dupiate forum

Forum Ogólne - Wielkanocne tradycje

kisia - Sro Mar 23, 2005 22:26
Temat postu: Wielkanocne tradycje
Z czym , z dzieciństwa kojarzy Wam się Wielkanoc ???
Czy jest w Waszych domach jakaś tradycja związana ze świętami np. przekazywana z pokolenia na pokolenie ???
Jakie zwyczaje panuja w Waszych domach na Wielkanoc?

Demmo - Sro Mar 23, 2005 22:59

no u mnie zwykło się robić sobie jaja :lol:
Dev - Sro Mar 23, 2005 23:28

u mnie normalka, nic szczegolnego :)
frohike - Czw Mar 24, 2005 06:50

ja co roku chodze z jedzonkiem do kosciola
Aither - Czw Mar 24, 2005 10:56

Pamiętam za diecka... w lany poniedziałek zbierała się ekipa dziewczyn u mnie pod domem i całą "bandą" szliśmy na wojnę z chłopakami :) ech... wracaliśmy mokre jak nie wiem co... teraz rówieśnice prowadzają wózki i nie mają czasu na zabawy... :cry:
Asienka - Czw Mar 24, 2005 11:43

u mnie jeśli chodzi o dom to jakis specjalnych tradyjcji sobie nie wspominam. Jedynie to malowanie z mama jajek, no i lany ponieniedziałek kiedy to chłopy z rodzinki wpadają do mnie z wiadrami :lol:
Frycek - Czw Mar 24, 2005 22:31

chyba jak u kazdego malowanie jajeczek, poswiecenie pokarmow w kosciele ,zajaczek, no i lany poniedzialek :)
kisia - Pią Mar 25, 2005 01:06

U mnie atmosfere świąteczną wyczuwa się juz w piątek.
Przystrajam domek świątecznie i zaczynam pitrasić :). W sobote malowanie pisanek ( tym zasze zjmuja się dzieci w mojej rodzinie )i z koszyczkiem do poświęcenia. w niedziele sniadanko u teściowej, kościółek, spacrek, jedzenie , jedzenie, jedzenie (bleeeeeeee coroku obiecuje sobie że bede tylko próbować, ciekawe czy w tym roku sie uda ;))W poniedziałek jestem co chwile mokra i szlag mnie trafia :/, zazwyczaj w ten dzień lądujemy gdzieś u rodzinki na obiadku itp
A z dzieciństwa świętaj wielkanocnie jak i Bożego narodzenia kojarza mi sie z prezentami i pomarańczami , których nie było tak normalnie w sklepie :cry: i cukrowym barankiem

Jenny - Pią Mar 25, 2005 09:26

ja wielkanoc spedzam z rodzinka, w sobote tak jak prawie wszyscy idziemy razem do kosciolka poswiecic koszyczek z pokarmem:) dzisiaj bediemy malowac jajeczka :D bez skojarzen :P w niedzile pyszne sniadanko spacerek kosciolek i urodzinki mojego taty :D
Piotrulek - Pon Mar 28, 2005 15:35

Najwspanialszą tradycją w naszych domach(no,może nie wszystkich)jest obżarstwo,uginające się stoly,boląca wątroba i woreczek i lenistwo ,wszechobecne obżarstwo i lenistwo,dobrze,że świeta to tylko w zasadzie dwa dni i jutro do pracy...
frohike - Pon Mar 28, 2005 15:37

Cytat:
jutro do pracy...
oj jutro bedzie ciezko ruszyc sie w pracy, to bedzie ciezki poranek,,, jak tutaj wstac na 6 do pracy, wrrr
Asienka - Pon Mar 28, 2005 16:58

:) Tak aż sie niechce myśleć o pracy , ja na szczęcie nie musze się z rana zrywać bo ide na 15 ale pracuje aż do 23 ble ;/

MIłego popołudnia wam zycze :) Dzisiaj to jedynie chrześnica mnie pooblewała wodą ai troche tato ale pozatym spokój, lecz na dworze istna jadka :D

kisia - Pon Mar 28, 2005 18:54

mnie niestety dwa razy na dworze polali, cholera ;/
Mariusz - Wto Mar 29, 2005 19:30

kisia napisał/a:
mnie niestety dwa razy na dworze polali, cholera ;/

Tylko 2 ? :wink: :wink:

frohike - Wto Mar 29, 2005 22:26

kisiu, ja trzymam pod lozkiem wiaderko z woda smingusowa specjalnie czekajaca na ciebie :lol: ubiesz sie oplywowo na spotkanko
kisia - Sro Mar 30, 2005 09:12

frohike, :lol: opłytwowo ??? a jak to jest opływowo ???
frohike - Sro Mar 30, 2005 10:26

Cytat:
frohike, opłytwowo a jak to jest opływowo

:lol: zeby woda szybko scieknela i zebys nie byla zbyt dlugo mokra :D

kisia - Pią Kwi 01, 2005 02:40

zapomniałam jszcze dodać że u mnie tradycyjnie na święta są jeszcze farbowane jajeczka przepórcze, ślicznie wyglądają :)
Frycek - Pią Kwi 01, 2005 12:12

sa takie duze :)jest co farbowac :)
a mial ,albo ktos jadl juz strusie jajko :)

kisia - Sob Kwi 02, 2005 02:08

ja miałam ale tylko w ręku, nie miałam kasy by je kupić i nie znalazłam 12 osób chętnych na spróbowanie jajecznicy z jajka strusiego :cry:
frohike - Sob Kwi 02, 2005 15:17

z takiego jajka byla by super jajecznica, na pewno bym sie nia najad :D
Szamanka - Sro Kwi 12, 2006 09:06

Kojarzy mi sie z koszyczkiem, ktory zawsze musi byc suto napelniony.

Jako dziecko pisanki robilam sama ( no z pomoca babci)...dzis ide na latwizne i kupuje wszystkie mozliwe gotowce ( smutne prawda?)

Lubie patrzec na slicznie wystrojony stol....i czuc zapach dobrej szyneczki, na ktora sie tak niecierpliwie czeka :hyhy:

Jakos zniechecil mnie dzien w ktory leje sie woda ( doslownie)...tak wiec lany poniedzialek. Wiem, ze to slowianski zwyczaj, ale moglo by to sie odbywac troche mniej po chamsku i z malym umiarem.
Mieszkajac na Pszczynskiej widzialam jak dziewczeta idac do kosciola, musialy sie wrocic....na ich glowe polecialo wiadro wody....jakos to nie wydawalo mi sie smieszne.

kisia - Czw Kwi 13, 2006 01:03

o kurcze :przestraszony: zapmniałam zabrać mój koszyczek z Capri :przestraszony: zostawiłam go po świątecznym spotkaniu forumowym :kwasny: :przestraszony: Pewnie juz go tam nie bedzie :(
Krzysio - Czw Kwi 13, 2006 15:45

kisia napisał/a:
zapmniałam zabrać mój koszyczek z Capri :przestraszony: zostawiłam go po świątecznym spotkaniu

to sobie w pore przypomnialas :rotfl:

Dorothea - Czw Kwi 13, 2006 22:26

kisia, moze bedzie, napewno bedzie

sklerotyczku malutki :D

Jacek13 - Sro Mar 21, 2007 14:41
Temat postu: Wielkanocne świętowanie.
Proszę w tym topicu pisać o wszystkim co jest z Wielkanocą związane
Szamanka - Sro Mar 21, 2007 15:25

U mnie juz zaczely sie swiateczne porzadki,( w koncu tradycja nakazuje by bylo czysto i pachnaco) szafy ladnie przeszly rentgena, okna blyszcza.....a reszta czeka sobie na swoja kolej :D

Niestety nie umie robic tak pieknych pisanek, jakie zawsze pojawialy sie u mojej babci, wiec oszukujac z leksza :hyhy: z gotowcow probuje wyczarowac cudenka ( ale to dopiero nadejdzie)

kisia - Sro Mar 21, 2007 15:30

Jak to dobrze że ten topik został odkurzony, przypomniał mi koszyczku :rotfl:
katarzyna35k-ce - Sro Mar 21, 2007 22:37

A ja bym najchetniej w swieta wyjechała w góry z daleka od krzataniny swiatecznej.... moze sie uda? :hyhy:
daniela - Czw Mar 29, 2007 10:05

Swieta, świeta... i zaraz bedzie po swietach, a człowiek sie narobi tych ciast, sałatek, mięska, pisanek, ćwikły, (nasprzata sie jak głupi osioł) itp. i tylko zostana zbędne kilogramy... :hyhy:
ech życie.....
p.s. sernika i mazurka i tak sobie nie odmówie !!!!!!!!!!!!!!! :D
pozdrawiam

Jacek13 - Nie Kwi 01, 2007 11:17

Do świąt pozostał tylko Wielki Tydzień :help: :help:
Grabarz - Nie Kwi 01, 2007 16:20

Cóż, my póki spędziemy pierwszy dzień świąt u rodziców, drugi u teściów. Zawsze przyniosimy stamtąd taką masę wałówy, że nie opłaca się nic robić samemu ;)
Tylko, że nie mamy jeszcze koszyczka ani nic do święcenia !! :przestraszony: Nie licząc oczywiście parówek w lodówce.

kobi - Nie Kwi 01, 2007 17:55

Grabarz napisał/a:
nic do święcenia !!

Eee co roku święcę jajka - to zawsze jest :hyhy:

Wieczorny - Nie Kwi 01, 2007 21:19

nie znoszę świąt. ani jednych, ani drugich.

a kojarzą mi się ze sprzątaniem i z tym, że jest wolne.

kisia - Czw Mar 20, 2008 16:16

w tym roku pojawi sie chyba nowy element w koszyku. Stosownie do pogody mrożone jajka, a zamiast zajączków z czekolady, bałwany :/ wyciągamy też choinkę i wieszamy pisanki
Tak na poważnie to gdzieniegdzie czuć juz swiąteczne wypieki

Basia K - Czw Mar 20, 2008 18:55

Ja jutro popołudniu zabieram się za wypieki.
kisia - Czw Mar 20, 2008 20:34

ja nie wiem czy w ogóle będę coś piekła, bo zawsze mamy mają tyle wypieków i są takie pyszne :oczami:
katarzyna35k-ce - Czw Mar 20, 2008 22:53

Basia K napisał/a:
Ja jutro popołudniu zabieram się za wypieki.
ja tez :) mam w planie pysznego murzynka i mazurek , moze serniczek jak starczy mi czasu . Nie wyobrazam sobie swiat bez zapachu pieczonego ciasta to jak krolik bez uszu ... ;)
Dorothea - Czw Mar 20, 2008 22:57

a ja nie pieke nic, kupuje i juz, bede piekła jak juz bede miala dla kogo, a co.....
trunks - Pią Mar 21, 2008 07:16

czy u kogoś tez jest tradycja spożywania alkoholu w te święta ? :)
kobi - Pią Mar 21, 2008 14:04

W tym roku tradycyjne oblanie wiadrem wody zostanie zastąpione rzucaniem pigułami ze śniegu - w sumie to też H2O :hyhy:
Grabarz - Pią Mar 21, 2008 14:38

kobi napisał/a:
W tym roku tradycyjne oblanie wiadrem wody zostanie zastąpione rzucaniem pigułami ze śniegu - w sumie to też H2O

To ja komuś wleję, w końcu to lany poniedziałek :hyhy:

Basia K - Pią Mar 21, 2008 17:16

A ja na Święta wyjeżdżam do teściowej (jeszcze tylko jutro do pracy...) i mam zając się tylko ciastami,bo podobno moje takie dobre :zawstydzony:
kisia - Pią Mar 21, 2008 23:55

trunks napisał/a:
czy u kogoś tez jest tradycja spożywania alkoholu w te święta
u mnie nie ma na szczęście takiej tradycji, chociaz moi sasiedzi w lany poniedziałek wlewaja w siebie sporo
katarzyna35k-ce - Sob Mar 22, 2008 09:38

Dorothea, no to masz wybaczone ;) :rotfl:
trunks napisał/a:
czy u kogoś tez jest tradycja spożywania alkoholu w te święta
nie wiem czemu akurat nazywasz to tradycja. Ale oczywiscie ja sie napije drineczka lub piwka jak bedzie okazja :)
Dorothea - Sob Mar 22, 2008 18:23

katarzyna35k-ce napisał/a:
Dorothea, no to masz wybaczone

a dlaczego????? nic nie rozumiem :zdziwko: :zdziwko: :|

Bogna - Sob Mar 22, 2008 18:31

wielkanocne tardycje u mnie: nawalony ojciec, awantury, wzywanie policji... ahh i tak odkad pamietam.. wiec jakby tradycja...
katarzyna35k-ce - Sob Mar 22, 2008 18:34

Dorothea napisał/a:
katarzyna35k-ce napisał/a:
Dorothea, no to masz wybaczone

a dlaczego????? nic nie rozumiem

zartuje :zdegustowany:

tuchałowa - Nie Mar 23, 2008 00:04

W tym roku mało tradycyjnie, jeżeli chodzi o potrawy i to mnie cieszy... ;)
;) ;) Mama wprowadziła kilka innowacji: jajka nadziewane pieczarkami, jajka nadziewane rybą oraz łosoś ;) Reszta jak dawniej :) Mniam... :) Jak zwykle wysłali mnie z koszykiem, chociaż tym razem z bratem poszłam... No i co ...lubię przygotowania do świąt (cały wielki tydzień) Coś jest magicznego w tym czasie :]