17 śląskich miast chce się połączyć w Silesię |
Autor |
Wiadomość |
madziar
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 14:44
|

|
ale silesia to Śląsk, więc raczej jest ok. Niepotrzebnie kisia ktoś dał taka nazwę lodowce (nie słyszałam, ale wierzę na słowo). |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 22:29
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
to prawda sam miałem lodówke Silesia...ale co z tego ? To oznacza Śląsk i tak po angielsku jest on określany, wiec to chyba najtrafniejsza nazwa ! |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 22:36
|

|
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 22:37
|

Zaproszone osoby: 2
|
Tez popieram slusznosc nazwy Silesia. Nie krzywdzi ona zadnego miasta, a zarazem bedzie jednoznaczna dla ludzi spoza naszego kraju. Moze obecne kroki w rozmowach nie sa zbyt udolne, ale wazne ze cos w tym kierunku zrobiono, a i moze z czasem rozmowy i czyny urosną nam do "polskiego Londynu". Chcialbym tego doczekac. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 23:03
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
nemo1125 napisał/a: | To z łaciny |
wiem o tym, ale po angielsku tez sie tak Ślask nazywa.... |
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 20:25
|

Imię: Michał
|
Jakoś sprawa przycichła... Ciekawe czemu. Bo pomysł mi się podobał.
Znacie jakieś konkrety ? :zdziwko: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 20:50
|

Imię: Piotr
|
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=15824/1 |
|
|
|
|
Yeti
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 07:34
|

|
A mi nadal nie podoba się cały ten pomysł!
...jeśli jednakże zostanie on zrealizowany, to nie ma dla mnie większego znaczenia, jaka będzie nazwa tego tworu (o ile nie będzie to coś w stylu: Kozidójki Górne). Może być Silesia,... To będzie dobry precedens, żeby scalić też Trójmiasto i nazwać: POmorze :]
...ale - w świetle naszych perspektyw na przyszłość - nie wiem, czy nie lepsza byłaby nazwa: Dublin. :P |
|
|
|
|
Aessa
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 10:02
|

Imię: Paulina
|
Yeti napisał/a: | mi nadal nie podoba się cały ten pomysł! |
Mi też się to nie podoba. Każde miasto ma swoją historię, nazwę, ludzi, których coś łączy z daną miejscowością a to połączenie to takie wrzucenie wszystkich do jednego worka. I zrobią to bez względu na to czy mieszkańcom będzie się to podobać lub nie. Chociaż przy sprawności naszych władz mam nadzieje, że będzie to się odbywało w tempie budowania autostrad... |
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 14:57
|

|
Aessa napisał/a: | Mi też się to nie podoba. Każde miasto ma swoją historię, nazwę, ludzi, których coś łączy z daną miejscowością a to połączenie to takie wrzucenie wszystkich do jednego worka. I zrobią to bez względu na to czy mieszkańcom będzie się to podobać lub nie. Chociaż przy sprawności naszych władz mam nadzieje, że będzie to się odbywało w tempie budowania autostrad... |
A nie pomyslalas, ze przez to nasze miasto i inne miasta dostaja mniej pieniedzy z uni ?
Przez to jesteśmy spychanie na boczny tor. A tu nie chodzi o to, że nazwa "Gliwice" zostanie usunięta... Tu chodzi o kase !! |
|
|
|
|
MacSen
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 15:59
|

Imię: Matthias
|
W sumie to będzie dobre rozwiązanie raz że kasa unijna a dwa że no co jak co ale i tak się miasta sląskie zlewają w jedno(ledwo do rudy wjeżdżam a już jestem w katowicach)
Więc czy to będą Gliwice czy Silesia czy inny wytwór to mi to bedzie grało. |
|
|
|
|
Aessa
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 16:34
|

|
Coyote napisał/a: |
A nie pomyslalas, ze przez to nasze miasto i inne miasta dostaja mniej pieniedzy z uni ?
Przez to jesteśmy spychanie na boczny tor. A tu nie chodzi o to, że nazwa "Gliwice" zostanie usunięta... Tu chodzi o kase !! |
Dla mnie nie ma to takiego znaczenia, nie macie na co narzekać, są miasta... Powiem więcej... Jest w Polsce setki miast, które dostają mniej kasy niż Gliwice, więc bez przesady. Poza tym każdy ma swoje zdanie, mi się to może nie podobać, dla Was może to być spełnieniem najskrytszych marzeń, ale mam takie podejście a nie inne i nie zmienią tego dotacje unijne. :] |
|
|
|
|
Yeti
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 17:01
|

|
Coyote napisał/a: | A nie pomyslalas, ze przez to nasze miasto i inne miasta dostaja mniej pieniedzy z uni | Coyote, czy mógłbyś przytoczyć choć jeden przykład, żeby Gliwice nie załapały się na jakieś unijne pieniądze, bo za małe były?...
Czy problemem jest skąpstwo Unii, czy raczej nasze ograniczone możliwości wykorzystania tych środków?
...mamy mieć halę widowiskowo-sportową większą niż katowicki spodek (inwestycja wspierana ze środków unijnych). Czy myslisz, że jak będzie Silesia, to się halę na 50 tys. widzów wybuduje?... Bo ja sie raczej obawiam, że postawi się taką samą, tyle, że może już nie w Gliwicach, ale bliżej centrum tej... Silesii.
Cytat: | W sumie to będzie dobre rozwiązanie raz że kasa unijna... |
...a jak już powstanie ten "mózg Silesii", który będzie te unijne środki dla nas doił, to czy tam ktoś jeszcze będzie wiedział, gdzie np. jest Sośnica, czy ?abędy?... Czy komuś przyjdzie do głowy, że tam kanalizacja wymaga inwestycji?...
Cytat: | ...a dwa że no co jak co ale i tak się miasta sląskie zlewają w jedno(ledwo do rudy wjeżdżam a już jestem w katowicach) | Tak, ale każde z tych miast ma swoje własne "serce" i swój rytm życia.
Czy nie zachodzi obawa, że dla Silesii, całe Gliwice staną się po prostu peryferyjną dzielnicą, która po te środki unijne, będzie wyczekiwać gdzieś na końcu kolejki, podobnie jak teraz np. w Katowicach, straszący ubóstwem Giszowiec, czu Nikiszowiec?... |
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 17:02
|

|
Aessa napisał/a: | Dla mnie nie ma to takiego znaczenia, nie macie na co narzekać, są miasta... Powiem więcej... Jest w Polsce setki miast, które dostają mniej kasy niż Gliwice, więc bez przesady. Poza tym każdy ma swoje zdanie, mi się to może nie podobać, dla Was może to być spełnieniem najskrytszych marzeń, ale mam takie podejście a nie inne i nie zmienią tego dotacje unijne. |
Sam wolalbym, aby Gliwice zostały Gliwicami. Ale chyba kazdy chcialbym, jezdzic do pracy/szkoły dobrym tramwajem a nie rozpadającym się ? Stad te kwestie.
A co do setki miast... niestety to nie prawda. Wg. danych statystycznych, najbardziej cierpią miasta na Śląsku, a w tym najbardziej Gliwice, Zabrze, Chorzow. Kiedyś o tym w gazecie pisali.
Yeti napisał/a: | Coyote, czy mógłbyś przytoczyć choć jeden przykład, żeby Gliwice nie załapały się na jakieś unijne pieniądze, bo za małe były?... |
Nie że, nie dostały- za mało dostają w stosuknku do innych. Zresztą popatrz na czas jaki uplywa od zaklepania projektu do jego realizacji. popatrz na ile rzeczy zabrakło pieniedzy. |
Ostatnio zmieniony przez Coyote Wto Paź 30, 2007 17:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Yeti
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 18:34
|

|
Cytat: | Sam wolalbym, aby Gliwice zostały Gliwicami. | No właśnie!... i myslę, że pozostaną! :)
Cytat: | Ale chyba kazdy chcialbym, jezdzic do pracy/szkoły dobrym tramwajem a nie rozpadającym się. Stad te kwestie. | A w Silesii będą jeździć piękne tramwaje! :padam: ...zwłaszcza na odcinku Załęże-Zawodzie :]
Cytat: | A co do setki miast... niestety to nie prawda. Wg. danych statystycznych, najbardziej cierpią miasta na Śląsku, a w tym najbardziej Gliwice, Zabrze, Chorzow. Kiedyś o tym w gazecie pisali. | Nie należy wierzyć wszystkiemu, co w gazetach piszą! :)
A swoją drogą.... w takim razie jakim cudem, całkiem niemałym miastom śląskim się taka niesprawiedliwość dzieje?... Jeśli przegrywają batalię o unijne pieniądze z miastaczkami znacznie mniejszymi i rozsianymi, to jaki jest sens w sklejaniu tego olbrzymiego dziwoląga?
Cytat: | Zresztą popatrz na czas jaki uplywa od zaklepania projektu do jego realizacji. | Jeszcze nikt nie wymyślił takiego mechanizmu, że jak się dołoży kolejny przystanek pośredni (p.t. Silesia), to ten czas się skróci, albo trafność inwestycji poprawi!
Cytat: | popatrz na ile rzeczy zabrakło pieniedzy. | Z tego, co wiem, to Unia nie rozdaje środków, niczym Św. Mikołaj!... A nawet do niego list trzeba napisać!
Nie dostaliśmy środków o które nie prosiliśmy?...
Czy może nie dostaliśmy środków, co nie było stać naszego budżetu, żeby współuczestniczyć w inwestycji?...
A może nie dostaliśmy środków, do przyznania których, nie spełnialiśmy warunków?... |
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 18:51
|

|
Yeti napisał/a: | A w Silesii będą jeździć piękne tramwaje! ...zwłaszcza na odcinku Załęże-Zawodzie |
Poczytaj sobie jak to nie mogą dostać dofinansowania dla naszych tramwajów- od niedawna ślaskich.
Yeti napisał/a: |
Nie należy wierzyć wszystkiemu, co w gazetach piszą! |
I nie wierze. Spytaj się ekonomisty jak jest. Zreszta Frankiewicz sam sie na ten temat wypowiadal. Proponuje takze jeszcze raz poczytać stronę którą dał Gmeras. Tam dowiesz się wiecej.
Cytat: | No właśnie!... i myslę, że pozostaną! |
O zgrozo. Sam sie zaraz w to wplącze. Nazwa Gliwice nie zostałaby usunieta ani zmieniona.
I totalną bzdura jest to że, uciekną od nas turyści a Gliwice zostaną zepchniete na bok.
Yeti napisał/a: | Jeszcze nikt nie wymyślił takiego mechanizmu, że jak się dołoży kolejny przystanek pośredni (p.t. Silesia), to ten czas się skróci, albo trafność inwestycji poprawi! |
Jest duży, bo są słabe dochodzy. Mimo, że miasta ciągle sie rozwijają. I czas się skróci z całą pewnościa- nie będzie trzeba oczekiwać tak dlugo az sie uzbiera "kupka pieniedzy".
Yeti napisał/a: | Z tego, co wiem, to Unia nie rozdaje środków, niczym Św. Mikołaj!... A nawet do niego list trzeba napisać!
Nie dostaliśmy środków o które nie prosiliśmy?...
Czy może nie dostaliśmy środków, co nie było stać naszego budżetu, żeby współuczestniczyć w inwestycji?...
A może nie dostaliśmy środków, do przyznania których, nie spełnialiśmy warunków?... |
O zgrozo. To jest oczywiste ze część placi Unia a część dane miasto. Procenty sie ustala. Co do warunkow to takie sytuacji byly znikome. Najwiekszym problemem jest ilosc miast na slasku, lezacych blisko siebie, przez co dofinansiwania sa slabe a wrecz mizerne. A pozatym jak dofinansowac budowę drogi z Zabrza do Gliwic, nie pomagając obu miastom ?
Mentalność Polaka- istnieje szansa na poprawienei warunków życia to znajdzie się grupa ludzi która ją odrzuci a później jęczy.
Powiedz mi w takim razie co Gliwice na "Silesii" by straciły ?
PS. Gliwice i tak od dawna sa miastem SATELITARNYM. |
Ostatnio zmieniony przez Coyote Wto Paź 30, 2007 18:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Aessa
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 18:58
|

|
Coyote napisał/a: | A co do setki miast... niestety to nie prawda. Wg. danych statystycznych, najbardziej cierpią miasta na Śląsku, a w tym najbardziej Gliwice, Zabrze, Chorzow. Kiedyś o tym w gazecie pisali.
|
Ostatnio pisali, że cały rosyjski naród ma polecić na księżyc i tam zamieszkać. :]
Mieszkałam 17 lat na dolnym śląsku i wiem jak tam jest więc nie mów mi, że to nieprawda.
Coyote napisał/a: | Ale chyba kazdy chcialbym, jezdzic do pracy/szkoły dobrym tramwajem a nie rozpadającym się ? |
Jasne, że każdy, tak samo w Gliwicach, jak i w Gdańsku, Kozidójkach i innych miastach/miasteczkach, ale dla mnie to nie powód na łączenie wszystkich miast w jedno.
Poza tym chyba czas się nauczyć liczenia z zdaniem innych, nawet tym odmiennym od swojego. :] |
|
|
|
|
Aessa
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 19:02
|

|
Coyote napisał/a: | Powiedz mi w takim razie co Gliwice na "Silesii" by straciły ? |
Nazwę, gość z mazur nie powiedziałby: "Byłem w Gliwicach." tylko "Byłem w Silesi." Poza tym zatarłaby się historia miasta, wszystko poszłoby na konto Silesi a nie każdego, odrębnego miasta. Jeszcze wiele innych rzeczy by się zmieniło, ale po co o tym pisać, skoro Ty i tak wiesz swoje. :) |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 19:12
|

|
Boze tylko zeby Sosnowiec i zagłebie nie zostały przyłaczone bo wtedy bedzie juz tragedia :rotfl: |
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 19:12
|

|
Nie wiem gdzie wyczytaliście że, by nazwa została stracona :rotfl:
Wnioskując- nic by nie było stracone.
Autobusy nadal by jeżdziły "z Gliwic do Zabrza", a nie z "Silesia Gliwice - Silesia Zabrze".
Słucham dalej ^^ |
|
|
|
|
|