Poprzedni temat «» Następny temat
Ale kino z z BAJK?
Autor Wiadomość
Gmeras 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:02   Ale kino z z BAJK?  

Imię: Piotr
Wieść o likwidacji kina "Bajka" obiegła miasto lotem błyskawicy. To jednak tylko połowa prawdy. Nawet jeśli budynek zmieni właściciela, to nie oznacza, że nie będzie tu kina. Będzie, ale inne. Mowa nawet o wielkiej operacji odmładzającej całego gmachu.

Na taki scenariusz zgadza się zarówno Zdzisław Brzeziński, dyrektor Silesii Film, samorządowej instytucji kultury, która podlega marszałkowi województwa śląskiego i jest właścicielem budynku, jak i władze Gliwic. Posiadający piękne tradycje obiekt nie powinien zmarnieć. Ani też stracić swojego przeznaczenia. Problem jednak, że jest w finansowych tarapatach. A miasto ma na to kasę, aby zmienić finał tej bajki

Wkrótce po tym kinie zostanie tylko wspomnienie. fot. Mikołaj Suchan

Po co magistratowi kino, skoro w mieście w ciągu dwóch lat mają wyrosnąć dwa multipleksy?

Dyrektor Silesii podkreśla, że nie chce ona już być wyłącznie instytucją, która prowadzi kina w regionie, ale jednostką upowszechniania kultury filmowej. A z taką misją i Silesii, i funkcjonującemu w gmachu magistratu kinu studyjnemu AMOK jest po drodze.

Plany są takie: miejsce po AMOK-u zostałoby zagospodarowane na dodatkową przestrzeń dla Biura Obsługi Mieszkańców. Na parterze budynku znalazłyby się także kasy urzędu.

Obie strony chcą zmian - i Silesia Film, i samorząd, który szuka nowego miejsca na kino AMOK.

Już, już wydawało się, że argument, że do tanga trzeba dwojga jest wystarczający, a tymczasem "wyskoczyła" sprawa z przetargiem na ten obiekt. Unieważnionym wprawdzie, ale sprawa siedziby "Bajki" jeszcze finału nie znalazła. Jak się jednak dowiedzieliśmy, kolejne rozmowy już za tydzień.

Sama "Bajka" jest w kłopotach. Wymaga remontu, a do tego jest zadłużona. Każdego roku Silesia Film dopłaca do niej około 100 tys. zł. A o wielkich inwestycjach nie ma co marzyć, bo Silesia zainwestowała sporo w kilka innych kin: "Światowida", "Rialta", chorzowskiej "Panoramy". Dyrektor Brzeziński przyznaje, że siedziba "Bajki" musi ulec poważnej przebudowie i modernizacji, a źródeł finansowania trzeba poszukać poza Silesią.

Wiele wskazuje także, że może zmienić się kierowniczka gliwickiego kina. Jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, niewykluczone, że w okresie przejściowym będzie funkcję podwójnego szefa sprawował kierownik doskonale sobie radzącej chorzowskiej "Panoramy".

Na razie to tylko dywagacje, bo szefowa "Bajki" pozostaje na zwolnieniu lekarskim.

Miasto szuka nowego lokum dla AMOK-u już od jakiegoś czasu. Najpierw myślano o kupnie "Kino Teatru X". Pierwsze rozmowy wyglądały zachęcająco, jednak ostatecznie na transakcję nie zgodził się senat Politechniki Śląskiej, która jest właścicielem obiektu. Nie trzeba być budowalańcem żeby stwierdzić, że najlepsze lata ma on już za sobą. Miasto proponowało interes uczciwy - przenosi tutaj swoje kino, ale równocześnie bez przeszkód będą tu mogły działać jak dotychczas studenckie teatry. Argumentacja nie okazała się przekonywująca.

Krótko obiektem zainteresowania samorządu była także sala NOT-u (zbyt duże okazały się przewidywane koszty remontu). Pojawiła się wówczas możliwość nabycia "Bajki" i ta okazała się najbardziej interesująca.

Lokal dla AMOKU

Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy Urzędu Miasta

Magistratowi potrzebny jest lokal, do którego moglibyśmy przenieść kino studyjne AMOK. I nie zamierzamy go zamykać, bo z ofertą multipleksów ma ono niewiele wspólnego. To jest kino dla konesera, spełniające fantastyczne funkcje edukacyjne dla dzieci i młodzieży. To unikat i będziemy go chronić! Miasto gotowe jest wyłożyć na ten cel ponad milion złotych i gruntownie obiekt zmodernizować. A dyrektor Gliwickiego Teatru Muzycznego Paweł Gabara przygotował bardzo interesujący projekt wykorzystania "Bajki" przemienienia w nową placówkę kultury w mieście. Myśli o stworzeniu tu m.in. sceny kameralnej, której brakuje w Gliwicach
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:16     

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
:przestraszony: :przestraszony: :przestraszony:

straszne

przeciez wlasnie kino " Bajka" kojarza najstarsi gliwiczanie.
Niestety, takie prawa natury....stare musi oddac miejsce nowemu :kwasny:

Jednak szkoda......
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:25     

chyba nie doczytałas końca artykułu ;) miejsce po bajce ma przejac kino Amok :]
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:27     

Gmeras, doczytalam...i tez to
Cytat:
Wkrótce po tym kinie zostanie tylko wspomnienie.

zmieni sie nazwa, zmieni sie wyglad

o kinie bedzie mozna poczytac w ksiazkach historycznych
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:29     

wyglad sie nie moze zmienic bo to jest obiekt zabytkowy zmieni sie tylko nazwa
a remont to tylko remont by tynk z sufitu ludziam na głowe nie spadał :)
PW Email Cytuj
madziar 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 11:16     

no a jak nazwa się z jmieni to już nie będzie to kino. A to kino ma tradycje, tylko potrzebuje funduszy na inwestycje w technikę. Nie wiem po jakiego czorta miałby ktoś zmieniać nazwę, pewnie dlatego ze musiłby komuś słono zapłacić za nią. Kurka ja też chodzę do multikina zamiast do bajki, sama się przyczyniam do tego ze Bajka ma teraz kłopoty :(
PW Email Cytuj
wolf 
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 21:41     

Marketing Kina sie klania , maly wybor filmow, dlatego czlowiek woli jechac do multikina
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 09:48     

nie wiem czy nawet bardzo bobry marketing coś by tu zdziałał niestety :| małe kina z jedną salą chyba nie mają szans w porównaniu z molochami mającymi w każdej sali inny repertuar, knajpki i inne atrakcje. A szkoda :( Jak się jedzie do multikina całą rodziną to każdy może wybrać coś dla siebie - babska część rodziny idzie na coś innego, dzieciaki na coś innego - tylko w sumie co to ma wspólnego z rodzinnym soędzaniem czasu...
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 10:09     

starsze osoby lubia takie kllimaty takich kin :) a jak miasto gliwice bedzie to miec to bedzia rózne atrakcje organizowane przez miasto ;]
PW Email Cytuj
klaus 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:13     

jak juz w gliwicach powstanie multipleks to kino bajka i tak upadnie bo:
-nie ma konkurencyjnych cen
-nie ma konkurencyjnej jakości foteli
-nie ma konkurencyjnej jakosci obrazu

a jesli chcą tam przenieść kino amok,to też sie zastanawiam czy to jest strzał w dyche .
amok jest w małej przytulnej sali ,i nierzadko na film przychodzi kilka lub kilkanaście osób,po bajce zostanie duza sala i moze byc kłopot .

generalnie przekształcenie bajki w małą scenę teatru i kino amok i moze cos jeszcze moze byc alternatywą dla tych co nie chca ogladać kolejnego takiego samego filmu amerykańskiego ze strzelaniem hihi .

popieram mimo moich obaw w/w.
PW Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:14     

Dorotka napisał/a:
nie wiem czy nawet bardzo bobry marketing coś by tu zdziałał niestety

masz rację Dorotko to nie marketing gra rolę w tej kwestii,ja nazwałbym to trochę inaczej na multikina podobnie jak markety jest teraz moda,wcale nie taka tania moda.

Dodam jeszcze tylko tyle w ostatnich latach z mapy nie tylko kulturalnej naszego miasta zniknęło bardzo dużo "instytucji"mocno kojarzących się i chrakterystycznych dla naszego miasta,nasi włodarze nie przywiązywali wagi do tego i idąc z duchem postępu pozwalali na likwidację tych przybytkow.Kino Bajka jest jednym z z ostatnich miejsc przypominających o starej mapie kulturalnej Gliwic i podobnie jak większość kin za niedlugo zostanie zliwidowane.

Aż łza się kręci w oku jak sobie przypomnę jak to 20 kilka lat temu w kolejkach trzeba bylo stać ,aby kupić bilet na"Wejscie smoka","Trzęsienie ziemi" lub "Płonący wierzowiec" i po odstaniu kilkudziesięciu minut z wielką radością i biletami w garści mozna bylo przed seansem pójść z dziewczyną na lampkę wina i ciastko do Trojaka,Warszawianki lub Agawy,eeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,to byly czasy... :super: :super: :super: :super: :super:
Dorothea 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:18     

Piotrulek napisał/a:
Wejscie smoka

na wspomniany film nie chcieli mnie do kina wpuscic bo nie miałam "lat", kiedys na takie rzeczy zwracano wiekszą uwage.

Piotrulek napisał/a:
kolejkach trzeba bylo stać ,aby kupić bilet

A jaka była radocha jak sie ten bilet dostało, kiedys wyjscie do kina wiązało sie z całą wyprawą.Człowiek czekał na ten dzien, no nie to samo co teraz.....
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:20     

Dorothea napisał/a:
kiedys na takie rzeczy zwracano wiekszą uwage.

bpo kiedyś nawet w kinie liczyla się jakość a nie ilość jak w dzisiejszych multikinach...
asik 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 13:07     

Gmeras napisał/a:
chyba nie doczytałas końca artykułu miejsce po bajce ma przejac kino Amok

a ja się nawet cieszę bo nie przepadam za Bajką a Amok uwielbiam:>(mimo że siedzenia są wysłużone i kino jest dość stare, ma on swój klimat)
Gmeras napisał/a:
starsze osoby lubia takie kllimaty takich kin

hehe nie wiem czy się zaliczam do grona już tych starszych:P ale lubię małe kina studyjne w których kameralnie można pooglądać film i nikt nie je popcornu i nie siorbie coli, gdzie można zobaczyć ciekawe filmy których nie było by okazji zobaczyć gdzie indziej bo multipleksy takich produkcji nie puszczają albo rzadko bardzo:>ibardziej bym rozpaczała gdby mi kino Amok zlikwidowali:>
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 13:28     

asik napisał/a:
hehe nie wiem czy się zaliczam do grona już tych starszych:P
przepraszam oczywiscie ze nie :padam: ale wiesz o co mi chodziło :P
asik napisał/a:
ibardziej bym rozpaczała gdby mi kino Amok zlikwidowali:>
i zlikwiduja bo bedziie w bajce ten malutki amok bedzie przeznaczony na przestrzeń biurowa dla urzedu miejskiego :d
PW Email Cytuj
asik 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 13:43     

Gmeras, wybaczam choć nie mam czego chyba bo mnie to rozbawiło tylko:)
a co do Amoka to wiem ale dla mnie to Amok to nie tylko samo miejsc to też ludzie którzy tam pracują, filmy jakie puszczają i ludzie którzy tam przychodzą:) bo często można spotkać osoby które zna się z widzenia z różnych sesnsów i to też jest fajne:)
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 13:59     

Mnie jednak zawsze bedzie sie "Bajka" kojarzyc z moim dziecinstwem, gdy kuzynowstwo zabieralo mnie na rozne bajki ,bajeczki a potem ,gdy juz jako nastolatka, wybieralam sie tam na randki :hyhy:
To sa wspomnienia, ktore zostana...i napewno, zawsze beda wspominac a moze i moim dzieciakom, kiedys powiem...." widziecie, tu bylo kino, wspaniale kino" :D .Zawsze, po seansie filmowym, bieglam do " Sniezki" na pyszne rurki z kremem.

Piotrulek, napisal
Cytat:
podobnie jak większość kin za niedlugo zostanie zliwidowane.
...no wlasnie.
Zapewne pamietasz tez kino " Grazyna",z ktorego potem zrobili sklep meblowy :zalamany:
PW Email Cytuj
asik 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 14:02     

było też kina apollo z tego co pamiętam w którym teraz jest biedronka..
szkoda że takie kina są likwidowane..ale może to po prostu normalna kolej rzeczy..
coraz bardziej fascynują nas rzeczy nowoczesne a te starsze odchodza z zapomnienie..
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 14:11     

mikrus tez kiedys był jak SM sie zaopiekuje tym to kino bedzie istniec
PW Email Cytuj
asik 
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 14:16     

Gmeras, mam nadzieję:)
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu