Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejne centrum handlowe w Gliwicach
Autor Wiadomość
daniela 
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:18     

rzeczywiscie brak kin w Gliwicach daje sie we znaki... :rozpacz:
baaardzo lubiłam dostojną"Bajkę" , uroczą "Jutrzenkę" i poważnego"Jowisza"(poranki) :super:
a tak po zatym to nie bardzo lubie takie "molochy" sklepowo-kawiarniano-kinowo-inne
małe sklepiki na dzielnicy maja swój urok i to jest to!! :padam:
ale kazdy lubi to co lubi
pozdrawiam
PW Email Cytuj
Grabarz 
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:33     

Imię: Jak wyżej ;)
daniela napisał/a:
a tak po zatym to nie bardzo lubie takie "molochy" sklepowo-kawiarniano-kinowo-inne
małe sklepiki na dzielnicy maja swój urok i to jest to!!
ale kazdy lubi to co lubi

No właśnie :D ja uwielbiam skupiska wszystkiego! Jest gdzie pochodzić, popatrzeć, na co (kogo) wydać trochę kasy no i nawet spotkać się całym forum ;)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:12     

Imię: Bartłomiej
daniela napisał/a:
baaardzo lubiłam dostojną"Bajkę"

Bajka zostaje, tylko zostaje przemianowana na Gliwicki Teatr Muzyczny, Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym :)
PW Email www Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 22:46     

glewitz napisał/a:
Bajka zostaje, tylko zostaje przemianowana na Gliwicki Teatr Muzyczny

Ze co?? Skąd taki informacje??

glewitz napisał/a:
Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym

Co masz na mysli??

p.s. a tak poza tym to jest temat o nowym centrum handlowym, a nie o kinach...
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 23:00     

Imię: Piotr
ZWM is my home napisał/a:
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=2114&postdays=0&postorder=asc&start=40 czytaj mój post z dnia 13 Kwiecień 2006, 16:31 informacja z gazety urzędu miejskiego lub informatora rynkowego nie pamiętam już.Ale w obu gazetach o tym pisano.
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 23:24     

hmm nono ciekawe. Nie słyszałem o aż takich planach, no ale bez offtopów, wracajmy do nowego centrum handlowego.
PW Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 16:27     

Cytat:

o tym juz od dość dawna jest wiadomo, że kino Amok zmienia budynek i przenosi się do budynku "Bajki". A jest ona zakryta kartonem, bo teraz tam trwa remont, dodanie sceny i takie tam inne. A informacje takie ze strony Amoka, od pracowników oraz od ostatniej szefowej "Bajki", która była moją wychowawczynią w gimnazjum :]
Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym

Co masz na mysli??
na myśli mam to, że taka bedzie teraz nazwa tej instytucji, a poza tym będzie tam jednocześnie scena do wysatawiania przedstawień i ekran na filmy, czyli coś takiego jak "X". Co do centrów handlowych to nie mam nic przeciwko, bo dzięki takim obiektom do Gliwic wchodzą znane marki np. Alma, Saturn czy inne (to tak, zęby nie było oskarżeń o :offtopic: )
PW Email www Cytuj
jahu 
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 15:41     

frohike napisał/a:
jahu napisał/a:
no lokalizacja to raczej nie przebije Forum czy Focusa wiec chyba nie trafione to bedzie

bedzie sie znajdowal przy jednym w zwiekszych wezłów autostrad wiec wg mnie lokalizacja trafiona

Ja wiem ze tam wezel - i to pewnie byl powod - tylko pytanie mi sie nasuwa - centra nastawione sa na klientow - bardzo duza ilosc klientow - robi sie specjalne analizy - ilu ludkow ma np 15 min zeby sie dostac do takiego mijesca itd - biorac pod uwage ze w centrum beda obok siebie 2 duze konkurencyjne centra (to na Jagielonskiej to bedzie jedno z wiekszych w Polsce, na slasku chyba drugie po Silesii w K-cach) to jaka czesc klientow skusi sie na tamto? Zalozenie ze tylko przejezdzajacy to troche srednio na najeza - no bo ilu ludzi przejedza autostradami zatrzymue sie i robi wieksze zakupy?
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 15:56     

hmmm...wygląda na to, że dość sporo. Niektórzy wychodzą z założenia, że jak już mają sklep po drodze to do niego wstąpią i zrobią nieco zakupów. Więc to nie jest taki zły poomysł
PW Email www Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 21:36     

jahu napisał/a:
to jaka czesc klientow skusi sie na tamto? Zalozenie ze tylko przejezdzajacy to troche srednio na najeza - no bo ilu ludzi przejedza autostradami zatrzymue sie i robi wieksze zakupy?

Byłeś kiedyś w Bielanach pod Wrocławiem? Tam właśnie przy autostardzie A4 funkcjonuje centrum handlowe, z wielu wizyt tam nie zauważyłem aby narzekało na brak klientów, a u nas skrzyżują się 2 autostrady, a więc potencjalnych klientów napewno będzie więcej.
PW Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:00     

dokładnie
PW Email www Cytuj
ksiemek 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 16:32     

Poza tym spory też będzie udział klientów lokalnych. Przecież położenie przy autostradzie powoduje, że to centrum, mimo, że nie największe, będzie alternatywą na zakupy dla mieszkańców Gliwic, Rudy, Zabrza oraz okolicznych mniejszych miast i gmin, a więc zasięg tego centrum będzie ogromny, w porównaniu do Forum czy Focusa, więc klientela z pewnością się zbierze.
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 18:03     

według mnie najlepiej będzie się miało Tesco i Forum :)
Teraz można dalej zobaczyć w Tesco tłumy i tak chyba pozostanie
A forum dlatego że jest w centrum i będzie rozrywka a nie tylko zakupami :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:09     

focus jeszcze bardziej nastawia sie na rozrywkę. ma tam być dyskoteka i takie tam inne
PW Email www Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:19     

glewitz napisał/a:
focus jeszcze bardziej nastawia sie na rozrywkę. ma tam być dyskoteka i takie tam inne
jesli powstanie
ale to plusy ;)
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:29     

no na pewno powstanie :) niedawno gdzieś czytałam, że już mają zgodę czy coś...

a mam tylko takie pytanie co do Forum: jak myślicie, kiedy je otworzą? Niby planują na drugą połowę maja, ale już spotkałam się z kilkoma opiniami, że nie dadzą rady. No rzeczywiście, jeszcze zostało dużo pracy, ale przynajmniej są już w środku schody ruchome :P:P:P
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:47     

mnie sie wydaje że otworzą w czerwcu. A co do Focusa, to mam nadzieję, ze będzie tam dużo rozrywki i że ładnie go zrobią i wkomponują budynki huty w niego. Bo Forum na projektach jest ładny, a teraz staje się coraz brzydszy :/
PW Email www Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:50     

wierze, ze Focus to bedzie udana inwestycja, patrzac chocby na to, co powstaje w Rybniku: h t t p;//w w w parkridge, p l/_d/files/parkridge_katalog_rybnik_200610_prev.pdf
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 21:59     

ja też mam taką nadzieję
PW Email www Cytuj
veronica 
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 22:21     

Imię: Weronika
Gmeras napisał/a:
jestem przeciw powstaniu kolejnego czyli 3 carrefoura w gliwicach ponieważ na takie miasto wystarczył by tylko 1

mysle ze to akurat pozytywne zjawisko ze jest wiecej CH (tylko z roznych sieci) w jednym miescie, z punktu widzenia konsumetna, poniewaz zwiekszy sie konkurencyjnosc pomiedzy nimi i aby przyciagnac klienta na pewno beda musieli obnizac ceny. Ale uwaga! nie wolno sie zwabic na liczne promocje, które czesto okazuja sie byc tylko pustym haslem reklamowym.
Ponadto zwiekszy sie ilosc miejsc pracy co jest najlepszym zjawiskiem.
Niepokojacym aspektem tej sytuacji jest jedynie to ze to juz 'kolejny' market z jednej stajni. Akurat wiadomo ze monopolisci dyktuja warunki wiec niech sie Tesco bierze do roboty i nie da wysadzic z siodla... bo wtedy byloby juz zle. (tak nawiasem to wole Tesco). Swoja droga wyobrazcie sobie sytuacje ze malych sklepikow juz nie ma bo zostaly wykonczone przez te wielkie, i zostaly tylko 2 konkurujace ze soba markety, trwaja negocjacje i ostatecznie taki Carrefour wykupuje Tesco. Teraz jest jedyny i dyktuje ceny, bo do pozostalych konkurentow juz sie nie oplaca jechac bo sa w obcym miascie wiec i tak pojdziecie do Caffefoura i kupicie za wyzsze ceny... Podoba wam sie ta wizja??? Bo mi osobiscie nie. Wlasnie dlatego wole Tesco bo jest jedno, i juz widac ze mu rosnie grozny przeciwnik.
Wiele Carrefourow rozlokowanych po calym miescie jest ze wzgledu na dogodna lokalizacje dla odwiedzjacych lakomym kąskiem - roznierz dla Carref. bo wiekszy zasieg = wiecej ludzi przyjdzie = wiecej pieniedzy zostawi... Ponadto, wiecej sklepow z jednej sieci znaczy tyle samo co jeden sklep (1 sieć = jeden sklep), wiec zupelnie inaczej sie negocjuje u producentow hurtowe ceny, z pominieciem posrednikow (1. wiekszym łatwiej trafic do producentow niz malym. 2. taki wielki sobie tanio kupi i jak juz bedzie monopolista na rynku to drogo sprzeda wiec zarobi podwojnie) a producent i tak zarobi swoje (sprzeda taniej ale wiecej wiec bedzie lepiej stal niz jakby sprzedal mniej a drozej - krotko mowiac, nabije zyski iloscia).

super_sonic napisał/a:
Czy masz jakiś rzeczowy argument na poparcie tej tezy? Skąd przekonanie ze w Gliwicach wystarczy akurat 1 Carrefour? Czy swoj poglad opierasz jedynie na osobistym wymyśle czy moze na jakichs badaniach statystycznych?
super_sonic napisał/a:
okres zwrotu kosztow jednej obrabiarki to 5 do 7 lat

Pamietaj drogi Super_sonic, że jak to jest jedna obrabiarka zakladajac ze bedzie to twoje jedyne narzedzie pracy, to moze i jej koszt sie zwroci po 5-7 latach, bo bedziesz malo atrakcyjnym wykonawca dla klienta, ale jak bedziesz mial wiekszy wachlarz uslug przez posiadanie innych maszyn to wiecej ludzi cie wybierze bo bedziesz bardziej urzyteczny z ich punktu widzenia, wiec efekt zwrotu za maszyne nastapi 'zdecydowanie' szybciej niz po takim czasie jaki Ty podajesz. Dlatego też nowe centra chca zapewnic wiekszy koszyk uslug, jak kino czy dyskoteka - wiecej uslug = wiecej ludzi = wiecej zarobionych pieniedzy = szybszy efekt zwrotu za calosc, a nie za kazde z osobna.

jahu napisał/a:
w centrum beda obok siebie 2 duze konkurencyjne centr

no ciekawe bede czekac kiedy pierwsza padnie ale obstawiam ze to nie bedzie Carrefour ;)
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu