17 śląskich miast chce się połączyć w Silesię |
Autor |
Wiadomość |
Gmeras
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 07:01 17 śląskich miast chce się połączyć w Silesię
|

Imię: Piotr
|
Jeśli ten projekt zostanie zrealizowany, Warszawa straci miano największego miasta w Polsce. 17 śląskich miejscowości ma zamiar się połączyć i stworzyć jedną wielkie miasto - Silesię.
Budżet: kilkanaście mld zł, liczba mieszkańców: grubo ponad dwa mln, obszar: dorównujący Londynowi. Tak wielka ma być Silesia. Miasto, w którego granicach znajdą się Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Gliwice i kilka mniejszych. Co im to da? Przede wszystkim ułatwi dostęp do kieszeni inwestorów ze świata, których łatwiej będzie przyciągnąć tak dużej aglomeracji niż np. niewielkim Tychom działającym w pojedynkę.
Czy projekt uda się przeprowadzić? - zastanawia się gazeta. Wygląda na to, że tak. Warunkiem jest przepchnięcie przez parlament ustawy metropolitalnej. Wiadomo już teraz, że ma poparcie posłów. Także na Śląsku za powstaniem Silesii są niemal wszyscy. Nawet kwestia nazwy już nie dzieli. Co prawda prezydent Katowic Piotr Uszok wolałby zostać przy nazwie swojego miasta dla całej aglomeracji, jednak krzywo patrzą na to samorządowcy i mieszkańcy pozostałych miejscowości. A Silesia jednoznaczne określa położenie i jest łatwa do wypromowania w UE. "Myślę, że byłaby do przyjęcia zarówno dla gliwiczanina, jak i mieszkańca Sosnowca" - mówi prezydent Jaworzna Paweł Silbert. Samorządowcy zapewniają, że mieszkańcy supermiasta nie odczują żadnych problemów związanych z połączeniem. Nie będą musieli nawet wymieniać dokumentów, bo oficjalne adresy pozostaną takie same. Wszystkie gminy wejdą bowiem w skład Silesii jako związku metropolitalnego, ale dla wygody mieszkańców zachowają dawne nazwy. A poza tym, jak zapewniają projektodawcy, załatwianie spraw urzędowych stanie się prostsze.
"Uzyskanie dokumentów, zaświadczeń i pozwoleń odbywałoby się w najbliższym urzędzie" - wyjaśnia "Dziennikowi" wojewoda śląski Tomasz Pietrzykowski. Teraz mieszkaniec Katowic musi fatygować się do magistratu, który ma czasem dalej niż urząd miasta Chorzowa. Wynika to ze sztucznych podziałów: zdarza się, że sąsiedzi z jednej ulicy mieszkają w różnych miastach, bo granica biegnie środkiem jezdni.
co wy na to ? |
|
|
|
|
FlashMan
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 12:18
|

|
Jestem za i przeciw. "Za" - tutaj przemawiają argumenty mówiące o szybszym załatwianiu spraw urzędowych. Przeciwny jestem troszkę temu, że np. za jakieś osiągniecia Gliwic, będzie się mówiło osięgnięcie Silesii... Fakt - "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego...". |
|
|
|
|
Tonio
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 13:25
|

|
Ja jestem zdecydowanie przeciw!!, przeciez Sosnowiec to nawet Śląsk nie jest...
Wydaje mi sie to nierealne, tak jak teraz jest jest odpowiednio, mamy aglomeracje wiec po co nam metropolia?? Zapewne wygladaloby to tak, ze cala kasa ktora dostawaly by wladze Silesi pompowane bylyby w Katowice czyli jakies centrum i mniejsze miasta moglyby o nich zapomniec... Wydaje mi sie ze takie poimysly w dodatku popierane(sygnowane) przez pana Uszoka, ktory przed kazdymi wyborami obiecuje nowy rynek w Katowicach to marzenia scietych glow.... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 14:57
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Tonio napisał/a: | przeciez Sosnowiec to nawet Śląsk nie jest... |
Dobrze godo polać mu!!!!!! |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 15:57
|

|
co was ludzie ten Sosnowiec gryzie?? :zakrecony: moim zdaniem to dobry pomysl ale jest pare ale, miasta powinny zachowac pewien stopien autonomii, pomyslcie sobie o roznicy w bezrobociu miedzy gliwicami i sasiednimi miastami, musimy chronic gliwicki rynek pracy, za przemawia kaliber tego miasta, wyobrazcie sobie sytuacje gdy o dofinansowanie stara sie miast takie jak np swietochlowice, a gdy stara sie prawie 3 milionowe miasto najwieksze miedzy berlinem i moskwa. mielibysmy potezna sile przebicia i moglibysmy warszawiakom mowic per prowincja :P |
|
|
|
|
Tonio
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 16:28
|

|
super_sonic napisał/a: | co was ludzie ten Sosnowiec gryzie?? |
eee... gorol jestes czy co, ze nie wiesz?? Sosnowiec jest bee, bo to jest Czerwone Zagłębie :P tzw. zagranica :P czyli poprostu gorole :P,
A co do innych akpektow, to jakby zaczeli naprawiac drogi przyszlej Silesi od Sosnowca to dla innych miast raczej by juz pieniedzy nie starczylo... Sa zbyt duze roznice pomiedzy poszczegolnymi miastami zebyc cos takiego robic... |
|
|
|
|
Makavelio
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 17:04
|

|
Nie jestem za tym :/ uważam że to takie naciągane :/ ja słyszałem że Bojków chcą do Knurowa dać :( wolę jak jest z Gliwicami ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 18:04
|

Imię: Piotr
|
Makavelio napisał/a: | ja słyszałem że Bojków chcą do Knurowa dać | czesc bojkowa 5czy10/12 domków jednorodzinych i pola |
|
|
|
|
Danielo
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 19:26
|

|
Ci co wymyslili z tym sosnowcem o połoczeniu to mają dużą inteligecje :)
Gorole:D w Warszawie tego nie przepuszczą. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 23:30
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
Tonio napisał/a: | mamy aglomeracje wiec po co nam metropolia?? |
mamy konurbacje, a chce zrobic aglomeracje z centrum w Katowicach. Pewne rzeczy przemawiają za - wspolny plan zagospodarowania przestrzennego, gospodarki wodno-sciekowej, reprezentacja na zewnątrz. Minusy - niektore miasta, o mniejszej siile przebicia, moga byc poszkodowane |
|
|
|
|
darkenstein [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 23:39
|
|
dla mnie slask to i tak jedno wielkie miasto :D
jak dlamnie za duze ale nie powiem lubie tu przebywac :hyhy:
a moj poznań wyglada tak :) h t t p;//w w w skyscrapercity, c o m/showthread.php?t=399203 jak by co to to moge pomoc w zwiedzaniu ;) |
|
|
|
|
Olaa
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 00:10
|

|
jestem PRZECIW! :zdegustowany: |
|
|
|
|
Appo
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 00:14
|

Imię: Marek
|
Mi sosnowiec tam średnio pasuje, ale kto wie... jestem nawet za ;) to jakiś sposób na promocję naszego regionu... jestem nawet przeciw... bo sporo papierkowo-urzędowego syfu się porobi... wszystko zależy jakby ta ustawa miałaby się końcowo przedstawiać ;) |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 00:21
|

|
co z tego ze zaglebie czerwone zielone czy fioletowe kogo to obchodzi?? ludzie wymyslaja glupie podzialy zamiast wspolpracowac :/ moze slask to jest juz jedno wielkie miasto ale wspolpraca to sie raczej gorzej niz srednio uklada a juz na pewno sie miasta nie wstawiaja za innymi tylko kazdy pilnuje wlasnego nosa, 2,2 mln ludzi ma wieksza sile przebicia niz 195 tysieczne gliwice przykladowo |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 09:59
|

|
Ogólnie mówiąc jestem przeciwnikiem centralizacji....
Nie zabardzo można tu porównywać przyszłą Silesię z Londynem czy innymi większymi metropoliami...
U nas każde miasto rządzi się troszkę innymi prawami. Widać to po ostatnich wyborach. Gdzie różne partie wygrały w różnych miastach i każdny ma własny punkt widzenia na przyszłość swojego regionu.
Napewno największym problemem byłoby podział pieniędzy (bo czemu np. Sosnowiec czy Zabrze ma dostać miniej pieniędzy niż Gliwice).
Wydaję mi się że na tym ogromnym przedsięwzięciu zyskały by tylko duże gminy które mają siłę przebicia.... Mniejsze traciły by tylko i oddalały się od poziomu i w pesymistycznej przyszłości tworzyły by slamsy......
Co do szybkiego załatwiania spraw urzędowych.... wystarczyło by (tylko) poprawić obecny system.....
Jeśli chodzi o połączenia między gminami to już za niedługo powstaje szybka kolej regionalna więc siłą rzeczy dążymy do metropoli ale tylko w przenośni......
Tak na marginesie dzieci które urodziły by się w tzw Silesi nazywały by się Silezianami/Sileziankami ;) może jeszcze mówiły by po Seleziańsku ? ;) :D |
|
|
|
|
chaoss
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 10:40
|

|
MajkeL napisał/a: |
Napewno największym problemem byłoby podział pieniędzy (bo czemu np. Sosnowiec czy Zabrze ma dostać miniej pieniędzy niż Gliwice). |
dodajac, ze administracja w gliwicach radzi sobie bardzo dobrze i mamy najwiekszy budzet po katowicach. Nasze miasto samo sobie radzi dobrze i chyba po poleczeniu np z tychami czesc srodkow, ktory moglby do nas pojsc pojda na podciagniecie inwestycji w w/w miescie co mi sie nie podoba z egoistycznego punktu widzenia ;)
Jednak jesli cala ta silesia ma pomoc w podniesieniu standardu gliwice, ktore i tak ida w gore, ale i okolic to bylbym Za. W sumie miasto nasze bedzie sie lepiej rozwijac jesli bedzie mialo bogatych sasiadow. Tak samo mieszkancy skorzystaja jesli tychy beda bardziej uprzymyslowione to i o prace dla wszystkich bedzie latwiej.
Generalnie nie lubie zajmowac zdania w takiej sprawie bo i tak i tak nie mamy wystarczajacych danych na temat ile stracimy i ile zyskamy. Jeden argument, ze bedzie latwiej zalatwic urzedowe sprawy mnie nie przekonuje. |
|
|
|
|
Tonio
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 13:11
|

|
super_sonic napisał/a: | co z tego ze zaglebie czerwone zielone czy fioletowe kogo to obchodzi?? ludzie wymyslaja glupie podzialy zamiast wspolpracowac |
ześ jest gorol i tyle, gorole nigdy tego nie zrozumia o co chodzi z Sosnowcem, nie bede CI tu robic lekcji historii i geografii naszego regionu, no ale polecam Ci spytac sie jakiegos starego hanysa to Ci powie o co chodzi z Sosnowcem...
A tak wracajac do tematu to podobno wczoraj w TV w Faktach TVN mowili o tym, i pewna starsza pani(godajac po naszymu) wypowiedziala sie ze ona jest przeciw,mimo ze jest stara i ma malo do powiedzenia, ale nie potrafilaby umierac ze swiadomoscia ze zyje w tym samym miescie do ktorego nalezy Sosnowiec :P... to ja sie do tej pani dołanczam i podzielam jej zdanie mimo ze jestem mlody :P |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 18:48
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
super_sonic napisał/a: | co z tego ze zaglebie czerwone zielone czy fioletowe kogo to obchodzi?? |
A mnie to łobchodzi.....
Nie bedzie mi gorol z talyża zżyroł.....
Jo żech wypracowoł i tyla.....
Zresztom tylko gorole ni majom szacunku do tradycji.....
Ślonsk to Ś?onsk a ni zagłębiok ...
Tfu...
Pogadej sie synek z tymi co tu sidzom łod dawien dawna.... |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 22:40
|

Zaproszone osoby: 2
|
Cóż a ja jestem zdania, ze takie cos jednak ma szanse dobrze rozwinac nasz rejon. Mieszkam w Londynie od niedawna i dopiero poznaje jak to miasto prosperuje, ale latwo zauwazyc, ze Londyn to tez takich kilka miasteczek polaczonych nazwą w jedno wielkie. Kazda dzielnica czy strefa ma swoje urzedy i nadal dzialaja jak pojedyncze miasteczka, nadal zachowaly sie ich nazwy i funkcjonuja na codzien, bo przeciez nikt nie mowi jade do londynu tylko mowi np jade na kingston. Co do rozwoju to wszyscy glownie moga skorzystac, bo juz nie bedzie tak wyraznego podzialu na teren typu ruda slaska gdzie wszyscy omijaja szerokim lukiem, bedzie latwiej stworzyc lepsze warunki w takich miejscach. Napewno beda minusy takiego polaczenia, ale jestem przekonany ze bedzie wiecej plusow. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 23:33
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
no tak ale pewne rzeczy jednak powinny byc wspolne np. mozna zbudowac 1 oczyszczalnie sciekow na 2 miasta zamiast po 1 dla kazdego osobno jesli nie ma takiej potrzeby |
|
|
|
|
|