Poprzedni temat «» Następny temat
Niezrealizowane projekty handlowe
Autor Wiadomość
szyja 
  Wysłany: Wto Sie 22, 2006 03:24   Niezrealizowane projekty handlowe  

h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Gliwice#Niezrealizowane_projekty_handlowe]Niezrealizowane projekty handlowe

Hurtownie
Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego
Selgros na zabudowę czeka działka przy ul. Pszczyńskiej

Centra Handlowe
Geant - ul. Rybnicka
M1 - ul. Rybnicka
Ikea - działka czeka na zabudowę choć wygasło już pozwolenie na budowę
Cinema City - ul. Dworcowa - (obiekt przeniesiony do C.H. Forum Gliwice)

To jest dla mnie wiadomosc dzisiejszej nocy :) znalazlam to na Wikipedii i naprawde jestem totalnie zaskoczona.
Makro - nawet nie wiedzialam, ze mialo byc. Ale w sumie to bylo jakies 10 lat temu wiec moglam nie wiedziec
Selgros - nie wiem, co to jest, wiec no feelings :)
Geant - pierwsze slysze... ugh! no i czemu nie ma?
M1 - jw, nie slyszalam o tym wczesniej... taka okazja..
Ikea - cos mi sie obilo o uszy kilka miesiecy temu... przydaloby sie, do Ikei mamy dosc daleko, a jedna na caly Slask to troche malo, patrzac na liczbe mieszkancow
Cinema City - glosna sprawa, ale nie zaluje, ze go tam nie ma i nie zalezy mi, zeby bylo, bo 3 kinoplexy w niespelna 200tysiecznym miescie to chyba troszke za duzo...

Zawsze dziwilo mnie, czemu w takim duzym miescie jak Gliwice nie ma centra handlowego. Znakomita wiekszosc slaskich miast ma co najmniej jedno centrum handlowe, a my tylko Tesco, ktore nawet centrum handlowym nie jest. I to nie chodzi o to, czy wybudowano te centra w ciagu ostatnich 2 lat, bo niektore sa juz dobre kilka lat (Tesco w Gliwicach od 1999 chyba, M1 w Zabrzu od 1997 czy cos takiego). No po prostu kazde miasto mialo swoje centrum i po prostu nie rozumiem czemu my nie. Jestesmy przeciez 2 czy 3 pod wzgledem ludnosci miastem na Slasku... I do tego jednym z bogatszych.
A teraz popatrzcie na Rybnik, miasto, ktore nie ma nawet 150tys mieszkancow:
hipermarkety:
Real
Makro Cash and Carry
Tesco
Media Markt
OBI
Meble Agata
supermarkety:
Biedronka (6 sklepów)
Albert (4 sklepy)
Plus
Lidl
Leader Price (2 sklepy) (wkrótce Tesco)
Stokrotka
Żabka (16 sklepów)
Jysk
Empik
CCC (2)
Vabbi Factory Outlet
Planowane lub w Budowie :
Tesco (drugi sklep, w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)
Carrefour (w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)
Praktiker (w budowie)
Castorama (planowane)
Auchan (planowane)
Centrum Handlowo-Rozrywkowe Plaza Centers (w budowie, otwarcie: wiosna 2007)
Centrum Handlowo-Rozrywkowe Focus Park (w budowie, otwarcie: grudzień 2006)
Centrum Handlowe Galeria Śląska (w tym Carrefour) (w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)

Kto tam chodzi do tych wszystkich sklepow :P

Wiem, ze przed nami otwarcie 3 centrow handlowych (Arena - jesien '06, Forum - wiosna '07, Focus Park - I polowa 2008), ale czemu nei bylo nic wczesniej? Czemu nie zrealizowano tego projektu z M1, Ikea czy Geantem (no moze to ostatnie nie jest takie bardzo potrzebne). Wiem, ze znowu narzekam i sie czepiam, ale ja tylko chce wiedziec, czemu przez tyle lat bylismy tak zacofanym miastem pod tym wzgledem?

Teraz to po prostu kocham Gliwice, bo nowe centra handlowe, uczelnie, drogi i masa innych przedsiewziec. Wiem, ze lepiej pozno niz wcale... Ale ja nadal nie rozumiem... wiem, ze jestem meczaca, przepraszam, ale nie moge pojac :P
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 00:02     

Zaproszone osoby: 2
szyja napisał/a:
czemu przez tyle lat bylismy tak zacofanym miastem pod tym wzgledem?

Jeśli dla Ciebie miarą rozwoju miasta są centra handlowe, to musisz się w życiu jeszcze wiele nauczyć i obyś się douczyła.
Duża ilość marketów wokół miasta i w samym jego ośrodku jest raczej oznaką przekupstwa władz i totalnym brakiem pomysłu na rozwój miasta. Jest też prostą metodą odwrucenia uwagi od społeczeństwa że niby coś tu sie dzieje.
Oby takich marketów jak najmniej i oby jak najwięcej pomysłów na sensowny rozwój miasta w kierunku przemysłowo-handlowym.
PW Email www Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 01:48     

Major napisał/a:

Jeśli dla Ciebie miarą rozwoju miasta są centra handlowe, to musisz się w życiu jeszcze wiele nauczyć i obyś się douczyła.

jakby nie patrzec jestem jeszcze dzieckiem, chociaz to nei oznacza, ze musze myslec tak prosto i egoistycznie. Ale masz racje, centra handlowe to dla mnie jedna z najwazniejszych inwestycji w miescie, przykladam do tego, jak widac, za duza wage... chociaz jesli chodzi o inne inwestycje, jak np DTS, o ktorej w Gliwicach mowa jest juz od bardzo dawna. W koncu nie wiem, czyja to jest wina, ze nie wybudowano jej te kilkanascie czy ilestam lat temu, miasta czy DTS SA czy jeszcze czyjas inna...
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 10:37     

W zasadzie to możemy się cieszyć, że tej DTS nie wybudowano te 10lat temu. Teraz ta droga stała by w ruinie, a pewnie sama jej budowa pochloneła by 5x tyle kasy niż powinna.
PW Email www Cytuj
asik 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 10:46     

heh ja bym się nie obraziła jakby gdzieś koło Kopernika zbudowali porządne centrum handlowe z kinem:) bo w Gliwicach ostatnio ciężko coś kupić do ubrania o innych rzeczach już nie wspomnę..i jak wracam późno z pracy to nie bardzo mam gdzie zrobić zakupy..a nie znoszę w weekendy latać po sklepach..

i żałuję że IKEA nie powstała..
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 15:15     

no i wlasnie o to chodzi, bo zawsze jak chce sobie jakies ciuchy kupic to jade do Platana czy SCC, bo tu nic nie ma... a miasto tylko na tym traci

asik napisał/a:

i żałuję że IKEA nie powstała..

no to akurat jest duza strata... ale moze jednak bedzie, slyszlam wypowiedz prezydenta F. sprzed kilku miesiecy (kwiecien?) ze moze bedzie, ale nie wiadomo..... takie duze MOZE
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 15:26     

szyja napisał/a:
a miasto tylko na tym traci

Nadal nie rozumiesz pewnych rzeczy. Miasto na tym, że kupujesz w markecie nigdy nie będzie zyskiwało, bo to nie jest kapitał miasta czy naszego rządu, bo te nawet podatków nie muszą płacić, tylko te pieniądze idą w ręce zagraniczne (właścicieli sieci marketów).
PW Email www Cytuj
szyja 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 18:07     

Major napisał/a:

Nadal nie rozumiesz pewnych rzeczy.

przepraszam
PW Email Cytuj
MajkeL 
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 22:58     

Moim zdaniem pomału zaczyna się robić przesyt w mieście jeśli chodzi o Markety...
Za chwilę wybudują Arene potem Forum, a w najbliższej przyszłości Focus Park.... nie mówiąc już o mniejszch "dyskontach" jak Tesck, Plus itp.....
a niech mi ktoś powie ...... gdzie za niedługo bedzie można zanleźć zielone miejsca w Mieście (blisko centrum)......
trudna sprawa, ale powoli Gliwice zatracają swoją zieleń.....
przy DTŚ'ce na pewno nie odpocznie się w Parku Chopina....
pół środki jakim są ekrany napewno nie przywrócą "wzrlędnego spokoju" w tej "oazie"
Szkoda, ale dla mnie miasto mogło by zainwestować w Parki i skwery......
PW Cytuj
szyja 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 00:17     

wiesz, jesli chodzi o Forum i Focusa to dobrze, ze wykorzystuje sie stare zaklady przemyslowe badz miejsca po nich. No Arena zostala zbudowana w wolnym miejscu, ale popatrz, SSE tez budowana jest na 'trawie'... pewnie skonczy sie na tym, ze centrum miasta bedzie miejscem do pracy, zakupow, a zeby odpoczac bedzie sie wyjezdzalo na dzialke 4-5 km za miastem... co w sumie nei jest takim zlym pomyslem, ale w miescie tez trzeba cos miec..
mamy w koncu jeszcze dosc duzo zieleni, ktorej na pewno nie zlikwiduje sie, bo sa jednak osoby, ktore w razie czego protestuja i sa wazne dla miasta.. z reszta nasze miasto dba o ta zielen calkiem... popatrz chocby na inne slaskie miasta, w ktorych chyba nie ma tyle zieleni co u nas...
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 05:45     

szyja napisał/a:
ze centrum miasta bedzie miejscem do pracy, zakupow, a zeby odpoczac bedzie sie wyjezdzalo na dzialke 4-5 km za miastem... co w sumie nei jest takim zlym pomyslem, ale w miescie tez trzeba cos miec..

ciekawe ile osob bedzie stac na taka dzialeczke za miastem

niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta :)
PW Email Cytuj
szyja 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 14:05     

frohike napisał/a:

niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta :)

czemu?

a jeszcze a'propos tych dzialek no to moze nie kazdy bedzie miec dzialke, ale nie tylko dzialki sa za miastem... jakies pola czy cos za co naprawde nie trzeba placic :P
ugh chyba nie bede tu wiecej nic pisac, bo cos mi to nei jest dane :P nei bardzo mi to wychodzi :)
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 14:40     

szyja napisał/a:
frohike napisał/a:
niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta

czemu?

nie widze wiekszych plusow z tego ze nasze miasto byloby zbyt duze, tylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 14:42     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
frohike napisał/a:
ylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp

i dlatego w duzych miastach powinno sie zachecac mieszkancow do przzesiadania sie na komunikacje miejska... wszystkie autobusy teraz przeciez maja te swoje normy Euro3 i takie inne :) uwazam, ze rozrastac sie powinno i jestem jak najbardziej za tym :)
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 14:58     

Aither napisał/a:
frohike napisał/a:
ylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp

i dlatego w duzych miastach powinno sie zachecac mieszkancow do przzesiadania sie na komunikacje miejska... wszystkie autobusy teraz przeciez maja te swoje normy Euro3 i takie inne uwazam, ze rozrastac sie powinno i jestem jak najbardziej za tym

jeazdzilbym autobusem gdybym byl w stanie dostac sie niem bez przesiadki tam gdzie jade, a poniewaz tak nie jest to nie jezdze autobusami
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 15:29     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
ale to nie znaczy ze z tego powodu miasto ma wstrzymac sie od rozrastania... jesli bylaby potrzeba powstalyby inne linie... poza tym ilu pasazerow tyle zyczen... kazdemu moze sie cos nie podobac... jedni chca przystanek pod domem zeby daleko nie chodzi, inni chca jednym autobusem objechac cale gliwice a inni chcieliby aby w ogole cos jechalo... a nie 1 bus na godzine...
PW Email Cytuj
zyio 
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 01:20     

[quote="Major"]
szyja napisał/a:

Duża ilość marketów wokół miasta i w samym jego ośrodku jest raczej oznaką przekupstwa władz i totalnym brakiem pomysłu na rozwój miasta. Jest też prostą metodą odwrucenia uwagi od społeczeństwa że niby coś tu sie dzieje.
Oby takich marketów jak najmniej i oby jak najwięcej pomysłów na sensowny rozwój miasta w kierunku przemysłowo-handlowym.

Niezły tekst. :super:

Moim zdaniem w Gliwicach jest zbyt mało pracodawców z tej najwyższej półki, czyli sektorów gdzie zarobki są największe. Jak ktos bardzo duzo zarabia, to i często lubi się ubrać w coś nowego i może pomału cos buduje w okolicy, i sporo wydaje na rozrywki, reasumując daje wielu ludziom pracę. Niestety pomimo wielu miejsc pracy, które są bardzo cenne zarobki w strefie ekonomicznej prezentują raczej poziom wegetacji dla młodych małżeństw itd.

Przecież mamy to roku swierzy plon mgrów inż. np. informatyków opuszczających progi Politechniki Śląskiej i niestety często "progi" naszego miasta.

Skoro udało się ściągnąć inwestycje dające pracę na taśmach produkcyjnych, może czas podjąć bardziej ambitne wyzwania, Wrocław i Kraków świecą przykładem..
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 22:27     

Imię: Bartłomiej
ja nie jestem za molochami typu Tesco czy inne takie,a le za centrami handlowo-rozrywkowymi jak najbardziej. To oszczędność czasu. Może to troche głupie (ostatnio właśnie ten temat opisywałem w swoim felietonie :P), ale ja tam jeszcze bym przyjął jakiś kika centrów. Nie niekoniecznie by były na terenach poprzemysłowych, bo w gruncie rzeczy te tereny mozna tez wykorzystać na mnóstwo innych sposobów np. na apartamentowce (ostatnio bardzo modne) czy nanjakieś i przybytki kultury. Co do parków i skweró, to może liczba ich jest i wystarczająca,tylko mogłyby być zadbane (nie liczę tu centrum, bo te parki sa bardzo ładne w większości)
PW Email www Cytuj
Appo 
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 11:38     

Imię: Marek
glewitz, co do parków ... to odnowić Park na Chorzowskiej .... :D
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 23:56     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Appo napisał/a:
odnowić Park na Chorzowskiej ....

hmm a co by tam mieli odnawiać ? W tym roku postawili pare ławek i wiecej latarni na początku lasu d strony bylego przedszkola kolejowego....
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu