17 śląskich miast chce się połączyć w Silesię |
Autor |
Wiadomość |
Arex30
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 17:32
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
nemo1125, każde połączenie może mieć negatywny wpływ dla poszczeg. miast. Te słabsze z dużym % bezrobocia będą żyć kosztem tych rozwiniętych. A jak z podatkami lokalnymi. Co ze służbą zdrowia. Czy stolica nie potraktuje tego jako JEDNO DUŻE MIASTO a nie Makro region.
Z drugiej strony może dojść w wyniku połączenia do zwiększenia Autonomii Śląska. Co może wpłynąć na umocnienie regionu. |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 17:38
|

|
Wiesz Arex30, kto nie ryzykuje ten nie ma... ;) |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 19:32
|

Zaproszone osoby: 2
|
Takie połączenie miast i tak predzej czy pozniej by powstalo. Prostą przyczyną tego jest rozwój miast. Takie miasta jak Chorzów czy Katowice nie mają powoli miejsca w którą strone mogłby by się rozwijac. Obszar w obrębie jest zbyt maly wiec zaczynaja wcielac mniejsze miasta w większe i w ostatecznosci i tak samoczynnie powstaloby jedno wielkie miasto. |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 20:55
|

Imię: Bartłomiej
|
Arex30 napisał/a: | nemo1125, każde połączenie może mieć negatywny wpływ dla poszczeg. miast. Te słabsze z dużym % bezrobocia będą żyć kosztem tych rozwiniętych. A jak z podatkami lokalnymi. Co ze służbą zdrowia. Czy stolica nie potraktuje tego jako JEDNO DUŻE MIASTO a nie Makro region.
Z drugiej strony może dojść w wyniku połączenia do zwiększenia Autonomii Śląska. Co może wpłynąć na umocnienie regionu. |
witam po dłuższej przerwie, ale już włączam się do rozmowy. Arex nie wydaje ci się, zę będzie wręcz odwrotnie. Że to duże i bogate miasta będą musiały rezygnować z niektórych inwestycji, aby to mniejsze i biedniejsze miasta "podciągnęły się"??? Osobiście mnie ta idea nie odpowiada w takim kształcie jak jest. Jeżeli miałoby być połączenie miast na Śląsku to głupio, że nie zaproszono Mikołowa, Knurowa, Pyskowic, Tarnowskich Gór. Co do Zagłębia... hmmm... no cóż, trudno powiedzieć, chociaż jako rodowity Ślązak nie za bardzo mi odpowiada. Głównie z zamiłowania Zagłębia do "czerwonych". Jak mówił mój były dyrektor gimnazjum "Pan Bóg jak lepił ludzi z gliny, to tych, którzy Mu nie wyszli, ciepał do Sosnowca". Poza tym uważam, że Katowice mogłyby mieć za duży wpływ na to, co się będzie robić w innych miastach. Ja osobiście wolałbym aby powstało kilka mniejszych połączonych miast, które po jako takim zespoleniu się ze sobą utworzyłyby Silesię. Może trochę w tym przyświeca mi idea z lat 20. XX wieku, kiedy to chciano połączyć Gliwice, Zabrze i Bytom w Trypolis Śląski :P |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 21:04
|

Imię: Piotr
|
glewitz napisał/a: | Knurowa, | knurów jest w planie |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 21:08
|

|
sory, faktycznie jest, ale i tak mogliby jeszcze przyłączyć Pyskowice, Mikołów i Tarnowskie Góry |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 08:10
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Pan Bóg jak lepił ludzi z gliny, to tych, którzy Mu nie wyszli, ciepał do Sosnowca
Dobre
glewitz napisał/a: | Że to duże i bogate miasta będą musiały rezygnować z niektórych inwestycji, aby to mniejsze i biedniejsze miasta "podciągnęły się"??? |
Niewydaje mi się.
To dzisiaj te małe maja wiecej atutów. Pyskowice od lat sypialnia Gliwice a raczej ?abąd ( duze zakłady co to upadły lub sie restrukturyzowały ( uff cieżkie slowo )) a teraz....
Czy inwestycją jest kolejny wyciągacz kasy pod tytułem hipermarket.?
To że daje miejse pracy to ok ale ...
Była kiedyś koncepcja krzemowej doliny na Silesi ale tez upadła.Szkoda |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 14:01
|

|
ktos wyzej wspomnial o polaczeniu w jedno gliwic zabrza i bytomia, piszac wczesniej ze nie chce silesii dlatego ze bogatsze miasta na tym straca:) no to faktycznie swietna propozycje dales :P |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 14:24
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
jestem gotów przyjąć każdy projekt byleby tylko byc niezależnym od stolycy... |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 17:19
|

|
Cytat: | ktos wyzej wspomnial o polaczeniu w jedno gliwic zabrza i bytomia, piszac wczesniej ze nie chce silesii dlatego ze bogatsze miasta na tym straca:) no to faktycznie swietna propozycje dales :P |
połączenia tego chcę ze względów historycznych, bo takie założenie już było. Fakt, na tym straciłyby Gliwice, ale z drugiej strony ja nie chcę w Silesii Sosnowca :P |
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 18:41 Gornośląski Związek Metropolitalny
|

|
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Górnośląski_Związek_Metropolitalny
Byl taki temat ale go znalezc nie moge wiec zalozylem nowy ;) Jak niektorzy wiedza albo sie dowiedza jutro, dzisiaj w Rudzie Slaskiej prezydenci 14 miast podpisali akt o utworzeniu zwiazku i odbylo sie pierwsze posiedzenie;)
Ciekawe kiedy zmienia nazwe na jakas ladniejsza;p
//Scalone - kobi |
Ostatnio zmieniony przez kobi Czw Wrz 20, 2007 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 06:43
|

|
Moja profesorka ze studiów uczestniczy w tych rozmowach i jest zawiedzinona rozmowami i ich poziomem, uważa, że ci ludzie nie są przygotowani do tego kompletnie. Cóż myslę, że to co podpisują to taka tylko mała deklaracja, że będą się wzajemnie wspierać, ale pewnie na deklaracjach się skończy. |
|
|
|
|
Sou
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 12:11
|

|
PRzeciez pisze ze sie pierwsze posiedzenie juz odbylo ;) |
|
|
|
|
wolf
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 23:51
|

|
Posiedzen moze byc wiele , ale działan może być zadnych |
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 06:24
|

|
Ja mówię o skuteczności działań i w to wątpię. Poza tym nie oznacza to oderwania się od warszawki. Związek będzie miał odrębny budżet, ale kasę będzie odprowadzał tak jak odprowadza do budżetu państwa, zatem nie ma tu mowy o autonomii. |
Ostatnio zmieniony przez madziar Sob Wrz 22, 2007 06:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Luk
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 19:54
|

Imię: Łukasz
|
Lepsze byłaby nazwa największego miasta tego całego zespołu jaki powstanie, czyli Katowice. Silesia to ta nazwa jakaś taka... |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 23:29
|

|
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 06:57
|

|
Sosnowiec i Dabrowa G. nie chciała się zgodzić na Katowice, poza tym nawet na śląsk nie bardzo chciała. ja też nie chciałabym żeby były to Katowice, Silesia jest ok |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 20:55
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
nikt oprócz Katowic niechciałby tej nazwy zapewne....pomijając fanatyków tego miasta pokroju Luka :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 00:06
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
nazwa Silesia jest strasznie beznadziejna, kiedyś były takie lodówki :rotfl: |
|
|