Ogródki działkowe i ich zaniedbanie |
Autor |
Wiadomość |
Luk
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 18:39 Ogródki działkowe i ich zaniedbanie
|

Imię: Łukasz
|
Nie znalazłem żadnego tematu o tym, więc zakładam nowy... a jak jest to możecie mnie odesłać do prawidłowego tematu...
Jak jest z ogródkami działkowymi w Gliwicach? Najpierw chcę się spytać te koło POCHu... chyba POD Nowy Świat, tam moja babcia ma działkę :D Kiedyś obwodnica ma zostać zbudowana, ale czy obok ogródków, czy przez ogródki i zlikwidują większość działek? I jeszcze te latarnie uliczne... dziesięć lat temu na alejkach się one świeciły, a teraz co z nich pozostało:
h t t p;//i9.tinypic, c o m/2vwtttx.jpg
Wielkie gie. Same słupy... może tak pomyśleć o ich naprawie, ciekawe czy ktoś zwrócił na to uwagę?
A w drugich ogródkach działkowych pod Sikornikiem jest wszystko ok, tylko jak wiecie jedno mi nie pasuje... latarnie. Przy alejkach one także się nie świecą, mimo że są w dobrym stanie. Był ktoś tam wieczorem i w nocy i widział czy się świecą?
Na tych ogródkach, gdzieś w środku ich, na skrzyżowaniu głównych alejek, jest jakiś budynek z wielka latarnią uliczną na ścianie :P Tam jest świetlica czy co?
Proszę o odpowiedzi ;)
Pzdr. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 01:32
|

Zaproszone osoby: 2
|
To jest prosta sprawa. Zglos zazalenie do zarzadu dzialkowca i oni powinni sie tym zajac. To ze na jednych dzialkach sa swiecace latarnie, a na innych nie to tylko i wylacznie sprawa zarzadu obejmujacego konkretny teren dzialek. Kolo osiedla Warynskiego tez powstaly dzialki jakies 4lata temu i sa latarnie wzdluz alejki, tylko ze to sa nowe dzialki i troche sprawa wyglada inaczej. |
|
|
|
|
Luk
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 19:01
|

Imię: Łukasz
|
No tam nie byłem na działkach - a te koło POCHu i pod Sikornikiem chyba mają z 30 lat czy się mylę?
A ktoś był na działkach Sikornika? Tam w środku tych działek na Sikorniku kiedyś stał budynek (nie wiem czy teraz jeszcze on jest, byłem tam ostatni raz na działkach na spacerze... 4 lata temu), co się w nim znajduje? Budynek zarządu czy może świetlica jak jest na każdych niemal działkach? Może ktoś jest z Sikornika i ma tam działkę, więc może by wiedział :)
Proszę także o zamieszczenie w tym temacie zdjęć z działek Sikornika jeśli ktoś ma lub mogą być ogólnodostępne - obecnych czasów i w miarę możliwości sprzed 20 lat. Zwłaszcza chodzi mi o widoki z alejek i innych ważnych miejsc ogródków. (w Internecie nie ma ich na większości stron - bo kogo obchodzą jakieś działki :P )
Pzdr. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 13:58
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
u mnie na dzialkach nie ma w ogole latarni... jak chodzilam tam kiedys na spacer po nocy :) - ach co za czasy :D - to bylo przyjemnie ciemno :) jedynie potem las troche mnie napawal dreszczami ale mialo sie obronce przy sobie :zawstydzony: poza tym nie sadze zeby ogrodki dizalkowe ktos fotografowal :) radze wziasc aparacik w dlon i fru na ogrodki :) |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 14:51
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Żeśwa przypomnieli.... Musza iść na ogródek zobaczyć czy stoi jeszcze |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 20:57
|

Imię: Bartłomiej
|
ja uważam, że tereny pod ogródki działkowe powinno się przenieść z centrum miasta (np. te koło pl. Piłsudskiego) gdzieś na tereny i umożliwić nabywcom dostępu do nich. Byłoby z tego kilka korzyści. Miasto miałoby atrakcyjne tereny pod inwestycję, a działkowcy czystsze powietrze i zdrowsze warzywka :P |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 23:59
|

|
a rozpie... ten komunistyczny relikt, a tereny przeznaczyć pod parki, obiekty sportowe, mieszkania! |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 08:17
|

|
ZWM is my home napisał/a: | a rozpie... ten komunistyczny relikt, a tereny przeznaczyć pod parki, obiekty sportowe, mieszkania! |
Zapraszam na ogródek na wiosne do prac porządkowych
a potem na grila i na piwko i na wypoczynek |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 10:32
|

Imię: Bożydar :]
|
ZWM is my home, może rozwiniesz swoją wypowiedź? Jak na razie to nie popisałeś się inteligencją :kwasny:
Tak, to jest ironia, odnośnie Twoich uwag co do wypowiedzi innych użytkowników :P |
|
|
|
|
ZWM is my home
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 10:35
|

|
Arex30 napisał/a: | ZWM is my home napisał/a: | a rozpie... ten komunistyczny relikt, a tereny przeznaczyć pod parki, obiekty sportowe, mieszkania! |
Zapraszam na ogródek na wiosne do prac porządkowych
a potem na grila i na piwko i na wypoczynek |
... w centrum miasta, otoczony spalinami i hałasem... super:/
dzięki ale znam o wiele lepsze miejsca na grilla i piwo, no i wypoczynek... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 10:54
|

|
ZWM is my home, jakie centrum a moze ... ja mam za I US |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 23:08
|

Zaproszone osoby: 2
|
ZWM is my home, w swojej wypowiedzi uogulniles wszystkie ogrodki. Tak zgodze sie te z centrum gliwic powinni przeniesc w inne miejsca, ale te poza centrum sa naprawde jednym z lepszych sposobow na wypoczynek w polskich realiach. Poza tym zawsze to wlasny skrawek ziemi, gdzie nie przejdzie Ci po glowie cudzy pies, a na trawie nie bedziesz mial psiego G. Poprostu siadasz na swoim wlasnym wychodowanym trawniku :) |
|
|
|
|
daniela
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:25
|

|
ooooo uwielbiam ogrodek!! :hurra: :hurra: :hurra:
grill, znajomi, piwko :zawstydzony:
nie moge sie doczekac wyjscia na ogrodek!! do moich kwiatow :kwiatek:
:cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo:
pracy jak zwykle bedzie duuuuuuużo ale ile radości mi to sprawia!! :hyhy:
mam nadzieje ze bedą mnie znajomi odwiedzac na ogrodku??
pozdrawiam |
|
|
|
|
daniela
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:28
|

|
a tak wogole to mam ogrodek tez w centrum gliwic i wcale nie narzekam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) |
|
|
|
|
Grabarz
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:56
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
A ma ktoś z Was ogródek koło Sikornika? Taki, że w sumie można jabłuszko czy ogóreczka zerwać, a wieczorkiem siąść przy piwku? :) Ja bym chętnie tak sobie posiedział, nawet baaaaardzo chętnie ;)
Do tego radyjko (mam na baterie!) i gwiaździste niebo... :super: :piwo: :cwaniak: |
|
|
|
|
Nelta
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 13:35
|

|
ja tam w ziemi grzebać się nie lubię a i grillowanie, jedzenie na powietrzu, łażenie po przyrodzie w asyście much, os i komarów stanowi dla mnie średnią rozrywkę, więc ciężko mi to przychodzi, ale ostatecznie mogę przyjąć do wiadomości, że niektórzy czerpią z tego przyjemność, lecz bezsprzecznie działki z centrum - przy Orlickiego, Wyspiańskiego powinno się przerzucić poza miasto, bo to straszne marnowanie miejsca, tym bardziej, że spora ich część jest zaniedbana i służy jako noclegownia dla bezdomnych. Dziwne jest to dla mnie, że taki teren w centrum miasta służy do produkcji ogórków zielonych czy kopru włoskiego :] |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 14:07
|

Imię: Mjeetek
|
Nelta napisał/a: | ja tam w ziemi grzebać się nie lubię a i grillowanie, jedzenie na powietrzu, łażenie po przyrodzie w asyście much, os i komarów stanowi dla mnie średnią rozrywkę, więc ciężko mi to przychodzi, ale ostatecznie mogę przyjąć do wiadomości, że niektórzy czerpią z tego przyjemność |
Normalnie podobne do złotych myśli trunksa :D mały OT ;) |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 00:47
|

|
no i slusznie gada:D ogrodki to fajna sprawa, szczegolnie dla starszych osob, ktorych jest coraz wiecej, ale mysle ze nie ma sensu utrzymywac ich w miejscach takich jak np obok placu pilsudskiego. tylko obawiam sie ze obok budowania nowych sklepow, budynkow mieszkalnych etc nikt nie bedzie tworzyl nowych obiektow zielonych w miescie |
|
|
|
|
sabina
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 07:49
|

Imię: Sabina
|
ogródki fajna rzecz
ale nie wszyscy tak sądzą i widać to tam gdzie mieszkam a mieszkam na trynku starym i jak ide do domu z pracy ul. Bardowskiego to mnie zabija śmietnik na tych ogródkach ludzie kompletnie chyba sie nimi nie interesują a przechodnie zaśmiecają wszystkim masakra miasto winno się tym zainteresować bo oprócz śmieci to jest tak kilka miejsc gdzie moze byc niebezpiecznie |
|
|
|
|
Nelta
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 12:26
|

|
khaman napisał/a: | Nelta napisał/a: | ja tam w ziemi (...) |
Normalnie podobne do złotych myśli trunksa :D mały OT ;) |
eech szufladki szufladki ... jako że stanowię świeżą krew tego forum i nie do końca jeszcze rozeznanie wśród forumowiczów przeprowadziłam nie potrafię się ustosunkować do tej wypowiedzi, ale aby nie stwarzać problemów we współpracy już na początku uśmiechnę się niedostrzegalnie, lekko się czerwieniąc, jak na nieśmiałe dziewczęcie przystało -> :zawstydzony: i niech będzie, że jestem bystra, ale tak naprawdę nie wiem czy analogia jest słuszna :]
Racje ma sabina mówiąc, że to może być niebezpiczne - strach przechodzić obok niektórych działek - w centrum ta sama sytuacja. A a ta ciemnica w ogródkach to inny rozdział - na działkach w zapomnianym przez Boga i ludzi Krywałdzie jest elektryczność a u nas w mieście (!) ciemne jak Biskupin :] wszystkie te aspekty ogródkowej sprawy wpływają na to, że działkom w centrum mówię zdecydowane NIE :cwaniak: |
|
|
|
|
|