|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - Źródełko wody mineralnej.
Mariusz - Pią Cze 03, 2005 19:57 Temat postu: ?ródełko wody mineralnej. Jak wiadomo woda płynąca w naszych kranach jest okropna. Pełno różnego rodzaju świństw, kamienia, ołowiu, itp. Tego się już pić nie da. Czajniki zarastają kamieniem, trzeba go co jakiś czas odkamieniać. NA szczęście jest na to rada, dobra rada.
Już kilka lat temu dowiedziałem się od sąsiada, że na jakimś odludziu, za Pilchowicami, za Stanicą jest źródełko czystej, zdrowej wody pitnej. Pojechaliśmy tam zorientować się i okazało się, że ta woda jest faktycznie czyściutka i zdatna do picia. Wzięliśmy kilka butelek na spróbowanie. W praktyce wyglądało to rewelacyjnie. Woda dobra do picia, nie osadza się kamień jak się ją gotuje w czajniku, a co najważniejsze nie ma tych chloków, azotanów, itp.
OD tamtego czasu co jakiś czas pakujemy z tatą do samochodu po ok. 30 butelek 5 litrowych i zasuwamy Clijaczem do źródełka napełnić butelki ;)
Z Gliwic to jest jakieś 25 km w strone Raciborza, potem odbija się na Pilchowice, następnie mija się Stanicę i jedzie się w stronę Rud. Na tej trasie jest omawiane źródełko ;)
Woda była badana i stwierdzono, że można ją pić, nawet bez uprzedniego przegotowania. Sołtys tamtejszego terenu wybudował tam małe zadaszenie, uszczelnił by lepiej leciała i jest ;)
Może ktoś zna to źródełko, wypowiadajcie się :)
Jak ktoś się chce wybrać to pokaże droge ;)
Frycek - Pią Cze 03, 2005 20:17
To chyba zaczne zbierac butelki :P
Asienka - Pią Cze 03, 2005 20:44
u mnie z bloku już od dawna tam śmigaja, ale jakoś mnie to nie pociąga :)
Mariusz - Pią Cze 03, 2005 20:47
Frycek napisał/a: | To chyba zaczne zbierac butelki :P |
Ja i tata tak robiliśmy, aż nazbieraliśmy ponad 30 ;)
kisia - Pią Cze 03, 2005 21:07
nie słyszałam o tym źródełku. nawet jakbym słyszała to nie sadzę zebym jeździła tak daleko po wode. Pewna pani z sanepidu powiedziała mi że woda jaką spożywamy nie powinna mieć więcej niz 12 godzin od momentu nalania.
Czarnulka - Pią Cze 03, 2005 23:19
Do tego źródełka chodzą już nawet pielgrzymki :znudzony:
To jest lekka przesada,ale woda jest rzeczywiście wyborna.
Jeżdże w tamte okolice rowerkiem i gasze pragnienie :)
of - Pią Cze 03, 2005 23:42
kisia napisał/a: | nie słyszałam o tym źródełku. nawet jakbym słyszała to nie sadzę zebym jeździła tak daleko po wode. |
hmmm... tez nie wiedzialem ze mamy w okolicy taka atrakcje... moze nawet kiedys sie wybiore aby sprobowac :)
kisia - Pią Cze 03, 2005 23:47
=CzArNuLkA= napisał/a: | Do tego źródełka chodzą już nawet pielgrzymki |
jeszcze troche i będa mówić ze to cudowne lecznicze źrodełko
Czarnulka - Pią Cze 03, 2005 23:49
kisia napisał/a: | =CzArNuLkA= napisał/a: | Do tego źródełka chodzą już nawet pielgrzymki |
jeszcze troche i będa mówić ze to cudowne lecznicze źrodełko |
Eeee...to też już mówią :]
Może nie cudowne,ale lecznicze :zdziwko:
kisia - Pią Cze 03, 2005 23:59
noooo to chyba sołtys zacznie niezla kase zbijać :kwasny:
Dana - Sob Cze 04, 2005 08:08
kisia napisał/a: | jeszcze troche i będa mówić ze to cudowne lecznicze źrodełko |
znam to żródełko cudowne jest dlatego że jest nieskarzone
lecznicze nie słyszałam - nie szkodzi było przebadane
jest jeszcze jedno jak się jedzie na Żory ,o tyle ciekawsze ,że w środku lasu ,spacerkiem można dojść po niedzielnym obiadku i posiedzieć w leśnym zaciszu przy szumie tego małego wodospadziku - taka miniaturowa atrakcja :) gorzej z noszeniem butelek
Dlatego to o którym pisze Mariuszjest praktyczniejsze gdy chce się przywieść tę wode do domu :)
Mariusz - Sob Cze 04, 2005 16:35
osfald napisał/a: | hmmm... tez nie wiedzialem ze mamy w okolicy taka atrakcje... moze nawet kiedys sie wybiore aby sprobowac :) |
Mój nr. gg masz, więc jak co to pisz i pytaj o droge ;)
Aither - Sob Cze 04, 2005 16:45
hm.... nie no mi chyba nie chcialoby sie jechac z bankami i smigac wode do chaty taki kawal drogi :)
Fenix - Nie Cze 05, 2005 11:25
Ty z wyjsciem do sklepu masz problem a co dopiero jechac po wode 25 km ...hehehe
Aither - Nie Cze 05, 2005 11:26
Fenix coz... do sklepu musialam isc piechota atam musialabym podjechac samochodem :D co za tym idzie wole jezdzic niz chodzic :D poza tym nabralam ostatnio ochoty nie tylko na chodzenie :P
PAKuS - Nie Cze 05, 2005 18:02
a jak Ja pojadę do szczyrku to też mam wodę ze źródła i to jeszcze na dodatek za darmo
ANIUS - Nie Cze 05, 2005 18:05
hmmm, w tym naszym zrodelku poki co takze za darmo, cio?!?! :P
Asienka - Nie Cze 05, 2005 18:33
ANIUS napisał/a: | m, w tym naszym zrodelku poki co takze za darmo, cio?!?! |
tak za darmo ale pojechac trzeba :D
Mariusz - Nie Cze 05, 2005 19:41
Tak, za darmo :) Nigdy nie było opłat i raczej nie będzie. Zrobi się najwyżej pobór wody wcześniej i tyle ;)
ANIUS - Nie Cze 05, 2005 20:46
Asienka napisał/a: | ale pojechac trzeba |
rowerem za darmo :P
frohike - Nie Cze 05, 2005 21:07
moze i za darmo no ale ciezko te wode pozniej do domu zawiezc
ANIUS - Nie Cze 05, 2005 21:56
a tam napic sie i w droge :rotfl:
albo na garbek, jak ten wielbladzik :P na kolkach :P
|
|
|