SPRZ?TANIE GLIWIC |
Autor |
Wiadomość |
Frycek
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 07:03 SPRZ?TANIE GLIWIC
|

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
|
Przewiduje się, że ok. 7 tysięcy osób, głównie uczennic i uczniów gliwickich szkół, weźmie udział w tegorocznej akcji ekologicznej „CLEAN UP THE WORLD” na terenie miasta. Będzie to już trzynasta edycja dorocznego „Sprzątania świata”. Wielkie porządki w Gliwicach zaplanowano w tym roku na pierwszy tydzień przyszłego miesiąca (4-6 kwietnia). Wybrano więc termin wiosenny, a nie jesienny, jak było w przeszłości (do roku 2002). Uznano, że zaśmiecenie terenu najłatwiej dostrzec tuż po zimie, a akcja powinna przynieść najlepsze rezultaty przed okresem wegetacyjnym roślin. Koordynatorem przedsięwzięcia w naszym mieście będzie - jak co roku - Wydział Środowiska Urzędu Miejskiego. Zamówiono 6 tysięcy worków foliowych na śmieci i odpadki (każdy o pojemności 120 litrów). Zostały one kupione ze środków Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Uczestnicy akcji będą porządkować parki, skwery, zieleńce, obszary leśne i rekreacyjne. Przewiduje się również sprzątanie bardzo zanieczyszczonego starego koryta Kłodnicy (rejon ciepłociągu), terenów lotniska Aeroklubu Gliwickiego, cmentarzy oraz otoczenia stadionu sportowego w dzielnicy akademickiej. Worki ze śmieciami trafią na wysypisko komunalne przy ul. Rybnickiej. (luz)
Informacje : Irena Kielar, Wydział Środowiska UM, tel. 032-231-83-27 |
|
|
|
|
asik
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 08:49
|

|
przyda się taka akcja bo w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 09:03
|

Imię: Bożydar :]
|
asik napisał/a: | w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie |
A dlaczego tak wyglądają? Przecież ta cała akcja to jedna wielka ściama. Niewiele pomoże, właściwie to nic nie da. Pierwszą rzeczą jaka mi się rzuciła w oczy po przeprowadzce do Gliwic jest to, że tutaj NIE MA koszy na śmieci :!: Cholera mnie bierze gdy idąc przez miasto nie mam gdzie wyrzucić papierka czy też ogryzka :kwasny: O wiele taniej by było postawić kubełki niż sprzątać :kwasny: Ale po co? :kwasny: |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 10:02
|

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
|
Dlaczego mamy sprzatac lotnisko..przeciez od tego maja oni swoich ludzi.
Faktycznie w Gliwicach trafic na jakis kosz to ...... :mad:
Akcja ta organizowana jest co roku -glownie przez szkoly,czyli zmuszanie ludzi do sprzatania....moze pomoze a moze nie,ale pamietam swoje takie wypady..jedni sprzatali a jedni sobie chodzili tu i tam,albo siedzieli... |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:12
|
|
Frycek napisał/a: | Zamówiono 6 tysięcy worków foliowych na śmieci i odpadki (każdy o pojemności 120 litrów). |
jeśli te worki beda odbierane tak jak te z zeszlorocznymi liśćmi,ktore do dzisiaj leżąw parkach i na niejktorych skwerach to akcja jak zwykle będzie niewypalem,tylko te biedna dzieciaki narobią się jak glupie...
asik napisał/a: | przyda się taka akcja bo w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie |
tak tego czego nie zrobi MPUs za pienia dze to zrobią "głupie"dzieciaki za darmo |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:14
|

|
Byłoby mniej tego typu akcji gdyby ludzie mieliby odrobinę kultury i wyrzucali śmieci do kosza (może jest ich mało, ale są - aktualnie pojawiły się nowe kosze wokoło Politechnik), a nie pod nogi.......Wszystko się uwidacznia po zimie, gdy na poboczach zbierają się śmieci z całej zimy, wczesniej przysypane śniegiem. :kwasny: |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:21
|

Zaproszone osoby: 2
|
Było by też mniej roboty gdyby nie banda debili, która nagminnie pali i przewraca śmietniki. Dlatego tylko można znaleść je na ul. Zwycięstwa, bo tam dość jasno, ruchliwice i troche policji jeździ. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:33
|

|
Nawet tysiące koszy na śmieci i takie akcje nie pomogą dopuki nie zmeni się mentalność poslskiego społeczeństwa... Po co wymawiać się brakiem koszy na śmieci... wystarczy przystanąć na moment na przystanku autobusowm.. pomimo że tam zawsze znajduje sie kilka śmietnków ludzie wyrzucają papierki bilety niedopałki pod nogi... kierowca jadąc samochodem wyrzuca śmieci przez okno... jakie to normalne... poprostu codzienność... |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:38
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
pamietam jak w podstawówce byłem to chodzilismy zawsze do parku smieci zbierac. Było fajnie, a przy okazji mozna bylo pozbierac jakies grzyby :oczami: |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 14:48
|

|
ziutek997 napisał/a: | takie akcje nie pomogą dopuki nie zmeni się mentalność poslskiego społeczeństwa |
To nie ma nic do rzeczy. Miałem przyjemność mieszkać w innych miastach - polskich :P Ludzie są tacy sami jak tutaj - nie trzeba zmieniać ich mentalności, ale nawyki :P A jak to zrobić? Postawić kosze to się sami nauczą :P
ziutek997 napisał/a: | wystarczy przystanąć na moment na przystanku autobusowm.. pomimo że tam zawsze znajduje sie kilka śmietnków |
Bzdura! Większość przystanków nie ma koszy :kwasny:
ziutek997 napisał/a: | ludzie wyrzucają papierki bilety niedopałki pod nogi. |
To wynika z powyższego: mała ilość koszy -> nauczyli się rzucać gdziekolwiek -> ignorują te nieliczne kosze, które już są... |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:09
|

|
kobi który przystanek nie ma kosza na śmieci ?? ??
A Polacy jacy są tacy są... nie dbają prawie o nic.. no może o czubek własnego nosa i marudzą :P
Smieci są nawet tam gdzie są kosze... Plac Piastów wygląda okropnie :P cały w niedopałkach puszkach papierach.. a jest sprzątany każdej nocy :P fuj!!!! |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:30
|

|
ziutek997 napisał/a: | który przystanek nie ma kosza na śmieci ?? ?? |
Chociażby na wspomnianym przez Ciebie pl. Piastów...
ziutek997 napisał/a: | A Polacy jacy są tacy są... nie dbają prawie o nic.. |
Dbają. Przejedź się do Wrocka lub Lubina. Tam kosze spotkasz co kilka metrów a ludzie prawie wcale nie śmiecą. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:43
|

|
kobi no to ciekawe.. powiedz na którym przystanku na p.p nie ma kosza ?? :P mam nadzieję że to był żart... ja z autobusów korzystam kilka razy dziennie i kożystam z 4 różnych przystanków na p.p. na wszytskich jest conajmnej jeden pojemnik. Często jak wracam wieczorem spotykam panów którzy zajmują się sprzątaniem przystanków. Kosze na przystankach nie mają nic wspólnego z tymi na uli cach. Kto inny za nie odpowiada.
Nie wiem może któryś przysanek nie ma kosza... ale nie spotkałem się nawet jeśli stoji sam supek to jest do niego przymocowany pojemnik. |
|
|
|
|
Morqana
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:51
|

|
Nie no, to prawda, na kazdym przystanku jest smietnik, chyba, ze jakas wioska nio to ...watpie ;/ To prawda, Pl.Piastow wyglada okropnie, a co noc jest sprzatany, ale co to da, jak wszyscy nie zadbamy, to kto zrobi to dla nas.A teraz wszyscy sa wygodni i leja na to, gdzie rzucaja smieci i taka jest prawda |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:59
|

|
Szczerze mówiąc to ja mam wyrzuty sumienia jak mi papierek przypadkiem poleci w dal, gumy do rzucia też nie wyrzucam w trawe, chyba że nie ma już kosza, a ja nie mam jej do czego wsadzić.
Takie podejście trzeba wyuczać, w szkołach w domowym wychowaniu. W przeciwnym wypadku ludzie nic sobie z tego nie robią. niestety. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 16:04
|

|
Mnie nieraz korci aby komuś zrobić wstyd i zwrócić uwage np. na przystanku.. ale po co.. jesteśmy w Polsce... |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 16:05
|

|
Zdarzyło mi sie zwrócić uwage komuś za wyrzucanie śmieci na ulice. Jedni spojżą na Ciebie spod byka i papierek zostawią, ale są tacy co zaczerwienieni podnoszą i wyrzucają. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 18:45
|

|
ziutek997 napisał/a: | no to ciekawe.. powiedz na którym przystanku na p.p nie ma kosza ?? |
Na tramwajowym w kierunku Wójtowej Wsi :P |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 20:54
|
|
Ale zmieniamy temat.Mowimy o sprzątaniu świata,a nie czepaimy się poszczególnych przystanków i ich śmietnikow...mówimy o wykorzystywaniu dzieci do sprzątania tego co nasyfili dorośli,a polemiki na temat,gdzie jest hasiok,a gdzie go nie ma to inny temat...tylko przypominam... :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 21:56
|

|
Piotrulek, nie przesadzaj, wszystko jest na temat... |
|
|