dupiate forum

Forum Ogólne - 1 listopad

kisia - Czw Paź 28, 2004 22:44
Temat postu: 1 listopad
To smutne święto. Wzbudza wiele emocji, nakłania do refleksji nad życiem , nad jego wartoscia i tym jak jest kruche.

I doprowadza mnie do szału , atmosfera pikniku pod cmentarzem, baloniki, wata cukrowa, kiedys widzialam nawet kielbasy z grila. No i znicze z pozytywka wygrywajaca melodie "Wstan powiedz nie jestes sam"
Zeby nie bylo, ze zmyslam

W leb bym dala temu co to wymyslil :idiota:

A Wy jak odbieracie to święto :?:

Fenix - Czw Paź 28, 2004 23:47

:brawo: dla polaka co to wymyślił szkoda słów !!!!!
Frycek - Pią Paź 29, 2004 00:02

Jak odbieram to święto ?? cieżko powiedziec - kolejny dzień wolny od pracy

Osobiście udaje się na grób mojego chrzestnego

kazidelko - Pią Paź 29, 2004 00:37

Wyjątkowe kretyństwo i bezguście...

Będę na grobie moich rodziców i dziadków...

jan - Pią Paź 29, 2004 00:41

:?

Zulu Gula niegdyś by powiedział:

"Polska, to taka dziwna kraj..."

:?

Eh ludkowie,są przecież jakies granice :x

Asienka - Pią Paź 29, 2004 09:27

Ja osobiscie lubie to swięto , skłania do refleksji :)

I uwielbiam chodzić wieczorem na groby i parzec jak to wszystko swieci.....

Asienka - Nie Paź 31, 2004 17:52

I chyba wszyscy siedża na grobach bo ruch tu niesamowity. :(

A tak wogóle to była taka ładna pogoda i zapowiadało sie takie ładne święto Zmarłych a tu desz za oknem :(

kisia - Nie Paź 31, 2004 18:22

ale ponoś jutro ma być lepiej, mówili przed chwilą w tv
Asienka - Nie Paź 31, 2004 18:27

Mam nadzieję Kisiu że pogoda sie zmieni oczywiscie na lepsze :)
jan - Pon Lis 01, 2004 11:43

No i mamy lepszą pogodę :)

Wprawdzie temperatura nas nie rozpieszcza ale przynajmniej nie leje jak wczoraj.

Przed chwila wróciłem z Lipowego.No cóż frekwencja z każdą chwilą rośnie.

Bedę tam dzisiaj jeszcze kilka razy.

Asienka - Pon Lis 01, 2004 13:32

ja własnie wróciłam z Lipowego i Centralnego ,ale na lipowy wróce jeszcze popołudniu :) a że pogoda jest lepsza to sie ciesze ogromnie :)
Frycek - Pon Lis 01, 2004 22:59

Juz wrocilem, droge mialem spokojna ,bez korkow i wogole ............:)

ps. A teraz to juz w pracy siedze :(

lisza - Sro Lis 03, 2004 20:55

Uwielbiam centralny 1 listopada w nocy (chodzi mi o klimat)
Frycek - Sro Lis 03, 2004 21:12

Klimat ;/

tam tylko tak fajnie swieci i duchy strasza :help:

lisza - Sro Lis 03, 2004 21:16

ale sam powiedz ze zdjecia to by tam cudowne wyszly ;)
Frycek - Sro Lis 03, 2004 22:14

Tak myslalem ze do tego nawiarzesz - niestety nie robilem zdjec :( bo nie mialem czasu aby isc - zaluje , nic straconego za rok bedzie znowu , moze juz bede miec lustrzanke cyfrowa :mg:
kisia - Czw Lis 04, 2004 00:30

a ja wiem kto robił zdjeca na centralnym wieczorową porą :)
Bea.tka - Czw Lis 04, 2004 23:46

>> Wykonawcy tego pomysłu serdecznie gratuluje ; /

co za kretynski pomysł ... jeb ( yh przepraszam ale taka jest moja reakcja popierd***** sie wełbie )

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

>> [*] ja rówiez zapaliłam tego dnia kilka zniczy na grobach bliskich mi osób

kisia - Czw Lis 04, 2004 23:49

D_y_s_z_k__a, :shock:
Cytat:
Wykonawcy tego pomysłu serdecznie gratuluje ; /

co za kretynski pomysł ... jeb ( yh przepraszam ale taka jest moja reakcja popierd***** sie wełbie )
o czym Ty mówisz :?: :?:
Asienka - Pią Lis 05, 2004 09:16

Kisiu myśle ze chodziło jej oten śpiewjacy znicz :)
Bea.tka - Pią Lis 05, 2004 17:12

Zgadza sie Asiu : )
Mariusz - Nie Paź 23, 2005 01:14
Temat postu: [1 listopada] Dzień Wszystkich Świętych.
* Jak co roku z końcem października przygotowujemy się do obchodów Święta Zmarłych.

Policyjna akcja „Znicz” ma ułatwić ludziom dojazd i powrót z nekropolii. Funkcjonariusze czuwać będą nad bezpieczeństwem osób odwiedzających cmentarze. Jednak czas przygotowań do Dnia Wszystkich Świętych – porządki na grobach bliskich, zakupy, a także często dalekie podróże to okres, w którym my sami szczególnie musimy zadbać o własne bezpieczeństwo.

- Przygotowując groby zmarłych pamiętajmy, aby na cmentarz nie zabierać ze sobą dużej ilości gotówki i cennych przedmiotów. Załóżmy wygodną i nie rzucającą się w oczy bogactwem odzież. W czasie porządkowania i strojenia grobów nie pozostawiajmy, ani na chwilę torebek czy saszetek bez opieki, nie prośmy o pomoc przygodnie napotkanych ludzi. Zwłaszcza osoby starsze i samotne powinny zapewnić sobie na ten czas towarzystwo krewnych lub znajomych. Drogie ozdoby, znicze i kwiaty połóżmy na grobach tuż przed Świętem, tak, aby zminimalizować ryzyko kradzieży. Odwiedzając groby w Dzień Wszystkich Świętych zwróćmy szczególną uwagę na pieniądze i dokumenty. Nie przechowujmy gotówki w zewnętrznych kieszeniach ubrań, pilnujmy torebek. Rodzice winni zadbać o należyty nadzór nad dziećmi – najmłodsi powinni trzymać się blisko dorosłych i ani na chwilę nie oddalać się bez opieki.

- Jadąc autobusem czy tramwajem – szczególnie przy wsiadaniu i wysiadaniu nie traćmy kontaktu wzrokowego ze swoją torebką i unikajmy sztucznego tłoku. Panowie nie powinni przechowywać portfeli w tylnych kieszeniach spodni. W pociągu – zwłaszcza na dalekich trasach nie rozmawiajmy z przypadkowymi osobami i nie przyjmujmy żadnych poczęstunków od współpasażerów . Wychodząc z przedziału zawsze zabierajmy ze sobą pieniądze i dokumenty. Do podróży załóżmy wygodną i skromną odzież.

- Korzystając z własnego środka transportu pamiętajmy o sprawdzeniu stanu technicznego pojazdu i usunięciu nawet najdrobniejszych usterek. Za kierownicę siadajmy trzeźwi i wypoczęci, a na postój wybierajmy miejsca zaludnione i dobrze oświetlone.

- Jadąc na cmentarz w Dzień Wszystkich Świętych zapoznaj się z obowiązującymi objazdami i stosuj się ściśle do zaleceń policji, która będzie obecna w okolicach nekropolii. Parkuj samochód w miejscach wyznaczonych pamiętając, a by nie zastawiać drogi innym. Udając się na cmentarz zabierz z pojazdu atrakcyjne przedmioty i dokumenty, samochód zamknij i uruchom urządzenia alarmowe. W tym Dniu na drogi wyjedzie mnóstwo tzw. „ niedzielnych kierowców ” – zachowaj zatem szczególną ostrożność, a także dostosuj prędkość pojazdu do warunków panujących na drodze. Przypominamy, że od dnia 01 października istnieje obowiązek jazdy z włączonymi światłami, a niestosowanie się do tego przepisu grozi mandatem i punktami karnymi.

* Zmiany w organizacji ruchu w dniu 1 listopada 2005 r.

Okolice Cmentarza Centralnego

Jadą ul. Kozielską od strony centrum przed cmentarzem zmuszeni będziemy skręcić w ul. Czołgową w lewo do ul. Andersa lub w prawo do DK88. Ul. Czołgowa w obu kierunkach od ul. Kozielskiej będzie drogą jednokierunkową z zakazem zatrzymywania się po stronie prawej dla kierunku do DK88 i po stronie lewej dla kierunku do ul. Andersa. Do głównej bramy cmentarza dojechać będą mogły autobusy PKM i PKS, Taxi osobowe oraz pojazdy dowożące osoby niepełnosprawne za okazaniem niezbędnych dokumentów. Wyjazd z parkingu marketu LIDL na ul. Kozielską będzie zamknięty. Skręcając z DK88 w ul. Czołgową będzie można dojechać wyłącznie do parkingu przy tylnej bramie cmentarza, dalsza część ul. Czołgowej będzie drogą jednokierunkową.

Okolice Cmentarza przy ul. Wojciecha

Dojazd do cmentarza przy ul. Wojciecha będzie możliwy wyłącznie od ul. Toszeckiej. Odcinek ul. Wojciecha od ul. Toszeckiej do zjazdu na DK88 będzie drogą jednokierunkową. Wyjazd z ul. Wojciecha na ul. Toszecką odbywać się będzie poprzez DK88 następnie zjazdem na oś. Kopernika i ul. Pionierów do ul. Toszeckiej. Analogicznie odbywać się będzie dojazd do cmentarza dla osób jadących DK88 od strony Bytomia.

Apelujemy do wszystkich kierowców wybierających się swoimi samochodami w rejon cmentarzy aby stosowali się do ustawionych tam znaków drogowych a przede wszystkim do poleceń wydawanych przez pełniących służbę policjantów.

Napewno się wam przyda :)

?ródło:KMP w Gliwicach.

Piotrulek - Nie Paź 23, 2005 08:38

Gdyby nie nasz forumowy policjant,to pewnie,nikt na cmentarz by nie trafił ze względu na objazdy,wielkie dzięki Mariuszku :D :D :D :D :padam: :padam: :padam:
Mariusz - Nie Paź 23, 2005 09:04

Nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie ;)
Gmeras - Nie Paź 23, 2005 10:42

Ja jade specjalnymi autobusami na centralny do ojca później z centralnego na plac piastów i pksem do Pyskowic do dziadków ;) mi tam najwyzej znicz ukradną
Aither - Nie Paź 23, 2005 10:51

osobiscie uwazam, ze akcja "znicz" to jeden z najlepszych pomyslow naszych Policjantow :) popieram te akcje :) dzieki niej duzo lapie sie pijanych kierowcow... :) i tak ma byc :evil: ZERO litosci dla pijacych :P
kisia - Nie Paź 23, 2005 11:03

za zgodą Mariuszka scaliłam topiki :D
Mariusz - Nie Paź 23, 2005 12:50

Aither napisał/a:
osobiscie uwazam, ze akcja "znicz" to jeden z najlepszych pomyslow naszych Policjantow :) popieram te akcje :) dzieki niej duzo lapie sie pijanych kierowcow... :) i tak ma byc :evil: ZERO litosci dla pijacych :P

Zawsze chodzi o nasze bezpieczeństwo ;)
A przy okazji drogie dziewczyny pilnować torebek i jeśli nie trzeba to nie brać dużej ilości gotówki, ani nic cennego. Złodziej nie ma wolnego dnia.

Gmeras - Nie Paź 23, 2005 13:43

on ma wolne dni tylko jak widzi okazje to jej nieopuszcza ;)
Gmeras - Nie Paź 23, 2005 13:44

on ma wolne dni tylko jak widzi okazje to jej nieopuszcza pracoholicy ;)
Szamanka - Nie Paź 23, 2005 18:52

Smutne to swieto,gdy odwiedza sie najblizszych,znajomych ,przyjacil wlasnie na cmentarzu

ale wtedy mozna w nad wieloma rzeczami pomyslec...i tak jak ktos wspomnial...nadchodzi czas refleksji.

Przygladamy sie ludzom,ktorzy porzadkuja swoje groby,zapalaja znicze

widzimy ludzi pograzonych w zadumie lub w modlitwie.

Lubie obserwowac wtedy ludzi.

Nawiedza mnie czasami mysl i odnosze wrazenie,jakby wokol zbierali sie ludzie na pozor niezyjacy,osoby opuszczone,zrezygnowane,samotnie zyjace istoty,kobiety teskniace za mezami...kobiety ktorym nikt juz nie przynosi kwiatow.

Samotne serca pozbawione ludzkiego odruchu,ciepla ludzkich slow....dlonie bez niczyjego uscisku.....wtey mysle: jakze mocne musza byc takie samotne serca...puste dlonie....skoro nigdy nie zapominaja tych co odeszli

Frycek - Pon Paź 24, 2005 01:11

Ja spedze ten dzien przy grobie mojej coreczki, i nie bede sie smucil tylko cieszyl ze jest z nami , w naszych serduszkach
Szamanka - Sro Lis 02, 2005 20:44

Odnosilo sie wrazenie,jakby niebiosa zapomnialy o pierwszym dniu listopada.W swieto zmarlych niebo bylo bezchmurne.
W powietrzu unosil sie mdly zapach palacych swiec,przemieszany zapachem kwiatow.
Ludzie odwiedzajacy w tym dniu cmentarz porzadkowali groby,upiekszali je kwiatami,pozostali pograzeni w zadumie lub w modlitwie.
Zatrzymalam sie na chwilke by popatrzec na kobiety sprzedajace kwiaty i znicze.W pewnej chwili zwrocilam uwage na ludzi wysiadajacych z autobusu.W pewnej chwili spostrzeglam starsza pare.
Gapilam sie na nich z podziwem i moja ciekawosc podpowiadala by poszla dalej za nimi.Po chwili zrozumialam: byli nietypowi na dzisiejsze czasy.Byli skrommnie ubrani,jakby zywcem przeniesieni z innej epoki.
Szli wolnym krokiem,trzymajac sie za rece,jak by bali sie rozlaczenia.Szli tak zapewe przez cale zycie,stawiajac czola przeroznym przeciwnoscia losu,cieszac sie z kazdego nowego dnia.
Sami na nikogo nie zwracali uwagi,ale mijajacy ich ludzie spogladali na nich zyczliwie.
Zauwazylam,ze skrecili w waskie przejscie.Tam zatrzymali sie.Z ciekawosci stanelam obok by przeczytac napis na plycie nagrobnej.Spoczywal tam 40-letni mezczyzna-syn.
Z pobliskiego kosciola slychac bylo dzwony,ludzie szli w skupieniu.

taka mala refleksja

kisia - Sro Lis 01, 2006 02:07

dziś dzień, w którym będziemy odwiedzać gorby naszych bliskich, będziemy zapalać znicze, pogrążac się w zadumie ...
jeśli tylko będziecie mogli proszę zapalcie znicz na jakimś opuszczonym grobie, o którym juz nikt nie pamięta

Arex30 - Sro Lis 01, 2006 10:26

Dlaczego w taki dzień wszysscy robią się poważni??
To dzień zadumy ale i radośći.
Oni już mają lepiej niż my.
Są u Pana.
Otaczają nas swoją opieką.
Więc radujmy się i o czekujmy naszego spotkania z nimi.

Aither - Sro Lis 01, 2006 11:52

Dzis bedac na cmentarzu nie czulam sie popwazna i przygnebiona... w ogole nie jestem taka w tym dniu... jednak dziwne mialam uczucie gdy przechodzilam obok grobu mlodego zolnierza, ktory zginal w Iraku... stanelam na chwile. Warta czuwala przy grobie ale komentarze ludzi zapalajacych znicze przy grobie zmusily mnie do pewnych przemyslen... najczesciej bylo slychac "taki mlody", " za co? za nie nasza wojne?", "na cholere nam ten IRak"... no wlasnie... co z tego ze ma najladniejszy nagrobek z calego smentarza... co z tego, ze warta jest, piekne czerwono-biale wience, palace sie znicze... polegl nie w naszej sprawie... i to chyba bylo najsmutniejsze.
ziutek997 - Sro Lis 01, 2006 12:04

Święto jest naprawdę piękne, mijając kolejne rzędy grobów powinniśmy skusić się również nad naszym życiem i nad jego przemijalnością. Nie zapominajmy że celem każdego życia jest... śmierć.

Przykre jest to że niektórzy ludzie traktują to święto jako "szopkę". Po prostu niektórzy zapominają co to za święto. Tak samo jak dla wielu święta Bożego narodzenia to tylko choinka i Mikołaj tak samo 1 października to tylko nic nieznaczące przedstawienie. To tacy ludzie psują atmosferę całego święta.

krystian - Sro Lis 01, 2006 13:21

ziutek997 napisał/a:
Nie zapominajmy że celem każdego życia jest... śmierć.
jakbym codziennie o tym pamietal i nad tym myslal to bym wiecznie zdolowany chodzil. wszystkich swietych... jak dla mnie jest to swieto naszych bliskich, ktorzy odeszli. oprocz urodzin, imienin i rocznicy smierci oni maja jeszcze jedno swieto... ale czy chcieli by, abysmy sie smucili nad ich mogilami?? nie wiem...moge powiedziec tylko za siebie. nie chcialbym aby ktokolwiek przychodzil do mnie smutny. nie dosc ze bylbym tam sam to jakby ktos mnie odwiedzil to jeszcze by mi zamulal.
Aither - Sro Lis 01, 2006 13:28

w sumie to zalezy od zlowieka jak troaktuje smierc... jesli jako zlo konieczne to tak... ale dla niektroych to poczatek, sadze ze tez bym nie chciala aby moja rodzina mnie oplakiwala... moze dlatego ze ja nie placze... nie wiem ale sadze ze to przeciez poczatek a nie koniec... kwestia podejscia czlowieka do zycia i smierci
Czarnulka - Sro Lis 01, 2006 14:24

Mnie tylko dziwi to,ze bedac na cmentarzu "w dzien powszedni" w sumie zywego ducha nie widac a 1 listopada nie moge sie do domu z miasta dostac...ja sie nie dziwie,ze ludzie mowia,ze to szopka,ale sami biora w niej udział...przychodza na groby jak przyjdzie swieto...oczywiscie nie generalizuje,ale przewaznie tak jest niestety...
Major - Sro Lis 01, 2006 17:10

Wielu mówi, że nie wierzy w Boga, że to bzdura itp, a tworzy sakramentalne pochówki z krzyżem na czele to dopiero szopka. Co prawda te święto jest dla żyjących w pamięci o zmarłych, ale jest też świętem kościelnym. Dlaczego w tym przypadku Ci wszyscy nie wierzący przypominają sobie o potrzebie pójścia na cmentarz? Ludzie są dziwni.
ziutek997 - Sro Lis 01, 2006 18:44

Zgadzam się z Tobą Major całkowicie. Skoro niewierzą to po co idą na cmentarz... dla niewierzących to przecież tylko sterta kości.... Przykre ale prawdziwe... Co więcej uważam że właśni tacy ludzie psują wszystkie katolickie święta... oni niech się lepiej bawią w halloween i wycinanie dyni... Nie mówię że należy być smutnym i poważnym ale są okoliczności i miejsca w których nie wszystko przystoii. Balony, kramy ze słodycznami czy rozmowy telefoniczne to są rzeczy które nie przystoją na cmnntarzu.

A co do myśleniu o śmierci i smutku... hmm... mnie to jakoś nie przygnębia :P Zawsze trzeba pamiętać o tym że każdy musi umrzeć, wiem że dzisiejsza kultura stara się abyśmy o tym zapomnieli, ale temat śmierci nie powinien być przygnębiający dla nikogo kto 1 listopada owiedza cmentarz.

Gmeras - Sro Lis 01, 2006 19:39

=CzArNuLkA= napisał/a:
Mnie tylko dziwi to,ze bedac na cmentarzu "w dzien powszedni" w sumie zywego ducha nie widac a 1 listopada
moze odwiedzasz mały cmentarz bo jak jadąc na centralny mijam wiele osób :) a cmentarz tez odwiedzam w dzień powszedni a w te dni nie ma za duzo ludzi poniewaz ludzie maja inne obowiązki praca /szkoła/dom ;)
Mariusz - Sro Lis 01, 2006 20:11

krystian napisał/a:
wszystkich swietych... jak dla mnie jest to swieto naszych bliskich, ktorzy odeszli.

No to właśnie typowy polak ... nie powinieneś tego tak kojarzyć.

W dniu Wszystkich Świętych idziemy do kościoła pomodlić się za naszych świętych patronów, itp.
Natomiast 2 listopada w Dzień Zmarłych (Zaduszki) powinniśmy się wybrać na groby.
A nie 1 listopada ... ludzie chodzą na groby 1 listopada dlatego, że mają wolny dzień od pracy ...

My robimy wszystko na odwrót.

Admike - Sro Lis 01, 2006 20:51

po raz 17-ty byłem w Święto Zmarłych na grobie mojej mamy...
Frycek - Sro Lis 01, 2006 20:59

a ja juz 2 raz na grobie mojej coreczki a przeciez to dopiero/juz rok
krystian - Sro Lis 01, 2006 21:24

Mariusz napisał/a:
No to właśnie typowy polak ... nie powinieneś tego tak kojarzyć
co ma to wspolnego z tym, ze jestem polakiem??
ziutek997 - Czw Lis 02, 2006 09:04

Mariusz napisał/a:
pomodlić się za naszych świętych

po co modlić się za świętych ?? skoro oni są już świętymi i modlitwa im nie jest potrzebna?? :D Modlimy się DO Wszystkich Świętych

Czarnulka - Czw Lis 02, 2006 09:18

Gmeras napisał/a:
w dzień powszedni a w te dni nie ma za duzo ludzi poniewaz ludzie maja inne obowiązki praca /szkoła/dom

Wiesz jak zmarła bardzo bliska mi osoba to byłam na cmentarzu dzien w dzien przez 4 miesiace..i tak sie sklada,ze na palcach dwoch rak moglabym policzyc ludzi,którzy tam byli,a chwile,zeby odwiedzic swojego bliskiego mozna znalezc codziennie,a jak juz nie to przynajmniej raz w tygodniu.
ziutek997 napisał/a:
Modlimy się DO Wszystkich Świętych

Chce tylko przypomniec,ze jest to SWIETO ZMAR?YCH a nie juz koniecznie świętych.

kaszanna - Czw Lis 02, 2006 09:29

A jak ktoś ma groby w innym mieście niż mieszka? Gdzie nie ma rodziny, nie ma się gdzie zatrzymać?
Chociaż jeden dzień w roku warto na chwilę się zatrzymać i pomyśleć, powspominać.

ziutek997 - Czw Lis 02, 2006 09:51

=CzArNuLkA= napisał/a:
Chce tylko przypomniec,ze jest to SWIETO ZMAR?YCH a nie juz koniecznie świętych.

Eh... Wszystkich Świętych jest uroczystośćią w podczas której czcimy jak sama wskazuje ŚWIęTYCH
A święto zmarłych to dzień zaduszny... czyli dzisiaj 2 listopad :] Jednak większość ludzi zwyczajowo odwiedza cmentarze już woczoraj ponieważ 1 listopad jest dniem wolnym od pracy i tak się jakoś przyjęło.

Czarnulka - Czw Lis 02, 2006 10:36

kaszanna, ale tu jest setki grobowców i nie wierze,ze kazdy,który tu lezy ma rodzine w innym miescie.
Monique - Czw Lis 02, 2006 15:35

Ja np. nie mam tutj nikog swojego bliskiego.. niekogo.. znaczy teraz juz mam tesciowa.. ktorej nie poznalam.. ale swoich dziadkow mam na drugim koncu polski.. i nie mialam okazji teraz tam byc.. ale bylam 2 tygodnie temu.. i teraz zapalilam swieczke pod krzyzem wlasnie za swoich bliskich.
ziutek997 - Czw Lis 02, 2006 21:57

Ja też nie mam tutaj nikogo :) na szczęście wszyscy żyją :) Spora część mojej rodziny sprowadziła się tutaj 30 lat temu :) i szczęśliwie wszycy jeszcze żyją. A groby które chiałbym odwiedzić są niestety prawie 300 kilometrów stąd :P Na cmentarz chodzę tylko zapalić symboliczną świeczkę i pomodlić się.
kaszanna - Pią Lis 03, 2006 20:12

=CzArNuLkA= napisał/a:
kaszanna, ale tu jest setki grobowców i nie wierze,ze kazdy,który tu lezy ma rodzine w innym miescie.

I codziennie naprawdę sporo osób jest na cmentarzu.

Asienka - Pią Lis 03, 2006 20:38

Lubie cmaetarze i jestem tam conajmniej raz w tygodniu :)
Major - Pią Lis 03, 2006 14:44

Asienka napisał/a:
Lubie cmaetarze i jestem tam conajmniej raz w tygodniu

Nie bywam tam często (raczej czasem latem) jednak jest to jedno z nie wielu miejsc w środku miasta gdzie można zaznać troche spokoju.

Szamanka - Sob Paź 27, 2007 19:34

Za pare dni znow odwiedzimy naszych bliskich, naszych znajomych w miejscu gdzie spoczywaja. Zapalimy swieczki, pomodlimy sie, powspominamy....pewnie nie jednemu na te wspomnienia poleci lza.
Tego dnia atmosfera jest inna, bardziej refleksyjna, myslimy o tym co przemija.
Pamietajmy o tych, ktorzy odeszli.

katarzyna35k-ce - Nie Paź 28, 2007 08:08

Szamanka napisał/a:
Zapalimy swieczki, pomodlimy sie, powspominamy....pewnie nie jednemu na te wspomnienia poleci lza.

Tak dokładnie bedzie. Zastanawia mnie jednak dlaczego nasze swieto rozni sie tak bardzo obchodami od innch krajow.Jak widomo sa kraje gdzie ludzie z radoscia podchodza do tematu zmarłych gdyz jest to dzien gdzie moga sie z nimi spotkac.U nas niestety Wszystkich Swietych jest czesto traktowany jako dzien w ktorym mozna włozyc futro za 20 000 zł i pokazac sie na cmentarzu i ewentualnie sie pomodlic. :kwasny:

Gmeras - Nie Paź 28, 2007 08:21

katarzyna35k-ce napisał/a:
jest czesto traktowany jako dzien w ktorym mozna włozyc futro za 20 000 zł
czy ja wiem

bardziej to jest konkurs na jak najbardziej ozdobiony pomnik

kisia - Pon Paź 29, 2007 00:58

Cytat:
bardziej to jest konkurs na jak najbardziej ozdobiony pomnik

a to swoją droga, jestem w szoku gdy widzę jakie wielkie donice z chryzantemami proponują nam przed cmentarzami, a to przecież nie o wielkość i wartość ozdób na grób chodzi :kwasny:
katarzyna35k-ce napisał/a:
Wszystkich Swietych jest czesto traktowany jako dzien w ktorym mozna włozyc futro za 20 000 zł i pokazac sie na cmentarzu
a to mnie śmieszy i to bardzo, że tez im nie szkoda
daniela - Pon Paź 29, 2007 07:23

zawsze lubiłam i lubie chodzic na cmentarz...
odwiedzac znajomych i rodzine...
jestem bardzo czesto na cmentarzu, nie tylko 1 listopada. o tych co odeszli trezba pamietac przede wszystkim w te zwykle, szare dni roku, a nie od "świeta".

['] ['] [']

Dorothea - Pon Paź 29, 2007 09:07

daniela napisał/a:
o tych co odeszli trezba pamietac przede wszystkim w te zwykle, szare dni roku, a nie od "świeta".

pod ty sie podpisuje dwiema łapkami

krystian - Pon Paź 29, 2007 21:50

Urzad Miasta uruchomil na swojej stronie internetowej fajna opcje... h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=16196/1 jesli ktos szuka swoich bliskich, a nie wie dokladnie w ktorym miejscu sie znajduja i na ktorym cmentarzu, tu mozna ich odnalezc
kisia - Pią Paź 30, 2009 10:22

już dzisiaj zaczęła się masakra na drogach :/ koło targu na lipowej nie da się spokojnie przejechać, ludzie z donicami w rękach wchodzą na ulicew miejscach niedozwolonych, w dodatku w najmniej odpowiednim momencie, zupełnie nie patrząc czy coś jedzie :zdegustowany:
Mamma20 - Pią Paź 30, 2009 12:10

Oj ta masakra na drogach pewnie popołudniu będzie jeszcze większa...Wszyscy zaczną wyjeżdżać na weekend... a co dopiero sobota niedziela...ehh