bubel architektoniczny, czyli... |
Autor |
Wiadomość |
Gmeras
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 21:32
|

Imię: Piotr
|
ZWM is my home napisał/a: | Powinni to przeznaczyć pod mieszkania, trochę ludzi znalazłoby tam własne 4 ściany... | jak by ten obiekt należał do miasta to by może by coś z tego zrobili ale niestety nie nalezy :] |
|
|
|
|
Wieczorny
Wysłany: Czw Mar 29, 2007 20:29
|

|
glewitz napisał/a: | Jeszcze tak średnio podoba mi się biurowiec BIBROHUTU na skrzyżowaniu Zwycięstwa i Bohaterów Getta, ale to podobno modernizm |
budynek biprohutu do końca tego roku ma mieć nową elewację.
co z tego wyjdzie - zobaczymy. podobno da się to zrobić.
wiem, bo pracuję ;) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Czw Mar 29, 2007 20:54
|

|
Zawsze każda rzecz (nie tylko budynek) ma najtrudniejszy okres gdy nie jest już nowa ale jeszcze niewystarczająco stara :) Może za kilkanaście lat docenimy arhitekrurę niektórych obiektów. A biurowiec Biprohutu myślę ze wcale aż tak bardzo nie straszy :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 17:30
|

Imię: Bartłomiej
|
gdyby miał onowioną elewację, to by może i nawet jakoś to wyglądało, ale jak na razie. I jeszcze jedno c mnie irytuje to dworzec autobusowy koło dworca- przecież to straszne |
|
|
|
|
ksiemek
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 13:07
|

|
No to i ja mam kilka typów:
1. Hala targowa na starówce. Wiem, wiem wygodne, poza tym wcześniej też tam był targ, ale czemu musieli to robić na starówce? Przecież obok jest olbrzymi plac (ten pomiędzy Mikołowską i JP2).
2. Puste, niezabudowane i brzydkie działki w centrum (np. koło Qubusa, za Ikarem, w miejscu dawnej synagogi itd.)
3. Dwa bloki z wielkiej płyty (nad Promilem i przy pl. Piastów)
4. Osiedla z wielkiej płyty, choć to raczej uniwersalny bubel ogólnopolski.
5. Forum, bo z tego co na razie widać to ładne będzie tylko wejście.
Mógłbym tak wymieniać i wymieniać... :)/ :( |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 15:07
|

|
z ocenianiem Forum to moze sie wstrzymaj do czasu jego zbudowania :P
co do placu na tylach poczty to jego historia jest cholernie skomplikowana i podziekowac za obecny stan rzeczy mozemy podziekowac min BP i urzedowi miejskiemu bo juz dawno mialo tam stac kino i chyba jeszcze to troche potrwa tym bardziej ze kina na pewno juz tam nie postawia jesli w forumie i w focusie maja byc multipleksy. miejsce po synagodze to tez trudna sprawa, fundamenty swiatyni sa pod ochrona konserwatora zabytkow i z racji tego ze byla tam swiatynia trzeba ten plac wykorzystac z glowa niekoniecznie stawiajac tam bydynek |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 16:10
|

Imię: Marcin
|
nie wiem czemu was ten qbus tak boli, gdyby faktycznie zagospodarowano caly plac tak jak planowano (kiedys widzialem jakis szkic) nie bylo by zle, no ale widac jedynie qbus zainwestowal...
nie bede ukrywal...ze pomijajac slowa Piotrulka - iglo jest straszne - i nie wnikam czy dostali zgode smarujac czy tez lizac ... poprostu wyglada to okropnie i strasznie...mam porownanie : 3m potrafilo zagospodarowac balkon pod ratuszem , hemi rowniez sie postaralo, juz wolalem ten letni ogrodek gwarka - mimo iz zima zapewne nie mialby prawa bytu ...
sama koncepcja czegos takiego mnie nie razi...ale...chodzi mi o wykonanie...faktycznie mieszanka plexiglassu i czegos tam jeszcze nie pasuje...
budynek bibrohutu mi jakos nie przeszkadza...powiem wiecej nie odstaje od tego co przedstawia ulica duboisa a jesli chodzi o to co widzimy od strony dworca...hmmm...gdyby odswiezyc elewacje ... czemu nie :) choc pewnie za kilka lat znowu bedzie brudny i brzydki
gch ? podobno ta niezagospodarowana czesc mial wykupic orlen ... jak sie stalo nie wiem...ale po latach przyzwyczailem sie do tego jak to wyglada...jesli kiedykolwiek ktos stwierdzi zeby przerobic to na mieszkania to nie chce znac ceny za m^2 ;)
bardziej razi mnie popularny balcerek ... wyglada to obskurnie i okropnie ...
nadal podtrzymuje moja opinie iz wyglad urzedu miasta "zmodernizowany" jakis czas temu jest dla mnie malo smaczny ... wyglada to tak jakby nasi włodarze zamierzali przemawiac z tego balkonu :)
faktycznie dworzec autobusowy (pks) jest okropny - to metalowe "cos" co niby ma sluzyc jako dach przecieka...jest brudne...i wyglada okropnie...ale wydaje mi sie ze szybko sie to nie zmieni - o ile jest to wlasnosc pks'u to chyba tej instytucji nie stac na przemiane :)
jesli chodzi o budynki takie jak : blok nad promilem / czy tez na placu piastow / jakos mnie to nie razi...wyglada jak wyglada...faktycznie wybija sie .... ale jakies zroznicowanie musi byc :) mozna sie tez przyczepic do budynku (popularnie nazywanego promel) ten biurowiec zarzadzany przez gzut rowniez straszy ... ale w sumie cale osiedle operetka jest do niego podobne :)
super_sonic ten budynek faktycznie smieszny...to rowniez moj wydzial choc ISE ;] ale zastanawia mnie co buduja za nim ?:] wiesz moze ?:]
a teraz najlepszy bubel architektoniczny...widzieliscie co zrobili na dachu operetki po remoncie elewacji ? jakis szkielet przypominajacy ... no wlasnie co ?:)
mozna wyszukiwac takich rzeczy caly czas...ale trudno zaplanowac wszystko tak aby ze soba wspolgralo ... nawet ulica zwyciestwa to jeden wielki miszung ... kazda kamienica jest inna...jedna jest prosta kwadratowa...a nastepna juz jest fikusna z wieżyczkami i balkonikami i innymi badziewiami :]
---
a teraz troche SF ... gdby gliwice mialy na tyle pieniazkow aby wyremontowac i doprowadzic do porzadku wszystkie budynki / skwery / place / parki / etc itd ... to tez by nam sie nie podobalo to sterylnie czyste srodowisko :=]
---
a wlasnie...moze nie jest to bubel ... ale zastanawiam sie co mialo na celu umiejscowienie "pomnika" na jednym z drzew w parku kolo palmiarni ?:=] niech mi to ktos wyjasni...bo ja nie umiem znalesc sensownej odpowiedzi :P |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 17:26
|

|
p4cz3k napisał/a: | "pomnika" na jednym z drzew w parku kolo palmiarni | a to celowe było mślisz? :przestraszony: ja codziennie tamtędy przechodząc zastanawiam się kto mógł wpaść na tak idiotyczny żart (już winiłam studentów różnych kierunków z architekturą włącznie) i czekam kiedy w końcu ktoś to coś stamtąd ściągnie :niepewny:
ale ostatecznie, skoro parę kroków dalej mamy jajco mające upamiętniać męczeństwo Gliwiczan, to dlaczego to coś też nie miałoby być pomnikiem :kwasny: |
|
|
|
|
chaoss
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 17:42
|

|
hehe ten smutny koles na drzewie jest niezly ;]
h t t p;//i7.photoblog, p l/files/photos/7C/0E/2831425.jpg
Co do tego "jajca" to jeszcze slyszalem inne skojarzenie bardziej...ten tego ;]
Bibrohut, rozumiem, ze stary i to nawet ma swoj urok bo kojarzy mi sie nie wiem czemu z PRLem, ale taka jedna prosbe bym mial do wlascicieli, nawet nie duza taka, ale umyc tam okna :przestraszony:
Iglo jest bee bo trzeba obchodzic i nie pasuje do charakteru rynku :/
Bublem jeszcze nie jest, ale moze byc okolo 80% zajetej powierzchni rynku przez parasolki z okolicznych barow :przestraszony: |
|
|
|
|
ksiemek
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 21:55
|

|
super_sonic napisał/a: | z ocenianiem Forum to moze sie wstrzymaj do czasu jego zbudowania :P |
Oceniam co widzę, a zewnętrzną elewację, poza wejściami właśnie, już właściwie widać.
Cytat: | miejsce po synagodze to tez trudna sprawa, fundamenty swiatyni sa pod ochrona konserwatora zabytkow i z racji tego ze byla tam swiatynia trzeba ten plac wykorzystac z glowa niekoniecznie stawiajac tam bydynek |
A kto mówi, ze budynek? Cokolwiek, ale z klasą i w jakiś sposób upamiętniającego synagogę. Choć jak słyszałem właściciel terenu zastanawia się nad postawieniem tam budynku biurowego, co raczej niewiele z pamięcią będzie miało wspólnego. Choć to może plotka. No, ale jak powiedział reprezentant właściciela - ostateczne decyzje co do sposobu zagospodarowania zostaną podjęte w czerwcu (czyli tłumacząc: może w tym roku :P ). |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 00:09
|

|
p4cz3k : ten budynek za CEKiem to ma byc czesc technoparku i laboratoria dla MT ktorych sie pewnie nie doczekam :D |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 04:48
|

|
Dorotka napisał/a: | p4cz3k napisał/a: | "pomnika" na jednym z drzew w parku kolo palmiarni | a to celowe było mślisz? :przestraszony: ja codziennie tamtędy przechodząc zastanawiam się kto mógł wpaść na tak idiotyczny żart (już winiłam studentów różnych kierunków z architekturą włącznie) i czekam kiedy w końcu ktoś to coś stamtąd ściągnie :niepewny:
ale ostatecznie, skoro parę kroków dalej mamy jajco mające upamiętniać męczeństwo Gliwiczan, to dlaczego to coś też nie miałoby być pomnikiem :kwasny: |
kiedys czytalem, rzezba ma wisiec na drzewku okolo roku i pokazuje symbioze ludzi z przyroda. gdzies na gwo pisalismy chyba o tym
jest to druga rzezba tego kolesia w Gliwicach, wczesniej byla na rynku |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:35
|

|
a dla mnie ten pomnik aż taki zły nie jest... trochę awangardy :P... igloo szczerze mówiąc mi nie przeszkadza, chociaż wykonanie mogło być zdecydowanie lepsze. O Balcerku nie wspominam, bo za chwilę ma zniknąć w związku z DTŚ-ką. Co do operetki (czyli GTM) to to coś na wieżyczce wcale nie jest takie brzydkie i ma przypominać że pierwotnie właśnie tam była wieżyczka. Pomnik totalitaryzmu jest bardzo ładny i nie wiem, czemu sie czepiacie :], choć gdyby tam był lew leżący Kalidego... co do sterylności, to mnie by to odpowiadało i to bardzo, szczególnie, że są miejsca, gdzie tak jest (np. Monako) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 00:55
|

|
glewitz napisał/a: | Co do operetki (czyli GTM) to to coś na wieżyczce wcale nie jest takie brzydkie i ma przypominać że pierwotnie właśnie tam była wieżyczka |
mi sie to podoba |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 18:58
|

Zaproszone osoby: 2
|
A ten pomnik na drzewie to jakis kamien czy co? Bo sie zastanawiam kiedy on komus spadnie na glowe i narobi problemow tworcy tego pomyslu. Zwlaszcza ze drzewo nie wyglada juz na mocne, a i czasem miewamy zbyt mocne podmuchy wiatru w naszym kraju ktore od czasu do czasu jakas tam galazke urwa :) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 20:50
|

|
Major, hmm nie znam sie na takich materialach ale wyglada to niezbyt ciezko i jest niezle pozapinane roznymi linami asekuracyjnymi |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 15:00
|

|
|
|
|
|
m.w
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:39
|

Imię: Marcin
|
ta facjata wyskrobana z mydła :) ... jest jak "z oszczędzaniem na lokacie", jak "czeski film" albo jak reklamy Play... Niby jest, ale nikt nie wie o co chodzi :) ja też... jak to w jednym filmie Woody Alen powiedział... wśród tysiąca ludzi zawsze znajdzie się kilku, którzy wymiociny na chodniku uznają za sztukę :D |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 20:59
|

|
nie przesadzajmy, aż takie brzydkie to to nie jest |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 22:50
|

|
mnie się jeszcze nie podoba budynek hogi na Barlickiego - pomiędzy przedszkolem a budynkiem na rogu Barlickiego i Berbeckiego :kwasny: jakoś mi tam nie pasuje do tej uliczki :niepewny: mijam go teraz rawie codziennie i codziennie bardziej mi się nie podoba |
|
|
|
|
|