Poprzedni temat «» Następny temat
Możemy coś zmienić
Autor Wiadomość
horsky 
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 12:44   Możemy coś zmienić  

Witam

Zbliżają się wybory smorządowe i chciałbym aby możliwie duża ilość osób dokonała tych wyborów w sposób indywidualny - samodzielnie oceniając przeszłość i przyszłość - a nie jak często bywa sterowany przez określone grupy interesów.

Forum może być takim miejscem wypracowywania wspólnych czy też indywidualnych postaw. Myślę że skoro lubimy Nasze Miasto to jest wręcz Naszym obowiązkiem dbać o jego przyszłość i dokonać świadomych wyborów najlepszych jego zarządców.

Napewno jest wiele rzeczy które nam się podobają ale nie brakuje tych które należy zmienić. Proszę o możliwie szeroki pryzmat rzeczywistości aby "do każdego coś trafiło".

Osobiście uważam że po trzech kadencjach Nasz Prezydent i "Jego ludzie" odseparowali się od tych którzy ich wybrali a zatem nie jest to już Nasz Prezydent. Może to tylko moje zdanie - votum separatum.

Zadam na początek aby rozpocząć dyskusję pytania:
Zespół dot. komunikacji

Czy działnia Miasta w obszarze komunikacji zbiorowej Panstwa zadowalają?
Czy budowy - remonty dróg realizowane są snsownie /kosz, cel, wizja/?
Czy układ komunikacyjny Miasta jest spławny?
Czy trasa średnicowa ma być arterią tranzytową /daje możliwość przejazdu przez Śląsk z pominięciem opłat drogowych/?
Czy po 8 latach "przygotowań - ekspertyz, projektów technicznych, realizacyjnych, wykupów gruntów etc. /słowem na tym zarobiło już wiele osób/ zostanie zrealizowana Obwodnmica Miasta?
Koniec - Państwo myśle dołożą jeszcze kilka.

Pozdrawiam "Horsky"
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 12:54     

Imię: Piotr
Trudne pytania :zdziwko:
Moge tylko powiedzieć ja tam z funkcjonowania miasta jestem zadowolony porónując do innych miast ale także nie przecze moglo by być lepiej
PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 13:27     

Imię: Mariusz Damian
Budowy/remonty dróg - bezsensowne. Niech w końcu zatrudnią profesjonalistów, a nie amatorów pod przykrywką ALMIXu, bo to jak oni naprawiają drogi to pożal się Panie Boże. Woda im się do dziur leze, oni to przysypują piaskiem i lecą z asfaltem. A sens ? Żaden. Poza tym ogólny stan dróg jest tragiczny, np: most przy zbiegu ulic Chorzowskiej i Dąbrowskiego.
Tylko tyle moge napisać, na reszcie się nie znam, ale sądząc z tego jaki jest budżet naszego miasta to można by było zrobić więcej. Gliwice to nie wieś, więc i pieniądze są.
PW Email Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 13:28     

nie :p wiekszosc autobusow jest w tragicznym stanie :przestraszony: chyba ze noie o busy chodzi :P to sie nie odzywam :P
sensowne ? :zdziwko: a jaki jest sens latac dziury w ktore juz byly latane ? i to w dodatku w deszczu ? :rotfl:
nie (:
Czy trasa średnicowa ma być arterią tranzytową /daje możliwość przejazdu przez Śląsk z pominięciem opłat drogowych/?
za przejzad przez slask i tak sie nie placi :p ale jeszcze jedna droga szybkiego ruchu na pewno sie przyda :]
Czy po 8 latach "przygotowań - ekspertyz, projektów technicznych, realizacyjnych, wykupów gruntów etc. /słowem na tym zarobiło już wiele osób/ zostanie zrealizowana Obwodnmica Miasta?
za 30 lat na pewno :D :super:
Gmeras 
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 13:38     

Bzyki napisał/a:
wiekszosc autobusow jest w tragicznym stanie
Wiekszość w PKM Gliwice nie zgodze się bo jeździ duzo dobrych autobusów
PW Email Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 13:42     

duzo tak :D ale tez duzo sie rozlatuje :p dobra moj blad, 50 % jest w dobrym stanie, 50 % sie rozlatuje ? zadowolony ? :D
Gmeras 
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 13:48     

przykład bo ja bardzo zadko spotykam takie linie gdzie gruchoty kompletne jeżdza
spotylem linie 58 bo na tel lini wysyła sie ten autobus na wies :P
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 20:15     

Zaproszone osoby: 2
Na komunikacje miejską nie można narzekać. W tym mieście naprawde można dojechać w wiele miejsc autobusami. Może czasem godziny nie są najlepsze i przydałby się czasem jakiś autobus w środku nocy, ale trudno tego wymagać, skoro nie wiele osób miałoby nimi jeździć, a kurs powinien się zwracać.
Co do reszty pytań nie posiadam na tyle dużej wiedzy, żeby wypowiedzieć się obiektywnie.
PW Email www Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 21:16     

Imię: Bartłomiej
horsky napisał/a:
w miarę. Nie jest źle, ale zawsze mogłoby byc lepiej. Szczególnie mi chodzi o połączenia z innymi miasami
horsky napisał/a:
za trudne. ale wydaje mi się, że nie za bardzo
horsky napisał/a:
na to jest chyba tylko jedna odpowidź: w godzinach szczytu absolutnie nie
horsky napisał/a:
tak, ale tylko dla samochodów osobowych. Dla tirów ni widze miejsca na DTŚ-ce. Przynajmniej na gliwickim odcinku
horsky napisał/a:
podobna ma być otwarta za 5 pieć. Zostaje nam tylko trzyamnie kciuków, aby się udało :)
PW Email www Cytuj
Morqana 
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 14:32     

Hmm...co do naszego miasta, to nienarzekam, ale faktycznie most laczacy, Dabrowskiego, Chorzowska i Zabrska, moglby zostac ponownie naprawiony.Przez to, ze tramwaje jezdza, jest z nim tyle problemow, przeciez chyba 3 lata temu byl remontowany ;/
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 16:59     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
horsky napisał/a:

osobiscie nie mam zastrzezen :)

horsky napisał/a:

nie do konca... wiem ze taniej jest "polatac" ulice niz ja zrobic raz a dobrze... czasem bywa, ze jedna ulice w sezonie robi sie kilka razy a tego mozna uniknac przeciez... a co do mostu o ktorym mowia wyzej... to moze te sprawe przemilcze :) wystarczy sie przejechac po nim i sadze ze wszystko bedzie jasne :)

horsky napisał/a:

jak najbardziej nie widze klopotow z komunikacja :)

horsky napisał/a:

i tutaj jest klopot... tak - bo z jakichs srodkow musi byc finansowana naprawa trasy wiem, ze to sie nie spodoba kierowcom... ale ktos musi za to placic prawda ?

horsky napisał/a:
zostanie zrealizowana Obwodnmica Miasta?

to jak marzenie... sadze ze jeszcze dlugo na obwodnice poczekamy a przeciez przydalaby sie juz teraz... nie znam dokladnej sprawy z obwodnica... ale sadze ze w przeciagu 8 lat to ona mogla juz dawno byc... czyz nie mam racji ? Jest potrzebna i chyba kazdy sie z tym zgodzi... mam nadzieje ze predzej doczekamy sie DTS niz obwodnicy i to troszke odciazy centrum miasta od kolosow transytowych :)

ogolnie.... zawsze moglo byc gorzej ale sadze ze nie mamy az tak tragicznie :)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 09:27     

Na komunikację zbiorową nie narzekam. Uważam że mamy znacznie lepiej niż w innych miastach. Sporo nowych autobusów a stare parę lat temu przeszły remotn.

W kwestii remontów dróg nie mogę się wypowiedzieć bo nie znam dokłądnie problemów związanych z tą kwestią. Napewno wolałbym aby było lepiej ale nie wiem jakie racje stoją po stronie UM. Nie zapominajmy że każdy kij ma dwa końce.

Ja nie wiążę żadnych obwaw z tzw. "średnicówką" uważam że pomoże ona zmienić wizerunek miasta po przez całkowitą przebudowę układu komunikacyjnego. Może wreszcie uda się np. wyłączyć ul. zwycięstwa z ruchu etc.... Napewno przejmie ona sporą część ruchu który teraz odbywa się po między zabytkowymi kamienicami na wąskich ulicach któregdy były budowane sto lat temu nie były przewidziane podtaką przepustowość. Na tym cierpią między innymi piesi którzy przebywają w smrodzie i hałasie.

Hmm.. obwodnica... no tak.. oczekujemy od UM remontów dróg i równocześnie budowy obwodnicy.. uważam że to jest zbyt wiele jak na możliwośći 200 000 miasta. Przecież komunikacja to nie jedyny problem z którym boryka się nasze miasto. Z tego co kiedyś czytałem to opóźnienia w budowie obwodnicy są związane z cofnięciem dotacji europejskiej. Ale to historia nie na ten temat.

Uważam że wiele można zmienić, sporo poprawić i wcale nie popieram obecnego prezydenta ale bądźmy realistami. Nie oczekujmy rzeczy niemożliwych. Kolejność i przebieg najwazniejszych inwestycji UM oparty jest napewno na dokłądnych analizach i planach. ?atwo jest stawiać zarzuty... ale może lepiej najpierw zoriętować się jak dokładnie wygląda ta kwestia ??
PW Email Cytuj
ZWM is my home 
Wysłany: Sob Maj 13, 2006 15:33     

Jeżeli chodzi o komunikacje miejska (w tym przypadku bardziej chodzi o miedzymiastową), zupełnie nie rozumię postępowania KZK GOP jeżeli chodzi o połączenie autobusowe Gliwice-Katowice. Nie rozumie dlaczego ne wykorzystuje sie do takiego połączenia łączącej oba miasta autostrady??? Przecież uruchomienie takiej linii zwróciłoby sie stosunkowo szybko, tysiące osób codziennie podróżujących na tej trasie zapewne wybrałoby to połączenie ktore zapewniałoby jak najkrotszy czas przejazdu, zamiast włóczyć sie takimi żółwiami jak 840, 870 o 6 nie wspoinając... Swego czasu (krótko po otwarciu autostrady na odcinku Gliwice-Katowice), na stronie KZK GOP można było znaleźć info o rychłym uruchomieniu takiej linii... i co? cisza na ten temat...
kolejna sprawa, to fakt bardzo szybkiego zakonczena kursów prawie wszystkich linii w Gliwicach, czasami szalg trafia gdy nie ma czym podjechać po godz. 0.00 w pewnych kierunkach...
Nie moge sie zgodzić co do fatalnego stanu taboru PKM Gliwice, jeszcze pare lat temu faktycznie jeździło wiele gruchotów, ale w ostatnich latach moż na zauważyć, że wiele zrobiono dla poprawy stanu taboru.
PW Cytuj
kiju 
Wysłany: Sob Maj 13, 2006 17:14     

No tu sie akurat z Toba zgadzam nieoplaca sie jechac do Katowic autobusem pociagiem szybciej:)
Co do nocnych autobusow TRAGEDIA jezdzi tylko 32 i nic innego
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 23:38     

Zaproszone osoby: 2
Tutaj potrzebne są chyba petycje dość dużej ilości ludzi na stworzenie takowej linii. Mimo, że wydaje się to pewnym zarobkiem dla nas, niekoniecznie KZK musi widzieć w tym czysty zarobek. Najlepiej jeśli osoby korzystające z takich połączeń ogłosiły by akcje zapisów na petycje o stworzenie takiej linii wtedy napewno coś by się dało zdziałać. Ilość podpisów wymaganych to chyba coś koło 1000, ale możliwe, że mniej więć lepiej się upewnić.
PW Email www Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 00:47     

ZWM is my home napisał/a:
Nie rozumie dlaczego ne wykorzystuje sie do takiego połączenia łączącej oba miasta autostrady???

chocby dlatego ze w katowicach autobus zjezdzajacy z a4 w kierunku dworca pkp i autobusowego w katowicach dluzej by stal w korku na mikolowskiej niz jechal z gliwic do katowic :]
mysle ze jak zrobia ta cala dts to wtedy bedzie szybciej 870 :P na razie tylko w polowie trasy jest przyjemnie :P
ZWM is my home 
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 11:34     

Bzyki napisał/a:
Nie rozumie dlaczego ne wykorzystuje sie do takiego połączenia łączącej oba miasta autostrady???

chocby dlatego ze w katowicach autobus zjezdzajacy z a4 w kierunku dworca pkp i autobusowego w katowicach dluzej by stal w korku na mikolowskiej niz jechal z gliwic do katowic :]
mysle ze jak zrobia ta cala dts to wtedy bedzie szybciej 870 :P na razie tylko w polowie trasy jest przyjemnie :P

bez przesady często jeżdżę tą trasą i autobusy, z przystanku spod AWF (byłby to pierwszy przystanek w Katowicach po zjeżdzie z A4) nawet w najwiekszym korku jada do dworca PKP ok. 10 min...
czy uwazasz zatem, ze obecna sytuacja jest lepsza gdy trzeba tłuc sie przez pipidówy w Zabrzu, Rudzie Śl itd, a potem stać w korku przed rondem Ziętka, niż jechać autostradą, a na końcu trasy zaledwie kilkaset metrów zatłoczoną ulicą?
tym bardziej jak wspomnialem juz wczesniej, na stronie KZK GOP swego czasu była informacja o rychlym wprowadzeniu takiej linii, no ale jak zwykle w przypadku takich firm jak PKMy, PKP, nie myśli sie o pasażerach i ich wygodzie. ja mam zawsze wrazenie ze publiczni przewoźnicy mysla ze robia łaske pasazerom ze ich wogóle raczą przewieźć...
P.S. odpowiednie pismoz zapytaniem o tą linie, poszło juz do KZK GOP, jak odpowiedzą to opublikuje to na forum.
PW Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 19:06     

czy uwazasz zatem, ze obecna sytuacja jest lepsza gdy trzeba tłuc sie przez pipidówy w Zabrzu, Rudzie Śl itd, a potem stać w korku przed rondem Ziętka, niż jechać autostradą, a na końcu trasy zaledwie kilkaset metrów zatłoczoną ulicą?

no nie :D wiadomo ze im szybciej tym lepiej :] wlasnie to mnie najbardziej wkurzalo jak jezdzilem do katowic do szkoly, najpierw musialem sie dostac do zabrza na 870 (blizej z ossnicy ;) ), potem wlokl sie 30 minut do dts i potem zaledwie 15 minut do samych katowic z rudy jechal, a juz nie wspomne ze jedzilem do piotrowic, tam to dopiero maskarka byla, mikolowska, brynowska :zdziwko: :przestraszony:

nawet w najwiekszym korku jada do dworca PKP ok. 10 min...

nie raz wracalem w szczycie tamta droga, kiedys tam stalem autobusem 1 h, bo byly opady sniegu i sie drogi poblokowaly :/
czasami szybko szlo nie powiem, ale tak zwykle 20 minut jechal autobus sama mikolowska od autostrady :]

podsumowujac transport z gliwic do katowic jest :dobani:
ZWM is my home 
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 23:34     

no to był akurat przypadek ekstremalny, tej zimy dzialy sie takie horrory na drogach ze az szkoda o tym gadac. fakt dojazd z centrum Katowic do Piotrowic w godzinach szczytu to conajmniej godzina wyjeta z zyciorysu skrzyżowanie na Słowackiego (przed wiaduktem od strony PKP) to horror horrorów, nastepnie Mikołowska, Brynowska- no comments. chyba ze 804 przez Kościuszki, ale to tez nie najszybciej :kwasny:
zas Mikolowska w kierunku dworca PKP idzie juz o wiele sprawniej i szybciej (dzieki zielonej strzalce w prawo pod wiaduktem).
nadal obstaje przy stanowisku ze linia autobusowa Gliwice-Katowice-Gliwice to najszybsze autobusowe polaczenie obu miast jakie jest obecnie mozliwe do zrealizowania.
proponuje aby zainteresowani w/w polaczeniem przylaczyli sie do bombardowania kzk gop petycjami ws tej linii podaje bezposredni link gdzie mozna przeslac odpowiednia sugestie.

h t t p;//w w w kzkgop, p l/rozklady/index_kontakt.php
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu