Poprzedni temat «» Następny temat
Historia Gliwic
Autor Wiadomość
ziutek997 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 16:17     

glewitz - jak szybko nie zostaną podjęte jakieś decyzje dotyczące cmentarza przy poniatowskiego to czego go podobny los. Ten przy ulicy Na piasku też posiadał dom przedpogrzebowy.
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 18:46     

Imię: Bartłomiej
myślę, że mogą zostać niepodjęte bo żydzi jak zgodzą się to sprzedać miastu, to zachcą takiej sumy że wszyscy zrezygnują i wrócimy do punktu wyjścia. Nie zebym był jakimś antysemitą, ale żydzi lubią zarabiać :)
PW Email www Cytuj
Grabarz 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 18:58     

Imię: Jak wyżej ;)
Groby żydowskie są jeszcze (albo były) w parku przy kozielskiej (tak z tyłu) - chyba nie pisaliście o nich. Nie wiem czy są, bo jak przenieśli tam parafię, to szczątki cmentarza i zmarłych przenieśli robiąc miejsce na "nowych" :/ Wiadomo, kasa wpadnie do kieszeni probostwa...
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 20:33     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
Grabarz, a ja nie wiem czy przypadkiem w kulpturze Zydowskiej nie ma czegos takiego jak "przenoszenie grobow"... Ja osobiscie zastanawiam sie teraz nad artykulem na gwo wlasnie o sytuacji cmentarzy Zydowskich w Gliwicach... ale sama teoria mi nie wystarczy... sadze ze trzeba bedzie sie skontaktowac z tym zwiazkiem i dowiedziec sie co i jak...
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 11:58     

Z tego co wiem to w kulturze żydowskiej nie istnieje coś takiego jak ekshumacja grobów, niedopuszczalne jest też inne użytkowanie terenu na którym znajduje się cmentarz. Ich prawo nakazuje pochować zmarłych i oznaczyć miejsce spoczynku w którym zmarły ma czekać na "dzień sądu ostatecznego". Nie istotne jest też co i jak się zachowało na powierzchni cmentarza tylko to co kryje ziemia. Ich kultura nie zna kultu zmarłych w takiej formie jak nasza dlatego też to co dzieje się z terenem na którym znajduje się cmentarz wcale nie uwłacza jego funkcji. Jednak obiekt posiada też walory kulturowe i artystyczne i chociaż dlatego ktoś powinien się zainteresować nim.
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 16:31     

tak jest jak mówi ziutek, ale to tez nie znaczy, że musi to stać zaniedbane i rozpadające. Nie znaczy to jednak chyba, że nie można by tego jakoś uszanować, jeżeli nie ze względu na ich kulturę, to przeciez w naszej kulturze jest takie coś jak uszanowanie miejsca spoczynku zmarłych. Dlatego uważam, że można by to jakoś wysprzątać. A poza tym dom pogrzebowy to nie jest miejsce spoczynku i to mogliby wyremontować. Co do kozielskiej, to faktycznie to są ekshumowane zwłoki, i to jest trochę zastanawiające...
PW Email www Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 22:24     

Najbardziej zastanawia mnie to że gmina żydowska nie szukała jakiegoś rozwiązania problemu - dopiero interwencja UM stała sie powodem do zagożałych dyskusji. Przecież już wcześniej możnabyło podjąć jakieś kroki - jeszcze parę lat temu ten budynek wyglądał zupełnie inaczej - widoczny był upływ czasu ale nie był tak zdewastowany.
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 09:10     
Smoczyca

a mnie zastanawia czy przypadkiem nGmina Zydowska nie chce tego "dac" do remontu wlasnie z powodu ze to cmentarz... w koncu maja inna odmienna kulture niz my. Jakby nie patrzec na teren cmentarza musialaby wkroczyc pewna ekipa remontowa z jakims tam osprzetem, z ludzmi, ktorzy nie koniecznie beda potrafili uszanowac to ze sa to groby zydowskie a nie nasze... Oczywiscie nie wrzucam tutaj wszystkich do jednego wora zeby nie bylo niedomowien, ale stosunek Polakow do Narodu Zydowskiego jest taki a nie inny... Mam nadzieje ze jakos UM i Gmina dogadaja sie co do tgo terenu i w najblizszym czasie rusza jakies prace. Poki dach sie "trzyma" sadze ze nie bedzie klopotu ale jesli to runie to dom pogrzebowy w znacznym stopniu zostatnie zniszczony.
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 15:22     

W prasie pojawiła się informacja że decyzje dotyczące tego obiektu już zapadły :)

Cytat:
Ruina zamieni się w muzeum

Gliwice dogadały się wreszcie z katowicką gminą żydowską, która przekaże miastu dom przedpogrzebowy przy ul. Poniatowskiego. W planach jest utworzenie tutaj muzeum Żydów - najpierw gliwickich, a w przyszłości górnośląskich.
Gliwicki dom przedpogrzebowy to jedna z niewielu ocalałych pamiątek po górnośląskich Żydach. Powstał w 1903 roku, według projektu Maksa Fleischera, który zasłynął również jako twórca wiedeńskiego ratusza. Dziś straszy powybijanymi witrażami, a dach grozi zawaleniem.

Właścicielem domu wciąż jest Skarb Państwa, a jego prawny spadkobierca Gmina Wyznaniowa Żydowska w Katowicach nie chce przejąć nieruchomości, tłumacząc się brakiem pieniędzy na utrzymanie obiektu. Tym samym gliwiccy urzędnicy mają związane ręce.

- Nie można przekazać pieniędzy na ratowanie czegoś, co nie jest naszą własnością - argumentują.

Patową od kilku lat sytuację rozwiązuje przekazanie domu przedpogrzebowego miastu. - Jesteśmy już bardzo blisko zawarcia porozumienia z prezydentem Gliwic, z tym oczywiście zastrzeżeniem, że obiekt będzie przeznaczony na cele muzealne, kulturalne i edukacyjne - tłumaczy Włodzimierz Kac, przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Katowicach.

Takie rozwiązanie odpowiada także miastu. - Właśnie przygotowujemy akt notarialny w tej sprawie. Wtedy będziemy mogli uruchomić pieniądze, które w pierwszej kolejności pozwolą uratować zabytek, a następnie utworzyć w tym miejscu muzeum - mówi Marek Jarzębowski, rzecznik gliwickiego magistratu.

Według planów dom przedpogrzebowy ma być siedzibą muzeum żydowskiego.
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 17:02     
Smoczyca

no i bardzo dobrze :) uwazam, ze budynek po przejeciu przez miasto stanie sie kolejnym ciekawym miejscem w Gliwicach. Muzeum - to wysmienity pomysl moze to byc krok do przodu aby zrozumiec i poznac ich odmienna kulture :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:27     

a poza tym będzie blisko mojej szkoły i wiem, ze będę je często odwiedzał :]
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 11:27     
Smoczyca

Dzis dorwalam przez przypadek informator UM z 26 i byl bardzo ciekawy artykul o palacyku lesnym przy chorzowskiej :) opisana jego historia i to so sie z nim dzialo w ostatnich latach :) sadze ze szkoda tego miejsca to bylo serce kulturowe Gliwic a teraz to prawie ruina :/
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu