Podroze |
Autor |
Wiadomość |
atena
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 12:42 Podroze
|

|
W zwiazku z tym, ze wkrotce rozpocznie sie sezon wakacyjno-urlopowy (dla szczesciarzy 2w1 :P ) i wielu z nas planuje blizsze lub dalsze wyprawy, proponuje stworzenie swoistego katalogu miejsc, do ktorych warto sie wybrac Napewno sa takie miejscowosci czy kraje, w ktorych doswiadczyliscie czegos niezwyklego czy zaskakujacego, co jeszcze zyje w waszych wspomnieniach? Po prostu takie miejsca, do ktorych chcecie wracac ...
Zapraszam do "podrozy"! |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 16:13
|

|
Nie ma na tym forum podroznikow? :szok:
Szkoda... :zalamany: |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 18:03
|

|
osobiście polecam :
sudety - daleko ale ile przezyc ,wiele ciekawostek do zobaczenia.
jura kr-częstochowska - wariant bliższy i tańszy.na jurze jest tez wiele do zwiedzenia .jak ktos ma czas tak około 6 dni to polecam szlak orlich gniazd (czerwony ok 150 km)po drodze zamki i ruiny ,ciekawe skały i las.
jakby ktos chciał więcej info o jurze to zapraszam na priwa. |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 18:54
|

|
Mam zamiar się wybrać na weekendowy wypad w jurę, wieższchem, mam nadzieję że mi się uda. Tzn. jak mnie puszczą ;)
Ja uwielbiam podróże ale na razie tylko palcem po mapie niestety ;) |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 19:21
|

|
Marzenie najpierw powstaja w myslach, a gdy nadejda sprzyjajace okolicznosci, zaczynamy je realizowac, dlatego "palcem po mapie" to z pewnoscia poczatek! :hyhy: |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 13:51
|

|
Dobrze, to sprobujemy inaczej... :/
Jakie miasta w Polsce uwazacie za wyjatkowe i atrakcyjne dla turystow? Dla mnie takim miastem jest Torun, w ktorym wrecz oddycha sie historia Oczywiscie nie wszyscy lubia zwiedzac stare koscioly, ruiny zamkow czy przemykac miedzy waskimi uliczkami, ale tym pozostalym proponuje spacer nad Wisla i widok na Katedre Janow, cudowna atmosfere Starego Miasta, no i oczywiscie TORUNSKIE PIERNIKI! |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 14:25
|

Zaproszone osoby: 2
|
O tak Toruń miałem okazje odwiedzić. Niestety tylko na krótki czas i poznałem tylko jego centralną część w raz z ogromnym ratuszem i ładnymi uliczkami w jego okolicach. Chętnie w przyszłości odwiedze jeszcze raz to miasto :) |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 14:42
|

|
W Polsce nie byłam jeszcze w takim mieście gdzie klimat tego miasta naprawde by mnie urzekł, moze dlatego że jeszcze wiele miast nie wiedziałam a w tym Torunia ;)
Ale byłam w bardzo ładnym miasteczku w płn. włoszech a dokładnie w Vicenza, pracowalam tam 2 miesiące i to zimą i było naprawde pięknie. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 15:14
|

|
zdecydowanie i nieodwołalnie całe Pojezierze Drawskie z Czaplinkiem na czele :) i oczywiście moje ulubione miasteczko czyli Borne Sulinowo - gdybym nie mieszkała w Gliwicach to chciałabym mieszkać właśnie tam :) Pojezierze Drawskie jest piękne i w przeciewieństwie do Mazur, które oblegają tłumy nie tam tłoku - polecam wszytskim na wakacje :) |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 15:19
|

|
Ja jeszcze nie mialam okazji spedzac wakacji nad jeziorem (nie wlaczajac w to pobytu pod namiotem nad Jeziorem Maltanskim w Poznaniu, gdy pracowalam na Miedzynarodowym Festiwalu Teatralnym "MALTA") Wiec kto wie... A ja gdybym nie mieszkala w Gliwicach to chcialabym przebywac gdzies na polnocy Polski, jesli nie w Toruniu to moze w Gdansku? |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 15:56
|

|
No na Pojezierzu Drawskim a szczególnie w jeziorach parku krajobrazowego, jest cudownie czysta woda, pierwszy raz widziałam taką w jeziorze, no i rzeczywiście cisza i spokój, żadnych turystów. Z miejsc nad wodą polecam jeszcze Białogórę już gdzies o tym pisałam, dla miłośników morza, ciszy, lasów, przepiękne miejsce. |
|
|
|
|
asik
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 10:08
|

|
ja polecam oczywiście urlop spędzony w Tatrach:)
a z ulubionych miast to polecam Poznań, Wrocław:) i Kraków. |
Ostatnio zmieniony przez asik Czw Cze 01, 2006 08:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 14:57
|

|
Tatry (zwlaszcza Zachodnie) najpiekniejsze sa jesienia... Ciekawe sa tez Gory Stolowe z najwyzszym szczytem Szczelincem Wielkim, przypominajacym mi swiete skaly zwane Meteorami znajdujace sie w Grecji |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Czw Cze 01, 2006 21:29
|

Imię: Marcin
|
hmmm :)
Beskidy - jako dzieciak przebieglem chyba 90 % szlakow...wraz z ojcem...to byly czasy...no ale juz nie wroca...czekam na potomka...bede go tam zabieral :] mam mase wspomnien ... szlaki...wyprawy...burze...nocleg na sianie...u gospodarza...ech...
Tatry - moze nie chodzilem tyle co po bieskidach...ale polecam...choc moze nie nasze polskie...lecz slowackie...nie jestesmy zmuszeni do mijania sie na szlaku co chwile z kims glosnym...pijanym czy tez upierdliwym...tam jest cisza...spokoj...ech...przynajmniej ja to tak odbieram...choc nasza strona rowniez ma swoje zalety...
Jura - tam z matka duzo bywalem...w koncu urodzila sie w zawierciu...wiec gdy odwiedzalismy babcie w wakacje...to wycieczki na jure to byla chwila...gora zborow...okiennik...ogrodzieniec...hehe...ale wypady z dziadkiem jego starym junakiem na grzyby...ach to byly czasy...wspomnienia...bardzo dobrze zawsze sie tam bawilem...
Mazury - to chyba miejsce w polsce gdzie moglbym spedzac kazda wolna chwile...zagle...lodka...ognisko...szanty...znajomi... "do zwrotu przez sztag !! jest do zwrotu przez sztag!!" ... a tam gizycko...mikolajki...nida...przystan bank...no i oczywiscie sztynort...czy tez port w wegorzewie...koncerty w sztynorcie...mieta w rynie...
woda .... wiatr ... 13 m2 powierzchni mieszkalnej 5 - 6 osob .... okolo 30 m2 zagla...gitara...ognisko...zgrana ekipa...i hulaj duszo piekla nie ma...niestety w tym roku...moze mnie na mazurach zabraknac ... choc jesli moje i Magdzika plany wypala...to kto wie :hyhy: ...
no i miasto ktore bardzo dobrze wspominam...amsterdam...naprawde...zupelnie inna kultura...niby europa...ale jaki port...jakie lodzie...metropolia...nie no...kiedys tam wroce...i te kamienice wzdluz kanalow...(nie wspominam o innych ciekawych rzeczach w amsterdami bo gdy tam bylem ostatni raz mialem 15 lat :P)
gdy pisze o tych miejscach to mam taki maly "film w glowie" i czasem slow mi brak... |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 08:03
|

|
Piekne te Twoje wspomnienia...
Dzieki! |
|
|
|
|
Gliwice4ever
Wysłany: Pon Lip 03, 2006 08:47
|

|
Za 2 lata bede mial 2 tygodni wakacji. :super: ale jak narazie to mam tylko tydzien wakacji na rok, wiec wybieram sie na kilka dni z rodzina, w spokojne miejsce do stanu Wisconsin na 3-4 dni, a reszte spedzam w domu. :ok: |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Pon Lip 03, 2006 11:16
|

|
A byles gdzies poza USA tzn. np. w Ameryce Poludniowej albo Azji czy Afryce? Czy Amerykanie generalnie duzo podrozuja, czy wola zwiedzac raczej swoj kraj (przeciez jest ogromny). Jak to jest? |
|
|
|
|
Gliwice4ever
Wysłany: Pon Lip 03, 2006 20:19
|

|
atena napisał/a: | A byles gdzies poza USA tzn. np. w Ameryce Poludniowej albo Azji czy Afryce? Czy Amerykanie generalnie duzo podrozuja, czy wola zwiedzac raczej swoj kraj (przeciez jest ogromny). Jak to jest? |
Gdy bylem nastolatkiem to zabardzo nie podrozowalismy. Rodzice pracowali caly czas, a ja rowniez od 16 roku zycia, pracowalem w kazdym roku na wakacje. Gdy konczylem liceum wybralismy sie do Niagara Falls na granicy Kanady-USA, i jej okolice. Ale to na niecaly tydzien. Kolega ma ranch w Texasie, wiec tam planuje z rodzina na tydzien wyjechac w nastepnym roku. Ogolnie to zalezy od osoby...sa Amerykanie ktozi mysla ze swiat sie konczy w New York i drogi koniec w LA, a sa tacy co lubia podrozy zagraniczne. Napewno w USA, nie brakuje miesc do zwiedzania. I generalnie kazdy Amerykan zwiedzi statue Wolnosci, czy Bialy Dom, zanim jakis daleki kraj za granica. |
|
|
|
|
atena
Wysłany: Wto Lip 04, 2006 11:48
|

|
Dzieki za tych kilka dodatkowych informacji! :P Ja bardzo lubie poznawac inne miejsca, najchetniej mieszkajac u ludzi i uczestniczac w ich codziennosci! A im dalsze mentalnie i kulturowo od tego, co znam tym lepiej! :super: Polacy chyba coraz czesciej wyjezdzaja za granice nie tylko po to, aby zarobic. I, co cieszy coraz bardziej , podroze nie sa takie drogie, jak mogloby sie wydawac! Jezeli sie dobrze poszuka, mozna wyjezdzac "za grosze"! :ok: |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Wto Lip 04, 2006 22:47
|

|
czy ktos z Was zna Kazimierz???
moze jakis namiary na noclegi? |
|
|