Kolejne mądre pytanie. |
Autor |
Wiadomość |
SVPAM
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 00:40 Kolejne mądre pytanie.
|

|
ak zrealizować sieć 1+1+ printer za pomocą USB
szczególnie chodzi mi o 1+printer+1. Ale za pomocą USB
Na inne metody osoba zainteresowana niezgadza się twierdząc że tak też można.
Osobiście to bym to oparł o print router ale to trochę drogi biznes i nie dla tego osobnika.
Oto co mam
USB HUB i Kable USB z odpowiednimi zakończeniami
Wiem że USB=max 5m
ale tu kompy bedą stać przez ściane więc z tym kłopotu niema(się przewierce).
Jeno jak to zrealizowac |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 00:47
|

Imię: Krzysztof
|
Do internetu czy do przesyłania plików ???
nie prościej 2 karty sieciowe i cros ??? |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 01:25
|

|
Fenix napisał/a: | Do internetu czy do przesyłania plików ???
nie prościej 2 karty sieciowe i cros ??? |
Nie te kompy mają mieć tylko łączność z drukarką.
Net każdy z nich przez router dostaje. Mi chodzi tylko o to jak tą pierońską drukarke podpiąc pod oba kompy.
Zresztą napisałem o co mi chodzi. |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 01:43
|

|
podałbys co to za hb jest model oznaczenie |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 11:23
|

|
kwg napisał/a: | podałbys co to za hb jest model oznaczenie |
To jest taki hub jaki w M1 można za 50 pln kupić.
h t t p;//w w w pixmania, c o m/pl/pl/237248/art/pixmania/hub-4-porty-usb-2-0-lxzh2.html
Patrz na link |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 11:39
|

Zaproszone osoby: 2
|
Kup przełącznik drukarkowy albo spliter. Urządzenie, które umożliwia podłączenie dwoch drukarek do jednego kompa lub dwóch kompów do jednej drukarki. To jest taka skrzyneczka z przełącznikiem. Hubem USB tego nie zrobisz bo on nie rozdziela sygnału na urządzenia, tylko na porty.
Aha jeszcze jedno, jeśli chcesz do HUB`a USB podłączyć drukarke lub jakiś skaner to musi on być aktywny (czyli ma zewnetrzne zasilanie) inaczej możesz mieć problemy z dostarczaniem do portu prądu i wtedy urządzenie nie będzie działało. |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 11:56
|

|
Jak wyżej , z tym hubem tu nic nie zdziałasz , kup przełącznik albo printserwer, a jak nie to podłącz jeden pc do drugiego przez usb , podłącz do tego pierwszego drukarke , zrob siec usb i udostepnij drukarke . Bolesne jest to ze komputer z podlaczona drukarka powinien raczej byc wlaczony pierwszy . |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 12:16
|

|
taaaaaa. co do mojej poprzedniej wypowiedzi , tak jest potrzebny usb link, a to kosztuje , kup przełącznik . |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 12:24
|

|
Przełącznik USB miedzy dwa kompy a drukarką kosztuje około 40zł (przejdz się do Computim na krakowskim powinno być ;) ), hub usb aktywny to tez jakieś 40zł, ale w tym wypadku raczej nie jest to rozwiązanie.
Połączenie dwóch kompów za pomocą kabla USB to wydatek około 45zł. |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 16:58
|

|
Major napisał/a: | Przełącznik USB miedzy dwa kompy a drukarką kosztuje około 40zł (przejdz się do Computim na krakowskim powinno być ;) ), hub usb aktywny to tez jakieś 40zł, ale w tym wypadku raczej nie jest to rozwiązanie.
Połączenie dwóch kompów za pomocą kabla USB to wydatek około 45zł. |
Słonka zasmuce was. Ani jedno z proponowanych rozwiązań przez was nie działa prawidłowo.
Pomimo że prawidłowo wszystko łącze.
Wydałem kase na super sprzęcik i kurna chata niedziała.
Ściągnołem informatyka bo może czegoś ja niewiem ale po dwóch godzinach odpadł.(gośc właśnie z Computimu).
Jak coś wykombinuje to podam rozwiązanie.....a jak nie to bede w plecy prawie 120 PLN |
Ostatnio zmieniony przez SVPAM Pią Maj 05, 2006 13:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 17:42
|

|
Jak 200? Przełącznik drukarkowy kosztuje max 50zł do tego trzy kabelki dwa od kompa do przełącznika i jeden od przełącznika do drukarki kosztują kazde po około 10zł. SVPAM napisał/a: | Ściągnołem informatyka bo może czegoś ja niewiem ale po dwóch godzinach odpadł.(gośc właśnie z Computimu). |
Ciekawe gdzie go ściągnąłeś? I w jakich godzinach? |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 13:31
|

|
Major napisał/a: | Jak 200? Przełącznik drukarkowy kosztuje max 50zł do tego trzy kabelki dwa od kompa do przełącznika i jeden od przełącznika do drukarki kosztują kazde po około 10zł. SVPAM napisał/a: | Ściągnołem informatyka bo może czegoś ja niewiem ale po dwóch godzinach odpadł.(gośc właśnie z Computimu). |
Ciekawe gdzie go ściągnąłeś? I w jakich godzinach? |
Fakt mój błąd nie 200 a 120 za sprzęt ale 80 za wizyte, i utwierdzenie mnie w przekonaniu że sam bede musiał móżdżyć jak to wykonać.
Był między 18-20. Cienias jeden łot co.
Zobaczymy jak wykombinuję to dam znac. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 13:34
|

|
Powiedz mi kto to był, bo mam podstawy sądzić, że ktoś sie podszywa pod tą firme. Dowiem się zaraz czy napewno ktoś był z tej firmy u Ciebie czy tylko przyszedł sciemniać. Pracuje w tej firmie i my ludzi nie wysyłamy do domów. Jak możesz podaj mi namiary tego osobnika. |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 13:54
|

|
hmm..., rozmowa staje sie bardzo ciekawe ze niepowiem interesujaca, |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 14:11
|

|
Mam pewność, że nikt nie był wczoraj u nikogo, także ktoś tu nam chyba chce renome popsuć nie wiem czy umyślnie czy przypadkie, ale napewno ktoś się podszywa mówiąc, że jest z Computim`u. |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 14:16
|

|
mnie bardzo ciekawi fakt że gosc byl 2 godziny , nic nie zrobil i zgarnal 80,- :rotfl: |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 14:20
|

Imię: Marcin
|
kurcze ja za 2 h dostaje 20 zl i sie ciesze :D
---
SVPAM choc dziwie sie ze wzywales informatyka ... przeciez sam pracujesz jako serwisant (o ile sie nie myle :P )
--- |
|
|
|
|
SVPAM
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 21:06
|

|
p4cz3k napisał/a: | kurcze ja za 2 h dostaje 20 zl i sie ciesze :D
---
SVPAM choc dziwie sie ze wzywales informatyka ... przeciez sam pracujesz jako serwisant (o ile sie nie myle :P )
--- |
Ta i owszem ale ostatnio po bojach z linuxem stwierdziłem że jeszcze dużo przedemną :)
I dalej się tego pieroństwa pingwiniatego ucze(konsola mnie dobija)
Fakt nieda się pingwina powiesić( no prawie się nie da :))
A po dwudniowej walce z tym pieroństwem się jeszcze bardziej w tym utwierdziłem....
A co do tego kontaktu to proszę
Dał mi GG 9971779 ale pod tym numerkiem nikogo niema. :wsciekly: tyle to ja sam odkryłem
A właśnie rozwiązałem problem trochę nietypowo...jak a no bardzo prosto.(ale takiego teksasu to niepolecam nikomu)
Kupiłem śledzia z wyjściami na usb i końcówkę którą wstawiamy w płyte główną przerobiłem na końcówkę z przedłurzacza i wiecie co. DZIA?A poprawnie oba kompy się widzą z drukarką . :zakrecony:
Bede to musiał opatentowac :)
Inna rzecz że kij temu gościowi w oko trzeba będzie jeszcze widać elektroniki się uczyć..blachhhh
Nauka kosztuje cóż. |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 22:36
|

|
. Cytat: |
Fakt nieda się pingwina powiesić
|
Da sie i ti szybciej i czesciej niz windows, panie ksiegowe mi to w pewnej firmie udowodnily:)
A za patent 5+ ( polak potrafi ) |
|
|
|
|
|