Gliwice będą szukać mieszkańców nad morzem |
Autor |
Wiadomość |
kk
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 18:08
|

Imię: Krzysztof
|
[quote="trunks"...
nie o to mi chodzi - pytałem, komu na analogicznym stanowisku nad morzem płacą 1400 a nie 600....[/quote]
Tak jak pisałem - wynajęcie plaży chyba :P
A tak na serio - parkingi, żarcie, noclegi, knajpy, atrakcje - takie rzeczy są tam dużo droższe. Ludzie, którzy sa zatrudnieni "w pobliżu" takich zajęć mogą zarabiać więcej - ale jeśli chodzi o zawody typu nauczyciel, lekarz, informatyk, mechanik, .... to myślę że jest podobnie |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 21:46
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
kk napisał/a: | parkingi, żarcie, noclegi, knajpy, atrakcje - takie rzeczy są tam dużo droższe. Ludzie, którzy sa zatrudnieni "w pobliżu" takich zajęć mogą zarabiać więcej - ale jeśli chodzi o zawody typu nauczyciel, lekarz, informatyk, mechanik, .... to myślę że jest podobnie |
no z tym sie moge zgodzić |
|
|
|
|
ksiemek
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 12:39
|

|
Do tego ta lepiej płatna praca jest w większości sezonowa, a te gliwickie 600 złociszy to cały rok jest. I do tego jak podejrzewam robienie codziennych zakupów po cenach gliwickich jest tańsze, niż po cenach kurortowych.
A tak poza tym to to jest temat o zarobkach w Gliwicach, czy o promocji miasta? ;) Bo sama akcja to świetny pomysł. Może trochę osób się skusi, a nowe ręce do pracy chyba się przydadzą, patrząc jak z jednej strony panoszy się u nas niż demograficzny, a z drugie jak powoli, ale jednak, maleje bezrobocie. Może nie mówię tutaj o perspektywie roku czy dwóch lat, ale za 10? A przecież ta akcja raczej nie przyniesie efektów w miesiąc. Żeby jakieś były będzie musiała być powtarzana. |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 12:59
|

|
ksiemek napisał/a: | Do tego ta lepiej płatna praca jest w większości sezonowa, a te gliwickie 600 złociszy to cały rok jest. I do tego jak podejrzewam robienie codziennych zakupów po cenach gliwickich jest tańsze, niż po cenach kurortowych.
A tak poza tym to to jest temat o zarobkach w Gliwicach, czy o promocji miasta? ;) Bo sama akcja to świetny pomysł. Może trochę osób się skusi, a nowe ręce do pracy chyba się przydadzą, patrząc jak z jednej strony panoszy się u nas niż demograficzny, a z drugie jak powoli, ale jednak, maleje bezrobocie. Może nie mówię tutaj o perspektywie roku czy dwóch lat, ale za 10? A przecież ta akcja raczej nie przyniesie efektów w miesiąc. Żeby jakieś były będzie musiała być powtarzana. |
Poza tym, nie chodzi tu tylko o pracę, o promocje strefy itp, ale także o promocje miasta, naszych fachowców, szkół wyższych itp.
O zachęte młodych ludzi do studiowania na Polibudzie. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 15:45
|

|
patrzac z mojej perspektywy lepiej jest jak bedzie u nas niedobór rak do pracy gdyz wtedy mam wieksza szanse znalezc dobra prace |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 21:25
|

|
frohike napisał/a: | patrzac z mojej perspektywy lepiej jest jak bedzie u nas niedobór rak do pracy gdyz wtedy mam wieksza szanse znalezc dobra prace |
pewnie tak, ale z drugiej strony jak ktos nie bedzie mógł znaleść wykwalifikowanego pracownika, bedzie zmuszony ograniczyc działalność, a to napewno nie służy rozwojowi miasta... |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 21:40
|

|
trunks napisał/a: |
... z drugiej strony jak ktos nie bedzie mógł znaleść wykwalifikowanego pracownika, bedzie zmuszony ograniczyc działalność, a to napewno nie służy rozwojowi miasta... |
Dokładnie
Dlainwestorów, nie jest ważne tylko to jak jest i jak się żyje w mieście, lecz również to jak jest postrzegane, jak wygląda w statystykach itp.
W Gliwicach, ze względu na obecność olbrzymiej uczelni technicznej, mamy nadmiar inżynierów, natomiast gorzej z wykfalifikowanymi ludźmi nauk humanistycznych czy tez przyrodniczych. Napewno dobre by było, gdyby powstała u nas wyższa uczelnia o randze uniwersytetu.
Uniwersytet Gliwicki - ależby to brzmiało - lepiej niż Jagelloński :P
Przyciągnąć należy ludzi na nauki - czyli studentów, firmy inwestujące w mieście - da to forsę miastu oraz prace jego mieszkańcom i przyczyni się dodalszego rozwoju oraz specy, których u nas brakuje.
Należy też uczynić jakikolwiek (ale dobry) wizerunek Gliwic w miejscach, gdzie słabo znają nasze piękne miasto. Może nie jest to Kraków, Praga, Wiedeń czy Bratysława, ale mamy piękne zabudowania, bogatą historię,ciekawą architekturę etc. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 23:07
|

|
kk napisał/a: | W Gliwicach, ze względu na obecność olbrzymiej uczelni technicznej, mamy nadmiar inżynierów, natomiast gorzej z wykfalifikowanymi ludźmi nauk humanistycznych czy tez przyrodniczych |
z tym bym polemizował - w końcu wiele osób z Gliwic studiuje nauki humanistyczne np. na uniw. śląskim. Pozatym zapotrzebowanie na pracowników ściśle humanistycznych (tj. po studiach) jest znacznie mniejsze niz na inzynierow, mechanikow, czy pracownikow fizycznych. Wg mnie humaniści mają jeszcze trudniej ze znalezieniem etatu u nas niz inzynierowie... |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:24
|

Imię: Bartłomiej
|
ja myślę, ze sama promocja to bardzo dobry pomysł, ale szczerze mówiąc samo jeżdżenie autobusem to może być trochę za mało. Wydaje mi się, ze dobrym (ale jednocześnie drogim) pomysłem byłaby też reklama w telewizji, radiu czy gazecie, a do (dużych) inwestorów to najlepsze byłoby wysyłanie konspektów o mieście, jego zaletach itd., bo zazwyczaj prezesi tych firm nie widzą za bardzo, że istnieje takiego coś jak Gliwice. A co do nauk humanistycznych to myślę, ze Uniwersytet Śląski w zupełności wystarcza, tylko, że mogliby parę oddziałów otworzyć w Gliwicach :P |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
 |
|