Honorowi dawcy |
Autor |
Wiadomość |
Alinka
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 18:00
|

Imię: Ala
|
Admike, kazdy tutaj cytuje czyjes wypowiedzi itd, potem powstaja nieścisłości... Ja mam grupe 0 Rh+ ;) |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 18:01
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 18:13
|

Imię: Piotr
|
ja mam AB rh -
czyli według co napisał admike to najżadszą ? |
Ostatnio zmieniony przez Gmeras Nie Lip 16, 2006 18:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 18:16
|

|
Gmeras, moje informacje/dane są ze strony w w w krewniacy, p l
wychodzi na to,że rzeczywiście masz najrzadszą grupę krwi |
|
|
|
|
Alinka
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 18:23
|

|
czytam własnie tą stronke, i zaciekawiła mnie metoda oddawania tylko płytek krwi, albo osocza.. |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 23:24
|

|
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 23:34
|

|
Harcerka, o kochana ten minusik troszke mnie martwi |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 23:36
|

|
no tak bywa zwlaszcza ze maz ma A rh+
hmmm ale na szczescie medycyna jest juz na takim poziomie ze mozna temu zaradzic:) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 23:38
|

|
Harcerka napisał/a: | ale na szczescie medycyna jest juz na takim poziomie |
własnie i to wywołuje usmiech an mojej twarzy |
|
|
|
|
Alinka
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 09:16
|

|
Dorothea , moja mama tez ma grupe krwi rh- a urodzila 2 zdrowe córki jeszcze w latach 80-tych.. a co dopiero teraz w XXI nawet nie odczujesz tego ze masz grupe - :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 13:54
|

|
Alinka napisał/a: | , moja mama tez ma grupe krwi rh- a urodzila 2 zdrowe córki |
widac zdawała sobie sprawe z powagi sytuacji i była odpowiednio chroniona przed ewentualnymi powikłaniami :) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 14:01
|

|
w tej chwili każdy lekarz na "dzień dobry" żąda od kobiety badania krwi pod kątem grupy i w przypadku, gdy czynnik RH jest ujemny a przyszły tatuś ma dodatki od razu prowadzi całą ciążę podając odpowiednie leki zapobiegające wytwarzaniu przeciwciał. Więc wszytsko powinno przebiegać całkiem bezpiecznie i dla mamusi i dla dziecka :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Sie 10, 2006 11:05
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
Banki krwii maja spore braki... jest w nich 1/3 zelaznej rezerwy, a najgorsze jest to ze zbliza sie kolejny dlugi weekend i moze sie okazac ze krwii braknie. Juz teraz jest sporo operacji i zabiegow przesuwanych z powodu braku tego plynu... teraz sie tylko modlic zeby nikomu z nas ten "plyn" nie byl teraz potrzebny. :zdegustowany: |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 11:20
|

|
Aither, tak juz jest dłuuuuuuuuuugo niestety... |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 19:19
|

|
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 13:51
|

|
Honorowy Dawca Krwi
Honorowym Dawcą Krwi zostaje każda osoba, która chociaż raz oddała honorowo krew. Honorowemu dawcy przysługuje
* tytuł i legitymacja "Honorowy Dawca Krwi" (wydawana przez odpowiednią jednostkę publicznej służby krwi)
* ekwiwalent w wysokości 4500 kalorii, zwykle "wypłacany" w formie czekolad lub innych produktów żywnościowych.
* zwrot utraconego zarobku na zasadach wynikających z przepisów prawa pracy,
* zwrot kosztów przejazdu do jednostki publicznej służby krwi i z powrotem,
* zwolnienie z pracy w dniu, w którym oddaje krew. |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 13:52
|

|
Zasłużony Honorowy Dawca Krwi
Tytuł i odznaka honorowa "Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" jest zaszczytnym wyróżnieniem nadawanym honorowym dawcom krwi po oddaniu krwi w ilości podanej poniżej:
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" I stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 15 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 18 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" II stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 10 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 12 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" III stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 5 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 6 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
Tytuł i odznaka "Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" nadawane są przez Polski Czerwony Krzyż. Wzór oraz szczegółowe zasady i tryb przyznawania odznaki reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 9 września 1999 r. |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 13:53
|

|
Uprawnienia zasłużonych honorowych dawców krwi
* Zasłużony honorowy dawca krwi uprawniony jest do bezpłatnego zaopatrzenia w leki podstawowe i uzupełniające do wysokości urzędowych limitów cen, a także w leki, które zasłużony honorowy dawca krwi może stosować w związku z oddawaniem krwi (listę tych leków ustala Ministerstwo Zdrowia).
* Zasłużony honorowy dawca krwi ma prawo do przyjęcia poza kolejnością w poradniach działajacych w ramach ubezpieczenia zdrowotnego, a także do obsługi poza kolejnością w aptekach.
* Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 20 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników, mogą być nadanawane ordery i odznaczenia oraz odznaka Ministra Zdrowia "Honorowy Dawca Krwi - Zasłużony dla Zdrowia Narodu".
* Wiele samorządów miejskich na własną rękę wprowadza zwolnienia z opłat biletowych w komunikacji miejskiej dla zasłużonych honorowych dawców krwi, przy czym w celu nabycia prawa do bezpłatnych przejazdów w różnych miastach obowiązują różne progi minimalnej ilości oddanej krwi. |
|
|
|
|
siebawie
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 20:25
|

|
tuchałowa, .......... nie chcę być niemiły, ale opcja z odznakami była na porządku dziennym w czasach PRL-u i na początku lat 90-tych. Teraz można sobie pomarzyć. W tej chwili przywileje honorowego krwiodawcy zawężają się do otrzymywania po pobraniu "racji żywieniowej" w postaci 7 czekolad ( w tym 3xmleczna, 2x orzechowa, 2x gorzka), wafla, paczki kawy i (o zgrozo) puszki "Konserwy turystycznej". Poza tym krwiodawca może liczyć na zwrot kosztów dojazdu, zaświadczenie do pracy lub szkoły. Na tym kończą się przywileje.
.......... wiem, bo oddaję od 6 lat i jestem na bierząco ;)
Alinka,.......właśnie,to ciekawy temat z tym osoczem. W tej chwili pobieranie krwi polega właśnie na oddawaniu osocza , a nie krwi "pełnej". Poza tym kiedyś stosowano pojęcie, że krew z grupy 0 nadaje się do mieszania z innymi. Teraz już się tego nie stosuje i każdy w razie "nieszczęścia" dostaje krew tylko i wyłącznie wg swojej grupy.
:) |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 20:53
|

|
Akurat to zwięłam z wikipedii, więc sugerujesz, że nie była aktualizowana przez 15 lat jak założono ją w'01, ale cóż mogą kłamać, a ile juz oddałeś? |
|
|
|
|
|