|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - Czy wiesz,ze....
Dorothea - Wto Mar 14, 2006 19:35 Temat postu: Czy wiesz,ze.... Tutaj mozemy pisac o ciekawostach, o czymś co nas zainteresowało, cos co przeczytalismy.O rzeczach, ktore znamy z historii, bądz innych dziedzin,ale wydało nam sie to tak interesujące i inne niz to, co sądzilismy o danych sprawach do tej pory.....
Mam nadzieje,ze nie ma juz takiego tematu, bo nie chciałabym sie powielac.
A to na początek
Krolowa Egiptu-Kleopatra-była tak piekna,ze jej uroda stała sie przyczyną zamieszania w cesarstwie rzymskim.Chciała zdobyc miłosc Marka Antoniusza, generała rzymskiej armii.Wypłynęła na spotkanie z nim i na swym wspaniałym statku urządzała dla niego luksusowe bankiety.Antoniusz wkrotce rozwiodł sie ze swoją pierwszą zoną i poslubił Kleopatre.Oktawian ,brat pierwszej zony Antoniusza wypowiedział wojne jemu i Kleopatrze.W 31 roku p.n.e. flota egipska została pokonana pod Akcjum, niedaleko wybrzezy Afryki.Antoniusz popełnił samobojstwo, przeszywajac sie mieczem.Kleopatra podobno przystawiła sobie weza do szyi i zmarła od jego jadu.
Aither - Pią Mar 17, 2006 14:03
W czasie wielkiej epidemi dzumy w sredniowieczu ludnosc wina za te chorobe obarczyla szczury... istnieje prawdopodobienstwo, ze dzuma nie rozprzestrzeniala sie przez szczury ale przez ludzi... byla to choroba przenoszona droga kropelkowa jak terazniejsza grypa. Aby ustrzec sie choroby nie trzeba bylo unikac szczurow tylko ludzi.
No porsze to teraz wiadomo czemu zaistnialy klasztory zamkniete :D
Dorothea - Nie Mar 19, 2006 15:47
Pitagoras urodził sie na wyspie Samos i nalezał do najbardziej szanowanych filozofow wczesnogreckich.Jako młody męzczyzna zwiedził Egipt i Babilonie, gdzie zetknął sie z wielkoma poglądami, ktore zasadniczo wpłynęły na jego zycie.Sta l sie nawet waznym przywodca religijnym(Związek Pitagorejski).Nauki Pitagorasa o wszechswiecie kładły szczegolny nacisk na harmonie liczb i symetrie we wszystkim,co nas otacza.Poniewaz kochał on piekno i porzadek, wierzył ,iz planety poruszaja sie po kołach, a niebo i Ziemia są kuliste.Te idee miały ogromny wpływ na naukę 2000 lat pozniej.
Szamanka - Czw Mar 23, 2006 21:29 Temat postu: Tu czas zatrzymal sie w miejscu Oberland
Czy wiecie, ze jest to jeden z najpiekniejszych zakatkow Alp, zwany inaczej " Berenskim Oberlandem"
W samym srodku polozone jest malowicze miasteczko Interlaken. Rozciaga sie ono nad dwoma jeziorami. Podziwiac tu mozna nie tylko piekne krajobrazy ale i przepiekny wodospad Giessbach oraz Jaskinie sw.Beatusa, w ktorym miesci sie podziemny labirynt.
Najwiekszym miastem jest Berno.Jego zabytkowa czesc sprawia wrazenie, ze czas tu zatrzymal sie w miejscu.Miasto omijaly wojny i wiele jest zabytkow z XV wieku
Dorothea - Nie Mar 26, 2006 18:40
Wielki Mur Chinski kazał zbudowac Shi Huangdi, co znaczy "Pierwszy Cesarz".Chciał on skonstruowac mur broniący cesarstwa przed wrogami.Do budowy muru zostali zmuszeni niewolnicy,więzniowie i chłopi.Pracowali oni w strasznych warunkach i wiele tysiecy z nich zginęło.Jesli robotnicy umierali ich ciała wbudowywano w mur. Chinski mur jest najwiekszą na swiecie konstrukcja zbudowana przez ludzi. Ma długosc 6320km,szerokosc od 4,5 do 12m i wysokosc do 9,8m.Jednak nie spełnił swoich celow obronnych-jak podaja legendy zdarzyło sie,ze przywodca Mongołow, Czyngis-chan, podobno przekupił straznikow muru, by wpuscili jego armie do Chin.
To przebiegła bestyjka no :D
frohike - Nie Mar 26, 2006 23:03
Dorothea, jeszcze chwilka i bedziesz najmadrzejsza osobka na forum :)
Dorothea - Nie Mar 26, 2006 23:05
frohike, nie rozumiem co chciałes przez to powiedziec :zdziwko:
mozesz mi to wytłumaczyc??
Ana - Nie Mar 26, 2006 23:07
frohike napisał/a: | jeszcze chwilka i bedziesz najmadrzejsza osobka na forum |
Froszik, bo resztę forumowiczów wpędzisz w kompleksy :przestraszony: :P
a ja też się czymś pochwalę co znalazłam w sieci :P
Jeżeli dałoby się zmniejszyć Ziemię do rozmiarów wioski, którą zamieszkuje dokładnie stu mieszkańców, zachowując proporcje wszystkich ras, mieszkałoby tam mniej więcej:
57 Azjatów
21 Europejczyków
14 osób z zachodniej półkuli (południowej i północnej)
8 Afrykańczyków
52 kobiety
48 mężczyzn
70 nie-białych
30 białych
70 nie-chrześcijan
30 chrześcijan
89 heteroseksualistów
11 homoseksualistów
6 osób posiadałoby 59% bogactwa całego świata
i wszystkie 6 byłoby ze Stanów Zjednoczonych
80 osób żyłoby poniżej standardu
70 osób nie umiałoby czytać
50 osób cierpiałoby z powodu niedożywienia
1 osoba byłaby bliska śmierci
1 osoba byłaby bliska narodzin
1 miałaby wyższe wykształcenie
1 osoba posiadałaby komputer...
frohike - Nie Mar 26, 2006 23:19
Dorothea napisał/a: | frohike, nie rozumiem co chciałes przez to powiedziec
mozesz mi to wytłumaczyc?? |
nie zawsze chce kogos obrazic cos piszac :)
po prostu madre zeczy tu piszesz i tyle :D
Dorothea - Nie Mar 26, 2006 23:23
frohike, ja nie twierdze,ze chciałes mnie obrazic,prosiłam abys mi wytłumaczył o co Ci chodziło, uczyniłes to i bardzo za to dziekuje :D
kisia - Pon Kwi 03, 2006 01:41
1. Niemozliwe jest polizanie wlasnego lokcia.
2. Gdy mocno kichasz mozesz zlamac sobie zebra.
3. Gdy próbujesz powstrzymac kichniecie naczynia krwionosne w mózgu lub szyi moga peknac a wówczas umrzesz w ciagu kilku sekund.
4. Gdy kichasz z otwartymi oczyma galki oczne moga zostac wypchniete.
5. Budowa ciala swini uniemozliwia jej spojrzenie w niebo.
6. 50% ludnosci na swiecie nigdy nie otrzymala ani nie wykonala telefonu.
7. Szczury i konie nie moga wymiotowac.(Czasami po imprezie chcialobysie byc koniem ;)
8. Zalozenie sluchawek tylko na jedna godzine powoduje wzrost ilosci bakterii w Twoim uchu o 700%.
9. Zapalniczke wynaleziono wczesniej niz zapalki.
10. Kwakanie kaczki nie powoduje echa i nikt nie wie dlaczego.
Gmeras - Pon Kwi 03, 2006 07:11
kisia napisał/a: | 1. Niemozliwe jest polizanie wlasnego lokcia. | jest możliwe dziecko Ci polize :P kisia napisał/a: | 10. Kwakanie kaczki nie powoduje echa i nikt nie wie dlaczego. | powoduje echo i jest to udowodnione
Dorothea - Nie Kwi 09, 2006 09:37
Wysoki iloraz inteligencji jest dla kobiet przeszkodą na drodze do zawarcia zwiazku małzenskiego, a dla męzczyzn ułatwieniem- wynika to z badan przeprowadzonych na czterech brytyjskich uniwersytetach.Dla chłopca kazde dodatkowe 16 punktow w skali IQ oznacza zwiekszenie prawdopodobienstwa znalezienia zony o 35 procent.Odwrotnie niz w przypadku dziewcząt, dla ktorych 16-punktowy wzrost IQ powoduje zmniejszenie prawdopodobienstwa znalezienia meza az o 40 procent. Z badan wynika, ze kobiety w wieku 35-40 lat, ktore po ukonczeniu studiow zajęły sie robieniem kariery i nalezą do najinteligentniejszych przedstawicielek swojego pokolenia, dochodzą do wniosku, ze męzczyzni nie są dla nich wystarczajaco interesujacy.
;)
Szaganka - Nie Kwi 09, 2006 11:48
Dorothea, chyba, że JEGO IQ jest odpowiednio wysokie.... ;)
jeden na milion taki egzemplarz się trafia :)
tylko, że z wiekiem, albo spada poziom męskiej inteligencji albo rośnie on u kobiet :niepewny: chyba stąd tyle rozwodów? :dontgetit:
Dorothea - Nie Kwi 09, 2006 15:45
Szaganka napisał/a: | z wiekiem, albo spada |
zdecydowanie spada :D
Szaganka napisał/a: | albo rośnie on u kobiet |
jak najbardziej sie zgadzam :ok:
Dorothea - Wto Kwi 18, 2006 19:37
Dzieki uzyciu technologii komputerowej odkryto,ze słynny Dawid, dłuta Michała Anioła, ma zeza.Naukowcy z USA stworzyli program komputerowy, w ktorym powstał trojwymiarowy model rzezby Dawida.Pozwala on na podziwianie dzieła w oswietleniu o roznym natezeniu i kolorystyce i z kazdego punktu obserwacji.Dopiero korzystajac z tej symulacji komputerowej odkryto,ze wyrzezbiony przez Michała Anioła Dawid ma zeza rozbieznego.Prawe oko Dawida patrzy na wprost, ale drugie wyraznie spoglada w lewym kierunku.Według badaczy nikomu nie udało sie wczesniej dostrzec tego szczegołu, poniewaz pomnik ma az pięc metrow wysokosci.Sądzi sie tez,ze zez biblijnego bohatera to celowy zabieg artystyczny.
Szaganka - Pią Kwi 21, 2006 08:58
Dorothea napisał/a: | zez biblijnego bohatera to celowy zabieg artystyczny |
nawet dwa cele :zdziwko:
Dorothea napisał/a: | Prawe oko Dawida patrzy na wprost, ale drugie wyraznie spoglada w lewym kierunku |
na, który on patrzy? :zdziwko:
Dorothea - Pią Kwi 21, 2006 14:08
Szaganka, dziwne prawda????
Juz starozytni przypisywali łabędzią nadprzyrodzone cechy.W Chinach łabędz był symbolem swiatła i wdzieku.Grecy wierzyli, ze posiadał zdolnosc prorokowania i zapowiaddania przyszłosci.Szczegolnym zas znakiem miał byc żałosny spiew, jaki rzekomo wydaje łabędz tuz przed smiercią.Do dzis mianem "łabedziego spiewu"okresla sie ostatnie dzieło czy słowo człowieka
Szaganka - Pią Kwi 21, 2006 17:30
A ja usłyszałam niedawno, że mam łabędzią szyję :zdziwko:
Cóz to mogło oznaczać? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Dorotka - Pią Kwi 21, 2006 20:35
Szaganka napisał/a: | mam łabędzią szyję | wstaw w avka zdjęcie bez golfa to może coś wymyślimy ;)
Szaganka - Pią Kwi 21, 2006 20:43
no proszę :D może coś wymyślisz? :rotfl:
Dorotka - Pią Kwi 21, 2006 20:45
Szaganka, chooooolerka...... z pewnością nie jest to Twoje Dorothea napisał/a: | ostatnie dzieło czy słowo | ;) :)
super wyglądasz na tym zdjęciu :)
Dorothea - Czw Kwi 27, 2006 20:52
Po przebadaniu pół tysiaca brytyjskim menedzerow, zajmujących kierownicze stanowiska, okazało sioe ,ze prawie połowa z nich ma nadwage.Ich styl zycia to bowiem mieszanka niedospania z przejadaniem sie niezdrowa zywnoscia oraz daduzywaniem kawy i alkoholu.Firma prowadząca badania wyroznia rowniez dwie kategorie szewow."Niezdecydowany",to menedzer, ktory wprawdzie ma karnet na siłownie, czasami nawet posiada skrupulatnie opisana diete oraz dobra wole, ale z powodu natłoku zajec na tym konczy."Chudzielec"-menedzer, ktory, wstaje o piatej rano, by przed porannym prysznicem przebiec kilka kilometrow ,dla szybszego pobudzenia sie do zycia raczej siegnie po witaminy niz po kawe.....
~pAaAuLiNeK~ - Nie Kwi 30, 2006 12:27
Piramida Cheopsa jest największym na świecie czworokątnym ostrosłupem prawidłowym. Ma 146m wysokości, a krawędź jego podstawy wynosi 230m. Na zbudowanie tej piramidy zuzyto 2300000 bloków granitowych o ciężarze od 2,5 do 15 ton. Gdyby z tego matreiału zbudować mur o wysokości 3m i grubości 25cm, to opasał by on całą Polskę. W piarmidzie Cheopsa stosunek sumy dwórch boków podstawy o wysokości wynosi 3,1416, czyli przybliżenie liczby pi " TT " z dokładnościa czterech miejsć po pzrecinku. :)
Mariusz - Nie Kwi 30, 2006 12:40
~pAaAuLiNeK~, to jaka jest objętość ów ostrosłupa ?;-)
Przy okazji oblicz pole powierzchni całkowitej ;)
Mama się ucieszy ;-)
Szaganka - Nie Kwi 30, 2006 16:15
Mariusz, no to już ~pAaAuLiNeK~ nie zajrzy do tego topicu przez Ciebie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
przeraziłeś dziewczynę :P :hyhy:
Dorothea - Nie Kwi 30, 2006 19:53
Mariusz napisał/a: | Mama się ucieszy ;-) |
oj Mariuszku a co to ma wspolnego z tym tematem????? :]
Mariusz - Nie Kwi 30, 2006 19:55
A nic .. tak tylko chce ją ukierunkować na nauki ścisłe, bo studia humanistyczne i pokrewne to lipa. Koniec OT.
Dorothea - Nie Kwi 30, 2006 20:00
Mariusz, mysle,ze juz Jej nie ukierunkujesz.Nie jest umysłem scisłym i nikt ani nic tego nie zmieni.Ja wcale nie mysle,ze studia humanistyczne to lipa.Wazne aby uczyc sie tego co przynosi Ci radosc i chec do nauki.Nic na siłe, prawda?
Wcale nie jest powiedziane, ze umysły sciesłe sa lepsze od tych humanistycznych.
Byc moze pojdzie jeszcze w innym kierunku, zna juz dwa języki i uczy sie trzeciego.......
Yeti - Wto Maj 02, 2006 21:16
Mariusz napisał/a: | tak tylko chce ją ukierunkować na nauki ścisłe, bo studia humanistyczne i pokrewne to lipa. |
Przepraszam Cię, Mariusz, ale jakoś mam dziś "szczęście" na Ciebie!...
Pozwól, że zapytam, skąd takie poglądy!...
Gdybyś choć dodał coś w stylu: "moim zdaniem..." albo "słyszałem, że podobno..." to jeszcze mógłbym zrozumieć! Masz pewnie piątkę z matmy i jesteś z tego dumny!... O.K. ... ja też kiedyś miałem!... ale nigdy by mi do głowy nie przyszlo uważać się za kogoś lepszego od tych, którym zazdrościłem zdolności muzycznych, humanistycznych, przyrodniczych... Wręcz przeciwnie!...
Przepraszam więc, ale zapytam: a jakie Ty studia skończyłeś, że czujesz się upoważniony głosić tak pogardliwe dla innych poglądy?
A twoja chęć ukierunkowywanie 15-letniej dziewczyny, która nie kocha matematyki, na nauki ścisłe, to chyba pomysł... niepoważny w ogóle! Wybacz!
OK. :offtopic: Wiem i przepraszam!
Dorotka - Wto Maj 02, 2006 21:21
Mariusz napisał/a: | bo studia humanistyczne i pokrewne to lipa | taaaaa...? :hyhy: a Ty Misiek tak czasem nie zamierzałeś zostać młodym zdolnym politologiem? ;) baaaardzo ścisłe studia :rotfl:
Krzysio - Sro Maj 03, 2006 02:03
Mariusz napisał/a: | bo studia humanistyczne i pokrewne to lipa. |
zgodnie z tytulem tematu czy wiesz, ze... ? :P no wlasnie wiesz ze brednie piszesz ? :P
wedlug jakich kryteriow stwierdziles ze humanista jest gorszy od scislowca ? :| na stos z nim :P
p4cz3k - Sro Maj 03, 2006 05:59
a wiecie ze paczek to taka istota...ktora...jest w stanie wypic 13 piw...i worcic do domu na dwoch nogac tego samego dnia....
:=]
Dorothea - Sro Maj 03, 2006 11:39
p4cz3k, a to ciekawostka, musisz to gdzies zgłosic, moze nagrode dostaniesz :D
manexxl - Sro Maj 03, 2006 13:11
Państwa z największą średnią długości życia
POZ. PAńSTWO ŚREDNIA D?UGOŚć ŻYCIA W [latach]
1 Andora 83.5
2 Singapur 81.5
San Marino 81.5
4 Japonia 81.0
5 Szwajcaria 80.3
Szwecja 80.3
Australia 80.3
8 Islandia 80.2
9 Kanada 80.0
10 Włochy 79.5
Państwa z najmniejszą średnią długości życia
POZ. PAńSTWO ŚREDNIA D?UGOŚć ŻYCIA W [latach]
1 Botswana 30.8
2 Zambia 35.2
3 Angola 36.8
4 Lesotho 36.8
5 Mozambik 37.1
6 Malawi 37.5
7 Suazi 37.5
8 Zimbabwe 37.8
9 Rwanda 39.2
10 Namibia 40.5
Dorothea - Nie Maj 07, 2006 14:54
Najwiekszym zwierzęciem na świecie jest płetwal błękitny.Osiąga 26 metrow długosci i wazy 120 ton.Największe osobniki dochodzą nawet do 31 m długosciciała i 200 ton wagi.!!! Słoń afrykański to najwieksze zwierze ladowe świata.Osiąga do 7,5 metra długosci i 5 ton wagi.Największą rybą swiata jest rekin wielorybi.Jego długosc dochodzi do 20 metrow.Mimo to ten olbrzybi drapieznik zywi sie wyłącznie planktonem.Największymi gadami są aligatory z Orinoko do 7 metrow długosci.Największym owadem jest patyczak z Madagaskaru.Jego długosc dochodzi do 40 cm.
manexxl - Sro Maj 10, 2006 14:27
Przypadek?
Abraham Lincoln zostal wybrany do Kongresu w 1846
John F. Kennedy zostal wybrany do Kongresu w 1946
Abraham Lincoln zostal prezydentem w 1860
John F. Kennedy zostal prezydentem w 1960
Zarowno nazwiska Lincoln jak i Kennedy zawieraja po 7 liter.
Obydwaj mieli na uwadze prawa obywatelskie
Zony obu stracily stracily dzieci w okresie mieszkania w Bialym Domu.
Obydwaj prezydenci byli zastrzeleni w piatek
Obydwaj prezydenci byli zabici strzalem w glowe.
Sekretarka Lincolna nazywala sie Kennedy
Sekretarka Kennediego nazywala sie Lincoln.
Obydwaj byli zgladzeni przez mieszkanca Poludnia
Obydwaj nastepcy nazywali sie Johnson
Andrew Johnson, ktory zastapil Lincolna urodzil sie w 1808
Lyndon Johnson,ktory zastapil Kennediego urodzil sie w 1908.
John Wilkes Booth,zamachowiec Lincolna ur.1839
Lee Harvey Oswald, zamachowiec Kennediego ur.1939
Obydwaj zamachowcy uzywali trojczlonowych nazwisk skladajacych sie z 15 liter.
Lincoln zostal zastrzelony w teatrze pod nazwa Kennedy.
Kennedy zostal zastrzelony w samochodzie Lincoln.
Booth uciekal z teatru a zostal zlapany w magazynie.
Oswald uciekal z magazynu a zostal zlapany w teatrze.
Booth i Oswald zostali zgladzeni zanim rozpoczely sie ich procesysadowe.
Tydzien przed zamachem Lincoln byl w Monroe, Maryland.
Tydzien przed zamachem Kennedy byl w Marilyn Monroe.
Dorothea - Nie Maj 14, 2006 10:40
Najwiekszym mięczakiem na swiecie jest kałamarnica atlantycka, jej wielkosc moze przekroczyc 20 metrow, z czego połowe stanowią ramiona.Odnajdowano jednak wyrzucone na brzeg fragmenty martwych kałamarnic, ktore sugerowały,ze mogą istniec jeszcze większe osobniki.Najcięższym latajacym ptakiem jest łabędz niemy.Jego waga dochodzi do 23 kilogramow.?abedz niemy osiaga 155 cm długosci ciała i 235 cm rozpietosci skrzydeł.Struś emu to rekordzista az w dwoch kategoriach.Jest nie tylko najwiekszym ptakiem na swiecie, ale takze najszybszą dwunozną istotą.Biega z prędkoscią 70 km/h
Szamanka - Nie Maj 14, 2006 19:23
Chmara szaranczy potrafi zjesc 80 tysiecy zboza w ciagu jednego dnia.
Taka ilosc wystarczy, aby nakarmic 200 milionow ludzi.Przemieszczaja sie nocami, pokonujac ponad 120 km dziennie.
Najpierw pojawiaja sie pojedyncze owady, ktore sa zwiastunembezlitosnej armi szaranczy, prawdziwej maszyny do pozerania.
Naloty szaranczy na pola uprawne sa jedna z najwiekszych plag, nawiedzajacych ludzkosc...nic nie jest wstanie ich powstrzymac
Gmeras - Nie Maj 14, 2006 21:22
80 tysiecy czego ziarenek zborza ? ;]
Szamanka - Pon Maj 15, 2006 14:26
:ups: :ups: , zapomnialo mi sie napisac, ze to o 80 tysiecy ton chodzi :zawstydzony:
MajkeL - Pon Maj 15, 2006 21:59
Kod: | Wiedziałeś/ aś , że....
1. Niemożliwe jest polizanie własnego łokcia?
2. Gdy mocno kichasz możesz złamać sobie żebra?
3. Gdy próbujesz powstrzymać kichnięcie naczynia krwionośne w mózgu lub szyi mogą pęknąć a Ty umarłbyś/umarłabyś?
4. Gdy kichasz z otwartymi oczyma gałki oczne mogą zostać wypchnięte?
5. Budowa ciała świni uniemożliwia jej spojrzenie w niebo?
6. 50% ludności na świecie nigdy nie otrzymała ani nie wykonała telefonu?
7. Szczury i konie nie mogą wymiotować?
8. Założenie słuchawek tylko na jedną godzinę powoduje wzrost ilości bakterii w Twoim uchu o 700%?
9. Zapalniczkę wynaleziono wcześniej niż zapałki?
10. Kwakanie kaczki nie powoduje echa i nikt nie wie dlaczego?
11. 23% wszystkich uszkodzeń kopiarek powodowanych jest przez ludzi którzy na nie siadają aby skopiować swój tyłek?
12. W swoim życiu, w czasie snu zjadasz około 70 insektów i 10 pająków?
13. Dokładnie jak odciski palców, odcisk języka jest niepowtarzalny?
14. Ponad 75% osób, które to czytają będą próbować polizać swój łokieć (To jest naprawdę niemożliwe )
I jeszcze coś:
15. Orgazm świni trwa 30 minut. (W moim następnym życiu chcę być świnią)
16. Gdy uderzasz głową w mur spalasz 150 kalorii. (Ciągle myślę o świni)
17. Karaluch bez głowy żyje przez 9 dni zanim umrze z głodu?
18. Niektóre lwy parzą się do 50 razy w ciągu dnia. (Mimo wszystko zostaję przy świni. Jakość przed ilością.)
19. Motyle liżą swoje stópki.
20. Słonie są jedynymi zwierzętami, które nie potrafią skakać...... (I chyba dobrze)
21. Kocie siki fosforyzują w ciemności. (Kto dostaje kasę, żeby coś takiego badać?)
22. Oko strusia jest większe niż jego mózg. (Znam laski u których jest podobnie)
23. Rozgwiazdy nie posiadają mózgu. (Takie laski też znam)
24. Ludzie i delfiny to jedyne stworzenia, które odczuwają przyjemność |
;)
Major - Pon Maj 15, 2006 22:04
MajkeL napisał/a: | 24. Ludzie i delfiny to jedyne stworzenia, które odczuwają przyjemność |
I ciekaw jestem skąd oni to wiedzą :|
Gmeras - Pon Maj 15, 2006 23:08
MajkeL napisał/a: | Niemożliwe jest polizanie własnego łokcia? | możliwe jest dzieci potrafią ;]
MajkeL napisał/a: | Kwakanie kaczki nie powoduje echa i nikt nie wie dlaczego? | powoduje echo udowodnione MajkeL napisał/a: | 14. Ponad 75% osób, które to czytają będą próbować polizać swój łokieć (To jest naprawdę niemożliwe ) | :] po raz pierwszy jak to czytałem to spróbowałem ;p ale nie dzis ;p
Dorotka - Wto Maj 16, 2006 11:22
2. Gdy mocno kichasz możesz złamać sobie żebra?
3. Gdy próbujesz powstrzymać kichnięcie naczynia krwionośne w mózgu lub szyi mogą pęknąć a Ty umarłbyś/umarłabyś?
4. Gdy kichasz z otwartymi oczyma gałki oczne mogą zostać wypchnięte?
Raaaany, chyba nigdy więcej nie kichnę :zdziwko:
Major - Wto Maj 16, 2006 11:54
...światło może się cofać: h t t p;//wiadomosci.onet, p l/1323215,16,item.html
Alinka - Czw Maj 18, 2006 17:39
Dziś jest najszczęśliwszy dzień roku - obliczyli brytyjscy naukowcy, których cytuje gazeta "The Sun".
Twierdzą oni, że właśnie 18 maja ludzie są najbardziej entuzjastycznie nastawieni do życia, ponieważ na świecie panuje wiosna, dni są słoneczne i coraz dłuższe, a w perspektywie ma się letnie wakacje i urlopy.
Według tych samych ekspertów, najbardziej ponury dzień roku jest już dawno za nami. Twierdzą, że wypada on 3 stycznia, kiedy ludzie wracają do pracy po długiej świątecznej przerwie.
ja osobiscie moge to potwierdzic!! :hurra: zdałam egzamin pewien heh :super: a juz sie bałam ,ze kiepsko bedzie
trunks - Czw Maj 18, 2006 18:25
nom dzisiaj są urodziny Jana Pawła II :)
Alinka napisał/a: | zdałam egzamin pewien |
zapewne mowisz o maturce - gratulacje ;)
Alinka - Czw Maj 18, 2006 21:09
dzieki trunks, tak o maturke mi chodzilo;) ale to nie w tym dziale
Major - Pią Maj 19, 2006 12:08
Wczoraj rzeczywiście się dobrze pobawiłem no i siostra miała urodzinki, coś tym może być. Ale równie dobrze może tym dniem być przecież 19 lub 20 mają co to za różnica trzech dni w porównaniu z całym rokiem :P
Dorothea - Nie Maj 21, 2006 22:30
Najblizszym zyjącym krewnym ptakow jest... krokodyl.Papuga kakapo jest jedyną nielotną papugą swiata.Żyje w Nowej Zelandii, obecnie nalezy do gatunkow zagrozonych wyginieciem.Tygrys widzi w ciemnosci pięc razy lepiej niz człowiek.Żaby w ogole nie piją wody.Pobierają ją przez skore.Słon morski jest w stanie zanurkowac na głębokosc 1200 metrow i pozostac tam przez dwie godziny.Noworodek kangura ma zaledwie 2 cm długosci i wazy ponizej 1 grama.To 1/30.000 wagi jego matki.Dla porownania ludzki noworodek wazy zwykle 1/20 wagi swojej matki.
Dorothea - Wto Maj 30, 2006 10:12
Turkucie podjadki są najgłosniejszymi owadamiswiata.Ich głos mozna usłyszec z odległosco półtora kilometra.Pingwin cesarski nigdy nie stawia stopy na stałym ladzie.Całe swoje zycie spedza na morzu albo na lodowcach Arktyki.Jedynymi gadami, ktore maja uszy sa krokodyle.Motyl monarch przebywa najwieksze dystanse ze wszystkich owadow.W ciagu roku przelatuje 6 tysiecy kilometrow-z Kanady do Meksyku i z powrotem.
Major - Wto Maj 30, 2006 11:24
Najmniejszą sową świata jest sóweczka kaktusowa, osiąga do 15 cm długości. Żyje w Ameryce Północnej.
Najmniejszym ssakiem na Ziemi jest myszka etruska (Suncus etruscus), która waży zaledwie 1,5 g.
Najmniejszym nietoperzem świata jest craeonycteris thonglongyai z Tajlandii. Jego długość dochodzi do 2,5 cm, a waga do 2 gramów.
Najmniejszym ssakiem drapieżnym jest łasica. Osiąga najwyżej 18 cm długości.
Najmniejszym ptaszkiem świata jest koliber hawańczyk. Jego długość nie przekracza 5 cm, a waga 2,8 g.
Dorothea - Wto Maj 30, 2006 11:58
Same malenstwa, a jak swietnie sobie daja rade z czasem okrutna naturą
Gmeras - Wto Maj 30, 2006 14:25
mały nieznaczy ze nie jest sprytny i bezbronny ;)
Jacek13 - Wto Maj 30, 2006 16:38 Temat postu: Dobra rada Przesoloną zupę można uratować wrzucając do niej obrany surowy ziemniak,przekrojony na pół lub dolać zimnej wody.
perll1 - Wto Maj 30, 2006 22:12
1. Jeden z mieszkańców Katowic chciał w lombardzie zastawić swojego syna.
2. Jako pierwsza nacja na świecie, opracowaliśmy sposób na picie denaturatu, płynu borygo, kwasu siarkowego i wody kolońskiej.
3. Janusz Chomontek w tym roku podbił piłkę głową 30 tysięcy razy. Ustanowienie rekordu świata zajęło mu 2 godziny i 22 minuty.
4. Grabarz z Krakowa miał we Krwi 9,5 promila alkoholu i przeżył. Mieszkaniec Wrocławia w 1995 r. osiągnął absolutny medyczny rekord świata - 14,8 promila. Nasz bohaterski rodak przekroczył trzykrotnie śmiertelną dawkę.
5. W zachodniej Europie pojawiają się alkohole z ostrzegawczym napisem: Dawka śmiertelna 3,5 promila. Nie dotyczy Polaków.
6. Szesnastoletni Tomasz K. z Kietrza w marcu 1998 r. odbył w kaplicy stosunek seksualny ze zwłokami 70-letniej kobiety.
7. Powszechnie znany i masowo lubiany polski polityk przeszedł do najnowszej historii Europy jako człowiek, w obecności którego jego podwładny gestami zarezerwowanymi dla hierarchów kościelnych pobłogosławił zebranych oraz ucałował ziemię.
8. Marta Rudzka, absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej, jest autorką projektu najwyższego budynku świata. Trump World Tower będzie miał 90 pięter wysokości i powstanie na Manhattanie w Nowym Jorku.
9. Anonimowy profesor UJ w Krakowie wymyślił przed wojną reklamę prezerwatywy, która jest wykorzystywana do dziś na całym świecie. Hasło brzmi: Prędzej ci serce pęknie.
10. 25-letni satanista z Rumii zabił i zjadł wnętrzności kota. Nie wiadomo, czy chciał w ten sposób potraktować swą matkę, którą zaatakował młotkiem.
11. Tadeusz Kościuszko tak się spił pod Maciejowicami (1794), że zapomniał wziąć mapy i nie mógł dowodzić bitwą. Dlatego Polacy ponieśli klęskę w starciu z rosyjskimi wojskami.
12. Biolodzy z Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej w Warszawie jako pierwsi na świecie wyhodowali komórki mózgowe człowieka z komórek macierzystych.
13. Zbigniew Z. z Kowar 44 razy zdawał na prawo jazdy. Pierwszy egzamin miał w 1980 r. Ostatni oblał w sierpniu 2000r.
14. Waldemar K. z Gdańska strzelał z ostrej broni do hałasujących na podwórzu dzieci. Mężczyzna tłumaczył się, że krzyk dzieciaków przeszkadzał mu w oglądaniu Miodowych lat.
15. 27 czerwca 1978 r. major Ludowego Wojska Polskiego Mirosław Hermaszewski publicznie i - jak się okazuje z perspektyw lat symbolicznie obsikał koła sowieckiego autobusu, który miał go zawieść na plac startowy statku kosmicznego Sojuz 30. Wszyscy kosmonauci robią to od 1961 roku, kiedy to po raz pierwszy oddał mocz na szczęście Jurij Gagarin.
16. Tylko Polacy zrywają azbest z dachów w Nowym Jorku. Zajęcie to jest uważane za pracę najbardziej niebezpieczną dla zdrowia.
17. Andrzej K. z Warszawy jest rekordzistą świata w szybkości picia piwa. Pół litra piwa wypija w 3 sekundy.
18. Polacy, ustanowili nowy rekord Guinessa, rozgrywając spotkanie piłki nożnej halowej trwające 50 godzin. 800 zawodników rozegrało 66 meczy, w których granatowi zwyciężyli czerwonych w stosunku 973:941.
19. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941) był najwyżej opłacanym pianistą koncertowym. Na koncertach zarobił ok. 5 mln dolarów, z czego 0,5 mln zielonych otrzymał w jednym sezonie 1922-23.
20. Polska kupuje piasek oraz żwir w Republice Południowej Afryki.
21. Katarzyna Domańska z Chojnowa ustanowiła nowy rekord Polski w szybkim czytaniu - 6960 słów na minutę.
22. Marszałek Józef Piłsudski zmarł 12 maja 1935 r. o godzinie 20.45. Jego mózg włożono do formaliny. Do dziś trwają poszukiwania słoja z mózgiem Dziadka!
23. Anna Czerwińska została wiosną br. najstarszą kobietą, która stanęła na Mount Everest (8848 m). Alpinistka miała wtedy 51 lat.
24. W Kołobrzegu powstał pierwszy na świecie fanklub pomidorowej. Członkowie klubu składają przysięgę, że będą jeść zupę o każdej porze dnia i nocy. Przyrzekają, że pomidorówką będą częstować nawet wrogów. Aby wstąpić do elitarnego klubu, trzeba zjeść łyżkę koncentratu pomidorowego.
25. Maria Skłodowska-Curie, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, do historii przeszła także jako złodziejka mężów!
26. Ósmy Finał Wielkiej Orkiestry świątecznej Pomocy Jurka Owsiaka przyniósł rekordowy dochód: 20 403 569 złotych!
27. Pewien mieszkaniec Warszawy w izbie wytrześwień przebywał 335 razy, za każdym razem przynajmniej 8 godzin. Jak wyliczył, jego przymusowy areszt trwał minimum 2680 godzin (prawie 112 dni).
28. W centrum Wrocławia na przejściu dla pieszych kierujący samochodem prokurator pogryzł kobietę. Mężczyzna zdenerwował się, kiedy kobieta zwróciła mu uwagę , że powinien się zatrzymać.
29. Andrzej Filipowski (Andrew Filip) to najbogatszy na świecie człowiek polskiego pochodzenia. W branży komputerowej dorobił się 1 mld dolarów.
30. Jeden z dróżników stacji Kraków Bieżanów jest największym szczęściarzem w Polsce - znalazł w rowie przy torach paczkę zawierającą 100 tysięcy dolarów. Pieniądze wyrzucono z przejeżdżającego pociągu.
31. Pewien reprezentant Polski w kulturystyce 500 razy przekroczył medyczną normę testosteronu w organizmie zdrowego mężczyzny.
32. Koszykarka Małgorzata Dydek, rocznik 1975, karmiona przez rodziców produktami kupowanymi na kartki, osiągnęła 213 centymetrów wzrostu.
33. W czasach Bolesława Chrobrego mężczyznę, któremu udowodniono cudzołóstwo, przybijano za mosznę do słupa. Skazaniec mógł sobie wybrać: śmierć przez poderżnięcie gardła lub samokastracja. Nasi praszczurowie - w obronie męskiej godności częściej wybierali śmierć.
34. W 1993 r. w Krynicy Morskiej zlikwidowano gang, który wyekspediował w świat około 400 mln fałszywych marek! Banknoty posiadały nawet platynową nitkę wtopiona w papier.
35. W czasie wyprawy wojennej na Ruś Kijowską żony rycerzy, wykorzystując nieobecność mężów, zadawały się z poddanymi chłopami. Po powrocie rozgniewany, ale prawy król Bolesław śmiały wydał wyroki śmierci na cudzołożnice, każąc je wcześniej pohańbić. Jako niewierne suczki musiały własną piersią karmić psie szczenięta. Natomiast ich bękarty były karmione mlekiem suk.
36. Co szósty Polak pracuje efektywnie zaledwie 15 minut dziennie. Co więc robi przez 7 godzin i 45 minutś Spożywa posiłki, świętuje imieniny i urodziny, czyta gazety, zajmuje się kosmetyką ciała, gra w gry komputerowe, pali papierosy i przebywa w toalecie.
37. Sprawcy wypadku, doktorowi z Głogowa, pobrano krew. Analiza wykazała, że kierowca był trześwy jak noworodek. Badanie wykazało jednak, że krew należy do. kobiety! Prawdopodobieństwo, że mężczyzna może mieć żeńską krew wynosi 1:100,000,000,000!
38. Poseł Gabriel Janowski, w Sejmie, przed telewizyjnymi kamerami i fotograficznymi obiektywami, oddał 10 skoków w miejscu i całował mężczyzn po rękach. Poseł nadal jest postem Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej.
39. Doktor filozofii Tomasz Jacek Filek, naukowiec z Uniwersytetu Jagiellońskiego, wymyślił szachy dla trzech osób. Polak w ten sposób rozwiązał problem nurtujący tęgie głowy na całym świecie od XVIII wieku. W 1992 r. krakowianin zgłosił swoje odkrycie do Urzędu Patentowego.
40. Władysław Reymont, autor Chłopów, nie pojechał w 1924 r. do Sztokholmu po odbiór Nagrody Nobla, gdyż nie mógł wytrześwieć. Pisarz zmarł rok póśniej z powodu alkoholizmu.
41. W świdnicy w miejscach publicznych nie wolno przeklinać. Najniższy mandat za używanie nieprzyzwoitych stów wynosi 5 zł, a najwyższy 500 zł. Grzywny i kary wpływają do budżetu miasta.
42. Polski prałat pracujący w Watykanie pomagał włoskiej firmie Oto Melara w handlu bronią, Polski duchowny specjalizował się w sprzedaży czołgów do krajów Trzeciego świata.
43. W czasie jednej nocy w Wojskowym Ośrodku Szkolno-Wypoczynkowym w Orzyszu pewien generał rzucił szklanką w kelnerkę. Drugi o północy zażądał czekolady z rodzynkami, po którą adiutant jechał 100 km. Trzeciemu generałowi trzeba było w nocy upolować jelenia. Polscy generałowie potrafią się bawić.
44. Polacy chorzy na raka krtani wymyślili sposób palenia papierosów przez rurkę w tchawicy.
45. Niezapomniany IXI, najsłynniejszy proszek do prania w PRL-u, nie był polskim wynalazkiem. Technologię wykradli w USA agenci polskiego wywiadu.
46. Żona premiera Francji Lionela Jospena jest Polką. Sylwia Agacinski jest z wykształcenia profesorem filozofii.
47. Matylda dUdekem dAcoz, 26-letnia Polka, została żoną następcy tronu Belgii - księcia Filipa. Matka przyszłej królowej Belgii urodziła się w Białogardzie
48. Najstarszym w Polsce maturzystą jest 80-letni Andrzej Masztalerz, który w maju 2000 r. zdał egzamin dojrzałości w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach koło Lublina.
49. Brak
50. Polski himalaista Ryszard Pawłowski jest jedynym Europejczykiem, który 3 razy stanął na Mount Everest (8848 m n.p.m.).
51. Mieszkaniec jednej z wiosek koło Wschowej przez 4 lata zaspokajał swój popęd seksualny ze zwierzętami. Najczęściej odbywał stosunki seksualne z klaczami.
52. Jedna na sto Polek przyznaje się, że uderzyła męża, I to wielokrotnie!
53. Na jednym z cmentarzy w Słupcy podczas ceremonii pogrzebowej rozległ się sygnał telefonu komórkowego. Dświęk dobiegał z grobu, gdzie dzień wcześniej dokonano pochówku. Okazało się, że taka była ostatnia wola zmarłego.
54. Kazimierz Wielki był najbardziej lubieżnym polskim królem. Miał co najmniej 4 żony i wiele nałożnic. Król dokonał również kilkudziesięciu gwałtów.
55. Ojciec Jan Grande-Majewski, bonifrat, po zapoznaniu się z 500-letnimi tajemnicami zakonnymi, sporządził dietę. Osoby stosujące się do rad zakonnika powinny żyć 120 lat!
Jacek13 - Sro Maj 31, 2006 17:12
Czy wiecie że kromka chleba posmarowana,masłem zawsze spada na ziemię posmarowaną stroną????????
ansc - Sro Maj 31, 2006 17:21
Ja wiem, bo często mi sie to zdarza :D
Dorothea - Sro Maj 31, 2006 18:58
ciekawe czemu????? :zdziwko:
ansc - Sro Maj 31, 2006 19:02
Dorothea napisał/a: | ciekawe czemu????? :zdziwko: |
czemu spada masłem do dołu czy czemu spada mi tak czesto? ;)
Na pierwsze pytanie moge znaleźć wytłumaczenie ale na drugie nie bardzo :D
Wydaje mi się że strona posmarowana masłem jest cięższa? :niepewny:
Dorothea - Sro Maj 31, 2006 19:07
ansc napisał/a: | czemu spada mi tak czesto? |
to tez mnie ciekawi, ale napisałas ,ze:
ansc napisał/a: | wytłumaczenie ale na drugie nie bardzo |
wiec nie bede Cie meczyła :D :rotfl:
Alinka - Sro Maj 31, 2006 21:33
słyszał ktos o takiej teorii, ze wszystkie sławne wzory Alberta Einsteina wymysliła jego kobieta??
ansc - Sro Maj 31, 2006 21:36
Kobiety górą ;)
Alinka - Sro Maj 31, 2006 21:36
haha pewnie wyjdzie ze kopernik tez byla kobieta :P
Dorothea - Sro Maj 31, 2006 21:42
Alinka napisał/a: | ze kopernik tez byla kobieta |
wcale bym sie nie zdziwiła :D
Jacek13 - Czw Cze 01, 2006 14:51
Czy wiecie że biednemu chleb z masłem nigdy nie spada na smarowaną stronę??????
krystian - Pią Cze 02, 2006 09:36
Alinka napisał/a: | pewnie wyjdzie ze kopernik tez byla kobieta | no musiala byc kobieta, przeciez jej syn Mikolaj nie zlecial z nieba:P
Sceenia - Pią Cze 02, 2006 20:54
Wiecie, ze jak sie je slodycze majac katar, to wtedy bardziej cieknie z nosa? Bo przy rozkladzie glukozy powstaje woda i rozrzedza katar :/
ansc - Pią Cze 02, 2006 21:04
Sceenia napisał/a: | Wiecie, ze jak sie je slodycze majac katar, to wtedy bardziej cieknie z nosa? Bo przy rozkladzie glukozy powstaje woda i rozrzedza katar :/ |
Ty chyba dobrze, w końcu krople do nosa czy też syropy maja za zadanie rozrzedzenie wydzieliny. Znam się bo moje dzieci często chorowały ;) ( odpukać juz nie chorują)
Sceenia - Pią Cze 02, 2006 21:47
ansc napisał/a: | Sceenia napisał/a: | Wiecie, ze jak sie je slodycze majac katar, to wtedy bardziej cieknie z nosa? Bo przy rozkladzie glukozy powstaje woda i rozrzedza katar :/ |
Ty chyba dobrze, w końcu krople do nosa czy też syropy maja za zadanie rozrzedzenie wydzieliny. Znam się bo moje dzieci często chorowały ;) ( odpukać juz nie chorują) |
Pewnie tak, ale to drazniace, jak trzeba caly czas smarkac :p I nos boli :/
Jacek13 - Pon Cze 05, 2006 10:48
Biednemu dlatego kromka chleba nie spada na smarowaną stronę bo biedny nie smaruje chleba :zalamany:
Dorothea - Pon Cze 05, 2006 18:35
Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej.Obecnienajpowszechniej wystepuje na południu Europy.Jeszcze w XIX wieku jego owoce, czyli to co trafia na nasze talerze, uwazano za trujace i hodowano pomidory wyłacznie jako rosliny ozdobne :przestraszony: .Z czasem jednak okazało sie ,ze pomidory nie tylko nie sa trujące, ale wprost przeciwnie zawieraja duzo witamin i soli mineralnych.
Zatem jedzmy pomidorki
Appo - Pon Cze 05, 2006 21:57
hahaha .... dotarłem do tego tematu .... czytam patrzę się w rękę a tam pomidor z pieprzem i solą :D hehehe ale trafiłem :D
MajkeL - Wto Cze 06, 2006 09:46
Czy wiesz że 6 czerwca:....
1972 - Urodzili się Noriaki Kasai, japoński skoczek narciarski
1794 - Wojska polskie stoczyły z wojskami rosyjsko-pruskimi bitwę pod Szczekocinami.
1885 - Ludwik Pasteur po raz pierwszy zastosował szczepionkę przeciw wściekliżnie.
w Argentynie obchodzony jest - Dzień Polaka
Dorothea - Wto Cze 06, 2006 09:54
MajkeL napisał/a: | w Argentynie obchodzony jest - Dzień Polaka |
Jest tylko jedno miejsce na świecie, gdzie co roku obchodzi się Dzien Polaka. Jest to oficjalne święto narodowe, ustanowione przez rzad na cześć nas, Polaków. Dlaczego?
Bo Polacy są odważni, pracowici i ciekawi. Zawsze mieli odwagę, żeby szukać swojego miejsca na ziemi i lepszego życia. Wielu z nich wyemigrowało do Ameryki czy Kanady. Inni trafili do Ameryki Południowej.
Był czas, kiedy w Polsce o Argentynie mówiło się jak o Ziemi Obiecanej - miało tam być ziemi pod dostatkiem dla każdego. Polacy sprzedawali majątki i wyruszali za ocean - by odkryć, że ich "Ziemia Obiecana" jest porośnięta dziewicza dżunglą. Trzeba było zacząć od jej wykarczowania, zbudować szałas, przetrwać pierwsze dni w piekielnym klimacie i wśród tropikalnych chorób.
darkenstein - Sro Cze 07, 2006 01:03
Prędkość wytryskującej spermy dochodzi nawet do 40 km/h! U zdrowego mężczyzny może to oznaczać odległość do kilkudziesięciu centymetrów.
- Normalna dawka spermy mieści się w łyżce. Ma niską wartość kaloryczną: tylko 4 kcal.
- Od wieków uznawano męskie nasienie je za substancję leczniczą i odmładzającą. Rzeczywiście wpływa pozytywnie m.in. na układ hormonalny kobiety (ale to oczywiście nie znaczy, że wstrzemięźliwość seksualna go osłabia). Ma właściwości pielęgnacyjne i może korzystnie działać na cerę ze względu na prostaglandyny i inne składniki, np. cynk, fruktozę, kwas cytrynowy.
- Nasienie jest bogate w białko. W pewnym plemieniu z Nowej Gwinei, które zamieszkuje na terenach ubogich w zwierzynę, dopuszcza się kontakty oralne mężczyzny z młodymi chłopcami. Badacze wysunęli hipotezę, że ta praktyka jest sposobem radzenia sobie z niedoborem białka w organizmie.
pscoua - Sro Cze 07, 2006 11:11
Ekhm..
Chciałam przytoczyc artykuł o kazirodztwie w Szwecji i Irlandii (które zostało zniesione oficjalnie bardzo niedawno temu, okolo lat 70tych!) ale znalazłam to....
Massachusetts, znane z forsowania ustawy uznającej "małżeństwa" między osobami tej samej płci podjęło kroki na rzecz legalizacji innej "orientacji seksualnej" - bestializmu czyli aktów seksualnych między ludźmi i zwierzętami.
W tym stanie USA od pewnego czasu prowadzona jest dyskretna kampania na rzecz zniesienia "stygmy społecznej", na którą są narażeni zoofile. Dąży się do tego przede wszystkim przez eufemizację języka używanego w mediach.
Kolejnym krokiem zwolenników zoofilii jest projekt "Ustawy dotyczącej archaicznych wykroczeń". Autorami projektu są członkowie Partii Demokratycznej - Cynthia S. Creem, Robert A. O'Leary, Michael E. Festa, David P. Linsky. Są oni również gorącymi zwolennikami aborcji oraz związków homoseksualnych, cieszą się dużym poparciem środowisk gejowskich w tym stanie. Projekt postuluje też legalizację reklamowania aborcji.
Przeciwnicy - głównie prorodzinni działacze społeczni uważają, że ta propozycja to początek "równi pochyłej" prowadzącej do prawnego zaakceptowania wielu dewiacji łącznie z kazirodztwem i poligamią. Są za to agresywnie atakowani przez "tolerancyjnych" aktywistów.
Stan Massachusetts nie jest odosobniony w tej tendencji. Wielka Brytania zezwoliła ostatnio na emitowanie programów o seksie ze zwierzętami w telewizji publicznej.
W Szwecji notuje się w ostatnich latach duży wzrost aktów bestializmu. Coraz więcej zwierząt, głównie koni, pada ofiarą seksualnej żądzy Szwedów. Danych tych dostarczyli weterynarze, inspektorzy praw zwierząt oraz policja. W okresie między 2000 a 2004 rokiem zanotowano 119 przypadków bestializmu, w porównaniu z tylko 3 znanymi w latach 1970-tych, 17 w 1980-tych i 70 w 1990-tych. Należy doliczyć jeszcze przypadki niedokumentowane.
Aktywiści praw zwierząt są zaniepokojeni krzywdą fizyczną i psychiczną, na jaką narażone są zwierzęta na skutek gwałtu.
Bestializm jest w tym kraju legalny od 1944 roku, kiedy to zniesiono również zakaz zachowań homoseksualnych.
:przestraszony:
Szamanka - Sro Cze 07, 2006 11:12
darkenstein, napisal Cytat: | Normalna dawka spermy mieści się w łyżce. Ma niską wartość kaloryczną: tylko 4 kcal. | :hyhy: , powinny wziasc to pod uwage panie, ktore bardzo dbaja o linie :D ;)
darkenstein - Czw Cze 08, 2006 00:17
Szamanka, i o cere :)
pscoua, z tymi zwierzetami to przegiecie na maksa ci ludzie maja (...) w lbach :kwasny:
MajkeL - Czw Cze 08, 2006 09:44
Czy wiesz że 8 czerwca:....
1950 - Urodziła się Kora, polska piosenkarka, wokalistka zespołu Maanam
632 - Zmarł Mahomet, prorok, twórca islamu (ur. ok. 570)
1968 - Utworzono Uniwersytet Śląski w Katowicach.
pscoua - Czw Cze 08, 2006 10:52
darkenstein, tragedia ;/
O Irlandii nic nie piszą, a tu tyle owiec..... :P
Ekhm.. Za to Walia słynie.. :rotfl:
Yeti - Pią Cze 09, 2006 07:44
pscoua napisał/a: | ...a tu tyle owiec..... |
pscoua, twój post
to prawdziwy dyplomacji cud! :padam:
Mogłaś powiedzieć wprost,
że tam... baranów w bród! :P
pscoua - Pią Cze 09, 2006 11:17
Hehehehhe ;D
Yeti, tu to całe ZOO! :przestraszony: :zawstydzony:
kobi - Pią Cze 09, 2006 14:29
pscoua, Yeti, proszę o powrót do tematu pszczółki (obie) :P :offtopic:
Yeti - Pią Cze 09, 2006 14:42
:rozpacz: ... już nie będę! ... :wstyd:
pscoua - Sob Cze 10, 2006 10:20
kobi, :krzeslem: o, należało mi się :wstyd:
Wracając.. Oklahoma jako piąty stan w US wprowadziła kare śmieci dla pedofilów!
Ciekawe czy jest powolna i bolesna.. Czy pewnie to by było wbrew "logice"... :niepewny:
:mad: :cenzura: :wsciekly:
Dorothea - Nie Cze 11, 2006 10:37
Kakao pochodzi z Ameriki Południowej,gdzie uprawiano je od wiekow, nie zawsze jednak przyrządzano je w taki sposob jak obecnie.Aztekowie uznawali krzew kakaowy za swiety,a sporzadzony z niego napoj miał byc napojembogow,dlatego wsrod ludzi mogli go pic tylko władcy oraz kapłani.Do Europy nasiona kakao miał przywieżć Krzysztof Kolumb,jednak rosliny tej nie dało sie uprawiac w Europie z powodu klimatu.Europejczycy uzywali kakao do sporzadzania masła kakaowego, z ktorego wowczas robiono kosmetyki.W 1828 roku Holender nazwiskiem Van Houten wynalazł metode odtłuszczania ziaren kakao, co umozliwiło wytwarzanie z niego czekolady.
Jacek13 - Nie Cze 11, 2006 15:21
Sól była kiedyś środkiem płatniczym.W obecnej formie znana jest od 100 lat!!!!!!!!!!!!!!!!Nadmiar soli w organizmie powoduje nadciśnienie i chorobę wieńcową.
Dorothea - Nie Cze 11, 2006 17:17
Jacek13, i zatrzymuje wode w organizmie
MajkeL - Wto Cze 13, 2006 10:30
Czy wiesz że 13 czerwca:....
1954 - Urodził się Andrzej Lepper, polski polityk, przywódca partii Samoobrona
1973 - Urodziła się Kasia Kowalska, polska wokalistka i autorka tekstów
1975 - Urodziłą się Anita Lipnicka, polska wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów
Dziś także obchodzi się Święto Żandarmerii Wojskowej
Niedźwiedź - Wto Cze 13, 2006 12:26
MajkeL napisał/a: | Czy wiesz że 13 czerwca:....
1954 - Urodził się Andrzej Lepper, polski polityk, przywódca partii Samoobrona |
Mam doła... urodziłem się w ten sam dzień co Lepper :(
pscoua - Wto Cze 13, 2006 12:36
Niedźwiedź, no to Wszystkiego Naj! ;) :ok:
Gmeras - Wto Cze 13, 2006 13:58
Niedźwiedź, ale nie ten sam rok ;) jeszcze nie jest tak źle ;)
perll1 - Wto Cze 13, 2006 19:34
h t t p;//w w w smog, p l/internauci/678/ranking_glupcow/
Szamanka - Wto Cze 13, 2006 23:49
perll1, to mnie ubawilo Cytat: | Fernando Varro - terrorysta kolumbijski, który wysłał paczkę z bombą do ambasady USA. Na przesyłce zapomniał jednak nakleić znaczka, więc poczta zwróciła ją nadawcy. Varro otworzył pakunek i wyleciał w powietrze. | ...znaczek jak znaczek..ale adres podal :rotfl:
perll1 - Sro Cze 14, 2006 18:26
Szamanka napisał/a: | perll1, to mnie ubawilo |
Ciesze się że w końcu kogoś udało mi się rozbawić na tym forum.... no chyba że swoimi gafami ze zdjęciami :zawstydzony: ;)
Dorothea - Sro Cze 14, 2006 19:30
czy wiecie,ze perll1, to najwieksza pesymistka jaką znam........a swiadczy o tym ten fragment
perll1 napisał/a: | Ciesze się że w końcu kogoś udało mi się rozbawić na tym forum.... no chyba że swoimi gafami |
Kobieto jutro dostaniesz kopniaka :D
perll1 - Sro Cze 14, 2006 19:50
Dorothea napisał/a: | czy wiecie,ze perll1, to najwieksza pesymistka jaką znam |
Ble , ble , ble ale i tak mie kofasz :hyhy:
Dorothea - Sro Cze 14, 2006 19:55
perll1 napisał/a: | i tak mie kofasz |
jasne i to jak bardzo :calus: :calus: :serce:
Jacek13 - Pią Cze 16, 2006 11:59
Czy wiesz że przeszczpoiny organ nigdy do końca nie integruje się z organizmem w którym funkcjonuje!!!!!!!!!!!!!!!!!
Harcerka - Pią Cze 16, 2006 12:01
bo to tak jak przeszczepiony kochanek:)
Jacek13 - Pią Cze 16, 2006 12:21
Niewiem jak to jest z przeszczepionymi kochankami ale doszywane kochanki z czasem się odprówają :hyhy: :rotfl:
Harcerka - Pią Cze 16, 2006 12:35
ehehhe gunt to zmianiac taki przesczep od czasu do czasu
Dorothea - Pią Cze 16, 2006 12:36
Robaczki a moze bysmy tak wrocili do tematu??????
Harcerka - Pią Cze 16, 2006 12:38
hehe Robaczku oczywiscie;)))))
czy wiesz ze w celach zdrowotnosci powinno sie zmieniac kochankow co najmneij 3-4 razy do roku?
Dorothea - Pią Cze 16, 2006 13:13
Harcerka napisał/a: | powinno sie zmieniac kochankow co najmneij 3-4 |
ciekawe.........., nie wiedziałam ze to w celach zdrowotnych buahahahaha
Harcerka - Pią Cze 16, 2006 14:22
zeby nie popasc w rutyne.. na umysle;)
Jacek13 - Pią Cze 16, 2006 14:26
Jak przyjedzie Max to muszę z nim poważnie porozmawiać!?!?!?!?!?!?! :hyhy: :P
Jacek13 - Wto Cze 20, 2006 12:16
Czy wiecie że ogórek składa się 95% wody.Dlatego jest dietetyczny.A ogórek kiszony je :super: st lżej strawny od surowego. :dontgetit:
Dorothea - Wto Cze 20, 2006 12:24
Słowo "kawa" pochodzi z jezyka arabskiego i oznacza "pokrzepiający".Własciwosci tego napoju odkryto Ww Abisynii, skad w XIV wieku przywieziono ja z Arabii.Na poczatki kawa była napojem muzułmanskich duchownych, ktorzy przy jej pomocy zwalczali sennosc i zmeczenie podczas całonocnych modlitw. Islamscy pielgrzymi rozpowszechnili kawe w Egipcie i Turcji, gdzie zaczeto otwierac pierwsze kawiarnie.Nieco pozniej zwyczaj pokrzepienia sie tym egzotycznym napojem przywedrował do europy.Podobno pierwsza europejska kawiarnia powstała w 1652 roku w Londynie.Obecnie najwiecej kawy na swiecie produkuje sie w Brazylii.
Jacek13 - Sro Cze 21, 2006 12:54
Czy wiecie że majonez wynalazł kardynał Rychelieu,wielki przeciwnik muszkieterów????/ :przestraszony:
Szamanka - Sro Cze 21, 2006 13:18
Ciekawe jak mial zamiar ten majonez wykorzystac :rotfl:
Jacek13 - Sro Cze 21, 2006 13:24
Kardynał był wielkim smakoszem i znawcą kuchni a ubocznym zajęciem było ściganie muszkieterów.A majonez wykorzystał do sałatek których równierz był autorem. :hurra:
Szamanka - Sro Cze 21, 2006 13:27
Myslalam, ze jakims tam sposobem probowal sobie tych muszkieterkow na ten majonez zlapac.....mial by ulatwiona sprawe
Ciekawe czy tamtej majo..mial podobny smak i skladnik do wspolczesnego :niepewny:
Jacek13 - Sro Cze 21, 2006 13:33
Podejrzewam że tak.Bo w jego czasach już były znane wszystkie składniki tzn.jajka,olej i musztarda kyóra z resatą jest również jego autorstwa. :P
MajkeL - Sro Cze 21, 2006 13:42
Czy wiesz że 21 czerwca:....
Jest pierwszy dzień Lata, zarazem Noc Kupały (zwana potocznie h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Noc_Kupały]Kupalonocką)
Dziś jest także Dzień Muzyki Europejskiej
1948 - Urodził się, Andrzej Sapkowski, polski pisarz fantasy
Jacek13 - Czw Cze 22, 2006 14:10
CZy wiecie że 45% ciepła z organizmu człowieka wychodzi przez głowę.Dlatego w zimie trzeba nosić czapkę :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony:
Szamanka - Czw Cze 22, 2006 15:02
ha to akurat wiem...i jeszcze ucieka tez przez stopy :D
ciekawi mnie gdzie ta reszta ciepla pozostaje :hyhy:
Jacek13 - Czw Cze 22, 2006 15:13
Szamanka napisał/a: | ..i jeszcze ucieka tez przez stopy | Ale to zależy jakie się ma wielkie czy małe :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Jacek13 - Pią Cze 23, 2006 16:10
Czy wiecie że Dzień Ojca w Polsce obchodzony jest od 1965 roku??????????? :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Major - Pią Cze 23, 2006 17:22
Szamanka napisał/a: | ciekawi mnie gdzie ta reszta ciepla pozostaje |
To jest % od uciekającego ciepła, a nie całego :D
Jacek13 - Sob Cze 24, 2006 13:58
Cytat: | To jest % od uciekającego ciepła, a nie całego | To prawda.Może trochę mało ściśle napisałem :ups: Czy wiecie że 24 06 1990r. o godz.3,34 urodził się mój syn? :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Piotrulek - Sob Cze 24, 2006 14:49
czy wiecie,że w minimalu na Tarnogorskiej jedna puszka piwa żywiec kosztuje 2,58zł,a 4 pak tegoż samego piwa kosztuje 10,89zl,gdzie tu logika i sens...Polska to dziwny kraj...
Jacek13 - Sob Cze 24, 2006 14:57
Czy wiecie że z wczoraj na dzisiaj była najkrótsza noc w roku.Od dzisiaj dzień staje się coraz krótszy.Będzie się tak działo aż do wigilii. :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani:
Gmeras - Sob Cze 24, 2006 15:37
Piotrulek napisał/a: | czy wiecie,że w minimalu na Tarnogorskiej jedna puszka piwa żywiec kosztuje 2,58zł,a 4 pak tegoż samego piwa kosztuje 10,89zl,gdzie tu logika i sens...Polska to dziwny kraj... | hahaha dobre ale to sa chwyty reklamowe często tak jest robione :P
MajkeL - Nie Cze 25, 2006 12:52
Czy wiesz że 25 czerwca:....
Mozambik - obchodzi Święto Niepodległości
1903 - Urodził się George Orwell, właściwie Eric Arthur Blair, pisarz i publicysta angielski (zm. 1950)
1998 - Zmarł Marek Papała, polski oficer policji, komendant główny policji, zamordowany (ur. 1959)
1968 - W Katowicach utworzono Uniwersytet Śląski.
1998 - Na rynek trafił Microsoft Windows 98.
kisia - Pon Cze 26, 2006 15:38
Czy wiesz,ze....
w Los Angeles jest trzy razy więcej samochodów niż ludzi :?:
podaje soczek Traczyn pod swoja zakrętką :D
Jacek13 - Wto Cze 27, 2006 11:48
Czy wiecie że Martyna Wojciechowska jest trzecią polką która zdobyła Mount Everest?????????????
manexxl - Wto Cze 27, 2006 14:23
Czy wiecie że żaden człowiek nie potrafi polizać się po łokciu? :)
kisia - Wto Cze 27, 2006 15:12
manexxl wiemy :P
Gmeras - Wto Cze 27, 2006 17:47
manexxl, potrafią...
dzieci :]
MajkeL - Czw Cze 29, 2006 11:47
Czy wiesz że 29 czerwca......
1986 - Argentyna wygrała Mistrzostwa Świata w piłce nożnej.
Jacek13 - Czw Cze 29, 2006 12:40
Czy wiecie że w :cieplo: poniedziałek termometry w słońcu pokazywały 65stC. :upal: :cieplo: :upal: :cieplo: :upal:
Jacek13 - Pią Cze 30, 2006 16:12
CZy wiecie że dzisiejszy dzień jest już krutszy od najdłuższego dnia w roku o 4 min i25 sek. :( :( :( :( :zly: :zly: :zly: :zly: :zly:
Gmeras - Pią Cze 30, 2006 17:46
i bedzie sie tak skracać aż do 24 grudnia :P
kisia - Pią Cze 30, 2006 20:05
Koliber hawański jest najmniejszym ptakiem świata- ma 5,5 cm długości i 1,6 g wagi
Jacek13 - Sob Lip 01, 2006 11:10
Czy wiecie że niebędzie więcej części Harrego Pottera?
kisia - Sob Lip 01, 2006 22:03
Jacek13, katastrofa
Jacek13 - Sob Lip 01, 2006 22:35
kisia napisał/a: | katastrofa | kisia czy przeżyjesz ten szok :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
Major - Nie Lip 02, 2006 00:28
Jacek13 napisał/a: | Czy wiecie że niebędzie więcej części Harrego Pottera? |
Podobno ten sam tekst był przy poprzedniej części.
Gmeras - Nie Lip 02, 2006 09:04
po co rezygnowac z czegos co przynosi milionowe zyski ;p
MajkeL - Pon Lip 03, 2006 08:53
Czy wiesz że 3 lipca........
Imieniny obchodzą: Anatol, Haralampia, Heliodor, Heliodora, Jacek, Józef, Korneli, Leon, Miłosław, Mirosław, Racigniew, Radomir, Tomasz, Tryfon i Tryfonia
Urodzili się:
1940 - Jerzy Buzek, polski polityk, premier III RP
1946 - Leszek Miller, polski polityk, premier III RP
1960 - Vince Clarke, brytyjski muzyk, współzałożyciel m.in. zespołów Depeche Mode, Yazoo, Erasure
1962 - Tom Cruise, amerykański aktor
1971 - Zmarł, Jim Morrison, amerykański muzyk rockowy (ur. 1943)
1961 - Urodził się 30-milionowy obywatel Polski.
1864 - Ziemia została opasana kablem telegraficznym.
Szamanka - Pon Lip 03, 2006 22:06
MajkeL, napisal Cytat: | 1961 - Urodził się 30-milionowy obywatel Polski. |
od tamtej pory przyrost naturalny spada :hyhy:
Jacek13 - Wto Lip 04, 2006 21:43
Czy wiecie że Włochy będą mistrzami świata :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Gmeras - Wto Lip 04, 2006 21:52
Jacek13 napisał/a: | Czy wiecie że Włochy będą mistrzami świata | to sie okaze ;p
Major - Wto Lip 04, 2006 23:54
Po dzisiejszym meczu z niemcami chyba jest to możliwe :) A szkoda, bo kibicowalem germanom.
Jacek13 - Sro Lip 05, 2006 09:31
Major napisał/a: | A szkoda, bo kibicowalem germanom | To tak głupio by wyglądało że gospodarze zostają mistrzami?????????????????? :oblicze: :oblicze: :oblicze: :oblicze: :oblicze: :oblicze:
Piotrulek - Sro Lip 05, 2006 17:57
Jacek13, Major, Gmeras,
to nie jest temat o Mundialu przypominam :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza:
Jacek13 - Czw Lip 06, 2006 11:49
Czy wiecie że 150g pomidorów zawiera dzienną dawkę potasu potrzebną do funkcjonowania organizmu. :szok: :szok: :szok: :szok: :szok:
MajkeL - Czw Lip 06, 2006 12:01
Czy wiesz że 6 lipca.....
Litwa - Obchodzi, Dzień Państwowości
Obchodzony jest: Światowy Dzień Pocałunku :calus:
1925 - Urodził się, Bill Haley, amerykański muzyk i wokalista (zm. 1981),
1946 - Urodził się, George W. Bush, amerykański polityk, prezydent USA,
1946 - Urodził się, Sylvester Stallone, amerykański aktor,
1975 - Urodził się, 50 Cent, amerkański raper,
1971 - Zmarł, Louis Armstrong, amerykański muzyk (ur. 1901)
2000 - Zmarł, Władysław Szpilman, polski muzyk (ur. 1911)
1785 - Dolar został przyjęty jako waluta Stanów Zjednoczonych.
1885 - Ludwik Pasteur przeprowadził pomyślny test szczepionki przeciwko wściekliźnie na chłopcu pogryzionym przez wściekłego psa.
2005 - Londyn dostał prawo do organizacji Letnich Igrzysk Olimpijskich 2012.
Jacek13 - Pią Lip 07, 2006 14:42
Czy wiecie że dzisiaj wachadłowiec Discovery przybił do stacji orbitalnej i będzie w kosmosie 5 dni?????? :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Jacek13 - Nie Lip 09, 2006 20:34
Czy wiecie żedzisiaj była sucha burza.Mocno grzmiało i ani kropli deszczu. :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz: :deszcz:
Dorotka - Nie Lip 09, 2006 20:39
Jacek13 napisał/a: | i ani kropli deszczu. | :zdziwko: jak to nie było - u mnie były krople... baaaardzo dużo kropli - w domu też, pierwszy dzień w domu i już powódź ;)
ansc - Nie Lip 09, 2006 20:44
hrehehe, ja troszkę zmokłam, na Rzeczycach była 5min. ulewy.
Szamanka - Nie Lip 09, 2006 21:48
Jacus, napisal Cytat: | Czy wiecie żedzisiaj była sucha burza.Mocno grzmiało i ani kropli deszczu |
a czy wiecie ze szamana szarpie portkami gdy takie cos czyta a co dopiero jak to sie w poblizu znajduje? :hyhy: ...i nie wazne czy sucha czy mokra....szamana nie lubi jak w niebie sobie ucztuja
wiedzieliscie o tym? ;)
Major - Nie Lip 09, 2006 23:54
Wczoraj była sucha burza, ale dzisiaj padało.
Jacek13 - Pon Lip 10, 2006 12:25
Szamanka napisał/a: | wiedzieliscie o tym? | W takim razie współczuję Szamance i o burzach niebędę więcej pisał.Czy wiecie że dzisiaj jest 191 dzień tego roku???????? :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :cieplo: :cieplo: :cieplo:
kisia - Pon Lip 10, 2006 12:49
czy wiecie że zapięcie na rzep wynaleziono w 1956 roku :?:
a teraz kolejna dawka informacji spod zakretki :D
rozpiętość poroża łosi może dochodzic nawet do 160 cm
:D
kobi - Pon Lip 10, 2006 12:55
Czy wiecie, że Bzyki ma na imię Krzysztof :?: Szok znać kogoś tak długo a nie wiedzieć jak się nazywa :przestraszony: Dobrze, że ma siostrę bo inaczej dalej bym żył w niewiedzy :rotfl:
tuchałowa - Pon Lip 10, 2006 16:51
kobi napisał/a: | Bzyki ma na imię Krzysztof | News roku :)
manexxl napisał/a: | Czy wiecie że żaden człowiek nie potrafi polizać się po łokciu? |
Czy wiesz, że po przeczytaniu tego zdania (po raz pierwszy) 100% ludzi próbowało polizać się po łokciu?
Ja dalej próbuję... :P :P
Major - Pon Lip 10, 2006 19:35
Czy wiecie jak ma na imie Kobi? Bo ja do tej pory nie wiem :rotfl:
Szamanka - Pon Lip 10, 2006 19:41
Major, odpowiedz prosta ( kurca tak mysle :niepewny: )
Piotrus :hyhy:
kisia - Pon Lip 10, 2006 19:51
Czy wiesz,ze....
istnieje taki temat jak h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=845&start=400]Pochwalcie się swoimi imionami :) w którym można sobie poczytać kto jak ma na imię :P :P :P :P
Gmeras - Pon Lip 10, 2006 20:21
ja tez prawie nikogo nie znam z imienia a co dopiero z nazwiska :przestraszony: p.s napisze juz to tu jak rezerwujecie stoliki w pubach starajcie sie na forumgliwice albo podawajcie nazwiska na co jest zarezerwowane :P
kobi - Pon Lip 10, 2006 22:47
Gmeras napisał/a: | ja tez prawie nikogo nie znam z imienia a co dopiero z nazwiska :przestraszony: |
No tak, to zamieszanie w Secesji :rotfl: Przepraszam, że nie podałem do wiadomości swojego nazwiska ;) To taki mały offtop ;)
Wracamy do tematu pszczółki :P :offtopic:
kisia - Pon Lip 10, 2006 23:53
Czy wiesz,ze....
zaraz coś Wam zrobię za te off topy :?: :evil:
Jacek13 - Wto Lip 11, 2006 10:33
Czy wiecie że:rekord świata w jedzeniu hot dogów należy do chińczyka>Zjadł on 36 szt w 3 min. :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:
Dorothea - Wto Lip 11, 2006 11:18
W Tanzanii kategorycznie zakazane jest noszenie spodniczek mini.Kobieta za kare moze trafic do wiezienia.
Na Alasce(USA) nie wolno budzic niedzwiedzia ze snu zimowego w celu zrobienia im fotografii.
W San Francisco (USA)karalne jest mycie samochodow zuzyta bielizną.
W Seattle(USA)młodym panienkom zakazano siadac na kolanach swoich sympatii w publicznych srodkach lokomocji.Za złamanie tego zakazu grozi kara wiezienia do poł roku.
Amatorzy teatru i kina w Bengalu (Indie) pozbawieni sa przyjemnosci ogladania scen pocałunku.Ministerstwo oswiaty twierdzi ze sceny erotyczne zmiekczaja mozg!!!!!
:przestraszony:
Major - Wto Lip 11, 2006 22:31
Czy wiecie, że Indie są jednym z największych producentów filmowych? Filmy najczęściej trwają po 6h, a scena jest zwykle rozgrywana przy jednym tle :P
Dorothea - Wto Lip 11, 2006 23:57
Major, i co z tego,ze filmy takie długasne jak im nie wolno ogladac na ekranie nawet pocałunku, dziwni ludzie......
Major - Sro Lip 12, 2006 00:03
A może to my jesteśmy dziwni? Może ta chęć oglądania pocałunków czy też więcej jest formą podglądactwa i zdrugiej strony ekscybicjonizmu? Hmmm którz zrozumie inną kulture i sposób myślenia kogoś wychowanego w zupełnie innym świecie? :P tak mnie jakoś wzięło dzisiaj na rozważania pseudofilozoficzne :rotfl:
Dorothea - Sro Lip 12, 2006 00:10
Major napisał/a: | tak mnie jakoś wzięło dzisiaj na rozważania pseudofilozoficzne |
tak , tak własnie widze
ale coz, masz prawo, filozofuj sobie zatem :D :rotfl:
Jacek13 - Sro Lip 12, 2006 10:39
Czy wiesz że z jednego średniego ziemniaka wychodzi 36 chipsów??????????????? :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
MajkeL - Czw Lip 13, 2006 14:48
Czy wiesz że 13 lipca.........
Czarnogóra - Obchodzi, Święto Narodowe Czarnogóry
100 p.n.e. - Urodził się, Juliusz Cezar, wódz rzymski (zm. 44 p.n.e.)
1942 - Urodził się, Harrison Ford, amerykański aktor filmowy
1919 - Miał miejsce pierwszy transatlantycki przelot balonem.
tuchałowa - Pią Lip 14, 2006 16:34
Czy wiesz, że..w każdej minucie z głodu umiera 76 osób, w tym 57 dzieci :(
Dorothea - Nie Lip 16, 2006 20:00
W Provo(Utah, USA) obowiazuje przepis zabraniajacy wychodzenia psom z domu po godzinie 19.00.
W Grecji mezczyzna spozniajacy sie do pracy moze usprawiedliwic sie, twierdząc,ze kochał sie z zoną.
W Kalifornii(USA) ludziom bez uprawnien mysliwskich zabronione jest stawianie pułapek na myszy.
W miejscowosci East Lake w Ohio (USA)obowiazuje zakaz kopania zwierzat.Kara za kopniecie np. psa to grzywna 25 dolarow i 10 dni wiezienia.
W Japonii obowiazuje nieformalny zakaz wykorzystywania przez pracownika wszystkich dni urlopu.Wykorzystanie całego urlopu budzi zgorszenia.
Na Florydzie(USA) niezamezne kobiety pojda do wiezienia, jesli będą skakac na spadochronie w niedziele.
Mysle,ze to o kopaniu zwierzat ma sens....
Major - Nie Lip 16, 2006 23:03
Czy wiecie, że z naszego miasta widać przy dobrej pogodzie góry?
Ja dzisiaj się o tym przekonałem i widziałem w oddali spore pasma gór. Jak się patrzy na rybnik.
h t t p;//osi.bmj.net, p l/~emde/foty/gora2.jpg a tu zdjęcia które dzisiaj mi koleżanka podesłała i potwierdzają moje słowa. To zdjęcie jest zrobione na ulicy kozielskiej
h t t p;//osi.bmj.net, p l/~emde/foty/gora1.jpg
Tonio - Nie Lip 16, 2006 23:48
Major, ciocia mojej mamy jak jeszcze zyla to czesto opowiadala ze od mnie z domu z samej gory przy dobrej pogodzie bylo widac z jednej strony gore Św. Anny a z drugiej zarys Czestochowy(przez lornetke ale zawsze) no i bylo to w latach 50-dzisiatych, wtedy powietrze bylo czystsze
fekete - Nie Lip 16, 2006 23:50
Wiemy, widać z wieży kościoła Wszystkich Świętych, z mostu przy autostradzie na rybnickiej, a dzisiaj widziałem też z Księżego Lasu chyba najlepiej. Na południowym wschodzie Równicę i Czantorię, a na południwym zachodzie coś większego, jeszcze tego nie zidentyfikowałem, może Mała Fatra? :dontgetit:
Major - Nie Lip 16, 2006 23:53
Tonio napisał/a: | no i bylo to w latach 50-dzisiatych, wtedy powietrze bylo czystsze |
Tego chyba nie byłbym pewny, chociaż możliwe :)
Ale naprawde jak dzisiaj to zobaczyłem to byłem zszokowany i bardzo podekscytowany. Poczułem jakby te góry były na wyciągnięcie ręki.
fekete - Nie Lip 16, 2006 23:55
Tonio napisał/a: | gore Św. Anny |
Z wieży kościoła Wszystkich Świętych widać bardzo wyrażnie :foto:
Piotrulek - Pon Lip 17, 2006 20:54
Dorothea napisał/a: | W Japonii obowiazuje nieformalny zakaz wykorzystywania przez pracownika wszystkich dni urlopu.Wykorzystanie całego urlopu budzi zgorszenia. |
Wlaśnie dlatego Japonia jest jest tak wysoko rozwiniętym krajem tegoż świata....
perll1 - Pon Lip 17, 2006 20:59
Dorothea napisał/a: | W Japonii obowiazuje nieformalny zakaz wykorzystywania przez pracownika wszystkich dni urlopu.Wykorzystanie całego urlopu budzi zgorszenia. |
To tak jak u mnie w pracy :rotfl: :rotfl:
MajkeL - Wto Lip 18, 2006 14:00
Czy wiesz że 18 lipca.......
imieniny obchodzą: Arnold, Arnulf, Bruno, Brunon, Drogomił, Drogomir, Drogoradz, Dziwigor, Emilian, Erwin, Eugeniusz, Fryderyk, Fryderyka, Julian, Justyn, Kamil, Kamila ,Karolina, Krescencjusz, Krescens, Krescenty, Maryna, Materna, Maternus, Nemezja, Nemezjusz, Nemezy, Prymityw, Robert, Roberta, Szymon, Szymona, Symforoza i Uniesław.
1918 - Urodził się, Nelson Mandela, polityk i pierwszy czarny prezydent RPA
1921 - Urodził się, John Glenn, amerykański astronauta
1958 - Urodziła się, Renata Beger, polska polityk
64 - W Rzymie wybuchł wielki pożar.
1925 - Adolf Hitler opublikował Mein Kampf.
1968 - Powstała korporacja Intel, czołowy producent procesorów.
1994 - Rosanna Della Corte, 62-letnia Włoszka, urodziła zdrowego syna imieniem Riccardo. Była poddana sztucznemu zapłodnieniu spermą swego 63-letniego męża, Mauro, w klinice dr. Severina Antinori w Rzymie. W reakcji na to wydarzenie i po encyklice papieskiej Evangelium Vitae wprowadzono we włoskim prawie liczne zakazy, uniemożliwiające dalsze stosowanie podobnych procedur.
2003 - Wyłączono na zawsze ostatni pracujący komputer Odra 1305.
kisia - Czw Lip 20, 2006 11:33
kolejna dawka sokowej wiedzy :D
Wielka Rafa Korlowa w Australii ma ponad 2 tys kilometrów długości :)
Dorothea - Pon Lip 24, 2006 20:14
W Tanzanii pan młody składajacy przysiege małzenską, pod grozba kary wiezienia musi powtarzac za urzednikiem nastepujące słowa:Niech sie wykrwawie, niech mnie piorun roztrzaska, niech mnie zezre krokodyl, niech ogłuchnę i oslepne, niech stane sie zebrakiem, jesli oszukam lub opuszcze zone :rotfl:
Prawo kanoniczne zakazuje udzielania slubow poza murami swiatyni, z wyjątkiem domu lub szpitala.Ostatnio władze koscielne odmowiły udzielania slubow w samolocie, łodzi podwodnej i basenie.
W Iranie zakazane jest obejmowanie sie par na ulicy i publiczne całowanie.Najnizsza kara za takie przewinienie to 35 batow :przestraszony:
Basiorek - Pon Lip 24, 2006 21:07
taką przysięgę powinno się wprowadzić do polskich urzędów :rotfl:
Dorothea - Pon Lip 24, 2006 21:11
Basiorek, ale sobie to sprytnie wymyslili co????
Basiorek - Pon Lip 24, 2006 21:25
świetnie :) miał ktoś łeb na karku ;) ciekawa tylko jestem czy nie jest tak, że przysięga swoja drogą, a życie swoją...
Dorothea - Pon Lip 24, 2006 21:26
Basiorek napisał/a: | czy nie jest tak, że przysięga swoja drogą, a życie swoją... |
kochana jak to w zyciu, normalka
kisia - Pon Lip 24, 2006 21:46
Czy wiesz,ze....
pierwszy projekt śmigłowca opracował Leonardo da Vinci w 1505 r.
a
najszybsza winda znajduje się w budynku Teipel Financial Center, rozwija szybkość 1010m/mn :D
pij soki bedziesz mądry :D
jasiu101 - Sro Lip 26, 2006 20:27
Czy wiesz,ze....
12 lat temu zlamalem reke :P
Gmeras - Sro Lip 26, 2006 20:33
jasiu101 napisał/a: | Czy wiesz,ze....
12 lat temu zlamalem reke :P | interesujące :D i do tej pory nie mozesz o tym zapomniec ?:P
jasiu101 - Sro Lip 26, 2006 22:40
To jest wspaniala historia :D :P choc koniec jest dramatyczny :P :D
Dorothea - Nie Lip 30, 2006 10:11
W Iranie w toalecie nie mozna korzystac z gazety.W gazecie moze bowiem znajdowac sie zdjecie imama albo swietye słowo.
W miescie Wichita(Kansas USA) pobicie tesciowej nie moze byc powodem rozwodu.
Na Kubie pod grozba utraty auta nie wolno wozic prywatnym samochodem nikogo oprocz najblizszej rodziny.
Na Spitsbergenie(wyspa norweska na Morzu Arktycznym) obowiazuje absolutny zakaz picia alkoholu.
Na Alasce(USA)prawo zabrania rozmawiania z niedzwiedziem.
W stanie Kentucky(USA)poslubienie po raz czwarty tek samej osoby grozi wiezieniem.
W Waterwille(Maine, USA) zakazane jest publiczne wycieranie nosa
Jacek13 - Nie Lip 30, 2006 10:51
Czy wiesz że Bałtyk jest słony!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :rekin: :rekin: :rekin: :rekin: :rekin: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz: :marynarz:
Szamanka - Pon Lip 31, 2006 10:24
Jacek, :rotfl: :rotfl: :rotfl: , to teraz juz wiem kto mi sol z kuchni podwedzil :rotfl: :rotfl:
Jacek13 - Pon Lip 31, 2006 12:44
Czy wiesz że 200g pomidorów zawiera dzienną dawkę potasu? :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:
MajkeL - Wto Sie 01, 2006 11:12
Czy wiesz że 1 sierpnia..........
10 p.n.e. - Urodził się, Klaudiusz, cesarz rzymski od 41 r., bratanek Tyberiusza (zm. 54)
30 p.n.e. - Zmarł, Marek Antoniusz, wódz rzymski, mąż królowej egipskiej Kleopatry VII (popełnił samobójstwo).
1935 - W Tatrach rozpoczęto budowę kolejki linowej na Kasprowy Wierch.
1944 - Wybuchło powstanie warszawskie.
1989 - Zniesiono kartki na mięso na terenie całego kraju.
1834 - Na terenie całego imperium brytyjskim zniesiono niewolnictwo.
1981 - W USA rozpoczęła nadawanie telewizja muzyczna MTV. Pierwszym wyemitowanym teledyskiem był "Video Killed The Radio Star" zespołu The Buggles.
Jacek13 - Wto Sie 01, 2006 17:34
A pierwszym czrnoskóry wokalistą w MTV był Michael Jakson i jego teledysk. :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany: :orany:
Major - Wto Sie 01, 2006 23:39
Jacek13 napisał/a: | A pierwszym czrnoskóry wokalistą w MTV był Michael Jakson i jego teledysk. |
A co w tym przerażającego?
kobi - Sro Sie 02, 2006 08:04
Major napisał/a: | A co w tym przerażającego? |
Bo kiedyś był czarnym chłopcem a teraz jest białą kobietą :P
Arex30 - Sro Sie 02, 2006 08:09
kobi napisał/a: | Bo kiedyś był czarnym chłopcem a teraz jest białą kobietą |
Czarny Brat został Białą Siostrą
Politycznie niepoprawne
hehehehe
Major - Sro Sie 02, 2006 14:13
Nie ważne kim był i kim jest, jako muzyk jest naprawde geniuszem w popie i nie sądze, żeby miał sobie równych w tym gatunku.
Ale to chyba nie temat o Jacksonie :)
Czy wiecie, że największym budynkiem na świecie jest Taipei Financial Center, który mierzy 509 m, 1 671 ft, a koszt budowy to: 1,7 miliarda dolarów?
Dorothea - Nie Sie 06, 2006 19:38
Władze Rumunii wydały zakaz wjazdu na swoje terytorium brudnych samochodow.
W Pekinie w wielu barach obowiązuje zakaz wstepu brzydkim kobietom.
Polski straznik nie moze miec wasow.Rozporzadzenie MSWiA głosi:"osoby noszące brody i bokobrody oraz długie włosy i wasy, a takze nie przestrzegajace biezącego golenia zarostu twarzy nie moga brac udziału w działaniach ratowniczych".
W waszyngtonskim metrze(USA)obowiązuje zakaz jedzenia i picia.
W stanie Minnesota (USA) kobieta, ktora przebierze sie za swietego Mikołaja moze trafic do wiezienia na 30 dni.
Morqana - Pon Sie 07, 2006 23:24
Czy wiecie jak MorQaNa moze sie wkurzyc jak jej cos zgninie? :wsciekly: ...nie nie wiecie :/
A wiecie, ze wlasnie teraz bedzie moj 800 poscik :) a przynajmniej powinien byc
kisia - Wto Sie 08, 2006 00:22
Czy wiesz,ze....
- najgrubszy na świecie pień drzewa ma kasztan rosnący na zboczu Etny, ma 57,9 m obwodu
- najmłodszym profesorem był 19-latek na szkockim Marischal College w 1717 roku
- prędkość uciekającego jelenia policyjny radar wymierzył na 67,5km/h
- woda pokrywająca powierzchnie ziemi waży ok. 1,5 tryliarda kg
- co minute przybywa 167 mieszkańców Ziemi
- o godz. 10 rano serce i układ krążenia człowieka najlepiej radz sobie z obciążeniami :D
kobi - Wto Sie 08, 2006 08:10
kisia napisał/a: | prędkość uciekającego jelenia policyjny radar wymierzył na 67,5km/h |
Ciekawe o ile przekroczył dozwoloną :rotfl: No i jak takiemu wręczyć mandat? Zjadłby na miejscu :rotfl:
kisia - Wto Sie 08, 2006 08:53
- w ciągu całego życia człowiek wykonuje średnio pół miliarda oddechów
- do nakręcenia dwugodzinnego filmu potrzeba 6,5 km taśmy filmowej
Cytat: | Ciekawe o ile przekroczył dozwoloną No i jak takiemu wręczyć mandat? | :rotfl: :rotfl:
pewnie do nadleśnictwa wyślą :rotfl:
fekete - Wto Sie 08, 2006 10:22
kisia napisał/a: | - do nakręcenia dwugodzinnego filmu potrzeba 6,5 km taśmy filmowej | z dublami, czy bez? :D .
MajkeL - Wto Sie 08, 2006 10:51
Czy wiesz że 8 sierpina.....
Irak - Dzień Pokoju
Polska - Dzień Antyklerykała
1937 - Urodził się, Dustin Hoffman, amerykański aktor filmowy
1940 - Urodził się, Dennis Tito, amerykański przedsiębiorca i pierwszy kosmiczny turysta
1919 - Wojska polskie zajęły Mińsk.
1991 - Runął maszt radiowy I programu Polskiego Radia w Konstantynowie.
1786 - Dwóch Francuzów dokonało pierwszego wejścia na Mont Blanc.
1946 - W Bułgarii została zniesiona monarchia.
1990 - Irak zaanektował Kuwejt.
kobi - Wto Sie 08, 2006 11:22
MajkeL napisał/a: | Irak - Dzień Pokoju |
MajkeL napisał/a: | 1990 - Irak zaanektował Kuwejt. |
Hmmm... ciekawe :looka:
MajkeL - Wto Sie 08, 2006 20:46
nieprawdaż :|
darkenstein - Wto Sie 08, 2006 23:48
kisia napisał/a: | o godz. 10 rano serce i układ krążenia człowieka najlepiej radz sobie z obciążeniami |
cos o tym wiem, wtydy to mam niezlego banana :rotfl:
ansc - Sro Sie 09, 2006 20:36
darkenstein napisał/a: | kisia napisał/a: | o godz. 10 rano serce i układ krążenia człowieka najlepiej radz sobie z obciążeniami |
cos o tym wiem, wtydy to mam niezlego banana :rotfl: |
Ja jadąc do pracy o tej porze o mało dziś nie zasnęłam za kierownicą
darkenstein - Czw Sie 10, 2006 00:43
ansc, pomysl sobie o bananie to nie zasniesz :D
MajkeL - Czw Sie 10, 2006 11:04
Czy wiesz że 10 sierpina.....
Republika Południowej Afryki - Narodowy Dzień Kobiet
ONZ - Międzynarodowy Dzień Ludności Tubylczej na Świecie
1963 - Urodziła się, Whitney Houston, amerykańska piosenkarka i aktorka
1968 - Urodziła się, Gillian Anderson, amerykańska aktorka
1942 - Japończycy pokonali aliantów w bitwie koło Savo.
1945 - O godz. 11.01 czasu miejscowego bombowiec amerykański zrzucił drugą bombę atomową. Celem było japońskie miasto Nagasaki, gdzie zginęło 75 000 ludzi.
kisia - Czw Sie 10, 2006 15:01
fekete napisał/a: | z dublami, czy bez? |
a tego to nie wiem, nie napisali tego na zakrętce soku :rotfl:
MajkeL - Sob Sie 12, 2006 12:31
Czy wiesz że 12 sierpina.....
Zambia - Święto Obrony
Zimbabwe - Święto Armii
1954 - Urodził się, Pat Metheny, amerykański gitarzysta
1963 - Urodził się, Robert Makłowicz, dziennikarz, publicysta
30 p.n.e. - Zmarła, Kleopatra VII , ostatnia królowa Egiptu (ur. 69 r. p.n.e.)
1896 - w Gdańsku wyruszyły pierwsze elektryczne tramwaje.
1898 - USA zanektowały Republikę Hawajską.
1953 - ZSRR przeprowadził pierwszą próbną eksplozję bomby wodorowej.
1972 - Ostatni amerykański oddział wojskowy opuścił Wietnam, tym samym zakończyło się militarne zaangażowanie USA w wojnę wietnamską.
1981 - IBM wprowadził na rynek pierwszy model komputera osobistego.
2000 - Na dnie Morza Barentsa ponad 150 km od Murmańska na głębokości 108 m zatonął rosyjski atomowy okręt podwodny Kursk.
Piotrulek - Sob Sie 12, 2006 16:25
Dzisiaj rownież urodzil się Mark Knopfler i Artur Barciś oraz Pit Sampras..niezla grupka się uzbierala...
krystian - Sob Sie 12, 2006 20:35
Przepis na Coca Colę to jedna z najbardziej skrywanych receptur na świecie - proporcje i lista składników trzymana jest w bankowym depozycie w Atlancie. Dostęp do niej ma jedynie dwóch przedstawicieli firmy, którzy mają zakaz podróżowania na pokładzie jednego samolotu.
slyszeliscie o ptaku ktory prawie cale swoje zycie spedza w powietrzu?? tym ptakiem jest Jerzyk. nawet spi w powietrzu. wznosi sie na wyzsze wysokosci i tam zasypia, oczywiscie nie na dlugo bo by sie rozbil, sa to raczej kilku sekundowe drzemki. ten ptak nawet nie ma nozek. wiem ze brzmi to dziwnie, ale widzialem dzisiaj takiego ptaka na bbc prime. w ciagu calego swojego zycia ten ptak przemierza okolo 9 mln kilometrow. nawet pije i je w powietrzu
voyteck - Sob Sie 12, 2006 22:13
krystian napisał/a: | nawet spi w powietrzu. |
To luzak :P Ja tez tak chce
Major - Sob Sie 12, 2006 23:09
Kiedyś z powodu tej opowieści o ptaszku mieliśmy niezły ubaw z kumpla :D
fekete - Nie Sie 13, 2006 00:15
krystian napisał/a: | Przepis na Coca Colę to jedna z najbardziej skrywanych receptur na świecie | , a pierwotnie płyn zwany obecnie Coca-Colą był używany jako płyn do włosów. Został wynaleziony przez fryzjera :) .
Bot - Nie Sie 13, 2006 18:32
Czy wiesz że...dzisiaj po raz 15. obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Leworęcznych.
Leworęczność to nie jest widzimisię. U osób leworęcznych dominuje prawa półkula mózgu; nie można z tym walczyć i na szczęście dziś już wszyscy to rozumieją - pisze "Express Ilustrowany".
Prawdopodobieństwo leworęczności jest wyższe u mężczyzn niż u kobiet.
Ogólna sprawność manualna ludzi leworęcznych jest większa niż praworęcznych. Gdy oboje rodzice są leworęczni, aż 46 proc. dzieci tych par to również osoby leworęczne.
Sławni leworęczni to m.in. Ludwig von Beethoven, Paul McCartney, Sting, Leonardo da Vinci, Michał Anioł Buonarotti, Pablo Picasso, Aleksander Wielki, Juliusz Cezar, Napoleon.
Najmniej leworęcznych jest w Chinach i Japonii (3 proc.); najwięcej wśród Żydów i Eskimosów (20 procent).
źródło onet, p l
katarzyna35k-ce - Nie Sie 13, 2006 18:49
:zabanowany: Rosja zakazała importu z Białorusi niektórych rodzajów słodyczy. Rosyjskie firmy cukiernicze opatentowały kilkadziesiąt nazw produktów znanych jeszcze z okresu istnienia Związku Radzieckiego i nie pozwalają na ich import.
Największą prywatną kolekcję lalek Barbie można podziwiać w domu aukcyjnym Christie’s w Londynie. Kolekcja czterech tysięcy lalek należała do Holenderki, która gromadziła je przez całe życie. Pod młotek zbiór trafi we wrześniu.
Major - Pon Sie 14, 2006 00:23
Udowodniono też, że leworęczni żyją o 5-7 lat krócej niż praworęczni.
Leworęczni znacznie częściej mają problemy z percepcją (czyli rozróżnianie stron lewa czy prawa). Częściej też są narażeni na wypadki samochodowe.
Ughhh a ja jestem leworęczny.
Appo - Pon Sie 14, 2006 00:43
Major napisał/a: | Częściej też są narażeni na wypadki samochodowe.
Ughhh a ja jestem leworęczny. |
No to komunikacja miejska już zaciera ręce na zysk :D
Bot - Pon Sie 14, 2006 11:46
Major napisał/a: | Leworęczni znacznie częściej mają problemy z percepcją (czyli rozróżnianie stron lewa czy prawa). Częściej też są narażeni na wypadki samochodowe.
|
Hmm bdura... ja też jestem leworęczny :ok: i nigdy nie pomyliłem strony lewej z prawą (to chyba dotyczy kobiet), nigdy nie spowodowałem wypadku ani kolizji drogowej (jeżdze już kilkanaście lat) ;)
kisia - Pon Sie 14, 2006 13:47
najszybciej pływająca rybą na świecie jest żaglica. Osiąga predkość 109 km/godz.
Ciekawe czy tą predkość tez mierzyli policjanci swoim radarem , tak jak predkość uciekającego jelenia :rotfl: :rotfl:
katarzyna35k-ce - Pon Sie 14, 2006 19:58
:| Do niedawna atrybutem ucznia były zeszyty i piórnik. Teraz niemal nieodłącznym elementem każdego tornistra jest....telefon komórkowy. Z badań Eurobarometru wynika, że 70 procent młodzieży w Unii Europejskiej w wieku 12-13 lat posiada własny telefon. Wśród dzieci ośmio-, dziewięcioletnich komórkę ma co czwarte
Dorothea - Czw Sie 17, 2006 10:15
Pewien Hindus pobił rekord swiata wykonując 136 skokow przez skakanke w ciagu zaledwie 15 sekund.Ranjit Pal dostał sie dzieki swojej niezwykłej umiejetnosci do Ksiegi Rekordow Limca , czyli indyjskiej wersji Ksiegi Rekordow Guinessa.Wedłog swiadkow Ranjit skacze tak szybko ,ze sznur skakanki staje sie niewidoczny i słychac jedyynie swist przecinanego powietrza.Skoczek twierdzi,ze od czasu pobicia rekordu zdązył go poprawic i obecnie potrafi wykonac w ciagu 15 sekund az 160 skokow.zainteresowanie Ranjita skakanką narodziło sie, gdy poproszono go o sedziowanie podczas konkursu skakania w Jalandharze.Zawodnicy skakali 130-170 razy na minute.....
fekete - Czw Sie 17, 2006 10:27
Czyli skacze z częstotliwoscią około 10Hz :) ?
manexxl - Czw Sie 17, 2006 19:07
Szczury i konie nie mogą wymiotować
Zapalniczkę wynaleziono wcześniej niż zapałki
Kwakanie kaczki nie powoduje echa i nikt nie wie dlaczego
W swoim życiu, w czasie snu zjadasz około 70 insektów i 10 pająków
Karaluch bez głowy żyje prze 9 dni zanim umrze z głodu
Dorothea - Pią Sie 18, 2006 12:33
manexxl napisał/a: | W swoim życiu, w czasie snu zjadasz około 70 insektów i 10 pająków |
ło matko !!!od dzis bede sobie cos na usta zakładała w czasie snu :przestraszony:
manexxl napisał/a: | Karaluch bez głowy żyje prze 9 dni zanim umrze z głodu |
:szok: to zywotna bestyjka no.......
praz - Pią Sie 18, 2006 12:37
manexxl napisał/a: | W swoim życiu, w czasie snu zjadasz około 70 insektów i 10 pająków |
chyba sobie to wypisze na lodowce, bo jak to czytam to od razu przechodzi mi apetyt ;)
manexxl - Pią Sie 18, 2006 12:46
Ja dzisiaj rano wstałem i nie czułem głodu. Pewnie nad ranem połknąłem jakiegoś żuka albo chrabąszcza :)
praz - Pią Sie 18, 2006 12:48
manexxl napisał/a: | Pewnie nad ranem połknąłem jakiegoś żuka albo chrabąszcza :) |
pewnikiem, ale nie ma źle mięcho ponoć daje energie ;)
manexxl - Pią Sie 18, 2006 12:51
Czy wiesz, że 1% mężczyzn uważa, że kobieta powinna częściej pieścić ich palce u nóg
Czy wiesz, że 20% mężczyzn oświadcza się na kolanach?
Czy wiesz, że 6% mężczyzn oświadcza się przez telefon?
Czy wiesz, że 31 lat i 8 miesięcy trwałoby liczenie do tryliona, gdyby liczyć bez przerwy 24 godziny na dobę?
Czy wiesz, że aby wydoić litr mleka, trzeba pociągnąć za krowie wymię osiemdziesiąt razy?
Czy wiesz, że gdy kichasz z otwartymi oczyma gałki oczne mogą zostać wypchnięte?
Czy wiesz, że kartkę niezależnie od wielkości da się złożyć tylko 7 razy?
Arex30 - Pią Sie 18, 2006 23:18
manexxl napisał/a: | Czy wiesz, że kartkę niezależnie od wielkości da się złożyć tylko 7 razy? |
musze kiedys sprobować nie dzisia ale..
katarzyna35k-ce - Pią Sie 18, 2006 23:23
Być może niektórzy z Was pamiętają doniesienia prasowe sprzed pięciu lat o tajemniczym wynalazku Deana Kamena. Urządzenie znane pod kryptonimem Ginger miało zrewolucjonizować życie ludzi na całym świecie...
Atmosfera pilnie strzeżonej tajemnicy podbudowała napięcie, które jednak opadło, kiedy okazało się, że nasze życie ma się zmienić dzięki dwukołowemu elektrycznemu pojazdowi o nazwie Segway. Nie da się ukryć, że nietypowe urządzenie ma swój urok (w Dolinie Krzemowej na Segwayach rozgrywane są nawet mecze polo), ale czy rzeczywiście warte jest swojej ceny? O tym każdy musi zdecydować sam.
Cena: 21 000 - 28 000 zł.
Segwaya można też wypożyczyć na 30 minut za 199 zł.
h t t p;//imageshack.us]
manexxl - Pią Sie 18, 2006 23:49
A jak się tym cudem jeździ?? To ma jakiś napęd czy co??
katarzyna35k-ce - Pią Sie 18, 2006 23:52
wejdz sobie na ta stronke i poczytaj :)
w w w segwaypoland, c o m
manexxl - Sob Sie 19, 2006 00:03
Poczytałem. To nie dla mnie. A i cena jest niezła.
katarzyna35k-ce - Sob Sie 19, 2006 00:09
ale wiesz rozwiazanie stania w korkach w godzinach szczytu gdzie masz sie przemiescic z 1 konca miasta w 2 to akurat jest extra rozwiazanie.......niestety nie na kazda kieszen
manexxl - Sob Sie 19, 2006 00:11
To ja wolę rower. Też w korku nie muszę stać i dla zdrowia lepszy :) I na każdą kieszeń ;)
Major - Sob Sie 19, 2006 14:18
Ten bajer ma napęd żyroskopowy. W stanach z tych urządzeń kożysta tamtejsza poczta. Urządzonko świetnie radzi sobie ze schodami :P Jednak też wole rower.
katarzyna35k-ce - Sob Sie 19, 2006 16:46
Coś dla lubiących przestrzeń i luksus - 209 m2 w apartamentowcu na warszawskim Mokotowie.
Jedynym, choć w oczach potencjalnych najemców dość znacznym mankamentem tego apartamentu, jest stosunkowo niewielka łazienka. Rekompensatę stanowi jednak 60 m2 salon z kominkiem i wyjściem na taras oraz basen i sala fitness mieszczące się w samym budynku.
Żaden niepożądany hałas uliczny nie zakłóca spokoju, bo dojechać do apartamentowca można jedynie niepubliczną ulicą. Z terenu budynku jest też bezpośrednie wyjście do parku Sieleckiego. Za 5 pokoi wraz z dwoma miejscami parkingowymi trzeba zapłacić $7 335 miesięcznie czyli trochę ponad 22 000 zł.
h t t p;//imageshack.us]
h t t p;//imageshack.us]
h t t p;//imageshack.us]
ale łazienka jest brzydsza niz moja :D
manexxl - Sob Sie 19, 2006 16:53
Czy wiecie że, najdłuższy zmierzony penis w stanie spoczynku miał 28 centymetrów??
Panowie........
katarzyna35k-ce - Sob Sie 19, 2006 16:56
Odkąd 40 lat temu producenci szwajcarskich zegarków Rado wylansowali pierwszy zegarek odporny na zarysowania, ich celem stało się również stworzenie najtwardszego zegarka na świecie.
Model V10K to, jak twierdzi producent, najtwardszy model ze wszystkich dostępnych na rynku. Dostępny jest w jednym rozmiarze z kauczukową bransoletą w różnych kolorach. Moim zdaniem najładniejszy jest pomarańczowy - jaskrawy, ale nie tak nachalny, jak czerwony.
Cena: 15 500 zł, do kupienia w salonach oferujących zegarki marki Rado.
h t t p;//imageshack.us]
h t t p;//imageshack.us]
Major - Sob Sie 19, 2006 22:59
Wole niebieski, ale taka kasa za zegarek, który ma niezbyt elegancką bransoletke to dość sporo :P
Co do tych salonów z warszawy to ta łazienka wygląda tragicznie. Rzeczywiście jak na takie czynsze to się nie postarali.
kisia - Nie Sie 20, 2006 02:07
katarzyna35k-ce napisał/a: | Cena: 15 500 zł |
jak za darmo :przestraszony:
Aither - Nie Sie 20, 2006 12:19
W dziejach Polski na tronie zasiadalo dwoch koronowanych Krolow Polski, ktorymi byly kobiety a nie mezczyzni... pierwsza byla Jadwiga a druga Jagiellonka :) po ozenku zostaly dopiero koronowane na Krolowe.
Dorothea - Nie Sie 20, 2006 19:02
Nastrój ma wpływ na zeznania swiadków.Psychologowie przeprowadzili eksperymenty z osobami w dobrym i złym nastroju, polegajace miedzy innymi na opisywaniu przez nie incydentu (kradziez torebki), ktorego byli swiadkami.Osoby szczesliwe okazały sie mniej wiarygodne, a ich sady oraz zdolnosc krytycznego myslenia wypadły słabiej niz zeznania osob w złym nastroju, nieszczesliwych, ktore były w swoich zeznaniach dokładniejsze.Takze gdy proszono badane osoby o napisanie tekstu popierajacego pewne twierdzenia, argumentacja osob będących złym nastroju wskazywała na wiekszy krytycyzm i lepsze zdolności komunikacyjne.
manexxl - Nie Sie 20, 2006 23:26
Najwyższa zanotowana na świecie temperatura wynosi 58 stopni Celsjusza, zmierzono ją w roku 1922 w Arzizigh w Libii
MajkeL - Pon Sie 21, 2006 10:17
Czy wiesz że 21 sierpina.....
1967 - Urodził się, Petr Zelenka, czeski reżyser filmowy
1972 - Produkcję samochodu Syrena przeniesiono z Warszawy do Fabryki Samochodów Małolitrażowych (FSM) w Bielsku-Białej.
1959 - Hawaje zostały 50. stanem USA.
1991 - ?otwa ogłosiła niepodległość od ZSRR.
Szamanka - Pon Sie 21, 2006 23:10
manexxl, napisal Cytat: | najdłuższy zmierzony penis w stanie spoczynku miał 28 centymetrów | :kwasny: :kwasny: ..ciekawe ile mierzyl w stanie " obudzonym" :hyhy: jezeli wogole mierzyl :hyhy:
manexxl - Wto Sie 22, 2006 00:45
Nie? Biedny facet. Pewnie jak wchodził do zimnej wody w morzu to mu się kurczył do w miarę normalnego rozmiaru. :rotfl: :rotfl:
krystian - Wto Sie 22, 2006 08:15
manexxl napisał/a: | Pewnie jak wchodził do zimnej wody w morzu to mu się kurczył do w miarę normalnego rozmiaru. | a jak wychodzil z tej zimnej wody to zapewne recznik musial miec po same kostki:P hehehe
MajkeL - Sro Sie 23, 2006 12:01
Czy wiesz że 23 sierpina.....
ONZ - Obchodzi, Międzynarodowy Dzień Pamięci o Handlu Niewolnikami i jego Zniesieniu
1971 - Urodził się, Richard D. James, brytyjski muzyk nagrywający pod pseudonimem Aphex Twin
1850 - Zakończono prace nad pociągnięciem na dnie kanału La Manche kabla telegraficznego.
1980 - Sierpień 1980: na Wybrzeżu wybuchł strajk generalny.
1991 - Z Polski został wysłany w świat pierwszy e-mail.
katarzyna35k-ce - Sro Sie 23, 2006 20:26
MOTOFONE to najnowsza propozycja Motoroli. Telefon ma być prosty w obsłudze i bardzo cienki - zaledwie 9 mm grubości.
MOTOFONE ma łączyć w sobie oszczędne wzornictwo, ergonomię użytkowania i przystępną cenę. Interfejs został oparty na grafice i komunikatach głosowych, a duże ikony mają ułatwić nawigację. Wyświetlacz ClearVision ma dużą czcionkę, a klawiatura i obudowa są wytrzymałe i odporne na kurz.
MOTOFONE w wersji GSM i CDMA ma pojawić się na wybranych rynkach w drugiej połowie 2006 roku.
h t t p;//imageshack.us]
Major - Czw Sie 24, 2006 11:30
Telefon to ukłon do starszych ludzi i tych którzy tylko dzwonią lub piszą sms`y. Niestety wyświetlacz jest jakby krokiem wstecz, ale komu tak naprawde jest potrzebny kolorowy :) Plusem tego telefonu ma być również długo trzymająca bateria.
manexxl - Czw Sie 24, 2006 12:39
Brazylijczyk, grający w drużynie Sao Paulo który został najskuteczniejszym bramkarzem w historii futbolu Rogerio Ceni ma na koncie strzelonych już 64 bramek?
Strzela bramki z rzutów wolnych i karnych.
Szamanka - Czw Sie 24, 2006 13:12
Telewizja " Kino Polska" nabyla prawa do emisji serialu " Czterej pancerni i pies".To efekt wczesniejszej decyzji nadawcy publicznego, ktory postanowil juz nie nadawac tego serialu poniewaz jego fabula...w sposob nieprawdziwy pokazuja najnowsza historie Polski.Podobnie oceniono " Stawke wieksza niz zycie".
Kino Polska planuje nadac pierwsze odcinki " pancernych " juz jesienia :D
manexxl - Czw Sie 24, 2006 19:39
Astronomowie z ośrodka badawczego w New Mexico ustalili, że za 17 lat asteroida o średnicy 2 kilometrów może uderzyć w Ziemię. Dokładna data to 1 lutego 2019 r. Zderzenie może wywołać największa katastrofę w dziejach ludzkości.
Asteroida oznaczona jako 2002 NT7 leci z szybkością 28 kilometrów na sekundę, obiega Słońce w 837 dni, a jej orbita przecina się z orbitą Ziemi. 1 lutego 2019 r. drogi obu ciał niebieskich mogą się skrzyżować - poinformował Donald Yeomans z NASA. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia, jest niewielkie, ale nie wolno go lekceważyć. Ustalono, że 2002 NT7 to pierwszy kosmiczny obiekt, który w tzw. skali Palermo uzyskał dodatnią wartość, czyli zderzenie jest prawdopodobne. Astronomowie w ciągu najbliższych 18 miesięcy, bo tak długo asteroida będzie widoczna przez ich teleskopy, wyznaczą dokładniej jej tor ruchu.
Więcej: h t t p;//eduseek.interklasa, p l/edukurier/index.php?ekid=366
krystian - Czw Sie 24, 2006 20:33
a propos astronomow... dzis astronomowie podczas konferencji, ktora byla zorganizowana w pradze, okreslili dokladnie definicje slowa planeta. i takim o to sposobem mamy w naszym ukladzie slonecznym juz tylko 8 planet. Pluton zdegradowano do kategorii planet karłowatych która otrzymała określenie obiekty plutonowe. Nie są one planetami.
katarzyna35k-ce - Czw Sie 24, 2006 20:45
Wytwórnia filmowa Paramount Pictures po 14 latach kończy współpracę z Tomem Cruise'em, jedną z największych gwiazd Hollywood. Jej szefowie tłumaczą to publicznym zachowaniem aktora w ostatnim czasie. Sztab gwiazdora twierdzi, że poszło o pieniądze.
Major - Czw Sie 24, 2006 22:56
krystian napisał/a: | dzis astronomowie podczas konferencji, ktora byla zorganizowana w pradze, okreslili dokladnie definicje slowa planeta |
No i jaka jest ta definicja?
Bo jeśli w jej treść wpisano, że musi mieć min. 2000km średnicy, to chyba będziemy meli więcej ich :D
krystian - Pią Sie 25, 2006 05:47
Major napisał/a: | No i jaka jest ta definicja? | "...Zdecydowali, że musi ona być ciałem niebieskim, które krąży po orbicie wokół Słońca, a jej masa i grawitacja są na tyle duże, by wytworzyła kształt bliski okrągłemu. Dodatkowo nie ma ona innych dużych ciał w swoim najbliższym sąsiedztwie..." cyt. Interia, p l
manexxl - Pią Sie 25, 2006 09:23
Świat Formuły 1 jest pełen niespodzianek. Dzieją się w nim rzeczy, które zwykłego śmiertelnika potrafią mocno zaskoczyć. Co jest największym szokiem dla kogoś nieobeznanego z F1? Bezkonkurencyjny jest... pampers Michaela Schumachera (37 l.), mistrza nad mistrze (siedem tytułów).
Schumacher pędzi ponad 300 kilometrów na godzinę i... sika. Ze strachu? A skąd! Kierowca F1 musi bardzo dużo pić (4 litry przed startem i dodatkowe 1,5 w trakcie jazdy), aby uniknąć odwodnienia, zwłaszcza wtedy, gdy jest bardzo ciepło. W bolidzie nie ma klimatyzacji, temperatura w kokpicie nierzadko przekracza 40 stopni (a w czasie wyścigów w gorących miejscach, jak Bahrajn, Malezja czy Turcja - nawet 60 stopni!).
Nie ma przy tym czasu na to, żeby wyskoczyć do toalety, bo w F1 liczą się ułamki sekund. Skoro wymiana opon w trakcie wyścigu (po zjeździe do boksu) trwa niecałe trzy sekundy, to co tu mówić o sikaniu? Schumacher wpadł więc na prosty pomysł: na wyścig zakłada pampersa i ma spokój.
Kto by pomyślał?? :szok:
MajkeL - Pią Sie 25, 2006 12:14
Cytat: | Astronomowie z ośrodka badawczego w New Mexico ustalili, że za 17 lat asteroida o średnicy 2 kilometrów może uderzyć w Ziemię. Dokładna data to 1 lutego 2019 r. Zderzenie może wywołać największa katastrofę w dziejach ludzkości. |
:kwasny:
niewesoło.......
....a jeszcze tyle mam spraw na głowie ;)
manexxl - Pią Sie 25, 2006 12:38
Ale wyczytałem gdzieś że jak nie ta to inna. Naukowcy obliczyli dokłądnie trajektorię lotu jednej asteroidy. Ma ona udeżyć w ziemię w roku 2030 albo 2032 nie pamiętam już dokładnie. Naukowcy mają jeszcze nadzieję że jak wejdzie ona w nasz układ słoneczny to moze jej tor ruchu się zmienić ale jest na to nikła szansa.
Dumają nad tym żeby rozwalić to za pomocą broni nuklearnej.
Wielkość tej asteroicy naukowcy oceniają mniej więcej jak połowa księżyca.
Udeżenie w ziemie to koniec cywilizacji. Prawdopodobnie ziemia wyleci ze swojej orbity po takim stuknięciu.
katarzyna35k-ce - Pią Sie 25, 2006 12:59
i dobrze niech spadnie nawet dzisiaj :mur: :mur: :mur: :dontgetit: :( :( :(
Dorothea - Pią Sie 25, 2006 13:40
katarzyna35k-ce, Kochana nie gadaj głupotek, jeszcze troche bym pozyła, tymbardziej ze jutro czekają mnie dwie imprezki :hyhy:
katarzyna35k-ce - Pią Sie 25, 2006 13:45
Dorothea, to ten kataklizm przekładamy na niedziele :D
Dorothea - Pią Sie 25, 2006 13:46
na ta niedziele????
nie, nie za wczesnie bo na przyszły piatek mam fajne plany :D
manexxl - Pią Sie 25, 2006 14:02
SPokojnie, mamy jeszcze parę lat. A potem Armagedon .
kobi - Pią Sie 25, 2006 15:22
Ekhm... może pszczółki wrócą do tematu? :P :offtopic:
Major - Pią Sie 25, 2006 16:29
manexxl napisał/a: | Dumają nad tym żeby rozwalić to za pomocą broni nuklearnej. |
Już stwierdzili, że to nie najlepszy pomysł. Zlikwidowanie asteroidy w taki sposób mogłoby doprowadzić do gorszej sytuacji. Tak rozbity asteroida rozwaliłby się na tysiące mniejszych kawałków, które pognałyby i tak w kierunku Ziemi. Postanowiono opracować system, który zmieniłby tor ruchu tego obiektu poprzez wprowadzenie jakiś napędów. Czegoś w rodzaju silników które podczepią się pod asteroide.
katarzyna35k-ce - Nie Sie 27, 2006 15:23
kobi wracam do tematu :)
Władze Chin zabroniły stacjom telewizyjnym emitowania w najlepszym czasie antenowym zagranicznych filmów animowanych. Specjalne rozporządzenie w tej sprawie wchodzi w życie 1 września. Miłośnicy filmów animowanych w Chinach między godziną 17.00 a 20.00 nie zobaczą kreskówek wyprodukowanych poza granicami Chin. W tym czasie emitowane mogą być wyłącznie filmy animowane produkcji chińskiej. W ten sposób Chiński Urząd ds. Radia i Telewizji chce pobudzić rozwój rodzimego przemysłu animowanego.
MajkeL - Wto Sie 29, 2006 13:38
Czy wiesz że 29 sierpinia........
1958 - Urodził się, Michael Jackson, amerykański piosenkarz popowy
1939 - Niemcy wystosowały ultimatum wobec Polski.
1885 - W Niemczech został opatentowany pierwszy motocykl. Jego konstruktorem był Gottlieb Daimler.
1949 - ZSRR przeprowadził pierwszą próbę z bombą atomową.
1966 - The Beatles zagrali ostatni wspólny koncert.
2005 - Huragan Katrina dotarł do Nowego Orleanu.
glewitz - Wto Sie 29, 2006 16:16
no to moje urodziny wypadają w ciekawe rocznice :)
Dorothea - Sro Sie 30, 2006 09:27
Pracownicy krolewskich pałacow nie mogą zdradzac sekretow monarchii brytyjskiej-ani za swego zycia, ani nawet po smierci.Przyczyna nowych przepisow jest dawny lokaj ksieznej Diany, Paul Burrell, ktory zgromadził spora sumke dzieki opisanym w ksiazkach i wywiadach skandalach z zycia rodziny krolewskiej.Obecnie wszyscy pracownicy krolewskich rezydencji muszą podpisywac nowe umowy o prace, w ktorych obiecują, ze ani oni, ani ich dzieci nie bedą pisac o zyciu w słuzbie krolweskiej."Krolowa zamierza dopilnowac, aby nikt wiecej nie dorobił sie fortuny dzieki pałacowym sekretom"-mowi jeden z lokajow Jej Krolewskiej Mosci.
Major - Sro Sie 30, 2006 09:53
Dorothea napisał/a: | aby nikt wiecej nie dorobił sie fortuny dzieki pałacowym sekretom"-mowi jeden z lokajow Jej Krolewskiej Mosci. |
I już zdradził kolejny sekret :rotfl:
Dorothea - Sro Sie 30, 2006 09:54
Major, byc moze nieswiadomie :D
MajkeL - Wto Wrz 05, 2006 11:52
Czy wiesz że 5 września........
1946 - Urodził się, Freddie Mercury, brytyjski wokalista, członek zespołu Queen (zm. 1991)
1959 - Urodził się, Waldemar Pawlak, polski polityk, premier III RP
1997 - Zmarła, Matka Teresa z Kalkuty, albańska siostra zakonna, misjonarka (ur. 1910)
1980 - Edward Gierek ustąpił ze stanowiska I sekretarza KC PZPR.
1994 - Pierwszy odcinek Mody na sukces został wyemitowany w Polsce.
1698 - Piotr I Wielki wprowadził podatek od posiadania brody.
1977 - NASA wystrzeliła sondę kosmiczną Voyager 1 - obecnie najdalszy i ciągle działający obiekt wysłany w kosmos przez człowieka.
MajkeL - Pią Wrz 08, 2006 10:21
Czy wiesz że 8 września........
Obchodzimy Dzień Dobrej Wiadomości
Dorothea - Pią Wrz 08, 2006 15:00
Pierwszą kobietą, ktora przepłynęła kanał La Manche, była Amerykanka nazwiskiem Gertrude Ederle.Była miedzybarodowa mistrzynia w pływaniu, zdobyła kilka medali olimpijskich i pobiła liczne swiatowe rekordy.Gertrude przepłyneła kanał w sierpniu 1926 roku. Zabrało jej to 14 godzin i 39 minut.jej ciało posmarowane zostało tłuszczem, aby ochronic ja przd zimną woda kanału.Uzyskany wynik był o prawie dwie godziny lepszy niz dotychczasowy rekord, nalezacy do mezczyzny oczywiscie :D .Po wspaniałym wyczynie Gertrude Ederle wiele kobiet probowało przepłynąc kanał La Manche, w tym dwunastoletnia dziewczynka rowniez
darkenstein - Sob Wrz 09, 2006 01:32
Według Gerharda Crombacha miłość to C8-H11-N czyli fenyloetyloamina. Związek ten, zwany popularnie narkotykiem miłości produkowany jest w hipotalamusie (część międzymózgowia). Proces zakochania zachodzi generalnie w 3 etapach:
1. Oczy zbierają informacje o wzroście, figurze, kolorze włosów i oczu, odzieży i szczegółach twarzy. Następnie z prędkością 432 km/h sygnały docierają do mózgu. Jednocześnie ucho wyławia barwę glosu i śmiechu a nos rejestruje feromony.
2. Sortowanie danych i porównywanie z przechowywanymi wzorcami doznań pozytywnych i negatywnych. Jeżeli wykryty został sygnał negatywny - proces ulega zamrożeniu, jeżeli pozytywny - mózg przechodzi do fazy 3.
3. Podczas wykrycia sygnałów pozytywnych hipotalamus zaczyna produkować fenyloetyloaminę. Początek tego procesu występuje zwykle ok. 4 sekundy. W tym czasie uderzenia serca zwiększyły się ok. 50%, automatycznie oddech staje się szybszy, dodatkowo u kobiet oczy zaczynają błyszczeć.
MajkeL - Sob Wrz 09, 2006 10:15
darkenstein napisał/a: | dodatkowo u kobiet oczy zaczynają błyszczeć. |
:szok:
Ciekawe.... :hyhy:
katarzyna35k-ce - Pon Wrz 11, 2006 10:34
1. Sąd w Kansas (USA) nakazał Arturowi Younkinowi (waga:225 kg) schudniecie o 50 kg i zakazał jedzenia wiecej niż jednego posiłku dziennie. Skazany stracił z powodu otyłości prace i nie spłacał kredytu. Odchudza się w więzieniu.
2. W Sacco w Missouri (USA) kobiety nie moga nosiś kapeluszy, które mogłyby przerazić dzieci, osoby wrażliwe i zwierzęta.
3. Każdy brytyjczyk usiłujący sprzedać np. odkurzacz w miejscu publicznym naraża się na karę ograniczenia wolności (3 miesiące) i 180 funtow grzywny.
4. W Tanzani istnieje limit długości włosów - maksimum 36 cm.
5. W Atenach, prowadząc samochód w stroju kąpielowym, ryzykujesz utatę prawa jazdy.
6. W stanie Alabama (USA) zabroniona jest gra w domino w niedzielę.
7. Ortodoksyjni rabini z Izraela zabronili wiernym korzystania z Internetu, bo "wodzi ludzi na pokuszenie i prowadzi do grzechu".
8. Kolegium do spraw wykroczeń w Koszlinie nakazało pewnemu mężczyźnie przez miesiąc myć naczynia w restauracji, bo nie zapłacił rachunku za obiad.
9. W Nowej Gwinei zapłata za ślub z "nową" narzeczoną to 240 dolarow, 5 świn i jeden ptak. Dwie świnie, ptak i jedyne 30 "zielonych".wystarcza, aby zaplacić za żonę z odzysku (rozwódkę lub wdowę). Nic nie płaci sił za byłą dwokrotną mężatkę.
10. W miejscowości Fairbanks (Alaska, USA) nie wolno częstować myszy wódka
Piotrulek - Pon Wrz 11, 2006 10:49
Czy wiecie że w Ornontowicach na ul.Cyprysowej jest aż 41 studzienek kanalizacyjnych??Nie byłoby nic takiego gdyby nie fakt,że tas ulica ma okolo 85metrow długosci...sam mierzylem i liczylem studzienki...
Major - Pon Wrz 11, 2006 11:29
:rotfl: pewnie dla każdego mieszkania osobna studzienka :D
Gmeras - Pon Wrz 11, 2006 17:03
Major napisał/a: | pewnie dla każdego mieszkania osobna studzienka | nie nie dla jednego mieszkańca są 3 studzienki jak nie po 4 :P ;)
MajkeL - Wto Wrz 12, 2006 10:00
Czy wiesz że 11 września........
Republika Zielonego Przylądka - Święto Narodowe
Dzień Programisty (tylko w lata przestępne)
1921 - Urodził się, Stanisław Lem, polski filozof i pisarz (zm. 2006)
1989 - Sejm udzielił wotum zaufania rządowi Tadeusza Mazowieckiego, pierwszego niekomunistycznego premiera w powojennej historii Polski.
1683 - Stoczono bitwę pod Wiedniem zwaną odsieczą wiedeńską. Wojskami polskimi dowodził król Jan III Sobieski.
1958 - Zaprezentowano pierwszy układ scalony zaprojektowany przez Jacka Kilby'ego.
kisia - Wto Wrz 12, 2006 10:11
Czy wiesz że ........
Najdłuższą ulicą na świecię jest Yonge Street w Toronto. Jej długość to 190 km
Liczenie do tryliona trwałoby 31 lat i 8 m-cy, gdyby liczyć bez przerwy 24 h na dobę
Monique - Wto Wrz 12, 2006 10:44
kisia, to ile na tej ulicy musi byc sklepow :) :hurra: :hurra:
Asienka - Wto Wrz 12, 2006 14:41
MajkeL, ja poprosze taką informace jutro :D
MajkeL - Sro Wrz 13, 2006 10:26
Czy wiesz że 13 września........
Urodzili się....
1894 - Julian Tuwim, polski poeta żydowskiego pochodzenia (zm. 1953)
1950 - Włodzimierz Cimoszewicz, polski polityk, premier III RP
1967 - Michael Johnson, amerykański lekkoatleta
1976 - Tami Kiuru, fiński skoczek narciarski
oraz Nasza Asienka :D
1934 - Polska wypowiedziała traktat mniejszościowy.
1906 - Miał miejsce lot pierwszego samolotu w Europie.
2000 - Hiszpańskie i francuskie służby bezpieczeństwa przeprowadziły operację, w wyniku której aresztowano 36 kluczowych członków ETA.
2003 - Ponad 100 osób zginęło w Korei Południowej po przejściu huraganu 'Maemi'.
Major - Pią Wrz 15, 2006 00:15
Czy wiecie, że naprawde widać góry z Gliwic :rotfl: mam zdjęcie udowadniające to. Szkoda, że nie było dostatecznej widoczności bo zrobiłbym zdjęcie dalszego kawałka.
h t t p;//img169.imageshack.us/img169/7569/dscn0269aq7.jpg
Gmeras - Pią Wrz 15, 2006 07:11
Major napisał/a: | Czy wiecie, że naprawde widać góry z Gliwic :rotfl: mam zdjęcie udowadniające to. Szkoda, że nie było dostatecznej widoczności bo zrobiłbym zdjęcie dalszego kawałka. | a w temacie o kosciele Wszystkich Świetych była o tym sprzeczka ;)
Dorothea - Pią Wrz 15, 2006 10:12
Najbardziej wszechstronną sportsmenką naszych czasow była prawdopodobnie Amerykanka Mildred Didrikson(1914-56).Osiągneła wspaniałe wyniki w kazdejniemal dyscyplinie sportu, ktorą trenowała, od pływania, skokow do wody i łyzwiarstwa, do tenisu, baseballu i bilardu.Rozpoczeła kariere sportową w wieku szesnastu lat, kiedy została zawodowym graczem w baseball.Podczas olimpiady w 1932 roku w Los Angeles zdobyła az szesc medali, a pewnego dnia pobiła cztery swiatowe rekordy w ciągu zaledwie trzech godzin.W latach czterdziestych stała sie najlepiej grająca w golfa kobieta swiata.Zmarła na raka w wieku czterdziestu dwoch lat
Bot - Pią Wrz 15, 2006 10:27
Major napisał/a: | Czy wiecie, że naprawde widać góry z Gliwic :rotfl: mam zdjęcie udowadniające to. Szkoda, że nie było dostatecznej widoczności bo zrobiłbym zdjęcie dalszego kawałka. |
Czyż to nie wieżyczka na Ostropie? :) Ja mam z dachu lepszy widok to kiedyś pstrykne góry :)
Basiorek - Pią Wrz 15, 2006 19:37
mam przyjaciół wśród wrednych górali ( ;) ) i oni by pewnie powiedzieli, że to hałdy widać ;) :rotfl:
ja chcę w góry...!! :(
Major - Pią Wrz 15, 2006 21:26
Basiorek napisał/a: | ja chcę w góry...!! |
Ja też, ale to za rok... Jak się uda na rowerze tam pojade :)
Czy wiecie, że nie mam pomysłu na nowinke :P
Dorothea - Pią Wrz 15, 2006 21:27
Major napisał/a: | Czy wiecie, że nie mam pomysłu na nowinke |
teraz juz wiemy........
czy wiecie,ze moje dziecko zaskakuje mnie co dnia, czasami szczena mi opada......, ale jest dobrze :ok:
Basiorek - Sob Wrz 16, 2006 15:29
Czy wiecie, że zabranie Mamy na zakupy przynosi wiele zysków? :rotfl:
Monique - Sob Wrz 16, 2006 17:20
czy wiecie ze.. dzisiaj jest moj glwicki wieczor panienski.. i czy wiecie ze.. strasznie sie z tego ciesze :) a jedna osoba placze.. z tego powodu.. ale sie pogodzi mam nadzieje
Gmeras - Sob Wrz 16, 2006 18:09
Gmeras napisał/a: | Czy wiecie, że naprawde widać góry z Gliwic :rotfl: mam zdjęcie udowadniające to. Szkoda, że nie było dostatecznej widoczności bo zrobiłbym zdjęcie dalszego kawałka.
h t t p;//img169.imageshack....dscn0269aq7.jpg | widziałem z innego miejsca czy to aby napewno góry h t t p;//img163.imageshack.us/my.php?image=hpim0163wv1.jpg
Major - Sob Wrz 16, 2006 23:38
Hmmm właśnie co do tej części nie jestem w 100% pewny. Ale wygląda raczej na góry. Hałdy robi się z płaskimi szczytami. Nie wiem co to może być innego. W poprzednim roku widziałem kolor tego, było tak pięknie czyste niebo. Tylko wtedy sądziłem, że to usypana góra żwiru na budowe autostrady. Ale to co nie sfotografowałem, a widziałem wcześniej musiało być górami, bo wystawało ponad elektrownie rybnik, a było za nią.
Basiorek - Nie Wrz 17, 2006 15:14
z dachu szybu na kopalni też widać coś co przypomina góry
darkenstein - Pon Wrz 18, 2006 00:46
h t t p;//wiadomosci.o2, p l/?s=258&t=268469
facet przez jakis czas mogł poczuc sie kobieta :D
Monique - Pon Wrz 18, 2006 10:38
darkenstein, cos okropnego :)
MajkeL - Pon Wrz 18, 2006 11:20
darkenstein napisał/a: | h t t p;//wiadomosci.o2, p l/?s=258&t=268469 | :szok:
Czy wiesz że 18 września........
Urodzili się:
1933 - Jerzy Połomski, polski piosenkarz
1971 - Lance Armstrong, amerykański kolarz szosowy, siedmiokrotny zwycięzca Tour de France
1970 - Zmarł, Jimi Hendrix, amerykański muzyk rockowy (ur. 1942)
1939 - Okręt podwodny ORP Orzeł uciekł z Tallina.
1993 - Ostatnie oddziały byłego ZSRR opuściły terytorium Polski.
1851 - Ukazało się pierwsze wydanie The New York Daily Times, który później zmienił nazwę na The New York Times .
Basiorek - Pon Wrz 18, 2006 14:23
darkenstein napisał/a: | h t t p;//wiadomosci.o2, p l/?s=258&t=268469 |
bzdury!!
MajkeL - Sob Wrz 23, 2006 18:28
......Dziś pierwszy dzień Jesieni.....
:cieplo:
Basiorek - Sob Wrz 23, 2006 23:20
kalendarzowej i astronomicznej zarazem :)
Dorothea - Sro Wrz 27, 2006 12:01
Na czele pierwszej wyprawy dookoła swiata stał portugalski arystokrata Ferdynand Magellan.Wczesniej odbył kilka podrozy w poszukiwaniu szlakow handlowych dla portugalii, ale pokłociwszy sie z krolem portugalskim, wypłynął na morze pod banderą hiszpanską, w 1519 roku w towarzystwie260 ludzi, prowadzac 5 okretow.Magellan nie przewidział długosci swej podrozy i zabrał za mało zywnosci, niesprzyjajaca była tez pogoda.Załoga buntowała sie do tego stopnia,ze czesc uciekła, zabierajac ze soba wiekszosc zapasow.Dwudziestu marynarzy zmarło z głodu podczas przeprawy przez Pacyfik.Na Filipinach rozegrała sie najwieksza tragedia-Magellan wdał sie w kłotnie z lokalnymi władzami i wraz z członkami załogi został rozstrzelany.
Szamanka - Sro Wrz 27, 2006 14:22
Czy wiesz ze....
W 1948 roku Brytyjczyk Eric Morley wymyslil program " Come Dancing" czyli " Taniec z gwiazdami".W nastepnych latach zaskakujac ponownie wszystkich, zorganizowal wybory najpiekniejsze kobiety swiata
MajkeL - Pią Wrz 29, 2006 11:30
Czy wiesz że 29 września........
Kościół katolicki - Obchodzi dzień, Świętego Michała Archanioła
Urodzili się:
1747 - Józef Wybicki, polski działacz polityczny, poeta, autor Mazurka Dąbrowskiego (zm. 1822)
1935 - Jerry Lee Lewis, amerykański piosenkarz i pianista
1943 - Lech Wałęsa, polski działacz związkowy i polityk, były prezydent Polski
1929 - Po raz pierwszy wyświetlono film dźwiękowy.
1989 - W wypadku samochodowym pod Raciborzem zginęli Zdzisław Kamiński i Andrzej Kurek z programu Sonda.
2003 - Niespodziewany deszcz meteorytów spadł na prowincję Orissa w Indiach raniąc ponad 20 osób.
2004 - Planetoida Toutatis przeleciała rekordowo blisko Ziemi, w odległości 1,5 mln km. Żaden obiekt nie zbliży się do Ziemi na taką odległość do końca stulecia.
nieskromnie pisząc, mam dzisiaj Imieninki :zawstydzony: :D
Dorothea - Czw Paź 05, 2006 14:35
Iwan IV zostal carem Rosji w wieku trzech lat.Matka i jej kochanek rzadzili w jego imieniu jako regenci.Iwan wyrosł na człowieka podejrzliwego i okrutnego-zyskal przydomek Grozny.Jako nastolatek kazał rzucic ksiecia Andrzeja Szujskiego na pozarcie psom pałacowym. Wybudowal ogromna cerkiew- mowiono, ze kazał oslepic dwoch architektow, aby nie mogli stworzyc nic wspanialszego.Car ten dla przyjemnosci uczestniczył w wielu torturach i egzekucjach.Bestialski temperament Iwana stał sie przyczyna tragedii.W 1581 roku pokłocił sie sie ze swoim najstarszym synem> W nappadzie złosci zaatakował go.Ksiaze zmarł w wyniku obrazen.Iwan zakonczył zycie jako zgorzkniały starzec,zostawiajac tron drugiemu synowi,Fiodorowi.
MajkeL - Pią Paź 06, 2006 13:01
Czy wiesz że.........
......za 100 dni jest XV Finału WOŚP
MajkeL - Wto Paź 10, 2006 10:10
Czy wiesz że 10 października........
Obchodzone Święta:
Święto Drzewa
ONZ - Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
1924 - Urodził się, Ed Wood, amerykański reżyser (zm. 1978)
1881 - Ukazała się ostatnia książka Darwina: "O tworzeniu się gleby w następstwie działania dżdżownic oraz obserwacje nad ich zachowaniem się".
MajkeL - Czw Paź 12, 2006 09:36
Czy wiesz że 12 października........
Święta:
kraje Ameryki - Dzień Kolumba
Polska - Dzień Bezpiecznego Komputera
1492 - Krzysztof Kolumb dopłynął do archipelagu Bahamów; oficjalna data odkrycia Ameryki.
1582 - Ze względu na reformę kalendarza gregoriańskiego tego dnia nie było w Italii, Hiszpanii, Portugalii i Polsce.
1810 - Odbył się pierwszy Oktoberfest w Monachium.
1931 - W Rio de Janeiro odsłonięto słynny pomnik Chrystusa Zbawiciela.
Piotrulek - Czw Paź 12, 2006 19:03
MajkeL napisał/a: | Polska - Dzień Bezpiecznego Komputera |
dodam,ze w Polsce jeszcze nia tak dawno w tym dniu obchodzono i to bardzo hucznie świeto Ludowego Wojska Polskiego,sam obchodzilem go 2 razy podczas slużby w Ludowym Wojsku Polskim,a wygladalem wtedy tak jak na avatarku,prawda,ze bylem ladnym żołnierzem?? :D :D :rotfl: :rotfl:
Arex30 - Czw Paź 12, 2006 20:36
Cytat: | 2 razy podczas slużby w Ludowym Wojsku Polskim,a wygladalem wtedy tak jak na avatarku,prawda,ze bylem ladnym żołnierzem?? |
Ojjjjjjj
To musiało być jeszcze za czasów lenino do berlino
buuaahahahahaha
taki mały żarcik
Dorothea - Pią Paź 13, 2006 10:07
Piotrulek napisał/a: | prawda,ze bylem ladnym żołnierzem?? |
prawda, prawda potwierdzam :D
Pierwsza para dzinsow powstała w 1873 roku , kiedy to handlarz bawełny-zydowski emigrant z Bawarii nazwiskiem Levi Strauss uszył z płotna namiotowego robocze spodnie dla kalifornijskich poszukiwaczy złota.Pierwsze dzinsy-jeszcze wtedy roboocze spodnie- były bardzo wysokie w stanie(siegały poza talie).Nogawki były proste, u dołu z paskiem zapinanym na klamre, aby mogły zmiescic sie w kowbojskich butach i tak jak dzisiejsze wersje, miały piec kieszeni.O uniwersalnosci i niesmiertelnosci tych spodni swiadcza słowa wypowiedziane przez znanego kreatora mody Yves Saint Laurenta:"Jedynie,czego w zyciu załuje, to tego, ze nie wymysliłem dzinsow".
katarzyna35k-ce - Pią Paź 13, 2006 11:37
czy wiecie ze Dorothea, to fajna laska? Bardzo mądra i ma ładną córke i fajnego męża?
Dorothea - Pią Paź 13, 2006 11:58
katarzyna35k-ce, normalnie mnie zatkało :zawstydzony:
jak ty juz cos powiesz, to powiesz :D :rotfl:
kobi - Pią Paź 13, 2006 19:00
katarzyna35k-ce, Dorothea, zapraszam do topiku o podlizywaniu się :P :offtopic:
MajkeL - Wto Paź 17, 2006 10:28
Czy wiesz że 17 października........
h t t p;//wiadomosci.wp, p l/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8551779&rfbawp=1160925270.862&ticaid=12841]Liczba mieszkańców USA przekroczy 300 milionów
Admike - Wto Paź 17, 2006 11:42
MajkeL napisał/a: | Czy wiesz że 17 października........
h t t p;//wiadomosci.wp, p l/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8551779&rfbawp=1160925270.862&ticaid=12841]Liczba mieszkańców USA przekroczy 300 milionów |
o w mordę,aż tyle tych onych?? :zdziwko:
Major - Wto Paź 17, 2006 12:56
MajkeL napisał/a: | Liczba mieszkańców USA przekroczy 300 milionów |
To wcale nie tak dużo, zwazywszy że w europie mieszka ponad 700mln ludzi, a powierzchnia jest troche zbliżona.
katarzyna35k-ce - Pią Paź 20, 2006 11:51
Badania WHO MONICA (MONitoring of trends and determinants in CArdiovascular diseases) przeprowadzone w ciągu ostatnich 20 lat przez Światową Organizację Zdrowia wskazują na narastający problem otyłości na świecie. Wśród kobiet większość (od 50% do 75% badanych) ma nadwagę lub otyłość. Natomiast wśród mężczyzn, z wyjątkiem Chińczyków, występowanie otyłości lub nadwagi przekracza 50% badanych populacji.
--------------------------------------------------------------------------------
Wyniki badań NHANES III (1988-1994) wykazały, że około 61 mln Amerykanów jest otyłych. Od roku 1960 zanotowano 30% wzrost rozpowszechnienia otyłości w USA. W związku z tym określono, że gdyby ten trend się utrzymał to w 2230 roku 100% populacji amerykańskiej stanowiłyby osoby otyłe.
--------------------------------------------------------------------------------
Obecnie szacuje się, że w Europie rozpowszechnienie otyłości wzrosło do około 40% populacji. W krajach Europy Środkowo-wschodniej stwierdza się jeden z największych na świecie wskaźników występowania choroby niedokrwiennej serca, co jest związane z rozpowszechnieniem otyłości.
Obserwacje Pol-MONICA przeprowadzone w próbie losowej populacji Warszawy, w wieku 35-64 lat, wskazują, że w Polsce nadwaga występuje u 45% mężczyzn i 35% kobiet, a otyłość u 22% mężczyzn i 29% kobiet.
Ponad 80% osób z otyłością "brzuszną" po 50 roku życia ma nadciśnienie tętnicze.
:/ :/ :/
Bot - Pią Paź 20, 2006 17:34
Major napisał/a: | To wcale nie tak dużo, zwazywszy że w europie mieszka ponad 700mln ludzi, a powierzchnia jest troche zbliżona. |
Ale wagowo na pewno wygrają ;)
katarzyna35k-ce - Sob Paź 21, 2006 13:55
ponieważ spożywam duzo alkoholu to pare nowinek na jego temat:
1. Najmocniejszy alkohol wyprodukował w okresie międzywojennym Estoński Monopol Alkoholowy. Destylowany z ziemniaków alkohol miał moc 98 procent.
2. Piwo "Baz Super Brew" warzone przez Barrie Parish w browarze w miejscowości Somerby (hrabstwo Leics, Wielka Brytania) zawiera 23 procent alkoholu. Jest to najmocniejsze piwo na świecie.
3. Rekordowa cenę za lampkę wina zapłacono w 1993 roku. 100 gramów wina "Beaujolais Nouveau" w pubie "Pickwick" w Beaune (Wielka Brytania) kosztowało 1453 dolary.
4. Najdroższym alkoholem dostępnym na rynku jest "Springbank 1919 Malt Whisky", którego butelka kosztuje 10 800 dolarów, czyli ponad 43 000 złotych.
5. Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.
6. 26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.
7. 22 listopada 1986 r. w San Francisco (Kalifornia, USA) odbyła się największa degustacja wina. Podczas degustacji sponsorowanej przez stacje telewizyjna KOED 4 tysiące osób wypiło 9 360 butelek wina.
8. W grudniu 1985 roku na aukcji w domu aukcyjnym "Christie" w Londynie za butelkę wina "Chateau Lafite", rocznik 1787, zapłacono 157 000 dolarów. Była to najcenniejsza butelka wina. W 1986 r. korek wpadł do środka butelki, psując wino.
9. 14,8 promila alkoholu we krwi miał Tadeusz S., który w 1995 roku jadąc samochodem, spowodował wypadek pod Wrocławiem. Wynik badania był tak nieprawdopodobny, ze powtarzano je pięciokrotnie, zawsze z takim samym rezultatem. Mężczyzna zmarł kilkanaście dni później w wyniku obrażeń odniesionych w wypadku.
10. Sąd w Manchesterze zabronił Georgowi Bestowi wstępowania do pubów na terenie Wielkiej Brytanii. Słynny były piłkarz Manchester United nie podjął kuracji przeciwalkoholowej, na która skierował go sąd.
Dorothea - Wto Paź 24, 2006 12:48
Coca- cole wynalazł aptekarz.W 1886 roku pacjenci apteki Johna S.Pembertona sprobowali po raz pierwszy napoju, ktory według jego wynalzacy miał byc lekiem wspomagającym leczenie chorob nerwicowych.Dzis coca-cola to poprostu najpopularniejszy na swiecie napoj chłodzący.Szklanka coca-coli serwowana jest ponad miliard razy dziennie, zas marke handlowa "Coca-Cola" uznaje sie za najcenniejsza i najbardziej znana na swiecie.
Nazwe powstałego produktu wymyslił ksiegowy z apteki Pembertona-Frank Robinson.Była ona adekwatna do podstawowych składnikow napoju, a ponadto ksiegowy uwazał,ze dwa "c" w nazwie bedą sie dobrze prezentowały w reklamach.Jak okazało sie pozniej, miał całkowita racje.....
MajkeL - Pią Paź 27, 2006 12:09
Kod: | W Kraju kwitnącej wiśni powstała pierwsza SZKLANA!!! płyta CD. Jej wynalazcą jest Japończyk Suenori Fukus, który pracował nad projektem dziesięć lat. Powodem, dla którego ów naukowiec poświecił się przez taki okres badaniami nad szklanym krążkiem była chęć wydłużenia trwałości nośnika i usunięcia zakłóceń powstających w trakcie odsłuchu muzyki z CD-Audio, wynikających z niejednorodnej struktury plastiku.
W wypowiedzi dla magazynu Mainichi, pan Fukui stwierdził "chciałbym móc przekazać płytę CD z danymi moim wnukom - plastik nie wytrzyma tego czasu, ale szkło powinno zapewnić odpowiednią trwałość". Pierwszym materiałem nagranym na szklanej płycie CD była muzyka klasyczna Jana Sebastiana Bacha. |
Czy wiesz że 27 października........
1904 - Uruchomiona została pierwsza linia nowojorskiego metra.
Ana - Nie Paź 29, 2006 20:46
MajkeL napisał/a: | W Kraju kwitnącej wiśni |
tak mi się przypomniało...
w Europie chryzamtemy są kwiatami kojarzonymi ze świętem Wszystkich Świętych, natomiast w Japonii to kwiaty miłości, symbol życzliwości. Jesienią są tam organizowane festiwale tych kwiatów i podobno bardzo pięknie to wygląda :)
MajkeL - Czw Lis 02, 2006 10:00
Czy wiesz że 2 listopada........
1988 - W Internecie pojawił się pierwszy w historii wirus napisany przez Roberta T. Morrisa Jr.
Dorothea - Wto Lis 07, 2006 10:12
Ocean Indyjski moze stracic wiekszosc swoich wysp koralowych w ciagu najblizszych 50 lat, o ile temperatury morza stale beda rosły i nie odnowia sie rafy uszkodzone przez ocieplenie.Ocieplenie globalne spowodowało smierc od 50 do 98 procent raf koralowych w oceanie Indyjskim- ciagnących sie od połnocy Mozambiku po Erytreę i Indonezje w 1998 roku.Rafy koralowe to jedno z najbardziej zroznicowanych biologicznie i produktywnych srodowisk na Ziemi.Są bogatym zrodłem pokarmu, stanowia schronienie dla roznych gatunkow ryb i bezkregowcow.Chronia tez wybrzeza przed erozją.
Wielkie miasta przyciagaja burze.Badania w Houston w Teksasie, czwartym co do wielkosci miescie USA, wykazały ze sciaga ono 40 procent wiecej piorunow nic jego okolice.Przyczyna tego zjawiska prawdopodobnie nie jest przyciagfanie piorunow przez wysokie budynki, ale ciepło i zanieczyszczenie powietrza w duzych miastach. Nagromadzenie ciepła w okolicy nagrzanych, betonowych budynkow i ciemnych przyciagajacych promieniowanie słoneczne ulic przyspiesza i nasila podnoszenie sie powietrza.Idac w gore ciepło dokłada sie do energii burz przechodzacych nad miastem i przejsciowe opady zmienia w silne burze.
Jacek13 - Wto Lis 07, 2006 12:55
Czy wiecie że 7 listopada to 15000 dzień mojego życia. :hurra: :rozpacz: :hurra: :rozpacz: :hurra: :rozpacz: :hurra: :rozpacz: :kwiatek:
MajkeL - Sro Lis 08, 2006 12:13
Czy wiecie że...........
Na całym świecie żyje prawie 60 mln Polaków. :!:
Niedługo liczba tych mieszkających za granicą może więc dorównać tym pozostającym nad Wisłą.
h t t p;//wiadomosci.wp, p l/kat,1342,wid,8589239,wiadomosc.html]Więcej.......
MajkeL - Sro Lis 15, 2006 09:28
Czy wiesz że 15 listopada........
1971 - Firma Intel wypuściła pierwszy na świecie mikroprocesor Intel 4004
- Maksymalna częstotliwość taktowania - 740 kHz.
- Osobna pamięć dla programu i danych (tzw. "architektura harwardzka").
- 46 instrukcji.
- 16 czterobitowych rejestrów.
- 3-poziomowy stos.
:oczami: :)
kisia - Sro Lis 15, 2006 12:33
pije sok więc troszke wiedzy tarczynowej :)
Czy wiesz,ze....najdłuższy tunel świata to Parta Alpina, jego długość 57 km powstaje między Szwajcaria i Włochami :)
Admike - Czw Lis 16, 2006 09:53
czy wiecie,że nie można polizać własnego łokcia?
Dorothea - Czw Lis 16, 2006 11:09
Admike, wiemy
Monique - Czw Lis 16, 2006 11:37
Ja tez wiedzialam :) bo kiedys robilismy zawody kto pierwszy polize sobie lokiec:)
MajkeL - Pią Lis 17, 2006 09:33
Czy wiesz że 17 listopada........
Obchodzimy: Międzynarodowy Dzień Studentów
Basiorek - Pią Lis 17, 2006 16:09
:D :D :D to mogę z czystym sumieniem dziś świętować :)
Monique - Pią Lis 17, 2006 16:19
Czy wiecie ze dzisiaj.. dostalam prace!!!!!!!!!!!!
Krzysio - Pią Lis 17, 2006 20:46
Cytat: | Czy wiecie ze dzisiaj.. dostalam prace!!!!!!!!!!!! |
nie nie wiemy i chyba 90 procent ludzi na tym forum to w ogole to nie obchodzi ;-) poza tym to chyba pomylilas tematy, spamerska wychwalarnia drzwi obok :P
Monique - Pią Lis 17, 2006 20:51
Bzyki, dobrze ze to tylko twoje zdanie.. :) z ktorym na tym forum nikt sie nigdy nie liczy.. i sie nigdy nim nikt nie przejmuje :) :super:
Major - Pon Lis 20, 2006 15:44
Wracac do tematu. Bzyki ma racje, wychwalarnia to nie ten temat.
Dorothea - Wto Lis 21, 2006 10:00
Pewna rosyjska kotka aby odnalezc swoich własciecieli mieszkajacych w Ufie, w Baszkirii, wedrowała z Ulijanowska (miasta w pd.-wsch. czesci Rosji) przez dwa lata, pokonujac ponad 600 km-informuje Interfaks-Ukraina.Włascieciele kotki, pracujący na kolei, podczas jednego z postojow znalezli na peronie kociaka i odtad zabierali go ze soba w rozjazdy.W Uljanowsku kotka wyszła na spacer i nie zdazyła wrócic do wagonu.Poszukiwania nie daly rezultatu.Po dwoch latach wychudzona kotka trafiła do domu.Własciciel ja rozpoznał nie od razu, pomogło mu w tym charakterystyczne znamie na poduszeczce przedniej łapy.
nowakm - Wto Lis 21, 2006 10:32
Dorothea, to akurat wiedziałam, ostatnio przeczytałam to gdzieś, ale już nie pamiętam gdzie :] co za kot :ok:
Dorothea - Wto Lis 21, 2006 13:20
nowakm, kot naprawde bardzo wytrwały i ile musiał przejsc przez te dwa lata
nowakm - Wto Lis 21, 2006 13:27
hahahah :D :rotfl: no, to prawda, twardziel normalnie :] hehehehe :super:
Monique - Wto Lis 21, 2006 14:55
oj to prawda ja chcialabym miec zamiast takiego kota takiego.. wielbiciela :zawstydzony:
nowakm - Wto Lis 21, 2006 17:57
buahahaha :D Monique, dobre :rotfl:
Major - Wto Lis 21, 2006 23:55
Wracać do tematu ciekawostek. Ale to już :D
Dorothea - Sro Lis 22, 2006 10:18
czy wiecie,ze coca-cola na poczatku była zielona?
Szamanka - Sro Lis 22, 2006 11:05
:zdziwko: :przestraszony: :szok:
gdzies Ty to wyczytyla ....no i jesli zielona to z czego byla robiona?
Dorothea - Sro Lis 22, 2006 11:57
Szamanka napisał/a: | gdzies Ty to wyczytyla |
w necie
Szamanka napisał/a: | no i jesli zielona to z czego byla robiona? |
z tego samego co teraz tylko teraz dodaja barwnika
nowakm - Pon Lis 27, 2006 09:16
fuuuj, zielona cola, jakoś dziwnie :rotfl: by mi było pić zieloną... hahahahah :piwo: :D
MajkeL - Pon Lis 27, 2006 11:10
Czy wiesz że 27 listopada........
1940 - Urodził się, Bruce Lee, amerykański aktor (zm. 1973)
1942 - Urodził się, Jimi Hendrix, amerykański gitarzysta, wokalista, kompozytor rockowy (zm. 1970)
1895 - Alfred Nobel ustanowił Nagrodę Nobla.
Arex30 - Pon Lis 27, 2006 20:23
Czy wiesz że 27 listopada........
2006 - Odeszła od nas nasza kochana Mama ( moja Kochana Teściowa )
fekete - Pon Lis 27, 2006 20:26
Arex30, przyjmij wyrazy współczucia.
darkenstein - Wto Lis 28, 2006 00:50
od 2007 roku samochody dla kobiet beda produkowane ze specjalna deska rozdzielcza :D
h t t p;//w w w mb.org, p l/forum/files/66459-dla%20blondynek.jpg
Dorothea - Wto Lis 28, 2006 09:37
darkenstein, buahahahah ale sie usmiałąm, jestes łokropny
Olaa - Wto Lis 28, 2006 22:27
na Obrońców Pokoju grasuje stadko dzików :hyhy: :rotfl:
Basiorek - Wto Lis 28, 2006 22:43
możesz podać inicjały delikwentów? ;) :rotfl:
Dorothea - Sro Lis 29, 2006 10:47
Siec sklepow brytyjskiej grupy Co-op wprowadza do sklepow w szkocji muzyke barokową.Grupa Co-op chce, aby do jej sklepow nie przychodziły bandy wyrostkow, ktorzy zaczepiaja klientow i kradną towary.W tym celu w kilku sklepach przedsiebiorstwo zaczęło puszczac muzyke barokową, ktora dla młodych ludzi jest nieciekawa i sprawia, ze nie maja ochoty krecic sie w poblizu sklepow tej sieci.Psychologowie potwierdzają-muzyka jest dla młodych ludzi bardzo wazna, poniewaz dzieki niej identyfikuja sie oni z okreslona subkulturą.Jesli wiec słyszą w jakims miejscu obce gatunki muzyczne, miejsce to zle im sie kojarzy i wiecej tam nie przychodzą.
Anula - Sro Lis 29, 2006 11:11
to jest niezły i sprawdzony sposób , ja jak w pracy puszczam Michała Boajora, to szef nawet nie wchodzi a jak juz jest to wychodzi tak nie lubi tego gatunku muzyki. :rotfl:
Dorothea - Sro Lis 29, 2006 11:12
Anula, swietny sposob, musze to sprawdzic na moim buahahahahaaa (szefie oczywiscie)
darkenstein - Nie Gru 03, 2006 01:21
czy wiecie ze jutro musze isc do pracy ? wlasnie dlatego musze isc sie grzecznie połozyc spac :kwasny:
Olaa - Nie Gru 03, 2006 01:23
ja tez tak musze co nie znaczy ze trzeba sie grzecznie polozyc spac :hyhy: ciekawostka hehe darkenstein, :P
MajkeL - Sro Gru 06, 2006 09:57
Czy wiesz że 6 grudnia........
1971 - W Polsce pojawił się pierwszy kolorowy program telewizyjny.
Dorothea - Sro Gru 06, 2006 10:42
"Cyfrowe zwierciadło" pokaze człowiekowi jego przyszły wyglad.Kazdy chyba chetnie dowiedziałby sie, jak bedzie kiedys wyglądał.Francuski wynalazek, nazwany cyfrowym zwierciadłem, ma pokazywac jakie konsekwencje dla ciała bedzie miał nasz obecny styl zycia.System komputerowy obserwuje i analizuje indywidualne nawyki, nałogi i przyzwyczajenia, po czym pokazuje na monitorze, jak dany człowiek bedzie wygladał za kilka lat, jesli nie zmieni stylu zycia.Mozna bedzie obejrze własny portret za kilka lat, zastanowic sie nad niezdrowa cerą i workami pod oczyma, krytycznym spojrzeniem obrzucic sylwetke.Moze warto juz teraz zapracowac na swoj lepszy wyglad w przyszłosci?.....
MajkeL - Pon Gru 18, 2006 10:00
Do końca roku pozostaje 13 dni.
:szok:
Jak ten czas leci..........
Jacek13 - Pon Gru 25, 2006 18:37
Do końca roku pozostało6 dni :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
CrazyZELL - Pon Gru 25, 2006 20:38
25.12.1076 - w Gnieźnie, odbyła się koronacja Bolesława II Śmiałego (zwanego Szczodrym) na króla Polski.
Major - Wto Gru 26, 2006 17:38
Jacek13, liczyc kazdy potrafi, takie posty sa dla mnie jedynie nabijaniem licznika, takze prosze nastepnym razem zapodac jakas ciekawostka, bo: czy wiesz ze nastepne takie posty bede kasowal? :P
Gmeras - Wto Gru 26, 2006 17:39
Cytat: | Jacek13, liczyc kazdy potrafi, takie posty sa dla mnie jedynie nabijaniem licznika, takze prosze nastepnym razem zapodac jakas ciekawostka, bo: czy wiesz ze nastepne takie posty bede kasowal? | tu się czepiasz :) mnie zaskoczył w tym dniu ta szóstka
Olaa - Wto Gru 26, 2006 19:28
Gmeras, ma racje- mnie osobiscie przydala sie ta wiadomosc- w sumie dopiero sobie uswiadomilam jak wiele musze zrobic w ciagu tych 6 dni ;) przepraszam za OT :)
Dorothea - Sro Gru 27, 2006 12:38
W południowo-wschodnich Czechach wymyslono nowe zastosowanie starych odbiornikow telewizyjnych.Dzieki bardzo mocnej obudowie i odpornosci na warunki atmosferyczne, stare telewizory znowu ciesza sie popularnoscia-tym razem jako.....letnie domki dla nietoperzy.Grupa niepełnosprawnych pracownikow przerabia obudowy starych czeskich telewizorow na mieszkania dla nietoperzy.W lasach niedaleko Brna juz umieszczono około 50 pudeł z telewizorow.W kazdym z nich moze zmiescic sie, w zaleznosci od gatunku, do kilkudziesieciu zwierzat.
Tylko jeden procent Polakow nie smazy potraw, a około 80 procent ankietowanych uzywa do smazenia oleju lub oliwy z oliwek-wynika z najnowszych badan.Ten rodzaj tłuszczu najczesciej wskazywały kobiety(84proc.) niz mezczyzni(78 proc.).Drugim najpopularniejszym tłuszczem jest smalec-wymienia go co trzeci ankietowany.Cieszy sie jednak wieksza popularnoscia wsrod osob z nizszym wykształceniem w porownaniu do osob z wykształceniem srednim i wyzszym.Jak sie okazało, jedynie osoby ze znaczna nadwaga wybieraja czesciej margaryne niz smalec.Osoby z niedowaga lubia bardziej niz pozostali ankietowani siegac przy smazeniu po masło.
Nieokreslone blizej składniki piwa bezalkoholowego moga okazac sie sprzymierzencem w walce z rakiem-przynajmniej u myszy, na ktorych badania przeprowadzili japonscy naukowcy.Gryzonie, ktorym podawano chemikalia powodujace raka, cierpiały na uszkodzenia watroby, płuc, nerek o 85 proc. mniejsze, o ile podawano im rowniez piwo bezalkoholowe. "Jesli uda sie zidentyfikowac te składniki, piwowarzy beda mogli produkowac wzbogacone nimi piwo, albo tez bedzie mozna dodawac je do pokarmow"-zapowiadaja naukowcy.Myszom podawano jedynie piwo bezalkoholowe i naukowcy nie wypowiadaja sie, czy spozywanie umiarkowanych ilosci zwykłego piwa moze miec rownie dobroczynne rezultaty
MajkeL - Sro Sty 03, 2007 14:26
Czy wiesz że 3 stycznia........
Ziemia znajdzie się najbliżej Słońca.
Oba ciała będzie wtedy dzielił dystans 147,1 milionów kilometrów.
Dorothea - Czw Sty 04, 2007 12:24
Sposrod ryb wystepujacych w polskich wodach najwieksze zapotrzebowanie na tlen maja ryby łososiowate.Srednie wymagania maja:brzana, jelec ,płoc,,sandacz, okon, szczupak, natomiast małe: leszcz,karp,sum,jaż,wzdręga, węgorz,lin, karas(ten ostatni potrafi zyc w wodach prawie pozbawionych tlenu)W miare podnoszenia sie temperatury wody spada jej nasycenie tlenem.Takie gatunki jak:szczupak, sandacz czy leszcz po odbyciu tarła w cieplejszych wodach przybrzeznych przenosza sie za tlenem i przechodza do głebszych warstw wody.Długotrwałe susze powoduja duze obnizenie poziomu wody oraz jej silne nagrzanie, co przenosi sie na obnizenie, a niekiedy całkowite ustanie zerowania ryb.
Szamanka - Sob Sty 06, 2007 16:05
Za najstarszą książkę świata zostało uznane dzieło przekazane przez anonimowego ofiarodawcę Muzeum Brytyjskiemu w Sofii (stolicy Bułgarii). Jest to sześć zapisanych i połączonych ze sobą płytek ze szczerego złota, które wykonano 2 i pół tysiąca lat temu. Tekst został wyryty w języku Etrusków - jednego z najbardziej tajemniczych ludów Europy, który osiedlił się około 3 tysiące lat temu na terenie północnych Włoch.
1324 - na tyle języków i dialektów została już przetłumaczona Biblia. Co roku drukuje się na całym świecie około 1 miliona egzemplarzy tego dzieła.
Najdłuższą książką świata jest encyklopedia Dynastii Ming, która liczy 10 tysięcy tomów!. Pisało ją - oczywiście ręcznie - 2 tysiące Chińczyków przez pięć lat.
Najdłuższym poematem jest Mahabharata, starożytny epos indyjski liczący około 100 tysięcy strof (18 ksiąg) zapisanych sanskrytem. Początkowo w połowie pierwszego tysiąclecia p.n.e., był to zbiór przekazywanych ustnie opowieści. Zapisano je i uporządkowano około czwartego wieku naszej ery. Najdłuższy poemat europejski to "Punica" - starożytne łacińskie dzieło Siliusa Italicusa o wojnie punickiej liczy około 12 tysięcy wersów.
A niektórzy narzekają na dzieło Mickiewicza: "Pan Tadeusz". :rotfl:
Największa książka świata to: "Bhutan: A Visual Odyssey Across the Himalaya Kingdom". Jest to 112 stronicowy album fotografii królestwa z Himalajów. Waży 60 kilogramów, ma półtora metra wysokości i po otworzeniu ponad 2 metry szerokości. Wydanie jednego egzemplarza kosztuje tysiąc dolarów. Ma powstać aż 500 takich albumów.
Dorothea - Pon Sty 08, 2007 14:50
W ciągu 60 lat zycia serce człowieka przepompowuje 130 milionow litrow krwi
Wiecej ludzi rocznie jest zabijanych przez osły niz ginie w wypadkach lotniczych.
Mozg człowieka ma 100 miliardow komorek.
Impulsy nerwowe w ciele człowieka poruszaja sie z szybkoscią 350 km/h.
Obcowanie małych dzieci z psami i zwierzetami zapobiega alergiom.Stoi to w sprzecznosci z opinia, ze dziecko powinno byc w pierwszych latach zycia izolowane od zwierzat.
Dorotka - Pon Sty 08, 2007 14:55
Dorothea napisał/a: | Stoi to w sprzecznosci z opinia, ze dziecko powinno byc w pierwszych latach zycia izolowane od zwierzat. | ło... pierwszy raz słyszę o takiej opinii :zdziwko:
nowakm - Wto Sty 09, 2007 11:26
Dorotka napisał/a: | Stoi to w sprzecznosci z opinia, ze dziecko powinno byc w pierwszych latach zycia izolowane od zwierzat.
ło... pierwszy raz słyszę o takiej opinii |
Heheh, no właśnie, mój Kubuś od urodzenia, a dokładniej od kąd tylko zjawiliśmy się w domu miał i ma nadal kontakt z moim psem. Pies mógł i może go wąchać, dotykać i czasem polizać, dzięli temu nigdy nie byl zadrosny o dziecko, a Kuba ma świetny kontakt z psem i lubi sie z nim bawić.
Dorothea - Wto Sty 09, 2007 11:29
Dorotka, no nie mow,ze nigdy nie słuyszałas, albo nigdy nikt Cie nie zapytał czy masz z w domu zwierze i jesli odpowiadałas twierdząco to odrazu było gadanie,ze nie mozna miec zwierzat przy małych dzieciach bo to , kurz, zarazki, bakteri i takie tam inne dziwne rzeczy............., ja sama nie raz spotkałam sie z taka opinia lekarza kiedy jeszcze Paula była mała, powiedzial ze sama robie z dziecka alergika na własne zyczenie......
nowakm napisał/a: | Heheh, no właśnie, mój Kubuś od urodzenia, a dokładniej od kąd tylko zjawiliśmy się w domu miał i ma nadal kontakt z moim psem. Pies mógł i może go wąchać, dotykać i czasem polizać, dzięli temu nigdy nie byl zadrosny o dziecko, a Kuba ma świetny kontakt z psem i lubi sie z nim bawić. |
chodziło o cos zupełnie innego niz to o czym napisałas
Aither - Wto Sty 09, 2007 13:11
czy wiecie ze:
I wojna Swiatowa nie zaczela sie 21 lipca 1914 r tylko ponad 3000 lat wczesniej? Na polnoco-zachodnim wybrzezu dzisiejszej Turcji byla to krwawa wojna ciagnaca sie od atlantyku po wschodnie wybrzeza Morza srodziemnomorskiego. Iliada Homera zostala napisana 500 lat po wymuchu owej wojny ale wojny opisane w dziele sa czescia I Wojny Swiatowej za czasow strozytnej cywilizacji.
Dorotka - Wto Sty 09, 2007 13:42
Dorothea, no o zarazkach i takich tam duperelach trzymaniem zwierzaków w domu słyszę cały czas, ale wychodziłam zawsze z założenia, że właśnie trzymanie dziecka w zbyt sterylnych warunkach sposwoduje, że nie będzie odporne na żadne zarazki i wtedy może być problem jak zetknie się z nimi w przedszkolu czy gdzieś poza domem. Jakoś wydawało mi się, że w ten sposób można prędzej dziecko wpędzić w alergię.
nowakm - Wto Sty 09, 2007 13:55
Dorothea, odnośnie alergii tez sie to tyczy
Dorothea - Wto Sty 09, 2007 14:42
Dorotka napisał/a: | Dorothea, no o zarazkach i takich tam duperelach trzymaniem zwierzaków w domu słyszę cały czas, ale wychodziłam zawsze z założenia, że właśnie trzymanie dziecka w zbyt sterylnych warunkach sposwoduje, że nie będzie odporne na żadne zarazki i wtedy może być problem jak zetknie się z nimi w przedszkolu czy gdzieś poza domem. Jakoś wydawało mi się, że w ten sposób można prędzej dziecko wpędzić w alergię. |
ale ja dokładnie jestem tego samego zdania
Dorotka napisał/a: | Stoi to w sprzecznosci z opinia, ze dziecko powinno byc w pierwszych latach zycia izolowane od zwierzat |
a te słowa nie sa moje, tylko gdzies to przeczytałam i tu napisałam.....
Dorothea - Wto Sty 09, 2007 14:44
nowakm napisał/a: | Dorothea, odnośnie alergii tez sie to tyczy |
wiem o tym, jestem alergiczka i całe zycie sie z tym zmagam, mam w domu zwierzęta ale gdyby sie dowiedziała o tym poja pani pulmonolog to wiem ,ze obdarłaby mnie ze skory
Dorothea - Sro Sty 10, 2007 10:21
Strumien powietrza wyrzucanego z płuc podczas kaszlu nabiera siły huraganu.W krtani osiaga prędkość 120 metrów na sekundę!
MajkeL - Czw Sty 11, 2007 11:21
Kod: | Polacy rekordzistami w wysyłaniu sms-ów
Jesteśmy SMS-owym liderem Europy. Polak wysyła dwa razy więcej SMS-ów niż Niemiec czy Francuz. Podczas sylwestra pobiliśmy kolejny rekord - w jedną tylko noc wysłaliśmy 250 mln wiadomości tekstowych |
h t t p;//wiadomosci.wp, p l/wiadomosc.html?kat=50316&wid=8682986&rfbawp=1168510662.177]więcej
Aither - Czw Sty 11, 2007 11:55
hehehehe no nie dziwi mnie to ja dziennie potrafilam wyslac do 100 smsow :) a takich jak ja na pewno jest tysiace :P
krystian - Czw Sty 11, 2007 12:15
MajkeL napisał/a: | Kod:
Polacy rekordzistami w wysyłaniu sms-ów
Jesteśmy SMS-owym liderem Europy. Polak wysyła dwa razy więcej SMS-ów niż Niemiec czy Francuz. Podczas sylwestra pobiliśmy kolejny rekord - w jedną tylko noc wysłaliśmy 250 mln wiadomości tekstowych
| bo w normalnych krajach bardziej sie oplaca zadzwonic, niz pisac smsa. ceny sa porownywalne. swego czasu w bedac w anglii za okolo 1 godzine rozmowy z tel komorkowego do polski placilem niecalego 1 funta, a 1 sms kosztowal 20 pensow. 5 smsow= 1 godzina romowy.
MajkeL - Wto Sty 16, 2007 11:16
Czy wiesz że 16 stycznia......
1920 - W Stanach Zjednoczonych rozpoczęła się prohibicja.
lsdzone - Wto Sty 16, 2007 11:36
LSD było stosowane w leczeniu alkoholizmu i są doniesienia o 50% skuteczności, co jest znacznie wyższe od 10% skuteczności terapii grupowej...
Aither - Wto Sty 16, 2007 13:28
wiecie ze slowianskie kobiety nasze pra-xxx-pra babki byly czescia zorganizowanej grupy przestepczej kobiet zwane Amazonkami ? :)
MajkeL - Czw Sty 25, 2007 11:15
Czy wiesz że 25 stycznia......
Święta:
Dzień Sekretarki i Asystentki
Światowy Dzień Środków Masowego Przekazu
1688 - Urodził się, Jerzy Janosik, słowacki zbójnik (zm. 1713)
1858 - Na ślubie córki królowej Wiktorii po raz pierwszy zabrzmiał "Marsz weselny" Mendelssohna.
1971 - Edward Gierek podczas przemówienia w Gdańsku zadał słynne pytanie "Pomożecie?".
1999 - Ukazał się Linux 2.2.
MajkeL - Czw Lut 01, 2007 17:11
Do końca roku pozostało 333 ;)
tuchałowa - Pią Lut 02, 2007 00:11
Bardzo ciekawa informacja, przydatna i takie tam :P
Anula - Pią Lut 02, 2007 09:31
MajkeL napisał/a: | Czy wiesz że 25 stycznia......
Święta:
Dzień Sekretarki i Asystentki |
ale ta informacja mi sie przydała hihi, moglam uczcic swoje świeto o którym nie wiedziałam
Dorothea - Pon Kwi 23, 2007 14:22
Aż cztery z dziesieciu głownych przyczyn zgonów wiązą sie z nieprawidłowym zywieniem i jego następstwami, w tym głownie z chorobami serca, miażdzycą i cukrzycą.Kolejne cztery to: marskość wątroby, wypadki, zabójstwa i samobójstwa związane z naduzywaniem alkoholu.
Najwyższa temperatura naturalna zmierzona została w Libii 58 stopni celcjusza.
Najniższa zanotowana to minus 89,2 stopnie celcjusza na Antarktydzie.
Najwyższa osiągnieta przez człowieka temperatura wynosiła około 400 mln stopni-podczas wybuchu bomby jądrowej
kisia - Wto Kwi 24, 2007 02:08
oooo topik ozył, a ja przy okazji świątecznych porządków wywaliłam całe pudełko po lodach, zakrętek, na których było dużo informacji z serii Czy wiesz,ze.... :/
Dorothea - Wto Kwi 24, 2007 10:10
kisia napisał/a: | wywaliłam całe pudełko po lodach, zakrętek, na których było dużo informacji z serii Czy wiesz,ze.... |
kisiuniu to niedobrze, teraz nie dowiemy sie wielu wspaniałych rzeczyków
Basiorek - Wto Kwi 24, 2007 17:55
czy wiecie, że mija drugi dzień ReAnimacji?
jeszcze trzy- nie zmarnujcie okazji na dobrą zabawę i poszerzenie zainteresowań ;) :D
FlashMan - Wto Kwi 24, 2007 18:30
Zapewne wiecie, że Borys Jelcyn nie żyje... To jednak był kawałek historii.
Arex30 - Wto Kwi 24, 2007 18:35
FlashMan napisał/a: | To jednak był kawałek historii. | no nie kawałek a raczej kawał
Na moje oko jakieś 140 kg.
FlashMan - Wto Kwi 24, 2007 19:15
Oj, tego to nie wiem ;)
Zafira - Wto Kwi 24, 2007 19:56
kocięta z jednej ciąży u kotki moga mieć różnych ojców :D
nemo1125 - Wto Kwi 24, 2007 22:55
Zafira napisał/a: | kocięta z jednej ciąży u kotki moga mieć różnych ojców | U ludzi to chyba też możliwe - bliźnięta dwujajowe
Zafira - Sro Kwi 25, 2007 09:04
nemo1125 napisał/a: | U ludzi to chyba też możliwe - bliźnięta dwujajowe |
nie, to jest co innego - naraz uwalniaja sie dwie komorki jajowe i sa zaplodnione przez dwa plemniki tego samego mezczyzny w jednym czasie.
u kotow to wyglada tak, ze komorka uwalnia sie dopiero w czasie krycia kotki. dlatego jesli kilka kocurow bedzie w czasie cieczki kryc jedna kotke to dla kazdego bedzie inna komorka jajowa uwolniona :) a to zbereźne zwierzeta :D
btw. za jakis miesiac moja Czika urodzi - zbieram chetnych na kociaki ;)
nemo1125 - Sro Kwi 25, 2007 09:20
Zafira napisał/a: | a to zbereźne zwierzeta | Dlatego w średniowieczu koty były uważane za wcielenie zła. Kotki zawsze aby mieć pewność zapłodnienia spółkują z kilkoma kocurami.
PS
Muszę pogadać z jakimś specjalistą bo coś mi świta, że jednak u ludzi przynajmniej teoretycznie też jest to możliwe. W końcu kobieta też może spółkować z dwoma naraz :P
Szamanka - Czw Maj 03, 2007 18:10
Co niebywale podnosi wartosc mezczyzny w oczach kobiet?
Wianuszek otaczajacych go kobiet albo.....obraczka na palcu-czyli: wszystko, co swiadczy o tym, ze pan cieszy sie aprobata innych przedstawicielek plci pieknej lub tez juz jest " zajety".
Wedlug psychologow to dla nas kobiet najlepszy argument przemawiajacy za tym, ze owy pan jest godny zainteresowania
Zakazany owoc kusi...... :hyhy: :hyhy:
Piotrulek - Czw Maj 03, 2007 20:02
Szamanka napisał/a: | Zakazany owoc kusi...... |
od jutra zaczyna, nosić obrączke...zaraz,zaraz,ostatni raz mialem ja zalożoną,mmmmmmmmmmw miesiąc po ślubie
Zafira - Czw Maj 03, 2007 21:58
Szamanka napisał/a: | obraczka na palcu |
eee chyba przesada ;) za facetem, ktory sie nie kryje z obrączką na palcu to chyba tylko desperatka moze latac :/ :oczami:
Alinka - Czw Maj 03, 2007 22:32
Szamanka napisał/a: | Wedlug psychologow to dla nas kobiet najlepszy argument przemawiajacy za tym, ze owy pan jest godny zainteresowania |
zgadzam sie w 100%:D obrączka na palcu w jakims stopniu kreci..:)
i wcale desperatka nie jestem.. :P mam znajomego , ktory nosi obraczke mimo iz nigdy nie byl zonaty, poprostu mu sie podoba i nawet nie pozwolil mi jej sciagnac..:P
albo kiedys u nas w mieszkaniu bylo dwoch zaprzyjaznionych policjantow.. i jeden zaczal bawic sie obraczka... kolezanka pyta i co grzeje w palec.. a on ee nie gps sie właczył ;)
Zafira - Czw Maj 03, 2007 22:57
no nie wiem, dla mnie facet z obrączką jest nietykalny. skoro ma obrączke to ma też jakąs kobietę (no chyba ze nosi dla picu) - zatem po co robic problem sobie, jemu i tej trzeciej...
trunks - Czw Maj 03, 2007 23:22
qrde głupie laski lataja za gosciami w obrączkach a jest tylu wolnych :oczami:
Alinka - Czw Maj 03, 2007 23:26
no racja Trunks tylu wolnych.. ale z drugiej strony to troche dziwne ze facet 40 lat jest nadal sam.. albo cosik z nim nie tak, albo to wieczne dziecko:)
trunks - Pią Maj 04, 2007 13:34
albo nie lubi monogamii i nie chce zdradzać albo nie znalazl jeszcze swojej połówki (i nie chodzi mi o flaszke :P)
Szaganka - Pią Maj 04, 2007 13:38
albo źle trafiał do tej pory i się rozpadało :| dajcie mu szansę :zly: znaczy temu, co sam :dontgetit:
Bot - Pią Maj 04, 2007 13:40
Temat nie jest o obrączkach :P
:offtopic:
Szaganka - Pią Maj 04, 2007 13:43
khaman, ale my się tylko informacjami wymieniamy :zdziwko: w myśli tytułu "Czy wiesz, że..?" :D
a Ty masz obrączkę khaman, ? :luka: :hyhy:
bo ja nie wiem.... :niepewny:
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Bot - Czw Maj 10, 2007 21:30
Szaganka napisał/a: | Ty masz obrączkę khaman, ? :luka: :hyhy:
bo ja nie wiem.... :niepewny: |
Wiele rzeczy nie wiesz :P
A czy wiesz, że....
• kolejka linowa Elka w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie i Katowicach to najdłuższa nizinna kolej linowa w Europie?
• w Internecie można obejrzeć obraz z 30 kamer umieszczonych na czynnym wulkanie Augustine? (np. h t t p;//w w w avo.alaska.edu/webcam/webcam.php?cam=Augustine%20-%20Homer]TUTAJ )
• Korea Północna wydzieliła specjalny region administracyjny Kŭmgangsan do obsługi południowokoreańskich turystów?
• David Bowie nagrał w 1977 piosenkę noszącą tytuł Warszawa?
• silnik Syreny Sport został opracowany na bazie silnika Junaka?
• Johnny 11 Palców to postać fikcyjna, wymyślona dla potrzeb kampanii reklamowej operatora sieci telefonii komórkowej Heyah?
Szamanka - Pią Cze 01, 2007 21:47
Czy wiesz ze....
Historia biustonosza sięga starożytnej Grecji. W państwach-miastach greckich takich jak np. Sparta, w których kobiety mogły uprawiać sport, opracowano specjalny rodzaj opaski podtrzymującej piersi.
Podobno te pierwsze zostały wymyślone przez mężczyzn, którzy chcieli (dzięki tym opaskom) zmniejszyć piersi kobiece i uczynić, by były jak najbardziej spłaszczone, podobne do męskich.
Odpowiednik współczesnego biustonosza został wymyślony przez Henry'ego Leshera w Nowym Jorku i tamże opatentowany w roku 1859. Trzydzieści lat później, w roku 1889, Francuzka Herminie Cadolle zaprojektowała pierwszy nowoczesny biustonosz, a raczej dwuczęściową bieliznę damską, nazwaną przez nią le bien-etre. Niższa część tej bielizny była gorsetem, zaś wyższa podtrzymywała piersi za pomocą pasków naramiennych. Wkrótce potem część górna była sprzedawana osobno jako soutien-gorge czyli podtrzymywacz piersi. Założona przez Herminie firma Cadolle istnieje do tej pory w Paryżu przy Rue Cambon.
FlashMan - Sob Cze 02, 2007 14:00
Czy wiecie, że... Polacy piją najmniej w całej Unii Europejskiej?
(?ródło w w w o2, p l)
Okazało się, że Polacy piją najmniej w całej Unii - tak wykazały ostatnie badania. Wielu z nas trudno w to zapewne uwierzyć. Kiedy bowiem podróżujemy samochodem po drogach i bezdrożach naszej ojczyzny, nader często zdarza się, że zza zakrętu wytacza się niespodziewanie jeden lub kilku osobników naprutych jak bąki. Idą całą szerokością ulicy i śpiewają pieśni wzniosłe i patriotyczne. Nie patrzymy jednak na to, patrzymy na wyniki badań. Te są budujące.
Polak, Rusek i Niemiec…
Cieszę się, że Polacy nie mają już opinii największych pijaków w Europie, choć pamiętam, że kiedy ją mieli, też się cieszyłem, ale byłem wtedy dużo młodszy i co innego było dla mnie w życiu ważne. Znajomy Bułgar poczęstował mnie wtedy bułgarskim powiedzeniem - otóż według Bułgarów są dwie nacje na tej Ziemi, którym w pijaństwie dorównać nie sposób - Polaki i Kozaki, nie pamiętam, jak to leciało po bułgarsku, ale sens był właśnie taki. Kiedy to usłyszałem, nie wstydziłem się, pomyślałem, że to dobrze, bo przynajmniej towarzysko jakoś się odnajdujemy i mamy jakieś przewagi.
Dziś okazuje się, że najwięcej piją w Luksemburgu i w Niemczech. Ponoć to prawdziwa plaga, nawet chyba większy dopust boży niż u nas za najczerwieńszej komuny, kiedy prócz picia ludziom nic już nie zostawało. Nieźle dają w palnik także Anglicy i Irlandczycy. O Finach mówi się, że piją, bo u nich jest ciągle ciemno i mają depresję. Nie wiem, czy to prawda, nie byłem w Finlandii. Co do Rosjan zdania są podzielone. Przede wszystkim zapomnieć trzeba o czasach, kiedy Rosjanie kojarzeni byli z zahukanymi przybyszami ze Wschodu, którzy to do czterech nie potrafią zliczyć. Dziś jest zupełnie odwrotnie. Żeby się o tym przekonać, wystarczy pojechać na Ibizę, do Szwajcarii czy gdziekolwiek, gdzie bywają ludzie z wielkimi pieniędzmi.
Mnie osobiście Rosjanie kojarzą się z pewną dozą arogancji, nie taką, żeby trzeba było zaraz po mordzie bić, ale wymagałbym od nich trochę więcej rozeznania w realiach przeszłości, którą w końcu oni w tej części Europy kształtowali przez pół wieku. Rozmawiałem kiedyś z sympatycznym Rosjaninem o tym, jak się żyło dawniej w Rosji, a jak w Polsce. No i on nagle opowiedział mi, że w Moskwie w latach 80. można było kupić piwo Żywiec, szynkę w puszkach "polish ham" i różne inne specjały. A potem zapytał mnie o to, co rosyjskiego można było kupić w polskich sklepach w tamtym czasie. Bardzo się starałem zachować spokój, powiedziałem tylko, że kupiłem sobie kiedyś rosyjski zeszyt, ale się od razu popsuł. Rozstaliśmy się w najlepszej zgodzie, mój rozmówca przytyk zrozumiał i nigdy już do tego tematu nie wracaliśmy. Aha, co do picia, znani mi Rosjanie nie piją prawie w ogóle, a jeśli już, to bardzo cienkie piwo, a palą mentolowe, kobiece papierosy, takie bardzo cienkie.
Czechy, kraj naszych marzeń
Podobno w jakichś naszych rodzimych badaniach wyszło, że najbardziej ze wszystkich narodów Polacy kochają Czechów. To by się nawet zgadzało z moimi obserwacjami. Mnóstwo ludzi wkoło chce kupować ziemię w Czechach, mieszkania w Pradze i w ogóle wyprowadzać się na południe. Bo Czesi są fajni. Nie wiem, jak jest w Czechach, bo nigdy tam nie byłem, wiem, jak było w Czechosłowacji, bo byłem tam, kiedy jeszcze takie państwo istniało. No więc w Czechosłowacji było świetnie. Najbardziej w pamięci utkwiło mi jedzenie, jak na mój gust ciut za tłuste, ale smaczne, no i piwo, bardzo lekkie i niesłużące bynajmniej do tego, by uchlewać się do nieprzytomności. Wszystko w Czechosłowacji było tanie i było tego dużo, w knajpie nie dość, że się człowiek najadł i napił, to jeszcze mógł potańczyć. Jest więc za co lubić Czechów (i Słowaków).
Kłopot w tym, że Czesi lubią nas niespecjalnie. I to jest dla mnie zagadką, bo na własnej skórze tego nielubienia nie doświadczyłem, ale opinie takie słyszałem i było ich sporo. Dlaczego tak jest, nie potrafię do końca wyjaśnić. Tak jak nie potrafię wyjaśnić, dlaczego Czesi tak bardzo lubią Rosjan, przynajmniej ci, których spotkałem. Można lubić kogo się chce, ale są jakieś granice afirmacji i oni je w tym przypadku lekko przekraczają. Kwestie interwencji w 1968 i innych spraw historycznych zwalają na nas albo mówią, że polityka polityką, ale lud rosyjski był w porządku. Polak nigdy w życiu tak nie powie, bo to właśnie lud rosyjski odwiedza go regularnie co pół wieku, przebrany w coraz to inne mundury. Nie można jednak wszystkiego w nieskończoność tłumaczyć historią, bo popadniemy w obłęd i resentymentom nie będzie końca. Trzeba to w końcu przerwać. Tylko jak przerwać, skoro Czesi nas nie lubią i na dodatek nie wiadomo dlaczego. Może zostawiamy tam za mało pieniędzy? To by było realne wytłumaczenie.
Belgijskie gofry i poglądy Amerykanów
Nie wiem, dlaczego w czasach żelaznej kurtyny najgorszą lub jedną z najgorszych opinii w krajach wolnego świata mieli Belgowie. Byli oni uważani za idiotów po prostu. Fakt faktem, że i dziś do takiej opinii wielu mogłoby się przychylić, słuchając na przykład wypowiedzi takiego aktora jak van Damme. No ale van Damme to nie wszyscy Belgowie. Oczywiście Belgowie mogą wypadać słabo na tle Holendrów, których trudno posądzać o ospałość umysłową czy brak przedsiębiorczości, no ale przecież nie wypadają aż tak bardzo źle. O tym, że Belgowie byli uważani za najgłupszą nację w Europie, powiedziała mi Amerykanka. Powiedziała potem jeszcze kilka takich rzeczy, że zacząłem się zastanawiać, czy aby nie ma belgijskich korzeni. Amerykanom Belgia kojarzy się głównie z goframi. A Europejczykom? Zapytałem niedawno kilku na chybił trafił. Trzy na cztery odpowiedzi były jednakowe - Belgia kojarzy się z komiksami. Powstaje tam najwięcej komiksów w Europie, to prawdziwa kopalnia talentów i wielka szkoła rysowników. Od razu pomyślałem, że z czymś takim mogłaby się także kojarzyć Polska. Szkoda, że się nie kojarzy.
Są oczywiście tacy, którym Belgia kojarzy się z pedofilią i ciągnącymi się długie lata procesami w sprawie molestowania dzieci. No ale we Francji też takie procesy były i co? Francuzi nie kojarzą się z pedofilią.
Polska dla Polaków...
Czym jest Polska dla nas samych, czy kultywujemy jakieś tradycje, czy pamiętamy cokolwiek z przeszłości, a jeśli tak, to co? Polska to kraj ludzi z awansu społecznego - taką tutaj stawiam tezę - uciec się od niej nie da.
Z naszymi przodkami sprzed wojny mamy chyba mniej wspólnego niż z Eskimosami. Świat się zmienił, a my nie pamiętamy tamtego, który odszedł w przeszłość. To, co w Polsce było dominujące i co pozwolę sobie tutaj nazwać kulturą białych dworków, zniknęło bezpowrotnie. Żadne odbudowywanie ducha i kultury nic tu nie pomoże. Ludzie budują dziś dworki i mówią, że nawiązują do tradycji. Nie wiedzą, że dwory nie były stawiane w zabudowie szeregowej. Ten przykład dobrze ilustruje stosunek do tradycji - niby zrozumienie. Czy to źle? To zależy, jak na to spojrzeć. Myślę, że ocenianie jest tutaj nie na miejscu. Mówiąc żargonem pokerowym - mamy nowe rozdanie, możemy coś zbudować, możemy stworzyć jakąś nową jakość, całkiem różną od tego, co już było. Czy pół wieku temu ktoś przypuszczał, że Belgia będzie komiksowym potentatem? Możemy także nic nie robić i położyć się spać albo zacząć płakać, że jest źle. Na razie nie jest tak źle. Właśnie się okazało, że wytrzeźwieliśmy.
Rafał Majchrzak
P.S. - wg mnie stereotyp pozostanie na wiele lat, że Polak, Rosjanin - to nacje, które będą kojarzone zawsze z mocnymi głowami i wielką chęcią do napojów alkoholowych :)
Jacek13 - Wto Cze 05, 2007 16:37
Czy wiecie że 05.06.04r.zmarł Ronald Regan.prezydent USA. :/ :/
kisia - Wto Sie 21, 2007 23:40
W ciągu roku włosy rosną 12-15 cm. U kobiet ich długość może osiągnąć maksymalnie 2 m. Kobiety i mężczyźni wszystkich narodowości od wieków używali roślinnych farb do włosów: henny (odcienie czerwone), szafranu (odcienie żółte) i orzecha włoskiego (brąz).
:)
MajkeL - Czw Lis 15, 2007 16:29
Dzisiaj jest Światowy Dzień Rzucania Palenia
trunks - Czw Lis 15, 2007 21:12
ja powiedz to mojemu ojcu, bo on jara jak zwykle (czyli jak parowóż :P)
|
|
|