Poprzedni temat «» Następny temat
RADIOWOZY DLA POLICJI
Autor Wiadomość
Mariusz 
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 15:58     

Imię: Mariusz Damian
Raczej wideorejestracja ;)
PW Email Cytuj
wolf 
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 16:09     

hehe z programem TVN i taniec z gwiazdami :hyhy:
Koniec OT :rotfl:
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 12:08     

Imię: Piotr
W poniedziałek, 22 maja, funkcjonariuszom Komendy Miejskiej Policji w Gliwi­cach zostanie przekazanych siedem nowych radiowozów - samochodów Peugeot Partner (jeden kosztuje około 50 tysięcy zł). Nastąpi to o godz. 9.30 (KMP przy ul. Powstańców Warszawy 10). Oznakowane samochody będą wykorzystywane głównie podczas działań na terenie naszego miasta. Zostały już rozdysponowane – otrzymają je komisariaty policji (I, III, IV, V), grupa szybkiego reagowania KMP, ogniwo patrolowo – interwencyjne oraz posterunek Rudziniec.
Przypomnijmy, że gliwicki samorząd systematycznie wspiera finansowo KMP. Na zakup samochodów w 2005 roku przeznaczono z budżetu miejskiego 150 tysięcy zł. Na rok bieżący pierwotnie zaplanowano wydanie takiej samej kwoty. Prezydent Gliwic zwiększył jednak tę pulę o 100 tysięcy zł. W ten sposób postanowił nagrodzić Komendę Miejską Policji za bardzo dobre wyniki w dziedzinie poprawy bezpieczeństwa. W 2005 roku w Gliwicach odnotowano o 15 % mniej przestępstw niż w roku 2004, a równocześnie zwiększyła się ich wykrywalność.
Tego samego dnia w głównej siedzibie KMP zostanie oddana do użytku nowa recepcja. Drzwi nie są już zamykane i - wchodząc - nie trzeba prosić o ich otwarcie. – Chcemy, żeby pierwszy kontakt z Policją odbywał się w lepszych warunkach i nasuwał lepsze skojarzenia. Wiele osób zapamiętało dawny mały pokoik z szybą oddzielającą od dyżurnego. Teraz stworzyliśmy obszerniejsze, wygodniejsze, a przede wszystkim otwarte miejsce obsługi, spełniające europejskie standardy – informuje Jarosław Szymczyk, komendant miejski policji. Hol w parterowej części budynku został wyremontowany, przygotowano policyjne stanowisko obsługi, miejsce dla osób oczekujących i toalety.
Na przebudowę gliwicki samorząd przeznaczył 100 tysięcy zł. – Takie miejsce powinno być dla ludzi szczególnie przyjazne. Trafiają oni na komendę często w sytuacjach trudnych, niespodziewanych, przeżywają osobiste tragedie. Bez wahania przekazaliśmy pieniądze na tworzenie punktu recepcyjnego – wyjaśnia prezydent Gliwic. Zygmunt Frankiewicz podkreśla, ze gliwicki samorząd będzie nadal wspierał policjantów i finansował te zadania, które przynoszą mieszkańcom szczególne korzyści.
PW Email Cytuj
vdt 
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 11:00     

no to było już dawno wiadomo, a słyszałem że oprócz Peugot'ów miały być BMW, ponoć jeden jakiś czas już jeździ...
PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 11:43     

BMW ?

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nie liczymy prywatnych samochodów policjantów ;)
PW Email Cytuj
qhash 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 22:14     

Witam wszystkich , pierwszy raz jestem na tym forum . Zzarejestrowałem się , bo przypadkowo trafiłem na wypowiedź dotycząca zbiórki na paliwo. Mam nadzieje , że zostane dłużej , ale do rzeczy...

Zdarzyło mi się zostać poproszonym na ulicy przez panów z dochodzeniówki (tak mi się teraz zdaje, dokładnie nie pamiętam ) abym stanał z paroma innymi osobami w rządku , aby "ofiara" mogła rozpoznać "przestępce". Było to na komendzie obok wydziału automatyki. Otóż , ja będąc w sytuacji "ofiary" , szczerze powiedziawszy, bałbym się wskazać sprawce , ba bałbym się wskazać kogokolwiek - staneliśm sobie w pokoju, we 4 , wprowadzili gościa , on wskazał podejrzanego patrząc mu w oczy , stojąc 2 metry od niego ... . Chyba tylko w Warszawie maja takie bajery , jak szyby , przez które widać tylko w jedną strone. Na odchodnym Pan policjant uprzejmie mi podziękował dodając , że za to co zrobiłem należy się gratyfikacja pieniężna ,ale że policja pieniędzy nie ma to nic mi nie może dać. Stan samego komisariatu - opłakany , gorzej niż szpital w którym leżałem 10 lat temu. Było to rok temu , może teraz coś się zmieniło.

Co do nowych samochodów bardzo się ciesze - uważam , że policja jest jedną z najważniejszych sfer budżetówki i trzeba o nią dbać , trzeba dbać o wizerunek policjanta , trzeba dbać o to , aby policji można było ufać.
PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 22:27     

Witamy Qhash ;) i zachęcamy do czynnej dyskusji również w innych tematach :)
A propos Twojego postu:
Oczywiście policjanci mieli prawo prosić Cię z przypadku na okazanie. Ty miałeś prawo odmówić, ale widzę, że wykonałeś swój obowiązek obywatelski ;) Dziękuję ! :padam: Dość często zdarza się, że na okazanie prowadzi się również podstawionych policjantów ;)
Co do lust weneckich, gdzie z jednej strony można widzieć drugą, natomiast nie odwrotnie to i w Gliwicach są. Na komendzie na pewno, ale nie wiem jak z komisariatami i posterunkami. Właśnie ze względu na brak kasy.
Zastanawiam się czego się bać na okazaniu przy identyfikacji przestępcy jeśli jest sie pewnym, że to dana osoba jest oprawcą ?;-)
Policjanci to nie lekarze żeby sobie robili strajki kiedy chcą. Policjanci mają odpowiedzialną pracę. Nie mogą nie interweniować, gdy dyżurny im nakaże. Natomiast Komendant Głowny Policji gen. Marek Bieńkowski obiecał, że po ostatnim (symbolicznym (tylko flagi na budynkach jednostek) ) strajku policjantów postara się podnieść uposażenie policjantów, a wraz z tym poprawi warunki pracy policjantów. Wszystko to ma być zasponsorowane z Unii Europejskiej. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Na pewno nieprędko.
Bywam od czasu do czasu na KP II przy ul. Warszawskiej. Tam ładnie odnowili Komisariat. I z zewnątrz i wewnątrz ;) I żeby tak resztę zrobili ;)
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 23:19     

Zaproszone osoby: 2
Mariusz napisał/a:
Zastanawiam się czego się bać na okazaniu przy identyfikacji przestępcy jeśli jest sie pewnym, że to dana osoba jest oprawcą ?;-)

Bo nie zawsze chcesz być jawnym świadkiem dla przestępcy! Bo nie każdy jest na tyle silny psychicznie by wskazać groźnego przestępce, który po wyjściu z pierdla wsadzi Ci nóż w żebra za to, że ten spędził kilka/kilkanaście lat w więzieniu. I wiele wiele innych powodów.
PW Email www Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 23:30     

Ale skoro on Ciebie nie widzi ?
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 23:43     

Zaproszone osoby: 2
qhash, napisał, że czegoś takiego jak lustro weneckie nie stało, więc widzieli się wszyscy :P
Kumpel był też na takim przedstawieniu :P
PW Email www Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 23:55     

Aaaa kumam. No to faktycznie troche nie zafajnie.
Ale kiedyś nie było takich lustereczek i jakoś stawiano im zarzuty i skazywano ...
PW Email Cytuj
qhash 
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 19:28     

Btw policja dostała też chyba nową , nieoznakowaną bordową Vectre . Wczoraj widziałem , jak spisywali ludzi na Zwycięstwa. Chyba po tym jak skasowali błętkitną , to mieli braki ... .

Zauważyłem też ciekawą zależność - im poźniejsza pora miesiąca tym mnie policji widze na drodze i wogóle , jakby kasy na paliwo faktycznie starczało na 20 dni w miesiącu ;).
PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 20:04     

Nowy nieoznakowany bordowy miś się pokazał ;)
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo ;-)
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 20:07     

Mariusz napisał/a:
Nowy nieoznakowany bordowy miś się pokazał
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo

mnie już łyknął i kazal dmuchać ten"miś",ale jak zwykle 0,00 i obszedl się smakiem tylko
voyteck 
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 01:42     

Mariusz napisał/a:
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo ;-)

Skąd wiesz że turbo ? otwierali maske ? czy jakis inny powód do sądzenia że to Turbo ?
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 01:49     

Mariusz napisał/a:
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo
a kto im to przerabia?
PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 09:51     

Aaaaa mój błąd ... to nie Vectra, a Astra !

A 2.0 TURBO jest seryjnie produkowane :-)
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 21:02     

Imię: Mjeetek
Nie wiem czy w Gliwicach juz dostali ale w Rybniku i Zabrzu na pewno już tak.

Nowe radiowozy na Śląsku:
Cytat:
Jest srebrny, nowoczesny, szybki i komfortowy. Jeden z 65 radiowozów, które zamówiła Śląska policja, trafił kilka dni temu w ręce rybnickich policjantów. - Nowy radiowóz na pewno nam się przyda, bo dobrego sprzętu nigdy nie jest zbyt dużo - mówi komendant Krzysztof Sowula z rybnickiej policji.
....
Polska policja kupiła łącznie 207 nowych radiowozów. Przetarg na dostawę aut wygrał łódzki przedstawiciel marki kia.
Firma podpisała z policją umowę na dostawę 118 radiowozów oznakowanych i 89 nieoznakowanych. Oprócz rybnickich policjantów w pierwszej kolejności nowe radiowozy otrzymały komendy w w Bielsku-Białej, Bieruniu, Chorzowie, Gliwicach, Katowicach, Raciborzu, Sosnowcu, Żorach, Zabrzu i Żywcu.

h t t p;//zabrze.naszemiasto, p l/wydarzenia/806596.html]>więcej

PW Email Cytuj
Mariusz 
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 22:38     

Kiła z tą Kią :-P
Diesle o mocy 140KM :-)
PW Email Cytuj
krystian 
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 22:48     

lepsze to niz polonezy i strupiale astry. zapewne te Kie to turbo diesle, wiec 140 km na nasze warunki dadza rade. poscigow zadnych u nas nie ma, a 140 konne auto z turbo pod maska do zamulaczy nie nalezy.
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu