20 minut.
 
włożyć do sloikow i pasteryzować ~5 minut. Pycha
 
smacznego :super: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 marcela  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Lip 28, 2007 11:00   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Imię: Daga 
                  Dołączyła: 19 Mar 2007 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               kolejny przepisik
 
 
KAUPSTA Z PAPRYK?
 
3 kg kapusty białej - szatkowanej
 
1 kg cebuli, 1 kg papryki  pokroić w cienkie  plastry
 
1 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
 
 
wszystko rzazem wymieszać i posolić 2 łyżkami soli. Odcisnąć i wrzucić do  ZALEWY:
 
5 szkl wody ; 2 szkl. octu; 20 dkg cukru; liść laurowy, ziele angielski, pieprz   zagotować
 
Wszystko gotować 15 minut. Gorące wkładć do słoików. pasteryzować 15 minut  
 
SMACZNEGO | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Jacek13 [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Sie 21, 2007 16:12   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
               | Sezon przetwórczy w pełni a w tym temacie cisza :/  :/  :/  :/  :/  :/  :/  :/ | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Sie 21, 2007 19:03   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | Jacek13, bo wszyscy sie zawekowali ;)  :rotfl: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Paź 08, 2007 13:50   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | ja dzis robilam jablka do ciast, w sloiki i w zimie do ciasteczek babeczek, rogaliczkow i jogurcikow :) a i sciagnelam 3 gasiory wina :D mam sliwkowe, malinowe i jezynowe :D wg mnie najlepiej wyszlo sliwkowe :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Paź 08, 2007 21:07   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane ? :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 daniela  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Paź 09, 2007 07:14   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 15 Lut 2007 
                         | 
      
         
            
                	  | kisia napisał/a: | 	 		  | a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane  | 	  
 
ja bardzo lubie grzybki, takze robie ich sporo :hyhy: 
 
ocet z woda 1:2 (najlepiej 10%) czyli szklanka octu - 2 wody
 
ziele angielskie-kilka kulek
 
pieprz w kulkach-kilka kulek
 
gorczyca-kilka kulek
 
lisc laurowy
 
taki zestaw zagotowac, odstawic az wystygnie.
 
 
grzybki obgotowac w osolonej wodzie, na sito i ostudzic
 
 
sparzyc cebule pokrojona w półksieżyce 
 
 
i do słoiczkow: cebulka, grzybki i zalac zalewa :hyhy: 
 
ja zawsze jeszcze zagotuje (zapasteryzuje) przez pare minut :P 
 
 
i gotowe !!!!!!!!!!!
 
 
SMACZNEGO :hyhy: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Arex30  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Paź 10, 2007 20:52   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 10 
                  Imię: Arkadiusz 
                  Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki  podciepnij wraz z mężem :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 daniela  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Paź 11, 2007 06:07   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 15 Lut 2007 
                         | 
      
         
            
                	  | Arex30 napisał/a: | 	 		  | daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem | 	  
 
he he spoko sąsiad  :hyhy: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 ansc  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Lip 22, 2008 14:10   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy 
                         | 
      
         
            
               | Mniam, aż mi slinka cieknie jak to wszystko czytam. Mam pytanko apropo buraczków, troszkę wyżej jest przepis na tarte, czy można wykorzystać go na całe buraczki? Kto pasteryzuje buraczki w całości? | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Lip 22, 2008 15:54   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               ansc ja znam taki przepis na buraczki w całosci:
 
 
Marynowane buraczki 
 
 
2 kg małych buraczków 
 
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka kminku, 3 łyżki octu. 
 
 
Buraki umyć i w skórkach gotować przez 40 min. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i zalać nia przygotowane buraczki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 20 min. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 ansc  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Lip 23, 2008 13:35   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy 
                         | 
      
         
            
               | Dzięki bardzo, na razie zrobiłam dwa słoiczki eksperymentalnie tzn. użyłam przyprawy do konserwowania ogórków i zalałam zalewa taka jak na ogórki tylko że pasteryzowałam bardzo krótko, bo podobno wtedy warzywa sie nie rozgotowują. Ale następne zrobię na twój sposób | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Lip 23, 2008 22:32   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | u mojej teściowej juz sie robia na zime ogóreczki kiszone :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Lip 23, 2008 22:40   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Jak juz mowa o przetworach,polecam "nutellę" ze śliwek węgierek
 
 
 
2,5 kg śliwek 
 
1 kg cukru 
 
2 cukry waniliowe 
 
1 kakao 200 g  DeccoMorreno (czy jakoś tak...,to z wiatrakiem)
 
 
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem. 
 
Powinno sporo odparować. 
 
Dodać cukry waniliowe i kakao. 
 
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 ansc  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:03   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 10 Mar 2005 Skąd: Trachy 
                         | 
      
         
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:09   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | są jeszcze w sklepach czereśnie bo miałam zrobić dżemy, tylko mi sie trochę zapomniało  :kwasny: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Monique [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Lip 24, 2008 14:54   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
               | sa jeszcze czeresnie.. :D bynajmniej u nas :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Basia K  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pią Lip 25, 2008 10:43   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 15 Paź 2007 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Są czereśnie i u nas :)  Dziś rano widziałam na bazarku.
 
 
W tym roku pięknie obrodziły wiśnie.Polecam (nie tylko na zimę)  wiśniówkę
 
 
 
3 kg wydrylowanych wiśni wkładam do słoja zalewam spirytusem tak do 3/4 poziomu wiśni , zakręcam i odstawiam na 3- 4 tygodnie, co jakiś czas potrząsam słojem. Zlewam nalewkę do drugiego słoja lub butelki. Wiśnie (bez soku) zasypuję 1 kg cukru i tak pozostawiam na kolejne 4 tygodnie ( aż wiśnie zrobią się pomarszczone) również potrząsam słojem co jakiś czas następnie odlewam sok puszczony z wiśni dolewam do poprzedniego ze spirytusem przelewam do butelek. A wiśnie świetnie się nadają do słodkich wypieków lub deserów .
 
 
Robiłam ją w zeszłym roku.Wyśmienita.Kolega mojego męża skomplementował ją słowami "Taką wiśniówkę robiła moja babcia :) " | 
             
									
				| Ostatnio zmieniony przez Basia K Pią Lip 25, 2008 10:48, w całości zmieniany 2 razy   | 
			 
			          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
      | 
         
       |