bubel architektoniczny, czyli... |
Autor |
Wiadomość |
Wieczorny
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 21:12 bubel architektoniczny, czyli...
|

|
za gazeta, p l:
(...)"Zwykła kostka chodnikowa - symbol tandety - już wkrótce będzie wręczana twórcom najgorszych i najbrzydszych budynków w Katowicach".
a u nas?
na co nie możemy patrzeć?
1. kubus, dworcowa;
2. gch+niedoszły hotel radan, zwycięstwa /to drugie budują chyba ze 20 lat/;
3. różowo-żółte oświetlenie fasady budynku hotelu, w okolicach głównej poczty /ulicy nie pamiętam, wybaczcie/.
na razie starczy.
jakie są wasze typy? |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 11:37
|

Imię: Marcin
|
mnie smieszy urzad - te szklane balkony ... co do hotelu qbus nie mam chyba nic...choc troche glupio wyglada na tym pustym - niezagospodarowanym terenie ;-) |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 15:34
|

|
Najwiekszym bublem architektonicznym ostatnich czasow w Gliwicach, jest i jak narazie nie widze duzej konkurencji, tzw igloo na rynku. To nawet nie jest bubel, to koszmar architektoniczny, a pozwolenie na ustawienie tego w samym centrum starówki powinno zbadać CBA... |
|
|
|
|
Wieczorny
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 18:05
|

|
co racja, to racja, iglo nieco z dupy jest. wolałbym już chyba pospolite ogródki.
podobają mi się natomiast szkła pod ratuszem, chyba 3m czy jakoś tak się ta knajpa nazywała, no ale nie o tym tutaj mowa.
kubus natomiast pasuje do zabudowy dworcowej jak pięść do oka, czyli w ogóle.
szkoda, że tam blaszanego tesco nie postawili... |
|
|
|
|
KMGKW
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:01
|

|
najwiekszym bublem wg.mnie są
-te nowe budynki na JP2
-tzw.Gliwickie SUperjednostki na ul.Strzody, Pl.Krakowskim i Dworcowej |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 13:19
|

|
Ja głosuję za Qbusem :)
Sporo budynkó jest niezaciekawych ale nie jesteśmy aż tak bogatym społeczeństwem aby pozwalać sobie na jakieś szaleńśtwa arhitektoniczne. Najważniejsze aby budynki były zadbane i estetyczne. No i oczywiśćie nie naruszały spójnoćsi okolicy.
W gliwicach jest również sporo tzw. plomb stawianych jeszcze za komuny. Często między zabytkowymi budynkami można znaleźć blok z wilkiej płyty etc :)
Dla przykładu na Kłodnickiej, Lompy czy Wyszyńskiego (tam gdzie jest Promil). Qubus niestety też narusza wygląd okolicy - już nieraz się dziwiłem że pozwolili na to aby ten budynek powstał właśnie w takiej formie. |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 13:38
|

|
Ja miała okazje oglada Qubusa ostanio. Nie zrobił na mnie dobrego wrazenia... :/ |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 17:07
|

Zaproszone osoby: 2
|
Az tak zle z Gliwicami nie jest. Ostatnio mam wrazenie ze w polsce bardziej dba sie o estetyke budynkow nawet tych starych niz chocby w Anglii, z ktora mam okazje to porownac. Tutaj to na kazdej ulicy mozna zobaczec niezadbane domy, z brudnymi potarganymi firanami w oknach i tak naprawde nikt sie tym nie przejmuje. Pomijam centrum Londynu, ktore jako wizytowka państwa jest zadbana.
Najwiekszym bublem architektonicznym dla mnie sa ostatnio rosnace jak grzyby po deszczu blaszane puszki (markety) wszelkiej wielkosci. |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 19:30
|

|
Major napisał/a: | Najwiekszym bublem architektonicznym dla mnie sa ostatnio rosnace jak grzyby po deszczu blaszane puszki (markety) wszelkiej wielkosci. |
No wiesz, tanio i szybko... :kwasny: |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 12:48
|

|
Wiadomo że każdy inwestor patrzy na to aby postawić obiekt jaknajszybciej i jaknajtaniej jednak rzecz w tym aby osoby upoważnione za wydawanie pozwoleń budowlanych nie zatwierdzały takich blaszanych puszek tylko zmuszały inwestorów do wykazania jakejś inwencji twórczej ;) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 13:55
|
|
ziutek997 napisał/a: | Wyszyńskiego (tam gdzie jest Promil). |
ten budynek to nie jest żadna plomba komunistyczna lecz jest to"mister Gliwic" tak wlaśnie nazywala sie ta jednostka budowlana... :D :D :D osobiście nie wiem dlaczego,ale za to wiedza ci ktorzy gop tak nazwali...
ZWM is my home napisał/a: | a pozwolenie na ustawienie tego w samym centrum starówki powinno zbadać CBA... |
nie no bez przesady...wiem dokladnie,ze wszelkie zezwolenia,wlacznie z zezwoleniem glownego architekta Gliwic ta inwestycja posiada,odbior sanepidu,dziennik budowy oraz wszelkie atesty na materiał wykorzystany do budowy...wyglada na to ze i mnie CBA też powinno prześwietlić,wiec zapraszam ... :D :D :D
KMGKW napisał/a: | te nowe budynki na JP2 |
i tu sie zgadzam wszelkie te tbs-y kompletnie do niczego nie pasują... |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 14:54
|

|
ziutek997 napisał/a: | rzecz w tym aby osoby upoważnione za wydawanie pozwoleń budowlanych nie zatwierdzały takich blaszanych puszek |
Nie wiem, kto jest właścicielem Qubusa, kto był inwestorem, ale widocznie stać ich było na to, żeby przekonać "osoby upoważnione do wydawania pozwoleń budowlanych" :) . |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 22:08
|

|
jak dla mnie jednym z koszmarniejszych budynkow jest gmach mojego wydzialu (mechaniczny technologiczny) przy konarskiego 18, dlugie to na pol kilometra, szare i prostopadloscienne |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 22:44
|

|
super_sonic napisał/a: | jednym z koszmarniejszych budynkow jest gmach mojego wydzialu (mechaniczny technologiczny) | nie martw się i tak ładniejszy od Qubusa :) |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 17:07
|

|
Piotrulek napisał/a: | ZWM is my home napisał/a:
a pozwolenie na ustawienie tego w samym centrum starówki powinno zbadać CBA...
nie no bez przesady...wiem dokladnie,ze wszelkie zezwolenia,wlacznie z zezwoleniem glownego architekta Gliwic ta inwestycja posiada,odbior sanepidu,dziennik budowy oraz wszelkie atesty na materiał wykorzystany do budowy...wyglada na to ze i mnie CBA też powinno prześwietlić,wiec zapraszam ... |
Wszelkie papierki o których wiesz tak dokładnie można załatwić w znany w Polsce sposób. Sęk w tym, że taki koszmar jak to g... z pleksi i kawałka blachy totalnie rąbie widok Rynku... Pasuje do tego zabytkowego miejsca jak wół do karety... Mógłbym zrozumieć sezonowe funkcjonowanie tego tworu, ale usytuowanie tego na stałe na Rynku jest paranoją...
P.S. ... nie rozumię po co wyskakujesz z tym prześwietlaniem ciebie przez CBA... To miało być zabawne? Jeżeli tak, to kiepskie masz te wstawki...
fekete napisał/a: | nie martw się i tak ładniejszy od Qubusa |
Gdyby zrealizowano pierwotne plany dotyczące zagospodarowania terenu wokół Qubusa, może nie wyglądałby jak pudełko zapałek na pustyni... a swoją drogą plac wokół tego hotelu to fatalna wizytówka naszego miasta... aż się wierzyć nie chce, że takie miejsce w ścisłym centrum wygląda jak krajobraz księżycowy... |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 17:37
|

|
mogliby chociaz zrobic jakis normalny chodnik po tej stronie ulicy po ktorej stoi qubus |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 19:21
|

|
Były rózne czasy i różnie sie budowało... no trudno czasu nie cofniemy a trudno wyburzyć to co istnieje i spełnia swoją funkcję... Dlatego myślę że z tym co zafundował nam poprzedni ustruj musimy się jak narazie pogodzić. A za najgorsze arhitektonicznie miejsce Gliwic bezkonkurencyjnie wybrałbym "Qubusia" i jego otoczenie - to bardzie prypomina jakiś slams niż centrum miasta...
A jak ktoś się tam będzie chciał postawić to pewno znowu zaczną się protesty ze sie parking likwiduje :rotfl: |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 19:34
|
|
ZWM is my home napisał/a: | Wszelkie papierki o których wiesz tak dokładnie można załatwić w znany w Polsce sposób. Sęk w tym, że taki koszmar jak to g... z pleksi i kawałka blachy totalnie rąbie widok Rynku... Pasuje do tego zabytkowego miejsca jak wół do karety... Mógłbym zrozumieć sezonowe funkcjonowanie tego tworu, ale usytuowanie tego na stałe na Rynku jest paranoją...
P.S. ... nie rozumię po co wyskakujesz z tym prześwietlaniem ciebie przez CBA... To miało być zabawne? Jeżeli tak, to kiepskie masz te wstawki... |
bez urazy prosze,w Polsce nie ma zananych lub nie znanych sposobów,ale ty jak zwykle wszedzie weszysz korupcje,lapowkarstwo,przekupstwo :zdegustowany: i wszystko co jest złe :dobani: ,a jak do tej pory wszelkie twoje opinie padly w gruzach...przypuszczam,ze twoje ataki na wszystko co jest w Gliwicach dobre lub lepsze spowodowane sa twoja upierdliwością :kwasny: ...a z tym"prześwietleniem przez CBA"wyskoczylem dlatego,aby po raz kolejny obalić twoje podejrzenia i przypuszczenia...znam bardzo dobrze autorow tego pomyslu(igloo)i projektu i wierz mi,ze nigdy nie dostaliby żadnego pozwolenia gdyby nie ich madrość,uczciwość i konsekwencja w postępowaniu...i juz wracam do tematu przepraszając za moze zbyt osobista opinie w termacie igloo na ryku - jako bubel vel koszmar architektoniczny mogla zachwiać sens tego tematu... :D :D |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 20:13
|

Imię: Bartłomiej
|
a mi się w Gliwicach nie podoba niedokończony GCH, Qubus, ten mieszkaniowiec na Wyszyńskiego oraz mieszkaniowiec na ?użyckiej. Prócz tego parę innych socrealistycznych budynków. Jeszcze tak średnio podoba mi się biurowiec BIBROHUTU na skrzyżowaniu Zwycięstwa i Bohaterów Getta, ale to podobno modernizm |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 21:21
|

|
Niedokończony budynek GCH to ikona koszmaru architektonicznego... Tyle lat to jednak tam stoi w takim lub podobnym stanie, że człowiek się przyzwyczaił do tego widoku i nie zwraca na to uwagi i jakoś nie razi już tak...
Na dokończenie tej budowli jako obiektu handlowego nie ma co raczej liczyć, zwłaszcza z powodu bliskości powstającego Forum i być może Focusa. Powinni to przeznaczyć pod mieszkania, trochę ludzi znalazłoby tam własne 4 ściany...
Piotruś daruj sobie te osobiste podjazdy i analizy, nie mam ochoty na dyskusje z tobą, gdyż z ludzmi którzy wiecznie są do wszystkiego nastawieni na "nie" i są najmądrzejsi w kazdym temacie, nie ma co dyskutować... Kończę wymianę słów z tobą bo zaraz zostanę oskarzony o obrażanie innych (co ciekawe ty często bezczelnie i cynicznie wyśmiewasz posty innych forumowiczów, ale jakoś ostrzeżenia nie dostałeś...) |
|
|
|
|
|