Niezrealizowane projekty handlowe |
Autor |
Wiadomość |
Appo
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 01:21
|

Imię: Marek
|
trunks, poczytaj trochę o historii tego parku ;) Kiedyś było tam naprawdę przytulnie :D Np. Wielka fontanna (przy Bravo) ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 07:21
|

Imię: Piotr
|
poco jak nabuzowanym imprezowiczom z brawo to sie nie spodoba ;) |
|
|
|
|
Tonio
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 08:54
|

|
szyja napisał/a: | Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego |
co za bzdura... jacy mieszkancy Żernik?? kurde Zatorza nie Żernik, gdyby nie to mialbym 500m od siebie takiego nikomu nie potrzebnego kolosa, dobrze ze moj tata i reszta sasiadow nie dali za wygrana i zniechecili inwestora :],
a co do parku na chrzowskiej to i tak jest tam lepiej niz bylo jeszcze 3-4 lata temu, naprawde w tym parku nie jest zle, a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina... |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 10:36
|

Zaproszone osoby: 2
|
Tonio napisał/a: | a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina |
Ale dobrze by było, żeby tak wyglądały. Parki powinny być zadbane, a nie straszyć na miejscu mrokiem i czającymi się za drzewami zboczeńcami czy inną chołotą. |
|
|
|
|
Tonio
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 13:03
|

|
Major, ale park na Chorzowskiej jest fajny taki jaki jest... udrozniono ostatnio rowy melioracyjne, postawiono kilka nowych lawek i jest super... ja nie mam zastrzezen, no chyba ze scisla okolica Bravo, no a zboczencow i choloty tez tam nie spotykam a moge sie pochwalilc ze zszedlem ten park wzdloz i w szerz o kazdej porze roku w dzien czy w nocy i nigdy nic mi sie nie stalo :] |
|
|
|
|
Appo
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 13:17
|

|
Tonio napisał/a: | nigdy nic mi sie nie stalo |
w czwartki/piątki/soboty po 23-3 też ? :P |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 17:45
|

|
Wybaczcie mi mały off topic.
Appo napisał/a: | poczytaj trochę o historii tego parku |
Długie lata mieszkałem przy parku na Chorzowskiej. Dawno, dawno temu za Bravo (wtedy to się nazywało Zameczek Leśny) funkcjonowały obiekty, których przeznaczenia współcześni mogą się nawet nie domyślać. Za basenem z fontanną, gdzie latem pluskały się dzieci, na okrągłej płycie w święta narodowe i czasem w inne wolne dni odbywały się "potańcówki" przy "winylowej" muzyce puszczanej z pomieszczenia za płytą, a na tyłach Zameczku sprzedawano lody i napoje. To taka ciekawostka.
trunks napisał/a: | W tym roku postawili pare ławek |
Jeszcze nie tak dawno deski z ławek znikały przed zimą na opał, ale ostatnio widziałem na tzw. Pierwszej Ścieżce za garażami przy Brzozowej ławkę przepiłowaną na pół.
Na koniec jeszcze jedna ciekawostka z przeszłości. W czasach, kiedy nikt w Polsce nie słyszał jeszcze o ścieżkach rowerowych, w parku panował zakaz poruszania się rowerem. Ścieżki często były patrolowane przez ormowców w cywilu, z których najbardziej znani byli prawdopodobnie nieżyjący już Smółka i Szyłło. Wyskakiwali oni z nienacka z lizakiem przed jadących rowerzystów i po zatrzymaniu wykręcali im wentylki w kołach. Ofiarami najczęściej padały dzieci i młodzież. :) |
|
|
|
|
Appo
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 18:46
|

|
fekete napisał/a: | Długie lata mieszkałem przy parku na Chorzowskiej. Dawno, dawno temu za Bravo (wtedy to się nazywało Zameczek Leśny) funkcjonowały obiekty, których przeznaczenia współcześni mogą się nawet nie domyślać. Za basenem z fontanną, gdzie latem pluskały się dzieci, na okrągłej płycie w święta narodowe i czasem w inne wolne dni odbywały się "potańcówki" przy "winylowej" muzyce puszczanej z pomieszczenia za płytą, a na tyłach Zameczku sprzedawano lody i napoje. To taka ciekawostka. |
I przywrócić to na lato :D Taka impreza plenerowa :D |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 23:57
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
nom kiedys na zameczku lesnym byly fajne imprezy.
Tonio napisał/a: | nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina... |
i nawet nie powinien tak wyglądać. Ja wole bardziej dzikie i porośnięte parki. A ten nasz przy chorzowskiej to w zasadzie las z porobionymi dróżkami i tak powinno pozostac. Nie chce zeby wycinali tam kolejne drzewa jak np. zrobili powiekszając cmentarz lipowy.... |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 00:10
|

|
Najlepiej żeby odnowili Park Szwajcarski...Nie da sie przywrucić dawny wygląd tego miejsca ale napewno da sie zrobic z niego choćby malutki skwerek zieleni...coś w tym kierunku ruszyło i mam nadzieje ze sie nie skonczyło;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 10:04
|

|
efen napisał/a: | choćby malutki skwerek zieleni | z autostrada przy boku ;) |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 20:05
|

Imię: Bożydar :]
|
efen napisał/a: | Najlepiej żeby odnowili Park Szwajcarski |
Yyy... a gdzie on jest? :niepewny: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 21:41
|

|
tam gdzie sie zdaje egzaminy na prawko za tym budynkiem ;] |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 21:51
|

Imię: Bożydar :]
|
Gmeras, mów do mnie jeszcze :P |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 22:01
|

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
|
kobi napisał/a: | Gmeras, mów do mnie jeszcze |
za lokiem skrecasz w prawo i po 50 metrach po prawej stronie masz taki lasek i to tam ;] |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 07:46
|

|
teraz tam zrobili najkrótsza droge rowerową to przejeżdzając koło tego zobaczysz jeszcze przed wejściem duzy regulamin Frycek napisał/a: | za lokiem skrecasz w prawo i po 50 metrach po prawej stronie masz taki lasek i to tam ;] | nie wiem o jaki zakręt Ci chodzi ale to nic ;) |
|
|
|
|
efen
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 15:24
|

|
park szwajcarski jest tuż za lokiem(ul. łabedzka)...patrząc na ten budynek(loku-dawna restauracja należąca do całego kompleksu-parku szwajcarskiego powstałego przed druga wojna św.) to ścieżka do tego parku znajduje sie po prawej stronie...idzie sie wzdłuż siatki odgradzajacej ośrodek egzaminacyjny i wchodzi sie na teren parku...juz częściowo odnowionego...jednak przywrócić jego pierwotny kształt jest nie realny ponieważ budowana jet tam obecnie droga...kiedys ten park siegał prawie do kłodnicy...mieścił sie tam tor saneczkowy, narciarski, staw itd wiecej możecie poczytać na stronie w w w gliwiczanie, p l |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 17:59
|

Imię: Bartłomiej
|
może nie odnowić, ale zadbać o nie, aby były czyste, bez psich kup i innych takich, nawet zgodzę sie na ogrodzenie ich tak samo jak parku Chopina, jeżeli będą wyglądały jak on :] |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 21:22
|

|
glewitz napisał/a: | nawet zgodzę sie na ogrodzenie ich tak samo jak parku Chopina, jeżeli będą wyglądały jak on | ale to chyba nie jest zasługa ogrodzenia - przecież nie jest nigdy zamykane i nie ogranicza w żaden sposób wejścia do parku nikomu, o żadnej porze dnia i nocy. Bardziej chyba to zasługa bezpośredniego sąsiedztwa siedziby MZUK-u - codziennie od szóstej rano panowie w zielonych mundurkach czyszczą, pucują, wywożą. |
|
|
|
|
martinextra
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:01
|

|
Tonio napisał/a: | szyja napisał/a: | Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego |
co za bzdura... jacy mieszkancy Żernik?? kurde Zatorza nie Żernik, gdyby nie to mialbym 500m od siebie takiego nikomu nie potrzebnego kolosa, dobrze ze moj tata i reszta sasiadow nie dali za wygrana i zniechecili inwestora :],
a co do parku na chrzowskiej to i tak jest tam lepiej niz bylo jeszcze 3-4 lata temu, naprawde w tym parku nie jest zle, a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina... |
Tak sie składa że te dane zostały wprowadzone przeze mnie i pochodzą ze źródeł. Materiały prasowe określały to miejsce jako Żerniki. Czy dobrze sie stało? nie jestem tego pewien. Teraz Zabrze korzysta z podatków, to w Zabrzu sa miejsca pracy.
Witam i pozdrawiam
PS W tych danych jest maly błąd Geant miał powstać przy Pszczyńskiej |
|
|
|
|
|