Gliwicki plac niezgody |
Autor |
Wiadomość |
super_sonic
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 15:51
|

|
jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo :( |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 21:03
|

Imię: Krzysztof
|
super_sonic napisał/a: | jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo :( |
Możesz podać jakieś szczegóły, albo namiary na literaturę (radio, prasa itp) ?
Miałem niedawno do czynienia z agencjami, dość sporo rozmawiałem i wynikał z tego raczej fakt zakupu przez ww. agencje terenów pod zabudowę jednorodzinną, na obrzeżach miast i poza nimi (Ostropa, Wójtowa Wieś, Stare Gliwice, Kleszczów itp) |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 00:26
|

|
heh numeru wydania ci nie podam bo gazety tej juz nie mam ale byl to jeden z numerow gazety wyborczej lub rzeczpospolitej |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 12:00
|

|
super_sonic napisał/a: | heh numeru wydania ci nie podam bo gazety tej juz nie mam ale byl to jeden z numerow gazety wyborczej lub rzeczpospolitej |
To juz jest jakaś informacja ;)
... dobrze że nie było to w radiu Ojca Durektora czy jakimś "szmatławcu" :P |
|
|
|
|
Yeti
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 18:32
|

|
Pytanie do zwolenników parkingu: Kto z Was, gdyby był właścicielem tej działki, zorganizowałby na niej plac parkingowy, i to najlepiej bezpłatny?...
...a gdyby tam zrobiono parking płatny, powiedzmy ze stawką 10 zł za postawienie samochodu, to też popieralibyście taką decyzję?
...odnoszę wrażenie, że niejednej tu osobie wcale nie chodzi o zasadność argumentów w jedną, czy drugą stronę, ale raczej o to, żeby - polskim zwyczajem - ponarzekać, pomarudzić, skrytykować, bo wiadomo... My władzy nie lubimy, żadnej!
...plus ten jeden przypadek opozycji nie politycznej, ale personalnej :/
--------------------------------------------------------------------------------
p4cz3k napisał/a: | po pierwsze, nie jest to temat o zamknieciu ruchu drogowego na gliwickiej starowce | Myślę, że w tym topiku ta sprawa jest akurat bardzo, bardzo na temat! :)
kobi napisał/a: | ...co miałoby na celu zamknięcie starówki dla ruchu samochodowego? (...)Jest tu raptem kilka zupełnie nieatrakcyjnych uliczek, przy których stoją najzwyklejsze w świecie kamienice. Gdzie te atrakcje?
Dlaczego powinno się zamknąć te ulice dla samochodów?
No tak... mieszkańcy powinni posprzedawać swoje pojazdy albo dreptać po nie na Zatorze przynajmniej Każde normalne miasto ma parkingi w centrum, takie legalne, z prawdziwego zdarzenia | jesli nie dla turystów przyjezdnych, to być może dla nas Gliwiczan,... żeby były w centrum takie miejsca, gdzie pospacerować lub przysiąść można będzie z większą przyjemnością...
Skąd pomysł, żeby nie wpuszczać tam samochodów mieszkańców?... Przecież takie rozwiązania są praktykowane w niejednym mieście, nie trzeba odkrywać Ameryki!... i żadnym problemem nie musi być, żeby orszak weselny podjechał pod kościół. Wystarczyłoby chcieć! Dopóki tego nie będzie, tak właśnie będziemy postrzegać gliwicką starówkę... "kilka nieatrakcyjnych uliczek"... :/
Cytat: | Nieważne, że uliczki są wąskie i nie można przejechać, nieważne, że piesi muszą przeciskać się między pojazdami. | Ważne! Ważne! Ważne!... Powinno to być ważne!... Dlatego napisałem to, co napisałem!
Cytat: | ...Ważne by sprzedać ziemię z zyskiem (może nawet zyskiem dla siebie). | No!... pod TBS-owski budynek! :rotfl:
kk napisał/a: | Kompletne zamknięcie centrum dla ruchu samochodowego, moim skromnym zdaniem jest nienajlepszym rozwiązaniem.
Należy ograniczyć ruch - to znaczy zlikwidować ruch "przelotowy" przez ulice takie jak Zwycięstwa.
(...)
Nam, zwykłym mieszkańcom pozostaje więc spędzać coraz więcej czasu w korkach oraz na dojście do i od naszych samochodów - bądź też - robienie zakupów w marketach, centrach handlowych i innych kopleksach |
kk, ależ ja nie sugerowałem zamknięcia całego centrum dla ruchu samochodowego!... Chodziło mi jedynie o ul. Zwycięstwa (i to byłoby załatwieniem twojej propozycji) oraz o starówkę. Te dwa miejsca, mogłyby wiele zrobić dla dobra i lepszego samopoczucia wszystkich "zwykłych mieszkańców" naszego miasta... W takim kierunku zmierza polityka wszystkich miast, mających swoje tradycje. Pewnie dwadzieścia lat temu niektórym mieszkańcom Zabrza nie śniło się, że część ulicy Wolności stanie się deptakiem... Czy Zabrze na tym straciło?... Kto bywa w Mysłowicach, to być może spacerował ulicą Grunwaldzką... w Katowicach jest Stawowa... a czy mieszkańcy warszawskiej, krakowskiej albo gdańskiej starówki musieli posprzedawać swoje samochody?... czy raczej cieszą się z wprowadzonych ograniczeń, bo dzięki temu mają je gdzie postawić wracając z pracy?...
Na ul. Zwycięstwa nie robi się zakupów na cztery reklamówki (chyba że u Kruka :P !... a jeśli nawet tak, to mam nadzieję, że przyszłość to zweryfikuje!... A kamienice, które się przy niej znajdują, mogły sprawić, że byłby to jeden z najpiękniejszych deptaków w regionie.
super_sonic napisał/a: | jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo | To dosyć ciekawe rzeczy piszą, albo ciekawie to zostało dointerpretowane... Bo z tego, co ja wiem, to cenom nieruchomości u nas w najbliższym czasie żaden spadek raczej nie grozi... ;)
...a ich zakup jest po prostu niezłą inwestycją, bo rokowania są takie, że ceny pójdą w górę. :)
krystian napisał/a: | wiem tylko, ze gdy kilka miesiecy temu mama interesowala sie zakupem takiego mieszkania to ceny byly lekko mowiac kosmiczne | ...a mógłbyś podpowiedzieć (tak offtopikowo), co to znaczy "kosmiczne"? :) |
|
|
|
|
kk
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 07:29
|

|
Na stronie UM, pojawiła się dziś informacja dotycząca owego placu:
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=8908/1&bium=1526#2817 |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 10:14
|

Imię: Bartłomiej
|
ja myślę, że skoro starowka ma ybc zamknięta dla samochodów to umiejscowienie TAM parkingu nie ma sensu. Ale przydałyby się parkingi w Gliwicach |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
 |
|