| 
		Doradztwo kulinarne od fachowca!!!!! | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
   	
         
		 Jacek13 [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Nie Gru 17, 2006 13:00   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
                	  | Cytat: | 	 		  | Witaj Jacku , powiedz mi co mozna zrobic aby schab pieczony w calosci nie wysechl podczas smażenia,probowałam juz wszystkiego i potem jak sie go kroi to sie sypie  | 	  To proste:jak pieczesz go w piekarniku to najlepiej w specjalnym rękawie z folii,a jak w brytfannie to często przewracać,podlewać i oczywiście pod przykryciem.Sorry że tak długo nie odpisywałem :oczami:  :oczami:  :D  :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 frohike  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Gru 21, 2006 03:51   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               Jacek13,  mozna prosic o przepis na moczke?
 
 
wiem ze z twojego przepisu napewno wyjdzie pyszna :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dorothea  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Gru 21, 2006 10:39   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               frohike, to nie przepis od Jacka, ale moze sie przyda
 
 
 
Składniki:
 
250 g piernika (ciemnego),
 
200 g migdałów,
 
400 g rodzynek,
 
sok z 3 dużych cytryn,
 
troszeczkę soli (2 szczypty),
 
3 duże łyżki cukru,
 
150 g orzechów laskowych,
 
3 l wody. 
 
 
 
 
 
 
 
Sposób przyrządzenia:
 
        Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.
 
        
 
        Moczka to raczej typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Szamanka  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Gru 21, 2006 15:58   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Zaproszone osoby: 2 
                  Imię: Beti( dla znajomych) 
                  Dołączyła: 22 Lip 2005 Skąd: kiedys Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | Do tego mozna dodac kompot ze sliwek ..... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Jacek13 [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Mar 21, 2007 15:10   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
               | UWAGA!!!!!! nadchodzą święta,Rusza przedświąteczne pogotowie kulinarne. :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 katarzyna35k-ce  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:15   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice 
                         | 
      
         
            
               Ja uwielbiam tarte ale skonczyły mi sie juz pomysły z czym ja robic . Moze zna ktos jakis fajny oryginalny przepis? Dodam ze robiłam juz z brokułami i serami i miesem mielonym i na słodko z owocami. aaa i z owocami morza tez i z szynka tez.
 
I brakło mi weny twórczej....
 
 
aaa i jeszcze jedno , prosze aby był to przepis juz przez kogos wypróbowany:) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:24   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               katarzyna35k-ce, 
 
a może Tarta z pieczarkami i porem ?
 
 
Składniki:
 
- 20 dag maki
 
- 10 dag schłodzonego masła
 
- ok. 50-100 dag pieczarek
 
- 2 pory
 
- 2 średnie cebule
 
- 2 jajka
 
- 2 żółtka
 
- 100 ml gęstej śmietany
 
- 3 łyżki wody
 
- sól
 
- pieprz | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 katarzyna35k-ce  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:30   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice 
                         | 
      
         
            
               | kisia,  super! dzisiaj zrobie  :hurra:  czy zamiast gestej smietany moge dac jogurt naturalny? | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:33   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | katarzyna35k-ce, oczywiście ze tak :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:57   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | tak prawde mowiac do swiat jeszcze troche ale mam pytanie... na swieta hce zrobic pasztet z zajaca :) ale nie mam wyprobowanego przepisu :) jakies rady macie ? :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dorothea  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:21   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica 
                         | 
      
         
            
               Składniki:
 
- przodek i podroby zająca (45 dag)
 
- 30 dag mięsa i 20 dag wątroby wieprzowej
 
- 1 cebula
 
- 10 dag surowego boczku
 
- 1 marchewka
 
- 1 pietruszka
 
- 2 czerstwe kajzerki
 
- 4 jajka
 
- 10 dag słoniny
 
- 1.5 dag suszonych grzybów
 
- 1 liść laurowy
 
- 4 ziarna ziela angielskiego
 
- 5 ziaren pieprzu czarnego
 
- 10 ziaren jałowca
 
- 1/4 łyżeczki imbiru
 
- szczypta gałki muszkatołowej
 
- sól
 
- pieprz czarny mielony
 
- masło i bułka tarta do formy 
 
 
Sposób przyrządzania:
 
 
Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, obraną marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i sól, duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę umyj i oczyść z błon, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, podlej wywarem z mięsa i duś 8-10 minut. Bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do otrzymanej masy dodaj jajka, imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i 4 zmiażdżone ziarna jałowca. Wyrób na jednolitą masę, posól, jeśli trzeba. Formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką napełnij masą pasztetową do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami słoniny, a na niej ułóż resztę ziaren jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 krzysiupel  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Mar 27, 2007 20:13   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączył: 27 Mar 2007 Skąd: Bytom 
                         | 
      
         
            
               | Już jadłem :) Trzeba przyznać że naprawde dobre. Polecam wszystkim ten przepis :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 sabina  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 07:32   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: Sabina 
                  Dołączyła: 13 Mar 2007 Skąd: gliwice 
                         | 
      
         
            
               | rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru  w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Jacek13 [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 11:31   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
                	  | Cytat: | 	 		  | rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom | 	  Osobiście sprawdzałem i to działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :super:  :super:  :super: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 11:15   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | Za tydzien w piatek odprawiam impreze urodzinowa dla mojej Mamy :) chcialabym zrobic cos szokujacego i zarazem smacznego :) jakies pomysly na slataki przystawki lub danie gorace ? :) czekam na przepisy i propozycje :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Jacek13 [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Maj 01, 2007 09:42   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
               | Sezon grillowy tuż,tuż>Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!! :hyhy:  :hyhy: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Maj 02, 2007 21:56   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
                	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!! | 	  
 
to ja prosze tutaj ==>>h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1309&postdays=0&postorder=asc&start=80]Grill | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
      | 
         
       |