Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejne centrum handlowe w Gliwicach
Autor Wiadomość
szyja 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 10:09   Kolejne centrum handlowe w Gliwicach  

tym razem nie w ścisłym centrum

Cytat:
Będzie piąte duże centrum handlowe w Gliwicach? Informator Rynkowy jako pierwszy publikuje informacje na ten temat.

GLIWICE. W mieście pojawi się kolejne centrum handlowe. Inwestor - firma Helical Poland zamierza zbudować je w rejonie węzła autostradowego przy ul. Pszczyńskiej.

Jeszcze niedawno Gliwiczanie narzekali, że w mieście nie ma centrum handlowego z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem okazuje się, że inwestorzy pchają się drzwiami i oknami, i wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie będziemy mieli największe zagęszczenie centrów handlowych na kilometr kwadratowy.

Kilka miesięcy temu swoje podwoje otworzyła Arena przy DK 88. Obecnie na ukończeniu są prace związane z budową Forum Gliwice. Także nazywana „wirtualną”, inwestycja Focus Park Gliwice na terenie Huty 1 Maja zaczyna wchodzić w fazę realizacji. W ostatnich dniach pojawił się kolejny inwestor – Helical Poland, który zamierza zbudować swoje centrum handlowe w rejonie węzła autostradowego przy ul. Pszczyńskiej.

Jak poinformowała firma Helical Poland, na działce o powierzchni 26 ha w Gliwicach, planuje budowę parku handlowego. Projekt będzie zlokalizowany przy skrzyżowaniu autostrad A1 i A4. Budowa parku ma rozpocząć się jeszcze w tym roku. Docelowo będzie on miał 80 tys. m2 powierzchni przeznaczonej dla najemców. Wiadomo już, że hipermarket Carrefour z małą galerią zajmie 12 tys. m2., kolejne 10 tys. m2 przeznaczono na sklep typu „zrób to sam”, a 25 tys. zajmą mniejsze sklepy i butiki oraz market z elektroniką. Park handlowy zaprojektuje pracownia Czora & Czora z Katowic, a za najem odpowiadać będą agenci z Harvey Spack Field i King Sturge.

Brytyjska firma deweloperska Helical Bar, wchodząca w skład korporacji Helical Group, rozpoczęła działalność w Polsce w czerwcu ub. roku. Spółka joint-venture, zajmuje się budową obiektów handlowych zlokalizowanych poza dużymi ośrodkami miejskimi. Na terenie Polski zaplanowała ona realizację pięciu inwestycji m.in. w Toruniu, Wrocławiu i Gdańsku.
Helical Poland, to spółka zależna notowanej na brytyjskiej giełdzie spółki Helical Bar o osiemdziesięcioletniej tradycji.

Nina Drzewiecka

tekst z rynkowy, p l

adresy stron związanych z centrum:
h t t p;//w w w helicalpoland, p l/]Helical Poland (ale strona narazie jest w przebudowie)
h t t p;//w w w czora, p l/indexpl.html]CZORA & CZORA (ta także się tworzy)
h t t p;//w w w helical.co.uk/]Helical Bar
h t t p;//w w w carrefour, p l]Carrefour troche duzo tych Carrefourow bedzie w Gliwicach... ja osobiscie wole Tesco

rozpoczęcie budowy: 2007 rok
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 11:08     

Imię: Piotr
szyja napisał/a:
Carrefour troche duzo tych Carrefourow bedzie w Gliwicach... ja osobiscie wole Tesco
już 3 co za dużo to nie zdrowo :dobani: 1 carrefour by wystrarczył i gdzie tu konkurencja ;)
PW Email Cytuj
jahu 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 11:52     

no lokalizacja to raczej nie przebije Forum czy Focusa wiec chyba nie trafione to bedzie
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 12:53     

tez tak uwazam, pomysl niezly, tylko czemu znowu carrefour?
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 14:13     

jahu napisał/a:
no lokalizacja to raczej nie przebije Forum czy Focusa wiec chyba nie trafione to bedzie

bedzie sie znajdowal przy jednym w zwiekszych wezłów autostrad wiec wg mnie lokalizacja trafiona
PW Email Cytuj
dade 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 14:17     

na pewno nie wybiera sie lokalizacji pod taką inwestycję na chybił-trafił... coś musiało skłonić inwestora do ulokowania pieniędzy własnie w to miejsce
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 15:33     

kolo tego będzie skrzyzowanie a4 i a1 wiec tam bez wiekszych problemów bedzie można dojechac z 4 stron świata ;]
PW Email Cytuj
Olaa 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 16:01     

dade napisał/a:
na pewno nie wybiera sie lokalizacji pod taką inwestycję na chybił-trafił... coś musiało skłonić inwestora do ulokowania pieniędzy własnie w to miejsce

to z pewnoscią, pewno sie nagimnatykowali nad badaniami rynkowo-marketingowymi i wyciagneli odpowiednio pozytywne wnioski, skoro zdecydowali sie na podjecie pewnego ryzyka.

Osobiscie uwazam ze jest tego za duzo- centrów handlowych i marketow mam dosc! choc dochodzą tu przyczyny bardziej indywidualne :P
PW Cytuj
szyja 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 17:28     

jahu napisał/a:

szyja napisał/a:
tez tak uwazam, pomysl niezly, tylko czemu znowu carrefour?

sprostowanie: chciałam powiedzieć, ze też uważam, że to dobry pomysł, nie zauważyłam, że jahu tak nie uważa. Wg mnie to świetna rzecz i Focus i Forum na pewno nie odczują tego tak silnie, bo głównymi klientami Parku Handlowego (narazie funkcjonuje tylko taka nazwa) będą ci podróżujący autostradami A1 i A4 (będzie tam też DTŚ, nie?) no i ci, którzy mieszkają tam blisko i tylko na chwilkę wpadną :)
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 19:20     

Imię: Bożydar :]
Carrefour? Bez przesady :/ Gdzie tu mowa o konkurencji? Lokalizacja świetna, ale... ech :/
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 23:02     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
znowu carrefour co za porażka.
PW Email Cytuj
super_sonic 
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 08:26     

he kazde kolejne centrum cieszy, ale z tymi carrefourami to zaczyna byc kleska urodzaju :/
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 10:08     

ja też nie lubię Carrefoura, jak już wspomniałam... TESCO, proszę tesco :)

jeszcze inna strona o tym Parku Handlowym
h t t p;//w w w eurobuild, p l/pl/index.html
czyli:
Cytat:
Helical postawi park handlowy w Gliwicach

Helical Poland kupił działkę o powierzchni 26 ha w Gliwicach, na której planuje budowę parku handlowego. Projekt będzie zlokalizowany przy skrzyżowaniu autostrad A1 i A4. Park handlowy, którego budowa rozpocznie się w tym roku, będzie miał 80 tys. mkw. powierzchni najmu. Hipermarket Carrefour z małą galerią zajmie 12 tys. mkw., kolejne 10 tys. mkw. poświęcono na sklep typu „zrób to sam”, a 25 tys. na powierzchnie handlowe i market z elektroniką. Park handlowy zaprojektuje pracownia Czora & Czora, a za najem odpowiadać będą agenci z Harvey Spack Field i King Sturge.
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 18:46     

To bardzo dobra wadomość dla Gliwic! Po pierwsze znikną nieuzytki, a wiec teren zajety przez to centrum bedzie wygladal ładnie i nowoczesnie, a nie jak krajobraz ksiezycowy... po drugie powstanie wiele miejsc pracy, co prawda wiadomo jakie marne sa w takich miejscach płace, ale abstrahujac od tego tematu, jest to szansa znalezienia pracy dla wielu osob, poczawszy od wykonawcow, po obsluge takiego centrum. Kolejna sprawa jest rozwoj infrastruktury wokoł węzła A4/A1, a wiec prawdopodobienstwo ulokowania sie w tym miejscu innych inwestycji, a wiec kolejnych miejsc pracy! Jest to takze wizytowka dla naszego miasta, wielu podroznych z roznych czesci kraju i Europy jadacych A4 i A1 bedzie mialo szanse zrobic zakupy wlasnie w naszym miescie, a nie ominac szerokim łukiem i miec nasze miasto za "łakę z autosrada"...
Co do opłacalnosci tej inwestycji, to nie martwcie sie o trafnosc lokalizacji (ktora jest notabene doskonała, zdecydowanie lepsza niz Forum...), finanse inwestora itp... nie takie ekonomiczne mózgi nad tym czuwaja, zeby bylo opłacalne. Tak potezni inwestorzy to wyjadacze rynkowi, nie sa armia zbawienia, chca zarobic i wiedza jak to zrobic...

w tym miejscu chcialbym zapytac wszystkich oponentow centrow handlowych o rzeczowe argumenty anty, bo na razie to czytam tylko ze "jestem przeciw bo jestem"...
chcialbym rowniez zapytac co takiego jest "be" w hipermarkecie Carrefour, ze tak plujecie na ten sklep? czym on rozni sie od np Tesco? wedlug mnie kazdy taki hipermarket jest identyczny rozni sie jedynie nazwa i drobnymi szczegolami wystroju... tak poza tym wszystkie sa na jedno kopyto i gadanie ze carrefour jest "be" a tesco "cacy" jest conajmniej smieszne...
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 18:57     

ZWM is my home napisał/a:
"jestem przeciw bo jestem"...
jestem przeciw powstaniu kolejnego czyli 3 carrefoura w gliwicach ponieważ na takie miasto wystarczył by tylko 1
PW Email Cytuj
Danielo 
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 21:13     

Miejsce będzie trawne ponieważ wokoł węzła A4/A1 będzie dzienie setki jak tysiące aut przejedzac.
Fakt że pracy przybedzie ale za jakiej pieniadze.
Minusy-stracą napewno na tym dropni sklepikarze
-3 carrefoury Tylko zadużo tych marketów co za dużo to nie zdrowo:P
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 22:43     

Danielo napisał/a:
Minusy-stracą napewno na tym dropni sklepikarze

co jak co ale w tej chwili nie ma w tym miejscu zadnych drobnych sprzedawcow

a czlowiek jadacy autostrada i tak nie zjechalby z niej aby zrobic zakupy w centrum miasta
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 23:53     

Zaproszone osoby: 2
Smieszne dla mnie sa teksty, ze jakis blaszany hipermakret jest wizytowka miasta. Sorry, ale nie tedy droga. Co najwyzej moze byc wizytowka wlasnej marki, a nie miasta. Nieuzytki w okolicy miasta mozna przeznaczyc na lepsze inwestycje niz puszka dwukolorowa z hektarami wylanego asfaltu na parkingi. Jednak wole ogladac nieuzytki zasiane trawa niz setki metrow kwadratowych asfaltu czy ktostki z bialymi paskami.
PW Email www Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 12:14     

frohike napisał/a:
a czlowiek jadacy autostrada i tak nie zjechalby z niej aby zrobic zakupy w centrum miasta
ale np z knurowa sobie szybko podjedzie jeden mały przykład ;)
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 15:22     

nie ma co się "przekomarzać" :P:P zobaczymy jak będzie. do tego centrum będą jeździć po prostu ci, którym to pasuje (odkrywcze :D). na pewno przeważać będą mieszkańcy Sośnicy, Bojkowa, Przyszowic i tych tam okolic no i oczywiście kierowcy z A4 i A1..... TYLE :)
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu