dupiate forum

Forum Ogólne - Nie wstydzę się Jezusa!

Bea.tka - Nie Paź 23, 2011 11:52
Temat postu: Nie wstydzę się Jezusa!
"Kto się Mnie zaprze przed ludzmi, tego zaprę sie i Ja przed moim Ojcem" Mt- 10,33

Dołączy się ktoś do akcji ...

h t t p;//w w w niewstydzesiejezusa, p l/

Czarnulka - Nie Paź 23, 2011 15:29

D_y_s_z_k__a, obserwuje tematy gdzie się udzielasz odnośnie wiary, religii, kościoła, Boga. Po tym temacie odnoszę wrażenie,że masz nas tu zapisanych za stado szatanów, którzy wypierają się Jezusa.
To,że ktoś nie wierzy w dzisiejszy Kościół Katolicki nie oznacza,że nie wierzy w Boga. Obserwujemy zachowania księży, ich obecność w miejscach, w których nie powinni być, mówienie o rzeczach, o których nie powinni mówić, robienie rzeczy, których nie powinni robić. Czy księży wyzywających ludzi za ich poglądy, za antykoncepcję, mieszkanie razem przed ślubem itp można szanować? Czy kazanie na które chodziłam w niedziele miało być o Bogu, nawróceniu się, wiarze czy też o polityce, polityce,polityce, be Nergalu, be Palikocie i tak dalej.
Zdaje mi sie,że wiekszość z nas tutaj nie wstydzi i nie wypiera się Boga tylko instytucji kościoła, bo ta niestety jest chora.

BTW. Dziś wracając z Areny szła za mna starsza babka z (jak się domyślam) synem. Patrzła na nogi kobiet i darła się,że "nasze" kopyta już za rok będą skwierczeć w ogniu piekielnym,że koniec świata pochłonie wszystkie kur** i jeszcze inne pierdoły, których normalnie nie mogłam słuchać. Synuś szedł z nią, potakiwał i robił coś na zasadzie...charczenia. Miłośnicy Boga? No nie wiem, ja miałam wrażenie,że opętał ich właśnie szatan...

Nie popadnij proszę i Ty w taką paranoję.
Swoją drogą, do wiary nikogo nie zmusisz.

Bea.tka - Nie Paź 23, 2011 17:34

Nie zmuszam każdy ma swoją wolna wolę ... nic złego też nie widzę w zapraszaniu do takich akcji.

pozdrawiam <><

Bea.tka - Nie Paź 23, 2011 17:40

i przyznaje ze wielu Katolikow niestety jest faryzeuszami...
Ja sama nawracam sie od jakiegoś czasu, walcze z zniewoleniem i chciałabym dzielić się tą radosną nowiną, że Bóg mnie uzdrawia, uwalnia, że czeka na każdego z nas i pragnie naszego zbawienia. Bo właściwie to my sami skazujemy sie na piekło.

A no i za zadnych szatanów Was nie mam, ani nie śmię oceniac Was w tej kwesti.

pozdrawiam <><

Czarnulka - Nie Paź 23, 2011 18:51

No nie zmuszasz. Ale co miał na celu cytat na niebiesko? Zastraszenie? Szantaż emocjonalny?
Czy w Boga nie można wierzyć po cichu, nie obnosząc się z tym, starając się żyć w zgodzie ze sobą i innymi ludźmi, modląc się z różańcem czy przed krzyżem/obrazkiem,a nie chodząc do kościoła i wspierając to...szaleństwo, które aktualnie w nim panuje?
Dyszka,to,że się nawrócisz,ale nie bedziesz bębniła o tym, Ten na górze na pewno doceni. Tylko tu trochę śmierdzi przymusem i myślę,że właśnie dlatego ludzie odwracają sie od Kościoła.

Bea.tka - Nie Paź 23, 2011 19:12

Czarnulka napisał/a:
No nie zmuszasz
i przy tym zostańmy.

pozdrawiam <><

Czarnulka - Nie Paź 23, 2011 19:55

Zdajesz sobie sprawę,że przemilczeniem wyraziłaś wszystko.
Bea.tka - Nie Paź 23, 2011 22:42

To że chodzę do kościoła to moja sprawa, to że pragne wykrzykiwać Chwała Panu też nie powinno Cie denerwować... a czy to robie na forum czy we własnym pokoju też jest raczej moją sprawą.

pozdrawiam <><

Czarnulka - Nie Paź 23, 2011 23:24

D_y_s_z_k__a, nie denerwuj się, bo Cię nie obraziłam i absolutnie nie mam nic do Twojej wiary. Sama jestem osobą wierzącą.
Chciałam tylko zwrócić uwagę na to,że sposób w jaki obnosisz się z tym jest dość napastliwy i z Twoich wcześniejszych postów można odczytać,że atakujesz ludzi, którzy, że tak powiem, nie doświadczyli wielkiego oświecenia. Tyle.
Wierz, wykrzykuj to, luz. Tylko nie zmuszaj ludzi do swoich racji serwując wyciągnięte z biblii urywki, bo naprawdę można się przez takie rzeczy poczuć dotkniętym.

trunks - Nie Paź 23, 2011 23:28

Mnie cieszy, że są takie pozytywne przykłady wiary, jak prezentuje Dyszka. Nie wstydzi się otwarcie o tym mówić, aktywnie uczestniczy w życiu Kościoła, wbrew panującej modzie "wierzący nie praktykujący" - "bo Kościół jest zachłanny, a niektórzy księża wypaczają wiarę", "bo wystarczy mi, że mam wiarę w sobie, nie muszę tego uzewnętrzniać". Z takim biernym podejściem to przekazywanie tej tradycji wiary w końcu zamrze i w przyszłości już nawet nie będzie wierzących nie praktykujących, bo nikt nie będzie miał skąd brać o tym informacji. Bóg chciałby, żeby ludzie w większym gronie się zbierali na modlitwie. Nie można nikogo zmuszać do wiary, ale myślę, że wierzący nie powinni zamykać się w sobie, tylko dzielić się tym z innymi - a nóż jakaś osoba się da przekonać :)
Czarnulka - Pon Paź 24, 2011 00:28

trunks, ja w moich postach mam na myśli tylko instytucję Kościoła, co zaznaczyłam. Nie jestem przeciwna szerzeniu wiary, mówieniu o niej tylko w pewnym momencie Dyszka zajechała mi fanatycznym księdzem, a od nich mnie odrzuca, generalnie niewielu ksieży darzę szacunkiem. Póki nikt nie będzie mi mówił,że niechodzenie do kościoła sprawi,że pochłonie mnie ogień piekielny to luz. Bo bądźmy szczerzy,ale w kościele teraz słucha się o polityce, katastrofie w Smoleńsku, kryzysie gospodarczym... no jakoś nie chce mi się tego słuchać w kościele, od tego jest telewizja.

A tak btw, Kościół to budynek z księżmi czy ludzie wierzący? Bo cały czas wydawało mi się,że to drugie...

Arex30 - Pon Paź 24, 2011 10:04

h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=P1KZKZs-2YM
Bea.tka - Pon Paź 24, 2011 11:24

trunks napisał/a:
Bóg chciałby, żeby ludzie w większym gronie się zbierali na modlitwie. Nie można nikogo zmuszać do wiary, ale myślę, że wierzący nie powinni zamykać się w sobie, tylko dzielić się tym z innymi - a nóż jakaś osoba się da przekonać

zgadzam sie w 100%

Bea.tka - Pon Paź 24, 2011 11:38

Czarnulka, uważasz się za osobę wierzącą wiec martwi mnie twoja postawa co do cytatów z bibli
Czarnulka napisał/a:
Tylko nie zmuszaj ludzi do swoich racji serwując wyciągnięte z biblii urywki, bo naprawdę można się przez takie rzeczy poczuć dotkniętym.

Przez taką postawę też można sie tak poczuć.
I nie atakuje ludzi wyznaje swoja wiare, wydaje mi sie że to Ty mnie atakujesz. Ja o Bogu Ty o kościele i fanatyzmie

Pozdrawiam <><

Czarnulka - Pon Paź 24, 2011 11:51

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Ja o Bogu Ty o kościele i fanatyzmie

No właśnie! W końcu to zauważyłaś. Cały czas przecież pisałam, że nie o Boga się tu kłócimy tylko o nawoływanie do mszy itp. A dla mnie właśnie te wszystkie msze nie mają sensu odkąd mało się tam już mówi o Bogu,a niektórzy księża zachowują się jak zwyrodnialcy. Tylko tyle!

D_y_s_z_k__a napisał/a:
martwi mnie twoja postawa co do cytatów z bibli

Chodzi mi o wyciąganie urywków bez całego kontekstu. Tłumaczyłam Ci,że odnoszę wrażenie,że próbujesz "zagonić" ludzi do kościoła, bo w innym przypadku Bóg się od nich odwróci.

Bea.tka - Pon Paź 24, 2011 12:17

Ja się nie kłóce... i to nie jest temat o mszach. Ale napisze szybciutko, że nie nawołuje a zapraszam na msze a to róznica.

Pozdrawiam <><

Piotrulek - Pon Paź 24, 2011 15:49

Arex30 napisał/a:
h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=P1KZKZs-2YM
hahahahahahaha juz sobie wyobrażam taką mszę w przeciętnej polskiej wiosce o nazwie powiedzmy Kozia Wólka Mała,gdzie w miejsce tancerzy o czarnej skórze wejdą nasze moherowe berety,a w miejsce czarnego pastora wstąpi siedemdziesięcioletni proboszcz,którego najdłuższa piesza trasa jest między kościołem,a plebanią,bo na dłuższe dystanse jest wożony...super... ;) :rotfl: :padam:
Bea.tka - Pon Paź 24, 2011 16:03

Ja dość często spotykam sie z radosnym uwielbieniem Boga :)
Sama uwielbiam uwielbiać Go w ten sposób. Nie tak jak na filmie ale kto wie może i mnie kiedys aż tak poniesie :)))

Nikaa - Pon Paź 24, 2011 18:04

ja troche rozumiem dyszke.. chce mowic o Bogu niech sobie tu pisze.. nikt nie zmusza nikogo do czytania tego tematu i odpowiadania na te rzeczy.. Przeciez mozecie zalozyc sobie temat o sektach o szatanie.. przeciez nikt wam nie broni...
MacSen - Pon Paź 24, 2011 19:34

Nikaa napisał/a:
ja troche rozumiem dyszke.. chce mowic o Bogu niech sobie tu pisze.. nikt nie zmusza nikogo do czytania tego tematu i odpowiadania na te rzeczy.. Przeciez mozecie zalozyc sobie temat o sektach o szatanie.. przeciez nikt wam nie broni...

Nikaa und cała reszta spółki. Akcja ta jest po to prowadzona żeby wyjść na przeciw takim "wierzącym niepraktykującym". Od długiego czasu jest jakaś dziwna zmowa że kościół jest do de... itp. Że niby wszystek zło to wina księży- nieprawda. Kościół to my księża to tylko taki łącznik pomiędzy nami a Tym u góry :)

A to czy się z wiarą kryjemy czy nie ... to już nasza/wasza/moja sprawa. Co do samej akcji jest pozytywna i przynosi efekty skądś wiem że efekty większe niż jakakolwiek inna.

I tak nie wstydzę się tego w co wierzę .

:)

Czarnulka - Pon Paź 24, 2011 20:11

Nikaa napisał/a:
nikt nie zmusza nikogo do czytania tego tematu i odpowiadania na te rzeczy..

Ludzie święci ale, po to jest forum,żeby wyrażać swoje opinie :looka:
Dyszka umieszczając to tutaj jest świadoma tego,że ktoś podejmie temat, ktoś wyrazi swoje zdanie więc nie rozumiem, o co chodzi?

MacSen - Pon Paź 24, 2011 21:39

Czarnulka napisał/a:
Nikaa napisał/a:
nikt nie zmusza nikogo do czytania tego tematu i odpowiadania na te rzeczy..

Ludzie święci ale, po to jest forum,żeby wyrażać swoje opinie :looka:
Dyszka umieszczając to tutaj jest świadoma tego,że ktoś podejmie temat, ktoś wyrazi swoje zdanie więc nie rozumiem, o co chodzi?

A ja wiem o co chodzi... (o ten tramwaj co nie chodzi znaczy ten co go franki zlikwidował) a tak na serio to o dyskusję :)

Bea.tka - Pon Paź 24, 2011 22:40

MacSen napisał/a:
I tak nie wstydzę się tego w co wierzę .
Chwała Panu! :)

Pozdrawiam <><

Arex30 - Wto Paź 25, 2011 08:01

D_y_s_z_k__a,
Speciale for You:

Ewangelia wg św. Mateusza 6,1-15
1 Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.
2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę.
3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa,
4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę.
6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.
8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.

Czarnulka - Wto Paź 25, 2011 09:37

Arex, :padam:
plusz0wy - Wto Paź 25, 2011 13:26

hehe :P
Arex30 - Wto Paź 25, 2011 14:40

Przepraszam, ale nie szczymałem.
Jeśli się nie wstydzisz wiary, jesli wierzysz to badż w tym co robisz najlepsza/y. Żyj zgodnie z Dekalogiem i Biblią. Nie rób tego na pokaz, lecz pokaż że z wiarą ci po drodze.
Własnie przez ludzi "wierzących" na pokaz, KK ma takie notowania jakie ma.
Pamietaj, nie o ilośc chodzi lecz o jakość.
Do szału mnie doprowadzają ludzie którzy "wierzą" przez 1h ( średnio tyle trwa msza ).
Bywa i tak że do kościoła chodza by sie pokazać i obgadać wszystkie plotki swiata.
Nie oceniaj by nie byc ocenianym, a swoją postawą w zyciu codziennym pokaż że wierzysz i że wiara cie ubogaca.

Bea.tka - Wto Paź 25, 2011 17:52

Moje życie jest moim świadectwem... I dalej twierdze że głoszenie Chwały Panu głośno i wyrażnie nie robi ze mnie obłudnika.

Ocenę zostawmy Bogu.

Przykro mi że osoba która mówi o czymś głośno nie wstydzi sie swoich przekonań jest dla Ciebie osobą robiącą to na pokaz.

Bea.tka - Wto Paź 25, 2011 18:07

Arex30,

Męstwo w ucisku

24 Uczeń nie przewyższa nauczyciela ani sługa swego pana. 25 Wystarczy, jeśli uczeń będzie jak jego nauczyciel, a sługa jak pan jego. Jeśli pana domu przezwali Belzebubem, o ileż bardziej jego domowników tak nazwą. 26 Więc się ich nie bójcie! Nie ma bowiem nic zakrytego, co by nie miało być wyjawione, ani nic tajemnego, o czym by się nie miano dowiedzieć. 27 Co mówię wam w ciemności, powtarzajcie na świetle, a co słyszycie na ucho, rozgłaszajcie na dachach! 28 Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle. 29 Czyż nie sprzedają dwóch wróbli za asa? A przecież żaden z nich bez woli Ojca waszego nie spadnie na ziemię. 30 U was zaś nawet włosy na głowie wszystkie są policzone. 31 Dlatego nie bójcie się: jesteście ważniejsi niż wiele wróbli. 32 Do każdego więc, który się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. 33 Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. Ew. św. Mateusza 10, 24-33

Arex30 - Wto Paź 25, 2011 18:40

D_y_s_z_k__a, i super, bo cały czas chodzi o poazywanie po przez postawę.
Jak powiadał pewien mędrzec ze schodu " Od powtarzania Chałwa, chałwa, chałwa, słodko w ustach się nie robi.
Czytanie ze zrozumieniem tez polecam.
O ile głośne mówienie o wierze bywa postrzegane raczej negatywnie, tak postępowanie zgodne z kanonami jest postrzegane jako pozytyw.
A oto zbliżył się do Niego pewien człowiek i zapytał: "Nauczycielu, co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne?" 17 Odpowiedział mu: "Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania". 18 Zapytał Go: "Które?" Jezus odpowiedział: "Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, 19 czcij ojca i matkę oraz miłuj swego bliźniego, jak siebie samego!" 20 Odrzekł Mu młodzieniec: "Przestrzegałem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje?" 21 Jezus mu odpowiedział: "Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!" 22 Gdy młodzieniec usłyszał te słowa, odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości

A kto mówi o obłudniku ?

Na pokaz ? - nie rozumiem do jakiego watku wypowiedzi to odnosisz ?

Bea.tka - Wto Paź 25, 2011 21:41

A nie do mnie sie tym wszystkim odnosisz? tak to odebrałam.

Mamy rozne spojrzenie ja chce głosić Chwałę Ty tak mi sie zdaje wolisz zamknąc sie w swoim sanktuarium i modlić.. Oboje mamy wiare, którą nie nam jest oceniać.

Miłujmy się nawzajem i żyjmy zgodnie z dekalogiem a bedzie wspaniale.

Pozdrawiam <><

Arex30 - Sro Paź 26, 2011 09:39

D_y_s_z_k__a, czemu założyłaś że ja jestem wierzacy ?
Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 10:14

a nie jesteś?
michoo7 - Sro Paź 26, 2011 11:25

[quote="Arex30"]D_y_s_z_k__a,
Speciale for You:

Ewangelia wg św. Mateusza 6,1-15
1 Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.
2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę.
3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa,
4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę.
6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.
8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.

No i o to własnie chodzi!!
Dekalog, moralność i życie zgodnie z własnym sumieniem - to kwintesencja wiary, niepotrzebne mury kościelne, sakramenty, klepanie zdrowasiek. I nikt mi ie powie że jestem gorszy czy mniej uduchowiony od krzykaczy pokroju Dyszki...
A tym nawoływaniem do "wiary" zyskuje więcej przeciwnników niż zwolenników...bo to zawsze pachnie fanatyzmem, czego ja i chyba @Czarnulka i @Arex30 jestesmy dowodem!!!
Do Dyszki: O wiele bardziej do Koscioła przekonalyby mnie POZYTYWNE działania ksieży i ludzi tworzących tą instytucję. Realna pomoc biednym, zrezygnowanie z opłat za sakramenty itd...Pytanie czy ich na to stać, żeby zrezygnować z luksusów...wątpię :P

Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 11:36

Poczytaj ewngelie Jana w której jest dużo o tym abyśmy nie wstydzili sie wiary w Ojca, nie byli egoistami i dzielili sie tym jak Wielki jest Pan.

Poczytaj jeśli chcesz.. bo przecież masz wolną wolę, którą dał Ci ją Pan bo tak Cie ukochał.

i właściwie dlaczego uwazacie mnie za krzykacza ??

michoo7 napisał/a:
I nikt mi ie powie że jestem gorszy czy mniej uduchowiony od krzykaczy pokroju Dyszki...
czy ktoś Ci tak powiedział ?
Arex30 - Sro Paź 26, 2011 12:27

D_y_s_z_k__a napisał/a:
nie jesteś?
moja prywatna sprawa.
D_y_s_z_k__a napisał/a:
Poczytaj ewngelie Jana w której jest dużo o tym abyśmy nie wstydzili sie wiary w Ojca, nie byli egoistami i dzielili sie tym jak Wielki jest Pan.

Myślę że Kalkuta jest najlepszym przykładem jak pokazac wiarę po przez działanie. Nie?

Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 13:09

Kochajmy Boga całym sercem, rozumem i duszą a bliżniego jak siebie samego.
Uświęcajmy sie dzieki łasce.
(Ja chce i bede mówić o tym głośno)
ŻYCZE WSZYSTKIM B?OGOS?AWIEńSTWA BOZEGO.

h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=t4CQ60FzrDw

Arex30 - Sro Paź 26, 2011 13:28

D_y_s_z_k__a, Twoja wola.
Mnie tylko interesuje czy wierzysz w w to co piszesz, czy wierzysz kapłanom.
Mnie uczono ze najlepsze efekty osiaga sie po przez przykład, nie przez mówienie.

A i jeszcze jedno, co nauka koscioła mówi o zyciu poza ziemskim?
Czy zbawienie przez śmierc na krzyzu oczyściła tych co żyja gdzieś tam ......?
Jak się zachowa kosciół kiedy się okaże ze nie jesteśmy sami we wszechświecie?
I jesli jest tak jak głosisz, a my jesteśmy jedynymi istotami rozumnymi żyjącymi w całym uniwersum, to czy nie jest to specyficzne poczucie humoru stwórcy?
I najistotniejsze pytanie, czy wiara jest zaprzeczeniem rozumienia?

Czarnulka - Sro Paź 26, 2011 13:36

Arex30, nie licz na to,że odpowie Ci na te pytania. Już poczas dyskusji zauważyłam,że nie odpowiada na pytania tylko pisze,że
D_y_s_z_k__a napisał/a:
Ja chce i bede mówić o tym głośno
.
To nie ma sensu.

Arex30 - Sro Paź 26, 2011 13:36

Czarnulka, a liczyłem na ciekawa dyskusję merytoryczną.
michoo7 - Sro Paź 26, 2011 13:37
Temat postu: Re: Nie wstydzę się Jezusa!
D_y_s_z_k__a napisał/a:
"Kto się Mnie zaprze przed ludzmi, tego zaprę sie i Ja przed moim Ojcem" Mt- 10,33

Dołączy się ktoś do akcji ...

h t t p;//w w w niewstydzesiejezusa, p l/

I Ty sie pytasz dlaczego uważam Cię za krzykacza???
Niewstydzenie się Chrystusa (choc nie wiem jak by to się miało przejawiać) a prowokacja za pomocą wyrywków z Biblii to dwie różne sprawy.
Mówisz że do niczego nie zmuszasz, ale posługujesz sie cytatami z Biblii jak terrorysta...dajesz znać niewierzącym, ze jeśli nie przyjmą wiary to czeka ich piekło, Bóg ich potępi, wyprze się ich...mimo,że ich tak umiłował...nie widzisz, że to potęzny zgrzyt??? Przypominam,że terroryzm opiera się właśnie na zastraszaniu.
Któryś z apostołów wyparł się Jezusa trzykrotnie (Tomasz?) a i tak został zbawiony...to tak na marginesie.

Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 14:50

To Piotr.

Arex mam zbyt małą wiedze na ten temat ale sercem czuje, że chce mówić głośno o swojej wierze ... i nikogo innego.

Pragnę też abyśmy wszyscy dązyli do świętości albowiem do tego powołał nas sam Bóg.

Czarnulka - Sro Paź 26, 2011 15:02

Ja stąd spadam, bo się boję takich osób.
Życzę OWOCNEJ rozmowy.

Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 15:07

Czarnulka napisał/a:
Ja stąd spadam, bo się boję takich osób.
Życzę OWOCNEJ rozmowy.
a ja boję sie pysznych ludzi i tych "z piekła rodem też" ..

z Panem Bogiem

Piotrulek - Sro Paź 26, 2011 15:25

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Ty tak mi sie zdaje wolisz zamknąc sie w swoim sanktuarium i modlić..
hahahahahhaha Arex i modlitwa,super trafilaś, :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Bea.tka - Sro Paź 26, 2011 15:42

Piotrulek napisał/a:
hahahahahhaha Arex i modlitwa,super trafilaś,
a więc powierze go Bogu w mojej modlitwie. I całe forum też :)
Wiecej sie juz nie bedę udzielać bo mowią ze spamuje.

Pozdrawiam <><

kisia - Czw Paź 27, 2011 00:37

D_y_s_z_k__a, ale udzielaj się jak masz taką potrzebę ale w jednym temacie :)
Arex30 - Czw Paź 27, 2011 07:59

D_y_s_z_k__a, raz jeszcze proszę, nie mów lecz rób a w to co wierzysz ukażesz w pełnej krasie. Żyj tak byś była szczęśliwa.
Czas krucjat i palenia na stosie dawno minął.
A czasem mi żal, że to drugie się nie jest dozwolone.

Bea.tka - Czw Paź 27, 2011 08:12

Arex30, szczeście mi daje mówienie o tym jak Pan mnie uzdrawia :) .. a czyny rzecz jasna że są świadectwem najlepszym.
Arex30 - Czw Paź 27, 2011 08:48

D_y_s_z_k__a napisał/a:
mówienie o tym jak Pan mnie uzdrawia

To co takiego uczynił dzisiaj ?

Bea.tka - Czw Paź 27, 2011 11:33

Umocnił mnie i wlał we mnie radość :)
Uzdrawia mnie, moje serce, moje relacje z bliskimi codziennie najfajniejsze jest to, że moje otoczenie to zauważa i aż sie dziwi, że tak można się zmienić.

michoo7 - Czw Paź 27, 2011 11:38

Aha...czyli jesteś na "religijnym haju" :D
No i niech mi ktoś powie, że religia to nie opim dla mas? ;)

Bea.tka - Czw Paź 27, 2011 11:44

michoo7, dla Ciebie to haj dla mnie to łaska Boża :))
Arex30 - Czw Paź 27, 2011 12:25

D_y_s_z_k__a napisał/a:
że tak można się zmienić.
tak czyli jak?
michoo7 - Czw Paź 27, 2011 12:35

D_y_s_z_k__a napisał/a:
michoo7, dla Ciebie to haj dla mnie to łaska Boża :))

Jak zwał tak zwał...zachowania w obu przypadkach podobne..euforia i brak kontaktu z rzeczywistościa :)

tanguero - Czw Paź 27, 2011 16:45

XXI wiek, a ludzie w duchy wierzą. Chore to i smutne. Gdyby faceci, którzy wymyślali te religie, aby narzucić swojemu ludowi pewne normy, dowiedzieli się że ich pomysł wciąż będzie działać po tych paru tysiącach lat, umarliby ze śmiechu.
Bea.tka - Czw Paź 27, 2011 20:14

Arex30, możemy sie spotkać i Ci opowiem :). W każdym bądz razie Pan wyciągnął mnie z niezłego szamba.
Arex30 - Pią Paź 28, 2011 08:34

D_y_s_z_k__a napisał/a:
możemy sie spotkać i Ci opowiem
niekoniecznie
D_y_s_z_k__a napisał/a:
W każdym bądz razie Pan wyciągnął mnie z niezłego szamba.

widze że się jednak wstydzisz.
Życie płata rózne figle. Najczęściej sa one konsekwencjami naszych wyborów.
Jedni potrzebują wiary, inni psychologa. Jeszcze inni mają wszystko w powazaniu i ....

Bea.tka - Pią Paź 28, 2011 21:17

Nasze wybory, słuszna kwestia.
Mój już przedstawiłam :)

Arex30 - Pon Paź 31, 2011 09:34

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Nasze wybory, słuszna kwestia.
Mój już przedstawiłam

Jednak brak logicznej argumentacji potwierdzającej słusznośc wybranej drogi.

Bea.tka - Pon Paź 31, 2011 10:59

Nie wszystko musi mieć logiczne wytłumaczenie - wiara to nie logika tak jak i miłość ani nadzieja.
Arex30 - Pon Paź 31, 2011 11:35

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Nie wszystko musi mieć logiczne wytłumaczenie - wiara to nie logika tak jak i miłość ani nadzieja.

Tak uważasz?
Dlaczego?

trunks - Wto Lis 01, 2011 10:11

Arex30, bo to są uczucia, a one nie kierują się logiką - albo czujesz miłość albo nie. Wiara też (jak sama nazwa wskazuje), jest czymś, co nie potrzebuje materialnych dowodów (nie bądźmy jak niewierny Tomasz)
Bea.tka - Wto Lis 01, 2011 13:52

Arex30, dokładnie tak uważam.

trunks napisał/a:
Arex30, bo to są uczucia
właśnie dlatego.

Pozdrawiam <><

Arex30 - Sro Lis 02, 2011 08:09

Wiara, w waszym pojeciu wyklucza wiedzę? Zrozumienie?
Bea.tka - Sro Lis 02, 2011 11:15

Arex30, do czego Ty właściwie dążysz? Czy Ty uwazasz, że żeby wierzyć trzeba mieć dowody ??
Arex30 - Sro Lis 02, 2011 12:36

D_y_s_z_k__a, zastanawiam się. Skoro sama wiara wystarcza, jak piszesz, to dlaczego jest wielkie oburzenie w kwestiach dotyczących znaków świadczących o życiu Jezusa. Mam na myśli Całun Turyński.
Dlaczego KK sie obawia dowodów na fakt iz posiadał On normalna rodzinę.
Dlaczego KK nie dopuścił do kanonów Biblii innych ewangelii ?

Bea.tka - Sro Lis 02, 2011 13:14

«Niech kontemplacja Całunu sprawi, że w wierzących zrodzi się pragnienie, by nieustannie szukali oblicza Pana: Jego oblicza tajemniczego, które widzą oczy wiary; Jego oblicza ludzkiego, które moźemy rozpoznać w naszych bliźnich, zwłaszcza tych najuboższych i najbardziej potrzebujących. Oblicze, które kontemplujemy w Całunie przemawia do nas poprzez swoje milczenie i spokój: niech stanie się ono dla każdego z nas źródłem duchowego pokoju i nadziei!» są to słowa Jana Pawła II
Tym sie kieruje jeśli chodzi o Całun. Dla mnie to relikwia.
A na dwa kolejne pytania to ja Ci nie odpowiem nie mam odpowiedniej wiedzy na ten temat niestety :(

Arex30 - Sro Lis 02, 2011 13:47

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Tym sie kieruje jeśli chodzi o Całun. Dla mnie to relikwia.

Jednak najnowsze badania wskazują na to iz CT powstał w innych czasach niż żył Jezus.

Bea.tka - Sro Lis 02, 2011 15:03

Arex30, napisze jeszcze raz dla mnie to relikwia a dla Ciebie niewyjasniona zagadka.
trunks - Sro Lis 02, 2011 23:09

Arex30 napisał/a:
Wiara, w waszym pojeciu wyklucza wiedzę? Zrozumienie?

dla mnie wiara nie wyklucza wiedzy, a wiedza nie wyklucza wiary.

Arex30 - Czw Lis 03, 2011 10:04

Chrześcijaństwo ewoluowało prze 2k lat. Tak, więc obecnie KK opiera się na dogmacie WIARY. To, co głosi nie podlega żadnym dyskusjom. Proces myślowy jak i dowodowy nie istnieje. Każda inna interpretacja Biblii niż teologiczna zgodna z KK jest wypaczeniem. Ale dosyć o tym
Każdy wierzy jak chce. I to mi się podoba. Nie oceniam, ale tez nie chce być oceniany.

michoo7 - Czw Lis 03, 2011 23:01

Nic dodać nic ująć Arex30...
KK uznał tylko część ewangelii, które były im rzecz jasna wygodne. Resztę uznano za heretyckie (nienatchnione) apokryfy.
No i na koniec znany cytat z apokryfu św. Tomasza

"3 Rzekł Jezus: "Gdy wasi przywódcy powiedzą wam: "to królestwo jest w niebie, wtedy ptaki niebieskie będą pierwsze przed wami". Gdy powiedzą wam, że ono jest w morzu, wtedy ryby będą pierwsze przed wami. Ale królestwo jest tym, co jest w was i tym, co jest poza wami. Skoro poznacie samych siebie, wtedy będziecie poznani i będziecie wiedzieć, że jesteście synami Ojca żywego. Jeśli zaś nie poznacie siebie, wtedy istniejecie w nędzy i sami jesteście nędzą".

77 Rzekł Jezus: "Ja jestem światłością, która jest ponad wszystkimi. Ja jestem Pełnią, Pełnia wyszła ze mnie, Pełnia doszła do mnie. Rozłupcie drzewo, ja tam jestem. Podnieście kamień, a znajdziecie mnie tam"

krystian - Pią Lis 04, 2011 20:59

Arex30 napisał/a:
Dlaczego KK sie obawia dowodów na fakt iz posiadał On normalna rodzinę
ten temat ogolnie jest bardzo ciekawy, bo w Bliblii jest mowa, ze Jezus mial rodzenstwo. Ciekawa sprawa jest, ze kosciol o tym nie wspomina. Wychodzi na to, ze Kosciol nie wierzy w to co tam jest napisane. A jesli nie wierzy w slowo swiete, to w takim razie na czym sie opiera?
Bea.tka - Pią Lis 04, 2011 22:12

Na pewno nie byli braćmi rodzonymi. Gdyby tak było, nie byłoby możliwe powstanie wyraźnie poświadczonej w Ewangeliach wiary w dziewictwo Maryi (Mt 1,18-25; ?k 1,26-38).
michoo7 - Sob Lis 05, 2011 09:14

D_y_s_z_k__a ty zanegujesz każdy fakt, albo obrócisz kota ogonem, żeby wyszło na Twoje. masz "swoją prawdę" i innej nie uznasz, nawet jakby Ci się o nos rozbiła. trochę jak u prezesa Jarosława...dobrze ze pisiory się sypią...:P
Arex30 - Sob Lis 05, 2011 09:26

D_y_s_z_k__a napisał/a:
nie byłoby możliwe powstanie wyraźnie poświadczonej w Ewangeliach wiary w dziewictwo Maryi

Przy założeniu że Jezus był pierwszym dzieckiem, tak. Natomiast nikt nie mówi o pozostałych dzieciach. Tak jak i o dzieciach Jezusa i Marii Magdaleny.

Bea.tka - Sob Lis 05, 2011 09:30

michoo7, mam swoją prawdę, moja prawdą jest Jezus Chrystus.
Bea.tka - Czw Lis 24, 2011 12:38

h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=UT6ZC3pOzVY
Arex30 - Czw Lis 24, 2011 22:21

h t t p;//youtu.be/Re9QWKbX2hg
i dalsze

Bea.tka - Pią Lis 25, 2011 20:26

Grób Jezusa nie jest zaginiony bo Jezus zmartwychwstał, a miejsce pieczary w której leżał przez trzy dni jest wszystkim dostępne.
Niedźwiedź - Pią Lis 25, 2011 20:56

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Arex30, napisze jeszcze raz dla mnie to relikwia a dla Ciebie niewyjasniona zagadka.

maniek1 - Sob Lis 26, 2011 17:56

Niedźwiedź a mógłbyś to przetłumaczyć?
kisia - Nie Lis 27, 2011 01:58

maniek1 napisał/a:
Niedźwiedź a mógłbyś to przetłumaczyć?
a mówiła mama, uczyć się angielskiego w szkole ?
Major - Pon Lis 28, 2011 00:35

maniek1, Tak to mniej wiecej brzmi po polsku.

h t t p;//imageshack.us/photo/my-images/24/9135e4f7.jpg/

michoo7 - Pon Lis 28, 2011 08:38

Swietna historyjka i dobrze oddaje stan umysłu zatwardziiałych katoli. Z drugiej strony spójrzcie jaka to ironia losu. Chrześcijanie powinni wierzyć w coś czego nie widzą, bez dowodu. Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy.
Uwazam ze nawet gdyby im podsunąć pod nos kompletny obraz potwierdzony faktami, i tak się nie przekonają...uzasadnieniem będzie "ze to wiara" a jej udowadniać nie trzeba. I na to liczy KK...i tak długo będzie miał władzę dopóki ludzie nie zaczną samodzielnie myślec.
Bóg , Praistota, jakkolwiek go nazwać istnieje i powstał przed czasem, nawet fizyk cząstek elementarnych powie, że brakuje im miliardowych czesci sekundy,żeby dowiedzieć się co było w zerowej sekundzie powstawania wszechświata. Pewnie był tam on jako boska cząstka. Materia i niemateria od której wszystko się zaczęło. Tylko nie pytajcie mnie kto stworzył jego :).
Religia natomiast i wszystko co potem powstało to wymysł ludzi, słuzacy róznym celom. Od wprowadzenia zasad moralnych dla barbarzyńskich i atawistycznych naszych przodków po sprawowanie władzy i kontrolowanie ludzi przez Kosciół Katolicki.
Takie jest moje zdanie.

Bea.tka - Pon Lis 28, 2011 14:58

Żeby uwierzyć trzeba poznać Boga .. a najdłuższa droga jaka istnieje to droga od rozumu do serca.
A takie jest moje zdanie :)

super_sonic - Pon Lis 28, 2011 17:59

A w jaki sposób można go poznać?
Bea.tka - Pon Lis 28, 2011 19:15

Bóg pokazuje nam wyraźnie w Biblii, jak możemy Go poznać.

„Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne”.

Jezus nie tylko umarł za nasze grzechy, ale i powstał z martwych. W ten sposób udowodnił ponad wszelką wątpliwość, że ma prawo obiecać życie wieczne, że jest Synem Bożym i jedynym pośrednikiem, przez którego możemy poznać Boga. To dlatego Jezus powiedział: „Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie”.

trunks - Pon Lis 28, 2011 23:14

michoo7 napisał/a:
Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy.

Sam piszesz bardzo niekonkretnie. Co jest wg Ciebie sprzeczne, jakie są oczywiste fakty, czym jest ta prawda ?

Arex30 - Wto Lis 29, 2011 09:58

Ile osób tyle interpretacji Bibli.

Zakładając że mamy poznac prawde po przez Biblię która ( zakładając że tak jest ) powstała jako zapis historyczny, to naturalną koleja rzeczy jest zweryfikowanie tego po przez badania tych że faktów.
Człowiek ma rozum by kozystac z niego.
"Nauka jest strukturą stworzoną i rozwijaną przez ludzi. A ludzie sami wybierają, co ich interesuje, co uważają za istotne." T.P.

Przyczyną, dla której prawda wydaje się o wiele dziwniejsza od fikcji, jest to, że nie
wymaga się, by była logiczna.
Mark Twain

Bea.tka - Wto Lis 29, 2011 12:28

Człowiek ma wolną wolę, którą dał nam Bóg.
michoo7 - Wto Lis 29, 2011 13:10

trunks napisał/a:
michoo7 napisał/a:
Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy.

Sam piszesz bardzo niekonkretnie. Co jest wg Ciebie sprzeczne, jakie są oczywiste fakty, czym jest ta prawda ?

Sprzeczności w Biblii jest wiele, choćby zasadnicza różnica pomiedzy Bogiem msciwym, bezlitosnym w ST i wybaczającym i litościwym w NT. Ba! Wydajacym własnego syna na śmierć w rece żydów w celu odkupienia grzechów całej ludzkosci...Choćby kwestia rodzeństwa Jezusa i kwestii niepokalanego poczęcia (Maria "zawsze dziewica"). Chocby sprawa pogańskiego pochodzenia symboli i obrządków Świąt Bozego Narodzenia czy Wielkanocy czy wreszcie brak zyciorysu Chrystusa - *znika" jako kilkuletni chłopiec, a pojawia się mając 33 lata. Co pomiedzy? Choćby sprawa apokryfów odrzuconych przez KK i wiele wiele innych.
Odnosnie oczywistych faktów to chodziło mi o tą zajaczkową historyjke. Wierzący niemyslący katolik ie uzna faktu choćby mu go na czole wypisać. Nawet jeśli udowodnią ze znaleźli grób Chrystusa i był on zwykłym człowiekiem i tak w to nie uwierzą.

Arex30 - Wto Lis 29, 2011 15:10

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Człowiek ma wolną wolę, którą dał nam Bóg.

Człowiek ma też rozum by myslec i rozumieć a także dociekać prawdy.

Bea.tka - Czw Gru 01, 2011 07:16

a prawdą jest Jezus Chrystus :)
Arex30 - Czw Gru 01, 2011 10:05

D_y_s_z_k__a, umarłem ....... :rotfl:
Ot i cała kobieca logika.
D_y_s_z_k__a napisał/a:
a prawdą jest Jezus Chrystus

Niech i tak Ci będzie.

Czarnulka - Czw Gru 01, 2011 10:59

Ej ej, Arex nie generalizuj, nie kobieca! Sama osunęłam się na krześle jak to przeczytałam ;) To logika dogębnie wierzących,a nie kobiet ;)
Arex30 - Czw Gru 01, 2011 12:38

Czarnulka, Kobieca :P
michoo7 - Czw Gru 01, 2011 14:31

Czarnulka napisał/a:
Ej ej, Arex nie generalizuj, nie kobieca! Sama osunęłam się na krześle jak to przeczytałam ;) To logika dogębnie wierzących,a nie kobiet ;)

To nie logika, proszę nie obrażać tej nauki i procesu myślowego, z któeym katole mają nabakier ;P

Czarnulka - Czw Gru 01, 2011 16:15

michoo7, po pierwsze to niekulturalne,żeby w taki sposób mówić o KATOLIKACH. Po drugie, nie każdy katolik ma klapki na oczach, są też ludzie o szerokich horyzontach, którzy przyjmują zarówno Boski proces stworzenia świata jak i ten naukowy.
Arex30 napisał/a:

A wiesz,ze teraz pokazujesz dokładnie taki sam typ rozumowania jak Dyszka ;)

michoo7 - Czw Gru 01, 2011 17:47

Czarnulka napisał/a:
michoo7, po pierwsze to niekulturalne,żeby w taki sposób mówić o KATOLIKACH. Po drugie, nie każdy katolik ma klapki na oczach, są też ludzie o szerokich horyzontach, którzy przyjmują zarówno Boski proces stworzenia świata jak i ten naukowy.
Arex30 napisał/a:

A wiesz,ze teraz pokazujesz dokładnie taki sam typ rozumowania jak Dyszka ;)

Dlatego napisałem "katole" a nie katolicy czy chrześcijanie.

Arex30 - Czw Gru 01, 2011 22:01

Czarnulka, wiesz, jeśli nie można wpłynąć po przez dyskusje na proces myślowy i rozmowę na argumenty, to może po przez "analogię" uda się wywołać dyskurs merytoryczny.
:rotfl:

Czarnulka - Czw Gru 01, 2011 22:38

Ale dlaczego wszystkie kobiety mają na tym ucierpieć? :P
plusz0wy - Czw Gru 01, 2011 23:04

Arex30 napisał/a:
po przez

Areksiu pisze się poprzez :)
Czarnulka napisał/a:
Ale dlaczego wszystkie kobiety mają na tym ucierpieć? :P

Czarnulcio bo taka jedna zerwała jabłko i przez to musimy zapieprzać zamiast leżeć brzuchem do góry :)

ogólnie zagorzali katolicy (tacy trochę nawiedzeni ?) i antykatolicy (też tacy trochę nawiedzeni ?) prezentują dokładnie taki sam poziom. Oba nurty nigdy nie będą ze sobą prowadziły normalnej dysputy bo do obu stron żadne argumenty, które im się nie podobają nie przemawiają. Nie lubię ludzi, u których inny punkt widzenia od razu powoduje "agresję"...
Aaaamennn

michoo7 - Pią Gru 02, 2011 08:07

O wypraszam sobie nie jestem nawiedzonym antykatolikiem walczącym z katolami krzyżem odwróconym do góry nogami :D . Daleko mi do skrajności i prezentuje raczej umiarkowane poglądy niz skrajne. Rozwala mnie za to głupota i klapy na oczach. Zawsze i nie tylko w przypadku katolików ale każdego innego bezmyślnego podążania za doktryną. W nic nie wierzę ślepo i zawsze kwestionuje podawane mi tresci. Oprócz oczywistych oczywistosci, np w swini nie będę się doszukiwać krowy. :)
Czarnulka - Pią Gru 02, 2011 10:45

michoo7 napisał/a:
zawsze kwestionuje podawane mi tresci. Oprócz oczywistych oczywistosci, np w swini nie będę się doszukiwać krowy

No to też nie jest zdrowe podejście.

michoo7 - Pią Gru 02, 2011 11:29

Czarnulka napisał/a:
michoo7 napisał/a:
zawsze kwestionuje podawane mi tresci. Oprócz oczywistych oczywistosci, np w swini nie będę się doszukiwać krowy

No to też nie jest zdrowe podejście.

A moim zdaniem w dzisiejszym obłudnym, zakłamanym i fałszywym świecie to jest zdrowe podejscie.

Czarnulka - Pią Gru 02, 2011 11:40

Skoro dla Ciebie każdy jest obłudny to jest mi Ciebie bardzo szkoda. Musisz być bardzo nieszczęśliwym człowiekiem. Ale to nie miejsce na ten temat.
Arex30 - Pią Gru 02, 2011 14:08

Czarnulka napisał/a:
Ale dlaczego wszystkie kobiety mają na tym ucierpieć?

Udeż w stół ...... ;)
plusz0wy napisał/a:
Areksiu pisze się poprzez

po przez co ? ;)

michoo7 - Pią Gru 02, 2011 14:12

Czarnulka napisał/a:
Skoro dla Ciebie każdy jest obłudny to jest mi Ciebie bardzo szkoda. Musisz być bardzo nieszczęśliwym człowiekiem. Ale to nie miejsce na ten temat.

Nie jestem nieszczesliwy tylko dobrze poinformowany :). Nie napisałem ze kazdy jest taki tylko świat jest taki. Pooglądaj wiadomości, może przyznasz mi rację.

Czarnulka - Pią Gru 02, 2011 15:19

Arex30, kompletnie Cię nie rozumiem. Nie wiem teraz czy Ty nadal o wierze, Jezusie i katolicyzmie czy o czyms innym, chcesz normalnej, poważnej rozmowy,a z Twojej strony rowniez zagadki i niedomowienia.
Oglądam wiadomości,ale nie generalizuję ;) Postrzegam ludzi jako jednostki a nie jako masę.

Bea.tka - Pią Gru 02, 2011 18:18

h t t p;//mocneslowo, p l/
Arex30 - Sob Gru 03, 2011 08:34

Czarnulka, przepraszam że odniosłaś takie wrażenie.
Patrząc na historię od zarania dziejów do dzisiaj , analizując postęp i rozwój nasuwa się pytanie:
Skoro istnieje Bóg to dlaczego nie stworzył od razu wysokich technologii ? Dlaczego pozwolił by człowiek od epoki kamienia łupanego do dzisiaj przechodził przez te wszystkie tragedie społeczne ( wojny itp ).
Odnoszę wrażenie że dzisiaj jesteśmy - jako mieszkańcy planety Ziemia, współczesną Wierzą Babel. A jedynym bogiem wspólnym dla wszystkich jest wynalazek Fenicjan. Nawet głęboko wierzący w Jezusa oddają hołd bożkowi zwanemu PIENI?DZ.

michoo7 - Sob Gru 03, 2011 10:38

Arex30 myślę ze na wszystkie twoje pytania może odpowiedzieć książka "Rozmowy z Bogiem" to nie żadna pozycja katolicka czy inna jednostronna litteraturka propagandowa, ale stylizowany na rozmowe z Bogiem zbiór pytań i odpoowiedzi o wszystkim. pozycja raczej filozoficzna, ale warto poczytać. Być może odpowie na wszystkie Twoje pytania. Np. dlaczego Bóg stworzył choroby? Ano po to zebyś za pmocą doświadczenia miał pojęcie czym jest zdrowie i dlaczego je trzeba cenić. Prosta zasada dualizmów, których wartość poznajesz przez doświadczenie.
Arex30 - Sob Gru 03, 2011 12:28

michoo7, spoko. Przyjmij na chwile założenie że skoro istnieje Bóg i istnieje niebo i piekło i idzie tam nasza dusza to doczesność nie ma żadnego znaczenia.
Nie ma znaczenia posiadanie czegokolwiek.

Kościół nasz powinien się świecić w nas, a nie w naszych słowach.
— Mikołaj Gogol
I jeszcze jeden cytat Gogola:
Ludzie ograniczeni a przy tym fanatycy stanowią plagę ludzkości. Biada państwu, w którym tacy ludzie mają władzę. Są nietolerancyjni i pozbawieni wszelkich skrupułów. Uważają, że cały świat kłamie, a tylko oni mówią prawdę.

Major - Sob Gru 03, 2011 19:52

Tak sobie sledze ten temat. Duzo tu piszecie na temat katolikow, wiary w Boga i tego czy to sluszne czy nie, ale zastanawia mnie czy ktorekolwiek z Was przeczytalo pismo swiete, stary i nowy testament od poczatku do konca i ze zrozumieniem i przeanalizowaniem tych ze slow? Bo smiem watpic...

P.S. Biblia nie jest tylko i wylacznie ksiega o Bogu i wierze. Niech wielu zrozumie ze to ksiega starozytnej historii, tego co mialo miejsce na ziemi kilka tysiecy lat temu. W wielu pismach, nie tylko Torze czy w Koranie, ale innych rowniez mniej znanych jak egipskie czy historie roznego rodzaju plemion Azji i Afryki opowiada bardzo podobne zdarzenia.

Nie mozna zapominac o slawieniu dobra, bo niestety wielu ludziom u wladzy zalezy na tym zebysmy zapomnieli o tych naprawde waznych wartosciach w zyciu i stali sie maszynami do pracy i wydawania pieniedzy. Zwyklym trybikiem w maszynie.
Jak myslicie dlaczego kult rodziny coraz bardziej jest niszczony w telewizji, a promowany imprezowy styl zycia, gdzie mlodierz proboje wielu partnerow seksualnych. Dlaczego blokuje sie w wielu krajach dostep do wolnej informacji, a ulatwia do pornografii.

Polityce i telewizji zalezy na tym zebysmy przestali wierzyc w Boga, wyznawac doktryny chociazby te podstawowe jak szacunek i wiez z bliskimi.

Zauwazcie ze w Pismie Swietym takie problemy sa wiele razy wspominane i mowia o konsekwencjach poddania sie systemowi.

Inny problem z KK jest taki, ze kiedy nastapil kryzys i szukano sposobow zeby pozyskac wiecej wiernych, na soborach papieskich okrajano pewne elementy pisma po to zeby ulatwic przystepowanie do Kosciola Katolickiego. Wtedy tez powstal rozdzial kosciolow.

Okrojono miedzy innymi wymagany stroj kobiety czyli tzw Hijab ale i rowniez obrzezanie, na ktore poganie nie chcieli sie zgadzac.

Bea.tka - Sob Gru 03, 2011 21:56

Ja przyznaje dopiero zaczynam poznawać słowo Boże (tak dogłębniej, rozważając je) przerabiam teraz Ewangelie Św. Marka.
Major napisał/a:
Polityce i telewizji zalezy na tym zebysmy przestali wierzyc w Boga, wyznawac doktryny chociazby te podstawowe jak szacunek i wiez z bliskimi.

Zauwazcie ze w Pismie Swietym takie problemy sa wiele razy wspominane i mowia o konsekwencjach poddania sie systemowi.
Super to ująłeś.

Arex głeboko wierzący też są grzesznikami miewają pokusy ważne jest że podejmuje sie prace nad sobą, bo przecież toczy sie walka, o nas samych na śmierć i życie.

krystian - Nie Gru 04, 2011 01:38

Z wiara jeszcze nigdy nikt nie wygral.
Bog jest najlepszym tego przykladem.
Ale jest tyle innych spraw w ktore wierzymy, a ktore tak naprawde nie istnieja i nie da sie wytlumaczyc ich istnienia.

Arex30 - Nie Gru 04, 2011 10:18

D_y_s_z_k__a napisał/a:
Arex głeboko wierzący też są grzesznikami miewają pokusy ważne jest że podejmuje sie prace nad sobą, bo przecież toczy sie walka, o nas samych na śmierć i życie.

A co z nauka po przez doświadczenie? Jak wkładasz pierwszy raz palec do ognia i się poparzysz to wiesz ze nie należy tego robić i nie robisz.
Major, masz rację w tym co piszesz.

Bea.tka - Nie Gru 04, 2011 12:07

przypomniały mi sie teraz słowa Jana Pawła II z 85r "Człowiekowi potrzebne jest rozwijanie umysłu i sumienia"

Jesli chodzi o doświadczenie do ma nauka opiera sie na doświadczaniu obecności Boga żywego, dla mnie jest to wielką łaską. Nauczyłam się patrzeć oczami wiary na otaczający mnie świat i jest mi z tym dobrze.

Piotrulek - Nie Gru 04, 2011 14:56

D_y_s_z_k__a napisał/a:
przypomniały mi sie teraz słowa Jana Pawła II z 85r

masz doskonałą pamięć,nie powiem...tyle lat pamiętać parę słów...

Bea.tka - Nie Gru 04, 2011 21:51

Każdy ma w pamieci jakieś cytaty, date pamietam poniewaz 85 to mój rocznik.
Bea.tka - Sob Gru 10, 2011 15:04

h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=7l6GEi3304A&feature=related <3
Bea.tka - Sob Sty 21, 2012 16:30

4.02 godz 19:30 odbedzie się msza o uzdrowienie w Gliwicach- Sośnicy w kościele przy parafi NMP Wspomożenia Wiernych (bedzie można również skorzystać z modlitwy wstawienniczej)

Zapraszam :)

Piotrulek - Sob Sty 21, 2012 18:14

D_y_s_z_k__a napisał/a:
msza o uzdrowienie

a czyje uzdrowienie??

Bea.tka - Sob Sty 21, 2012 19:07

Moje, Twoje i kazdego kto bedzie uczestniczył w eucharystii ..
Major - Czw Lut 23, 2012 14:50

"1 A wiedz o tym, że w dniach ostatnich nastaną chwile trudne. 2 1 Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, wyniośli, pyszni, bluźniący, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, niegodziwi, 3 bez serca, bezlitośni, miotający oszczerstwa, niepohamowani, bez uczuć ludzkich, nieprzychylni, 4 zdrajcy, zuchwali, nadęci, miłujący bardziej rozkosz niż Boga"

Czyzbysmy sie zblizali bardzo szybko do konca?

h t t p;//biblia.deon, p l/rozdzial.php?id=1024&werset=2#W2

Kostek - Sro Mar 28, 2012 14:04

Mało tego, że nie wstydzę się Jezusa... Zeusa i Odyna również się nie wstydzę! A nawet jeżeli to tylko troszkę... bankowo mniej, niż hymnu w wykonaniu Górniak :rotfl: Ot taki ze mnie bezwstydnik!
michoo7 - Pon Kwi 02, 2012 14:02

Major napisał/a:
"1 A wiedz o tym, że w dniach ostatnich nastaną chwile trudne. 2 1 Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, wyniośli, pyszni, bluźniący, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, niegodziwi, 3 bez serca, bezlitośni, miotający oszczerstwa, niepohamowani, bez uczuć ludzkich, nieprzychylni, 4 zdrajcy, zuchwali, nadęci, miłujący bardziej rozkosz niż Boga"

Czyzbysmy sie zblizali bardzo szybko do konca?

h t t p;//biblia.deon, p l/rozdzial.php?id=1024&werset=2#W2

hmmm to tak sie juz zblizamy z 2000 lat conajmniej...

Frog - Wto Kwi 03, 2012 04:58

Prosze, macie linka do wspomnianego w innym temacie dokumentu... Polecam i licze na wasze opinie...
h t t p;//download.hellshare, p l/wiara-czyni-czuba-pl-pdtv-xvid-frog-avi/6484722/]Wiara.Czyni.Czuba, p l.PDTV.XviD-FROG.avi

Kostek - Wto Kwi 03, 2012 12:42

a mógłbyś to jakoś dla ogólnej wygody forumowiczów, ogarnąć na youtubie, albo na innej wrzucie?
Frog - Wto Kwi 03, 2012 15:27

Myslalem ze tak jest wygodnie. Wystarczy wpisac kod z obrazka i kazdy moze sobie scicagnac na swoj komputer i obejrzec w dogodnym czasie przewijajac cofajac czy ogladajac kawalkami jesli nie ma na raz czasu... Mysle ze to wygodniejsze niz ogladanie buforujacego YT.....
No ale Prosze. Na zyczenie jest i YT ;)
h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=X2fa5HUPc1I

Bea.tka - Pon Kwi 16, 2012 23:28

Polecam świetny film ... h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=ptB9fijeGOw

Pozdrawiam <><