Skąd ta Policja?? |
Autor |
Wiadomość |
super_sonic
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 00:38
|

|
"jakiś czas temu przyjęto do gliwickiej jednostki 10 aplikantów. 7 z wyższym wykształceniem, reszta średnie"
co za pytanie, czy poziom jest wyzszy o 300% ? |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 18:36
|

|
super_sonic
ja sie nie pytałem na serio czy jest wyższy poziom o 300%. Gdybym napisał czy jest wyższy o 98,5%(jeżeli miałbym takie dokładne wyniko co do wzrostu studentów) też byś sądził, że to pytanie jest na serio? Przeczytaj nastepne zdanie-a raczej dokonczenie zdania... |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 14:09
|

Imię: Marcin
|
a przepraszam bardzo ? co ma wyksztalcenie do czlowieka i jego zachowania ? znam ludzi ktorzy sa doktorami a sa burakami i kasztaniakami jakich malo a ich odbiciem sa ludzie po zawodowce ktorzy przewyzszaja tych dr wielokrotnie elokwencja . |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 20:16
|

|
to pytanie jest do kogo? bo chyba nie do mnie? |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 22:22
|

Imię: Mariusz Damian
|
Szkoły Policji zrobią z mało mądrych ludzi wysoko wyspecjalizowaną jednostkę, której zadaniem jest chronienie życia i bezpieczeństwa obywateli oraz pilnowanie przestrzegania prawa, czyli po prostu policjanta :) który będzie stanowczy, pewny siebie ... taki jaki powinien być policjant na niższych szczeblu :) |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 22:59
|

|
Mariusz napisał/a: | Szkoły Policji zrobią z mało mądrych ludzi wysoko wyspecjalizowaną jednostkę, której zadaniem jest chronienie życia i bezpieczeństwa obywateli oraz pilnowanie przestrzegania prawa, czyli po prostu policjanta :) który będzie stanowczy, pewny siebie ... taki jaki powinien być policjant na niższych szczeblu :) | bla bla bla bla bla. szkoda, ze moja siostra nie czyta tego co napisales bo by sie usmiala. jej dobry kolega z czasow szkoly jest policjantem...facet wali na takich psychotropach, ze sobie nawet tego nie wyobrazasz. i nie mow, ze oni sa normalni. bo jak ten koles raz nie zazyje tej chemii to za brak zapietych pasow moze cie zabic. jest po prostu niezrownowazony! chcesz kolejny przyklad swojej wspanialej policji?? moge ci podac jeszcze kilka i to z conajmniej 3 komisariatow w naszym miescie. a te bzdury wyjete zywcem z podrecznika zachowaj dla siebie, bo prawda jest zupelnie inna. |
|
|
|
|
nowakm
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 09:18
|

Imię: Dolphinek
|
W sumie to jest tak, w naszym przeświadczeniu policjant nie odznacza się zbyt wysoką inteligencją, jest niezbyt bystry, ledwo potrafi coś na kartce nabazgrolić, itd. Nie lubimy ich, kiedy zatrzymują nas na ulicy i wlepiają mandat. Owszem takie przypadki mają jeszcze miejsce, ale to są raczej ludzie "poprzedniej ery policantów". Teraz na ogół policjant, tudzież policjantka to zazwyczaj młodzi ludzie, którzy wbrew ogólnemu przekonaniu muszą mieć minmum śrdenie wykształcenie, ale preferowane jest wyższe. Zgodzę się, że zdarzają się psychole w policji, ale z kolei nie można tego odnosic do ogółu. Nasza policja tez się reformuje. Tacy mało bystrzy panowie występują już raczej tylko w prewencji, gdzie potrzebni są do interwncji na boiskach - zresztą też do mało bystrych "kibiców". Ale to zazwyczaj są osoby, które odrabiają wojsko w prewencji, i dalej nie przechodzą przesiewu. Teraz żeby dostać się na jakies stanowisko w policji, to trzeba mieć min. średnie wykształcenie i być na "poziomie", albo najlepiej wykszt. wyższe. Wiem bo znajomy chciał zostać policjantem (nie kryję, że ze wzgledu na pieniądze jakie można zarobić, oraz emeryturę po15 latach pracy), ale zrezygnował, bo powiedzieli mu, że i tak będzie musiał przejśc najpierw prewencję (na co nie chciał sie zgodzić), mimo, że studiuje i się dokształca. Ale powiedzieli mu też, że teraz wszyscy kandydaci muszą najpierw odbyć prewencję, chyba, że maja uregulowany stosunek do służby wojskowej.
Żeby było jasne, wcale nie bronię policji, bo oni mi też działaja na nerwy, szczególnie, że są tam gdzie ich nikt nie potrzebuje, a nie ma ich tam, gdzie są potrzebni, i notorycznie zatrzymują mnie jak jadę samochodem :P polska policja póki co działa na mnie jak płachta na byka, ale spójrzmy na to z drugiej strony, jak minie 'era głupich milicjantów, hym, sory policjantów" to mejmy nadzieję, że w końcu cos się zmieni tu na lepsze. |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 12:10
|

|
nie mowie, ze oni sa glupi, tepi itd. ale nie sa tak cudni, uczciwi i dobrzy jak to opisuje ich Mariusz. bo znam wielu co sa przekretami jakich malo |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 20:19
|

|
W końcu "zapinanie pasów" to też dbanie o zdrowie i bezpieczeństwo. Dlatego są MKK, nie zapominaj kolego czemu służą pasy ;)
A ja dobrze wiem, że wielu policjantów ma ze sobą problemy ... alkohol, psychotropy ... normalka.
A ile było w tamtym roku samobójstw policjantów ? Wystarczająco dużo nie wyjaśnionych by wsadzić je właśnie w alkohol, psychotropy. |
|
|
|
|
ona88
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 01:56
|

|
Mimo Waszych wypowiedzi zgadzam się z Mariuszem, to prawda że dużo jest "wredot" w Policji, niktórzy nawet prowokują do tego żeby kogoś spisać itp. ale nikt nie powie mi że dzisiejsza Policja nie jest wykształcona! Tak się składa że co nie co na ten temat wiem, i orientuję się co trzeba zrobyć by być policjantem. W niniejszych rekrutacjach jest coraz ciężej, nabór jest ogromny, a biorą tylko tych najbardziej wyszkolonych i mocnych. Pierwsze 2 etapy można jakoś przejść ale co do psychologicznych - tu zaczynają się schody... Także ludzie na prawdę nie jest tak łatwo się dostać do policji jak co poniektórym się wydaje :) To że jakiś tam bierze psychotropy hmm, widocznie nie ma takiej psychiki jaką powinien by mieć.. W ogóle rozśmieszyła mnie wypowiedź na temat tego że Policjant nie miał prawa się rozbić. Hehe.. no ludzie dajcie spokój to tylko człowiek każdemu zdarzyc się może, na logikę biorąc Mariusza popieram w 100%;) Wiecie, to tak jakbyśmy porównywali to do zawodowego boxera np który nie ma prawa się poślizgnąć czy upaść na ringu, tylko dlatego że jest boxerem. Niekiedy warunki nie pozwalają na bycie "perfekcyjnym" Nie róbcie z Policjantów nie wiadomo kogo każdemu człowiekowi może zdarzyć się upadek, najważniejsze żeby po nim zaraz wstać :)Tyle na temat
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 19:19
|

|
Dlatego mamy stereotypy. A stereotyp to uproszczony, zniekształcony opis pewnej grupy społecznej, w tym wypadku policjantów/-ek.
A, że ludzie żyją dalej latami 90tymi poprzedniego stulecia to już nie moja wina ...
dużo się zmieniło, na prawdę ! :) Nie tylko w tym temacie ;) |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 21:27
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Do puki w policji bedzą stare układy niczego sie nie da zmienić..... |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 21:54
|

|
Stare układu uszły w zapomnienie, gdy starych komendantów czy naczelników straszono prześwietleniem przeszłości ... jak jeden mąż poszli na emerytury ... |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 11:40
|

|
nie rozśmieszaj nas. Układy nadal są...nie da sie tego pozbyć w kilka lat...beda jeszcze trwać dopuki rekrutacja nie bezie bardzo surowa a pensja dla policjantów bardzo wysoka. Wtedy wreszcie ludzie nadajacy sie do tej pracy będą sie o nią starać...bo jak narazie to naprawde garstka policjantów nadaje sie do roboty którą wykonują... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 12:50
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 22:46
|

|
Zależy co rozumiesz pod słowem "układy" ?
Chodzi Ci o wzajemne kontakty między policjantami czy samą rekrutację ? |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 12:11
|

Imię: Marcin
|
no wlasnie skad ? kurcze dzis idac przez miasto z gdzie sie nie odwrocilem tam widzialem mundury / radiowozy etc itd ... co 100 m na zwyciestwa mijal mnie patrol O_o a na ulicach co chwile radiolka |
|
|
|
|
Lukasz
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 19:33
|

|
p4cz3k, mnie też to boli. Nie można nawet za bardzo sobie browarka w plenerze wysączyć. |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 22:02
|

|
p4cz3k napisał/a: |
no wlasnie skad ? kurcze dzis idac przez miasto z gdzie sie nie odwrocilem tam widzialem mundury / radiowozy etc itd ... co 100 m na zwyciestwa mijal mnie patrol O_o a na ulicach co chwile radiolka |
Heh... policji nie widać nigdzie na mieście, ludzie narzekają... widać ich też narzekają... i jak tu dogodzić?:P |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 03:25
|

|
a ja powiem cos co moze niektorych zaskoczyc ale dzis po raz pierwszy zostalem mile zaskoczony przez policje. mozna nawet powiedziec, ze jestem z nich dumny. okolo 1 w nocy holowalem kolege ktoremu sie zepsulo auto. holowalem prawie od pajaczka przy kozielskiej az do parkingu przy luzyckiej. wjezdzajac na parking za nami wjechaly 2 radiowozy z pobliskiego komisariatu, chyba z komisariatu nr 4. sprawdzili nas i okazalo sie, ze panowie sledzili cala nasza droge poprzez monitoring. az sie usmiechnalem gdy ich zobaczylem, poniewaz to oznacza, ze oni czasem cos robia:) a niestety wlasnie w taki sposob (tj. "na hol" ) niektorym ludziom ich autka sie odmeldowuja. |
|
|
|
|
|