|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - Młodzi socjaliści
Ulwar - Pią Cze 02, 2006 14:06 Temat postu: Młodzi socjaliści staram sie otworzyc oddział młodych socjalistów w gliwicach prosze o odpis wystkie chętne osoby
krystian - Pią Cze 02, 2006 15:51
po co?
Major - Pią Cze 02, 2006 16:10
Może najpierw sprecyzuj do czego ta grupa miała by służyć i jakieś jej założenia ?
Aither - Pią Cze 02, 2006 16:13
Sadze ze wiekszosc z nas nawet nie wie z czym to sie je :) miedzy innymi ja :)
Major - Pią Cze 02, 2006 16:14
Poza tym jeśli ten socjalizm ma się zakrawać pod komunizm to ja od razu dziękuje :P
Mariusz - Pią Cze 02, 2006 16:57
Kur...de mol.
W głowach się młodzieży poprzewracało ... z dobrobytu ...
Krzysio - Pią Cze 02, 2006 19:20
Ulwar napisał/a: | staram sie otworzyc oddział młodych socjalistów w gliwicach prosze o odpis wystkie hcętne osoby |
ja jestem chetny :D a co bedziemy robic w tym oddziale mlodych socjalistow ? :D
Mariusz napisał/a: | W głowach się młodzieży poprzewracało ... z dobrobytu ... |
a jak ;)
Piotrulek - Pią Cze 02, 2006 19:24
Bzyki napisał/a: | a co bedziemy robic w tym oddziale mlodych socjalistow ? |
bić palami młodych kapitalistow lub innych mlodych,hahahahahahahahha
Mariusz - Pią Cze 02, 2006 19:37
Niech się kolega zapisze to młodzieżówki LPR - Młodzież Wszechpolska czeka na Ciebie :D
Ulwar - Pią Cze 02, 2006 21:04 Temat postu: program Deklaracja Młodych Socjalistów
Jesteśmy demokratycznymi socjalistami. Chcemy zastąpienia systemu kapitalistycznego demokratycznym społeczeństwem socjalistycznym.
1. Wierzymy, że godność człowieka musi być źródłem prawa i stosunków społecznych. Nikt nie może być dyskryminowany ze względu na rasę, płeć, narodowość, wiek, pochodzenie społeczne i orientację seksualną.
2. Opowiadamy się za gospodarką wielu form własności. Jesteśmy przeciwnikami faworyzowania sektora prywatnego, opowiadamy się za wspieraniem społecznej własności środków produkcji - najsprawiedliwiej rozdzielającej ciężary i owoce pracy. Opowiadamy się za demokratyzacją życia gospodarczego poprzez rozbudowę mechanizmów partycypacji pracowniczej w zarządzaniu przedsiębiorstwami. Chcemy silnej roli państwa w gospodarce i zaostrzenia progresji podatkowej. Jesteśmy przeciwnikami kontynuowania prywatyzacji własności państwowej i zwolennikami odzyskania przez państwo kontroli nad sprywatyzowanymi, kluczowymi sektorami gospodarki (bankowość, energetyka, ubezpieczenia).
3. Pracę uważamy za wartość i prawo, a nie za towar i przywilej. Każdy ma prawo do pracy, a na straży jego przestrzegania ma stać państwo. Ci, którzy nie z własnej winy nie mogą znaleźć zatrudnienia powinni mieć prawo do minimalnego dochodu gwarantowanego. Jesteśmy zwolennikami podniesienia płacy minimalnej, docelowo przynajmniej do poziomu 68% przeciętnego wynagrodzenia.
4. Chcemy żyć w społeczeństwie obywatelskim. Dlatego domagamy się wyposażenia obywateli w instrumenty prawne służące aktywizacji społecznej i łatwiejszemu, publicznemu wyrażaniu ich poglądów i interesów. Szkoła ma ogromną rolę w kształtowaniu postaw obywatelskich, edukacja obywatelska musi trwać przez cały okres nauczania.
5. Domagamy się bezpłatnej edukacji w państwowych szkołach na wszystkich jej szczeblach. Wprowadzenie odpłatności za studia dzienne uważamy za zagrożenie dla swobodnego dostępu obywateli do wiedzy. Opowiadamy się za radykalnym zwiększeniem nakładów publicznych na edukację i badania naukowe. Żądamy przywrócenia 50% zniżki na przejazdy kolejowe dla uczącej się młodzieży i rozbudowy systemu stypendiów socjalnych.
6. Wyznajemy zasadę świeckości państwa. Należy zlikwidować wszystkie przywileje ekonomiczne kościołów i związków wyznaniowych. Ich działalność charytatywna musi być traktowana tak samo jak innych, świeckich organizacji. Chcemy wycofania religii ze szkół i wypowiedzenia konkordatu. Jesteśmy zwolennikami przywrócenia kobietom prawa do decydowania o własnym życiu, z darmową aborcją zgodną z decyzją kobiety, darmowymi środkami antykoncepcyjnymi, badaniami prenatalnymi oraz edukacją seksualną włącznie.
7. Opowiadamy się za budową Europy socjalnej, realizującej model społeczny oparty na solidarności, żywej demokracji i sprawiedliwości społecznej. Odrzucamy model Europy z Maastricht - integracji europejskiej sprowadzonej do unii celnej i walutowej. Opowiadamy się za ujednoliceniem europejskich systemów socjalnych i podatkowych. Chcemy zdecydowanego zwiększenia unijnego budżetu i środków przeznaczonych na pomoc na biedniejszych regionów UE. Uważamy, że wszystkie powyższe cele najlepiej będzie można realizować w ramach europejskiego państwa federalnego.
8. Jesteśmy częścią światowego ruchu alterglobalistycznego. Nie godzimy się na świat, w którym rządzą wielkie koncerny, a demokratyczne społeczeństwo mają ograniczony wpływ na decydowanie o sobie. Opowiadamy się za opodatkowaniem przepływu kapitału spekulacyjnego (na przykład podatek Tobina), anulowaniem długów krajów biednych i walką z globalnym dumpingiem socjalno-płacowym.
9. Sprzeciwiamy się wojnom napastniczym i wszelkim innym agresjom niezgodnym z prawem międzynarodowym. Walka z światowym terroryzmem nie może być pretekstem do łamania praw człowieka. Opowiadamy się za wystąpieniem Polski z NATO. Uważamy, że zasadnicza służba wojskowa powinna zostać zastąpiona zaciągiem ochotniczym w zawodowej armii.
10. Opowiadamy się za jednoizbowym parlamentem. Uważamy, że dla spójności systemu konstytucyjnego należy zdecydowanie ograniczyć kompetencje prezydenta. Jesteśmy przekonani, że Polska powinna w większym stopniu niż obecnie wykorzystywać mechanizmy demokracji bezpośredniej.
11. Sprzeciwiamy się degradacji środowiska naturalnego poprzez rabunkową działalność każdego człowieka. Opowiadamy się za oszczędnym wykorzystywaniem zasobów naturalnych i poszanowaniem praw natury.
<ciach> skasowalem drażliwy slogan - Piotrulek
Mariusz - Pią Cze 02, 2006 21:14
Ułożcie jeszcze jakieś piosenki i będzie k.u.r.k.a stalinowski socrealizm !!
To już te objawy !!
Boże ! Widzisz, a nie grzmisz !
Major - Pią Cze 02, 2006 21:42
Jestem ciekaw czy chociaż ostatni z 11tu punktów wprowadziłeś we własne życie ;) Reszty nawet nie będę komentował, bo po takich zmianach wrocilibyśmy do ustroju postkomunistycznego.
Alinka - Pią Cze 02, 2006 21:47
Ja myśle ze kolega nawet nie rozumie co pisze w tych 11 punktach;) bo to za skomplikowany język dla tak prymitywnego człowieka.
trunks - Pią Cze 02, 2006 23:45
Alinka napisał/a: | Ja myśle ze kolega nawet nie rozumie co pisze w tych 11 punktach;) bo to za skomplikowany język dla tak prymitywnego człowieka. |
skoro to pisze to chyba rozumie :)
kisia - Sob Cze 03, 2006 01:13
trunks, to że coś psze nie znaczy że rozumie
Tonio - Sob Cze 03, 2006 01:36
Powiem tyle... mimo ze jestem ze tak to nazwe fanem Lenina, bolszewizmu itp. (tzn ani nie popieram tego ani nie potepiam, interesuje mnie to pod wzgledem historycznym) to te 11 punktow mnie nie rusza i jakos nijak wg mnie sie to ma do dzisiejszych czasow... ja bym sie nie zapisal mimo tego ze nie kryje sie z bardziej lewicowym pogladami :]
krystian - Sob Cze 03, 2006 01:54
Ulwar, na samym dole powieniens jeszcze dodac podpisy autorow.... Andrzej Leppuś i Romek z Tych. bo to co piszesz to nic innego jak polaczone i lekko stuningowane slogany tych partii.
manexxl - Wto Cze 27, 2006 14:41
Ile osób już się zapisało?? A jak się zapiszę to dostanę Legitymację Członkowską?? A może będą jakieś zniszki na przejazdy PKP?? :rotfl:
Krzysio - Wto Cze 27, 2006 17:31
ja sie zapisalem, dostalem nawet taka fajna legitke na smyczy, znizki na pkp nie ma, ale za to sa talony na paliwo do rowerow :D
legitka wypasiona, zamiast zdjecia posiadacza jest wklejone zdjecie krowiej racicy :zdziwko:
obecnie z ulwarem planujemy zdobyc jakas siedzibe na nasz oddzial, planujemy zrobic napad na monopolowy, wziasc wszystkie trunki jako zakladnikow i jesli policja nie spelni naszych zadan co godzine bedziemy oddawali puste butelki :rotfl:
frohike - Wto Cze 27, 2006 17:38
Bzyki napisał/a: | wziasc wszystkie trunki |
a nie wystarczy ci trunks z gorum?
Krzysio - Wto Cze 27, 2006 17:41
Cytat: | a nie wystarczy ci trunks z gorum? | jego nie da sie wypic :D
trunks - Sro Cze 28, 2006 23:24
ale moge ci pomóc w piciu :]
Darx - Pią Lip 14, 2006 16:21
O <ciach>... Sowa! Myślałem, że chociaż tutaj będziesz hmmm...normalny(??)
TO DO ULWARA JAKBYŚCIE NIE WIEDZIELI :)
trunks - Pią Lip 14, 2006 23:29
racja - nie wiedzielibysmy :oczami:
Darx - Sob Lip 15, 2006 10:10
A tak swoją drogą to w swoim niedlugim (bo 21-letnim życiu) byłeś już republikaninem, anarchistą teraz socjalistą... Weź się chłopie na coś zdecyduj a nie rób wiochy :D
trunks - Sob Lip 15, 2006 15:15
Darx napisał/a: | byłeś już republikaninem, anarchistą teraz socjalistą... Weź się chłopie na coś zdecyduj a nie rób wiochy |
jeszcze neonazistą nie był :). A tak wogle to i tak juz tu chyba nie zaglada
Darx - Sob Lip 15, 2006 16:22
na wakacjach jest ;)
|
|
|