|
|
dupiate forum
|
 |
Forum Ogólne - Honorowi dawcy
kisia - Pią Paź 22, 2004 22:16 Temat postu: Honorowi dawcy Co o tym sądzicie?
Czy kiedykolwiek zdobyliście sie na taki gest dla drugiej osoby?
Ja dla swojej rodziny w każdej chwili.
A dobrololnie .. hm, cykor jestem, słabnę przy każdym pobieraniu.
Nawet jak idę z dzieckiem na pobieranie krwi jestem bardziej blada niż ono.
Ale jeśli zajdzie taka potrzeba, myślę że się przełamię.
Ponoć dają 7 ( jeżeli się nie mylę) czekolad- chyba zostanę honorowa dawczynia ;) :D
kazidelko - Pią Paź 22, 2004 22:20
Ja z racji pewnych spraw zdrowotnych,jestem wykluczony jako dawca...ale chetnie zjem 6 czekoload w trosce o Twoje bioderka Kisiu... :wink: ...To bedzie mój wkład... :lol:
kisia - Pią Paź 22, 2004 22:22
o moje bioderka sie nie martw, pobiegam sibie po schodach zrzuce to co sie ewentualnie odłoży na bioderkach :twisted: :P
kazidelko - Pią Paź 22, 2004 22:33
Za pó?no...otwieram już piątą czekoladę...Nie zbliżać się proszę,bo jak jem to mlaskam i pryska strasznie na boki...
kisia - Pią Paź 22, 2004 22:36
kazidelko, to dobrze , przynjamniej przy Tobie mozna sie samemu najeść ;) :lol:
kazidelko - Pią Paź 22, 2004 22:44
taaaa....cenie honorowych dawców ...czekolady... :)
A tak poważnie...Otarłem się niedawno o pewną grupę Chrześcijan traktujących dosłownie pewien cytat z Biblii zakazujący przetaczania krwi...Moim zdaniem to absurdalne....Czy też tak uważacie?
Czarnulka - Pią Paź 22, 2004 22:57
Ja już się nie mogę doczekać pełnoletności z jednego tylko powodu.
Chcę oddać jak najwięcej,w miarę życiowych możliwości,krwi!!
Moja mama pracuje w szpitalu i widzę jak wielkie jest na nią zapotrzebowanie,a jak mało zainteresowanych pomocą :( To straszne :cry:
kazidelko - Pią Paź 22, 2004 23:02
Moim zdaniem w Polsce nie szanuje się HDK-ów...Dlatego jest ich coraz mniej...
prezes_g_sz - Sob Paź 23, 2004 02:42
za oddanie krwi daja 7 czekolad, kawe i wafelka :D
w przyszlym tygodniu znowu ide :)
Asienka - Sob Paź 23, 2004 07:49
MYśle że oddawanie krwi jest ważną reczą i każdy chociaż raz na jakiś czas powinien to zrobić , sama potrzebowałam kiedyś krwi i wiem jak było ciężko. Chociaż chciałabym niemoge zozsać HDK ale ak jestem w pełni sił to to staram oddać troche czerwonego płynu :!:
Volt - Nie Paź 24, 2004 00:48 Temat postu: oddawanie narządów Teraz na tapetę wszedł temat równie ważny, jak oddawanie krwi - oddawanie narządów. Jest prowadzona akcja, aby w dokumentach nosić zgodę na pobranie organów. Czy ktoś z Was by się zdecydował na coś takiego?
Ja osobiście znając polską służbę zdrowia mam mieszane uczucia. I to nie z powodu, że ktoś mi pobierze organy po mojej śmierci, ale że mi ją "troszkę" przyśpieszy mając zapotrzebowanie
:evil:
kazidelko - Nie Paź 24, 2004 00:57
O ile dobrze pamietam,to trzeba mieć przy sobie brak zgody na pobranie narzadow.
Volcie...nie wpadajmy w psychozę.To do niczego nie prowadzi...
kisia - Nie Paź 24, 2004 01:08
Jak miałam stary dowód to miałam taka informację, teraz nie mam ale tylko dlatego bo nie pamiętam by ja umieścić w portfelu. Jeżeli jakiś mój organ po mojej śmierci może uratować kogoś to jaknajbardziej sie zgadam.
Cytat: | Ja osobiście znając polską służbę zdrowia mam mieszane uczucia. I to nie z powodu, że ktoś mi pobierze organy po mojej śmierci, ale że mi ją "troszkę" przyśpieszy mając zapotrzebowanie |
w zasadzie nie pomyślałam o tym, ale masz racje może tak się zdarzyć :(
Volt - Nie Paź 24, 2004 01:25
kazidelko napisał/a: | O ile dobrze pamietam,to trzeba mieć przy sobie brak zgody na pobranie narzadow.
Volcie...nie wpadajmy w psychozę.To do niczego nie prowadzi... |
Tu masz rację - w chwili obecnej polskie prawodawstwo zezwala na pobranie narządów. Realia jednak są trochę inne. Stąd akcja (te podpisane oświadczenia w dokumentach), aby bezdyskusyjnie móc pobrać narządy po śmierci.
PS.
Po działaniach pogotowia w ?odzi trudno o brak psychozy
Asienka - Nie Paź 24, 2004 06:49
Podstawy prawne sa takie
Jesli wyra?nie przed smiercią nie powiesz nie - zgody , to mogą ci pobrac.
Ale realia są troche inne tak jak piszesz np. jak rodzina protestuje to potrfia tego nierobic.
A ztymi deklaracjami to dobry pomysł :!:
Czarnulka - Nie Paź 24, 2004 10:31
Narządy :shock:
Nawet martwą by mnie bolało :P
Nie no jakaś taka przerażająca wizja...Aż się boję umrzeć.
Ja idę od razu do krematorium więc nawet chyba nie zdąża mi czegoś wyjąć :P
Asienka - Nie Paź 24, 2004 20:32
Cytat: | Nie no jakaś taka przerażająca wizja...Aż się boję umrzeć |
A na myśl że komuś twoje narządy moga kiedys komuś uratować życie niepojawia ci sie chwila zadumania, a gdyby Tobie lub komuś z bliskich coś się stało (odpukać) i potrzebowałby nowej "części" to co bys zrobiła - myślę że szukałabyś dawcy ...........
Czarnulka - Nie Paź 24, 2004 20:34
Jak to powiedział kiedyś Kolega Volt...Asieńko patrz na bu?ki...one dużo wyrażają :]
Asienka - Nie Paź 24, 2004 20:38
Widocznie jestem śłepa :?
Ale poprostu dla mnie to nie jest temat na który sie żartuje.
Sorki jeski cie uraziłam
Czarnulka - Nie Paź 24, 2004 20:43
Nie no spokojnie,ale jeśli czytałaś od poczatku to wiesz,ze czekam na pełnoletnosć,bo chcę pomóc.Trochę bym sobie zaprzeczała,prawda :wink:
Asienka - Nie Paź 24, 2004 20:45
Wiesz mam znajomych którzy oddają krew litrami a, pociąc by sie niedali ,wiec poprostu wzięłąm to jako osobny temat :)
Czarnulka - Nie Paź 24, 2004 20:58
Jak już będę martwa to dam się pociąc.Tzn... :lol: no nie,głupio to brzmi...
Ale biorąc pod uwagę to,że nigdy nie leżałam w szpitalu oprócz tego,że wychodziłam na świat to jet to dla mnie trochę przerażająca wizja..
kisia - Nie Paź 24, 2004 21:18
=CzArNuLko =, jak juz będą Cię kroić gdy bedziesz martwa to nie będziesz świadoma że jestes w szpitalu :D
Czarnulka - Nie Paź 24, 2004 21:49
Ale co z moją duszą?! :P Ona będzie wszystko obserwować :mg:
kisia - Pon Paź 25, 2004 00:12
Twoja dusza będzie dumna że Twoje organy ratuja komuś życie :)
Volt - Pon Paź 25, 2004 00:43
=CzArNuLkA= napisał/a: | Ale co z moją duszą?! :P Ona będzie wszystko obserwować :mg: |
Jeżeli chodzi o cielesną powłokę to będzie jej już wszystko jedno :lol:
Czarnulka - Pon Paź 25, 2004 16:08
No ja nie wiem :? Potrafię się bardzo przywiazać do "przedmiotów" :wink:
frodo - Czw Paź 28, 2004 16:39
ja tam wole oddawać inne płyny organiczne, przynajmniej oddawanie ich jest przyjemne i dają życie :D
kazidelko - Czw Paź 28, 2004 18:51
Długo Cię już męczy biegunka Frodo?Węgiel nie pomaga...?
kisia - Czw Paź 28, 2004 20:11
kazidelko, :lol: :spoko: :lol:
wiesz Frodo jest takie powiedzenie " lepiej sie nie odzywac i tylko uchodzić za głupiego, niż odezwać sie i rozwiać wszelkie wątpliwości", a Ty za kazdym razem właśnie rozwiewasz wątpliwości :?
Mariusz - Nie Gru 05, 2004 20:18
Oddać krew można chyba po 18 roku życia, więc ja będę to mógł zrobić dopiero we wrześniu przyszłego roku. Jeśli zajdzie taka potrzeba to oddam krew.
frohike - Nie Gru 05, 2004 22:04
Zauwazylem ze podjeta została ciekawakwestia.
co bedzie z nami po smierci.
w moim czarnym scenariuszu wychodzi na to ze nic nie ma po smierci.
ale to sie okaze po smieci. :)
druga opcja jaka biore pod mysl jest powtorne narodzenie pod inna postacia.
podobno wygladam jak krecik to moze w przyszlym wcieleniu kto wie.......
reinkarnacja jak najbardziej by mi pasowala
LuKaSh - Wto Gru 07, 2004 16:57
Mi facetka z Religii na pytanie: "Czy wierzy pani w reikarnacje" odpowiedziała: Nie, a po za tym reikarnacja jest karą dla człowieka, ponieważ jego dusza po śmierci nie może w spokoju odpocząć" :D
Asia_:) - Czw Gru 09, 2004 14:01
w zeszły poniedziałek ambulans krwiobiorczy stał w Zabrzu na pl. Wolności
wracałam ze szkoły i zdecydowałam sie wypelnic karte dawcy i pojśc oddać krew
zawsze chciałam to zrobic, chcialam robic to regularnie
ale po za wiekiem 18 lat trzeba spełnic wiele innych warunków
najważniejsze to:
waga
ich skala dopuszczalnosci jest bardzo niska, pilnuja szczegolnie "poczatkujacych"
jesli masz 168 cm wzrostu powinienes wazyc conajmniej 58 kilo ale najlepiej byloby 60 (dotyczy rowniez facetow)
nalezy byc na "glodzie lekowym", odnosi sie to do tabletek od apap(chyba 4 tygodnie)
po antykoncepcyjne->conajmniej dwa miesiace przerwy
sprawy zdrowia są oczywiste
w ankiecie widnieje pytanie: czy czuje sie pan/pani zdrowa :)
rozbawilo mnie troszke ale to wazne
od zwykłego przeziebienia niedaleko do przeziebienia krwi czy posocznicy(bakteryjne zakazenie krwi)
zgadnijcie dlaczego mnie nie dopuścili??
taaak za pierwszy warunek: mam dla nich zbyt duza niedowage
jak na kobiete przystalo stanelam jak wryta gdy to uslyszalam :o
no ale mamy czas na oddawanie krwi-pomyslalam
limit wiekowy: 18-60
duuuuuzo czasu zeby przytyć :lol:
no moze po ¦więtach???
frohike - Czw Gru 09, 2004 15:15
Cytat: | no ale mamy czas na oddawanie krwi-pomyslalam
limit wiekowy: 18-60
duuuuuzo czasu zeby przytyć
no moze po ¦więtach??? |
ja oddam pare kilogramków od zaraz, nie musisz czekać do świąt.
albo pójdziemy razem i niech nas zważą razem i zrobią średnią, wtedy napewno się na to załapiesz.
:D
prezes_g_sz - Czw Gru 09, 2004 15:45
asia powinnas sie cieszyc ze malo wazysz :) a krew mozesz oddac w szpitalu w gliwicach tam sie waga nie przejmuja :)
kisia - Pią Gru 10, 2004 01:18
kurcze no to ja też mam niedowadę :shock:
Asia_:) - Pią Gru 10, 2004 17:44
Cytat: | albo pójdziemy razem i niech nas zważą razem i zrobią średnią, wtedy napewno się na to załapiesz |
:lol: :lol: :lol:
¦wietne
frohike - Pią Gru 10, 2004 18:42
to teraz tylko czekam na termin. :wink:
Frycek - Sob Gru 11, 2004 07:09
frohike napisał/a: |
to teraz tylko czekam na termin. :wink: |
Chyba sie nie doczekasz :mg: :]
Asia_:) - malo wazy :shock: :lol: to ciekawe czemu jestem taki pozgniatany :lol: :cry: :lol: ,nie no zartuje :wink: :lol:
lisza - Sob Gru 11, 2004 08:44
Cytat: | to ciekawe czemu jestem taki pozgniatany ,nie no zartuje |
hehe :lol: :lol: :lol:
Asia_:) - Sob Gru 11, 2004 11:54
Cytat: | to ciekawe czemu jestem taki pozgniatany |
chyba połamany i niemamocny :lol: :lol: :lol: :roll:
aaaaa mialo byc o dawcach :)
:ot:
frohike - Sro Sie 17, 2005 00:46
29 sierpnia obok Dworca PKP bedzie mozna oddac krew
Admike - Sro Sie 17, 2005 07:20
Ja oddaję krew już od 2001 roku. Niestety z uwagi na wypadek samochodowy,który miałem i przebyte 4 operacja przez dłuższy czas nie mogłem oddawać (nie wolno oddawać krwi w okresie 6 miesięcy od zabiegu operacyjnego).Przyznam się,że bałem się tej ogromnej igły za pierwszym razem :zawstydzony: :wstyd: ,ale przekonałem się,że "strach ma wielkie oczy"
Niedwano znów oddałem i następny raz mogę iść dopiero w październiku.
Rozmawiałem z pielęgniarką w stacji krwiodawstwa i okazuje się,że jest tragicznie!!! :( Brakuje im krwi!!! Aż dziw bierze,że ma to miejsce w kraju z taką dużą liczbą ludności jakim jest POLSKA :(
Jeśli komuś z Was nie żal 2,44 na sms-a to przyłączcie się do akcji w w w krewniacy, p l (przepraszam moderatorów,jeśli podając ten adres naruszyłem regulamin)
Szamanka - Sro Sie 17, 2005 08:50
Tak to prawda,ze brakuje krwi i nie tylko w Polsce ale na calym swiecie
espi - Sro Sie 17, 2005 12:12
Dziś autobus stoi koło dworca. Zdyskwalifikowali mnie jako dawcę. :( Na dłuuugo, jeśli nie na zawsze. :/
Szamanka - Sro Sie 17, 2005 12:46
a dlaczego burku?
espi - Sro Sie 17, 2005 12:47
Szamanka napisał/a: | a dlaczego burku? |
Biorę leki, które uniemożliwiają zostanie dawcą i jeszcze dłuuugo będę je brała. :(
Szamanka - Sro Sie 17, 2005 12:50
burku, glowa do gory,kiedys napewno oddasz przyslowiowy "litr krwi"
Zodiaczek - Pon Wrz 12, 2005 20:58
Ja oddaję co 2 miesiace ;)
Admike - Wto Wrz 13, 2005 08:00
Zodiaczek napisał/a: | Ja oddaję co 2 miesiace |
co 2?????? :niepewny: czy w ankiecie nie ma zapisu,że pomiędzy jednym a drugim oddaniem musza minąć 3 miesiące??
kaszanna - Wto Wrz 13, 2005 08:01
Też zostałam zdyskwalifikowana :( Bo jestem alergikiem :(
Zodiaczek - Wto Wrz 13, 2005 09:16
Hejka miałem rację, musiałem zobaczyć legitę czy się nie przejęzyczyłem, jednak chodzę co 2 miesiące mam dowód:
"Przeciętny dorosły człowiek ma ok. 5 - 6 litrów krwi. Jednorazowo pobiera się
-- 450 ml. Mężczyźni mogą oddawać taką ilość nie więcej niż 6 razy w roku,
a - kobiety nie więcej niż 4 razy w roku."
Więcej informacji na:
h t t p;//w w w rckik, p l/krwiodawstwo.htm
praz - Wto Wrz 13, 2005 09:51
chciałam kiedys oddać, ale nie wzieli, bo miałam anemię, uboczny efekt diety bezmięsnej :(
Admike - Wto Wrz 13, 2005 14:02
praz bardzo podoba mi się Twoja postawa :padam: widzisz tak to już jest w tym cholernym świecie:jeśli chcesz coś dobrego dla innych zrobić,to nie wolno Ci :( natomiast ludzie,którzy mają takowa możliwość nie robią nic :zalamany:
Aither - Sro Wrz 14, 2005 20:29
ja teraz nie chce oddawac krwii bo mam sklerodermie, nie jest to zakazna choroba ale przynajmniej nie beda mnie meczyc wyrzuty sumienia
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 21:09
Może zrobimy jakąś zmasowaną akcję.
Aither - Sro Wrz 14, 2005 21:12
FORUM oddaje krew? ja odpadam niestety.... moge jako kierowca albo "pozniejsza" pielegniarka :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 21:15
pielęgniarka dobrze brzmi, jak będzie mi słabo to mnie reanimujesz :P
Aither - Sro Wrz 14, 2005 21:24
Mateuszku reanimacja nie jest wtedy gdy Ci slabo :) ale pomysl z oddawaniem krwii to dobry pomysl :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 21:25
1 października mam termin, ale tak sobie myślę, że szło by zrobić zmasowaną akcję :)
Aither - Sro Wrz 14, 2005 21:57
Zodiaczek, to dobry pomysl... nie wiem jak reszta uzytkownikow na to sie zapatruje... ja moge was wspierac tylko duchowo :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:02
Tylko duchowo, troche mało :P
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:03
Zodiaczek, oj no co mam za raczke potrzymac ? w sumie lubie moment gdy igle wbijaja... i zaczynja powoli na upuszczac :] takie milusie uczucie ssania od srodka :] mrrrrrrrrr cudne uczucie :] lubie jak mi pobieraja krew :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:05
Ja lubię jak ktośmnie trzyma za rękę w trudnych chwilach
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:06
Zodiaczek, gdyby oddawanie krwii byloby trudna chwila dla Ciebie to bys jej nie oddawal Myszko :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:10
:zawstydzony: :zawstydzony: :zawstydzony: :zawstydzony:
Jestem zawstydzony
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:13
:hyhy: :rotfl: oj faceci faceci.... :] i to w Was tez kochamy :)
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:14
zawsze do usług
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:16
wiec ladnie idz oddaj krew a po niej moge nakarmic Cie tabliczka czekolady i kawe zrobic :]
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:18
Tak, jak ty mi ją zrobisz to jestem w stanie oddać całą krew którą posiadam
Czarnulka - Sro Wrz 14, 2005 22:19
Ja bym chętnie oddała krew,ale jeszce nie mogę :zdegustowany: :(
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:21
Dlaczego słonko nie możesz?
Czarnulka - Sro Wrz 14, 2005 22:22
Bo nie jestem pełnoletnia...
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:27
aaaaaaa no tak przecież grudniowa jesteś :P
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:29
to trzeba byc pelnoletnim? a to nie wiedzialam :]
Zodiaczek - Sro Wrz 14, 2005 22:33
Ale jak się ma prawie 18 to wystarczy zgoda rodziców, w Rybniku to przechodziło :)
Alinka - Czw Lip 13, 2006 08:37
Volt napisał/a: | Jest prowadzona akcja, aby w dokumentach nosić zgodę na pobranie organów. | ja nosze przy sobie w portfelu niby karte, niby dokument, na ktorym jest moj pesel i wszystkie dane, oraz oswiadczenie , ze wyrazam zgode aby po mojej śmierci pobrac potrzebne komus narządy.. a co do oddawania krwi, chcialabym ale brak mi jakiejs motywacji..choc z drugiej strony lubie jak mi pobieraja krew, zawsze maja z tym duzoo problemow bo krew nie chce leciec:) zróbmy jakas forumowa zbiorke, wesprzemy sie wzajemnie :oczami:
Admike - Czw Lip 13, 2006 20:23
19.07 pora na kolejne oddanie krwi
już wiem na pewno (poinformowano mnie o tym w stacji krwiodastwo i dlatego zależy im bym oddawał regularnie),że moja krew idzie przede wszystkim na ratowanie dzieci
Alinka - Czw Lip 13, 2006 22:16
a jaka masz grupe krwi??
Major - Czw Lip 13, 2006 23:03
Wybrałem się raz z dziewczyną i kumplem na oddanie krwi. Lekarka wtedy mi powiedziała, że nie moge, bo chyba miałem jakieś zaszłości przeziębienia. Jakoś od tamtej pory brakło mi motywacji na pujście tam. Zresztą za każdym razem jak tam szedłem miałem katar+kaszel.
Admike - Pią Lip 14, 2006 10:10
Alinka moja grupa krwi to AB Rh +
niby nie jest aż taka rzadko występująca a mimo to proszono mnie o regularność oddawania
Alinka - Pią Lip 14, 2006 12:35
Admike napisał/a: | grupa krwi to AB Rh + | jest rzadka ta grupa.. ja nie znam nikogo o tej grupie krwi.. ja mam 0 Rh + podobno.. to kto idzie ze mna oddac krew?? :ok: , no chyba ze mojej krwi nikt nie chce.. zbyt popularna grupa
Jacek13 - Pią Lip 14, 2006 13:44
Alinka napisał/a: | jest rzadka ta grupa.. ja nie znam nikogo o tej grupie krwi | Nie znowu taka rzadka.Moi dwaj synowie mają Rh+AB.Bo ja mam Rh+B, a żona Rh+A.I chłopaki są mieszanką. :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Jacek13 - Pią Lip 14, 2006 13:49
Alinka napisał/a: | aby po mojej śmierci pobrac potrzebne komus narządy. | To bardzo piękny gest>Sam jestem biorcą i wiem jak są potrzebne narządy do transplantacji. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :D :D :D :D :D :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami:
kaszanna - Pią Lip 14, 2006 14:15
Krwi oddać nie moge bo jestem alergikiem. A narządy można ode mnie pobrać pod warunkiem że będę martwa ;)
Alinka - Pią Lip 14, 2006 14:53
a u mnie Mama ma 0 Rh- a Tatus ) Rh+ wiec weszly we mnie geny ojca:D jakie to szczescie hi :hyhy: , eh chce ale sie boje oddac:/ boje sie ze nie bede sie nadawac eh
Darx - Pią Lip 14, 2006 16:38
Ja to ewentualnie mógłbym zostać dawcą orgazmów :)
A tak na poważnie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Ale przypuszczam, że miałbym podobnie jak Kisia... Tzn dla rodziny tak a dla innych... Hmmm... Pewnie bym się zastanawiał...
frohike - Pią Lip 14, 2006 18:49
Darx napisał/a: | Ja to ewentualnie mógłbym zostać dawcą orgazmów
A tak na poważnie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Ale przypuszczam, że miałbym podobnie jak Kisia... Tzn dla rodziny tak a dla innych... Hmmm... Pewnie bym się zastanawiał... |
po śmierci bedziesz mial ciekawsze rzeczy do robienia niz rozmyslanie kto dostanie twoja nerke :D
kaszanna napisał/a: | Krwi oddać nie moge bo jestem alergikiem. |
jestes tego pewna, bo sam chcialem oddac a jestem alergikiem
Dorothea - Pią Lip 14, 2006 20:59
kaszana nawet nie wiedziałam,ze alergicy nie mogą oddawac krwi :niepewny:
Ja mam A Rh+
madziar - Pią Lip 14, 2006 22:11
Admike napisał/a: | Alinka moja grupa krwi to AB Rh + | ja też mam tę grupę i słyszałam że to stosunkowo nowa grupa krwi :)
Major - Pią Lip 14, 2006 22:34
No to mam problem rozwiązany, jestem alergikiem i krwi oddać w takim razie nie moge. Ale coś dziwnego, bo miałem rozpiske o osobach, które krew mogą oddawać i te które nie mogą i nic o alergikach nie było.
Dorothea - Pią Lip 14, 2006 22:37
Major, a kto nie moze, pamietasz?????
Major - Pią Lip 14, 2006 22:37
Kryteria
Aby krew dawcy została zakwalifikowana do transfuzji musi przejść szczegółowe badania. Dawca nie może być zarażony krętkiem bladym (kiły), HIV, wirusem zapalenia wątroby (żółtaczki zakaźnej) typu B lub C. Jeśli test wypadnie dodatnio, krew nie jest przetaczana. Ponadto aby oddać krew dawca nie może:
w dniu zabiegu: czuć się źle; mieć mniej niż 18 lat (17 lat za zgodą rodziców) lub więcej niż 60 lat, ważyć mniej niż 50 kg, wykazywać objawów kataru siennego, poddać się leczeniu stomatologicznemu lub odbyć wizyty u higienistki stomatologicznej;
na 3 dni przed: przyjmować piroxicam lub lek z aspiryną;
na 7 dni przed: przechodzić małych zabiegów chirurgicznych (w tym: ekstrakcji zęba, leczenia przewodowego zęba);
na 4 tygodnie przed: chorować, gorączkować pow. 38 st.C; przyjmować lekarstw; przechodzić szczepienia;
na 6 miesięcy przed: ciężko chorować, przebywać operacji lub wypadków, przekłuwać uszu lub innych części ciała; przebywać w areszcie lub więzieniu; otrzymywać transfuzji krwi; przebywać w Afryce śr., Zach. lub Tajlandii; mieć wykonywanego tatuażu, akupunktury (z wyjątkiem akupunktury wykonywanej przez lekarza jałowymi igłami), przechodzić zabiegu endoskopowego, mononukleozy zakaźnej; mieć przypadkowego kontaktu z krwią ludzką; partner życiowy bądź seksualny oraz członkowie rodziny mieszkający wraz z dawcą przechodzić wirusowego zapalenia wątroby;
mieć kontaktu z zakaźnie chorym - w czasie odpowiadającym okresowi inkubacji choroby (lub jeśli jest on nieznany, przez 4 tygodnie) - (nie dotyczy wirusowego zapalneia wątroby);
kiedykolwiek: przechodzić żółtaczki; mieć zaleconej rezygnacji z oddania krwi; chorować na: choroby układu krążenia (nadciśnienie), dolegliwości ze strony serca, zawał, duszność, udar mózgu, choroby skóry, wypryski, wysypka, uczulenia, astmę, choroby krwi, naczyń krwionośnych, choroby nerek, nerwowe, cukrzycę, padaczkę, nowotwór, gruźlicę, przedłużone krwawienia, toksoplazmozę;
przebywać w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii ponad 6 m-cy od 1 stycznia 1980 do 31 grudnia 1996;
kobieta: być w ciąży przez ostatnie 12 miesięcy; miesiączkować 4 dni przed i po zabiegu; otrzymywać hormon wzrostu w latach 1965-1985;
Jednak jest o uczuleniach.
Dorothea - Pią Lip 14, 2006 22:40
Major napisał/a: | objawów kataru siennego |
czyli to jest alergia,czyz nie?????
Major - Pią Lip 14, 2006 22:43
tak jest.
A tu drugi taki ye stronz PCK i tutaj nie ma nic o alergii.
KTO NIE MOŻE ZOSTAć KRWIODAWC??
Krwiodawcą nie może zostać nosiciel wirusa HIV oraz nosiciele wirusów zapalenia wątroby typu B i C, a także osoby zakażone chorobami wenerycznymi. Wyklucza się osoby z tzw. grup podwyższonego ryzyka m.in. narkomanów, homoseksualistów oraz ludzi mających liczne kontakty seksualne z wieloma partnerami. Dawcami krwi nie mogą być osoby chore na gruźlicę, choroby krwi, choroby serca i naczyń krwionośnych, choroby układu nerwowego, choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego, a także osoby z przewlekłymi chorobami układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, skóry; chorzy na choroby tropikalne, a także alkoholicy. Nie kwalifikują się również osoby leczone hormonem wzrostu, po przeszczepie rogówki lub posiadający w swojej rodzinie chorego na chorobę Creutzfeldta-Jakoba.
Nie można oddać krwi w ciągu 6 miesięcy po zabiegu operacyjnym oraz w ciągu 12 miesięcy po przetoczeniu krwi lub po wykonaniu tatuażu, przekłuciu różnych części ciała, akupunkturze. Przez okres 12 miesięcy nie mogą oddawać krwi osoby powracające z Afryki Środkowej i Zachodniej, Tajlandii, a także osoby zwolnione z zakładów karnych.
Pamiętaj, aby powiadomić lekarza o wszystkich wątpliwościach dotyczących stanu Twojego zdrowia. Możesz w ten sposób uchronić zdrowie swoje oraz przyszłego biorcy.
Tyle, że jest coś o chorobach skóry i przewlekłych chorobach płuc co też może się zawierać w tej grupie.
frohike - Pią Lip 14, 2006 22:52
no to dawca nie zostane :/
Gmeras - Sob Lip 15, 2006 14:13
czyli przez głupie uczulenie krwi oddac nie moge lipton a mniałem kiedys plan sie wybrac ale jak bede miec czas to sie wybiore i mi powiedza na miejscu ... ;]
Alinka - Sob Lip 15, 2006 18:46
hmm a ja nadal sie klasyfikuje ;)
Admike - Nie Lip 16, 2006 17:45
madziar napisał/a: | Admike napisał/a: | Alinka moja grupa krwi to AB Rh + | ja też mam tę grupę i słyszałam że to stosunkowo nowa grupa krwi :) |
PROCENTOWY UDZIA? GRUP KRWI LUDZKIEJ POPULACJI:
A Rh+ 32%; 0 Rh+ 31%; B Rh+ 15%; AB Rh+ 7%
A Rh- 6%; 0 Rh- 6%; B Rh- 2%; AB Rh- 1%
Najczęstszymi grupami w Polsce są: grupa A i O. Znacznie mniej częstymi B i AB
źródło: h t t p;//w w w krewniacy, p l/?action=showArticle&id=105
Alinka - Nie Lip 16, 2006 18:00
Admike, kazdy tutaj cytuje czyjes wypowiedzi itd, potem powstaja nieścisłości... Ja mam grupe 0 Rh+ ;)
Admike - Nie Lip 16, 2006 18:01
Alinka, ;)
Gmeras - Nie Lip 16, 2006 18:13
ja mam AB rh -
czyli według co napisał admike to najżadszą ?
Admike - Nie Lip 16, 2006 18:16
Gmeras, moje informacje/dane są ze strony w w w krewniacy, p l
wychodzi na to,że rzeczywiście masz najrzadszą grupę krwi
Alinka - Nie Lip 16, 2006 18:23
czytam własnie tą stronke, i zaciekawiła mnie metoda oddawania tylko płytek krwi, albo osocza..
Harcerka - Sro Lip 19, 2006 23:24
ja jestem B rh-
Dorothea - Sro Lip 19, 2006 23:34
Harcerka, o kochana ten minusik troszke mnie martwi
Harcerka - Sro Lip 19, 2006 23:36
no tak bywa zwlaszcza ze maz ma A rh+
hmmm ale na szczescie medycyna jest juz na takim poziomie ze mozna temu zaradzic:)
Dorothea - Sro Lip 19, 2006 23:38
Harcerka napisał/a: | ale na szczescie medycyna jest juz na takim poziomie |
własnie i to wywołuje usmiech an mojej twarzy
Alinka - Czw Lip 20, 2006 09:16
Dorothea , moja mama tez ma grupe krwi rh- a urodzila 2 zdrowe córki jeszcze w latach 80-tych.. a co dopiero teraz w XXI nawet nie odczujesz tego ze masz grupe - :)
Dorothea - Czw Lip 20, 2006 13:54
Alinka napisał/a: | , moja mama tez ma grupe krwi rh- a urodzila 2 zdrowe córki |
widac zdawała sobie sprawe z powagi sytuacji i była odpowiednio chroniona przed ewentualnymi powikłaniami :)
Dorotka - Czw Lip 20, 2006 14:01
w tej chwili każdy lekarz na "dzień dobry" żąda od kobiety badania krwi pod kątem grupy i w przypadku, gdy czynnik RH jest ujemny a przyszły tatuś ma dodatki od razu prowadzi całą ciążę podając odpowiednie leki zapobiegające wytwarzaniu przeciwciał. Więc wszytsko powinno przebiegać całkiem bezpiecznie i dla mamusi i dla dziecka :)
Aither - Czw Sie 10, 2006 11:05
Banki krwii maja spore braki... jest w nich 1/3 zelaznej rezerwy, a najgorsze jest to ze zbliza sie kolejny dlugi weekend i moze sie okazac ze krwii braknie. Juz teraz jest sporo operacji i zabiegow przesuwanych z powodu braku tego plynu... teraz sie tylko modlic zeby nikomu z nas ten "plyn" nie byl teraz potrzebny. :zdegustowany:
Admike - Nie Sie 13, 2006 11:20
Aither, tak juz jest dłuuuuuuuuuugo niestety...
katarzyna35k-ce - Nie Sie 13, 2006 19:19
ech........... :zdziwko:
tuchałowa - Sob Wrz 23, 2006 13:51
Honorowy Dawca Krwi
Honorowym Dawcą Krwi zostaje każda osoba, która chociaż raz oddała honorowo krew. Honorowemu dawcy przysługuje
* tytuł i legitymacja "Honorowy Dawca Krwi" (wydawana przez odpowiednią jednostkę publicznej służby krwi)
* ekwiwalent w wysokości 4500 kalorii, zwykle "wypłacany" w formie czekolad lub innych produktów żywnościowych.
* zwrot utraconego zarobku na zasadach wynikających z przepisów prawa pracy,
* zwrot kosztów przejazdu do jednostki publicznej służby krwi i z powrotem,
* zwolnienie z pracy w dniu, w którym oddaje krew.
tuchałowa - Sob Wrz 23, 2006 13:52
Zasłużony Honorowy Dawca Krwi
Tytuł i odznaka honorowa "Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" jest zaszczytnym wyróżnieniem nadawanym honorowym dawcom krwi po oddaniu krwi w ilości podanej poniżej:
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" I stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 15 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 18 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" II stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 10 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 12 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
"Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" III stopnia przysługuje honorowemu dawcy krwi:
1) kobiecie, która oddała w dowolnym okresie co najmniej 5 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników,
2) mężczyźnie, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 6 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników.
Tytuł i odznaka "Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" nadawane są przez Polski Czerwony Krzyż. Wzór oraz szczegółowe zasady i tryb przyznawania odznaki reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 9 września 1999 r.
tuchałowa - Sob Wrz 23, 2006 13:53
Uprawnienia zasłużonych honorowych dawców krwi
* Zasłużony honorowy dawca krwi uprawniony jest do bezpłatnego zaopatrzenia w leki podstawowe i uzupełniające do wysokości urzędowych limitów cen, a także w leki, które zasłużony honorowy dawca krwi może stosować w związku z oddawaniem krwi (listę tych leków ustala Ministerstwo Zdrowia).
* Zasłużony honorowy dawca krwi ma prawo do przyjęcia poza kolejnością w poradniach działajacych w ramach ubezpieczenia zdrowotnego, a także do obsługi poza kolejnością w aptekach.
* Zasłużonemu honorowemu dawcy krwi, który oddał w dowolnym okresie co najmniej 20 litrów krwi lub odpowiadającą tej objętości ilość innych jej składników, mogą być nadanawane ordery i odznaczenia oraz odznaka Ministra Zdrowia "Honorowy Dawca Krwi - Zasłużony dla Zdrowia Narodu".
* Wiele samorządów miejskich na własną rękę wprowadza zwolnienia z opłat biletowych w komunikacji miejskiej dla zasłużonych honorowych dawców krwi, przy czym w celu nabycia prawa do bezpłatnych przejazdów w różnych miastach obowiązują różne progi minimalnej ilości oddanej krwi.
siebawie - Pią Wrz 29, 2006 20:25
tuchałowa, .......... nie chcę być niemiły, ale opcja z odznakami była na porządku dziennym w czasach PRL-u i na początku lat 90-tych. Teraz można sobie pomarzyć. W tej chwili przywileje honorowego krwiodawcy zawężają się do otrzymywania po pobraniu "racji żywieniowej" w postaci 7 czekolad ( w tym 3xmleczna, 2x orzechowa, 2x gorzka), wafla, paczki kawy i (o zgrozo) puszki "Konserwy turystycznej". Poza tym krwiodawca może liczyć na zwrot kosztów dojazdu, zaświadczenie do pracy lub szkoły. Na tym kończą się przywileje.
.......... wiem, bo oddaję od 6 lat i jestem na bierząco ;)
Alinka,.......właśnie,to ciekawy temat z tym osoczem. W tej chwili pobieranie krwi polega właśnie na oddawaniu osocza , a nie krwi "pełnej". Poza tym kiedyś stosowano pojęcie, że krew z grupy 0 nadaje się do mieszania z innymi. Teraz już się tego nie stosuje i każdy w razie "nieszczęścia" dostaje krew tylko i wyłącznie wg swojej grupy.
:)
tuchałowa - Pią Wrz 29, 2006 20:53
Akurat to zwięłam z wikipedii, więc sugerujesz, że nie była aktualizowana przez 15 lat jak założono ją w'01, ale cóż mogą kłamać, a ile juz oddałeś?
siebawie - Pią Wrz 29, 2006 22:53
........ być może i w Wikipedii to jest, nawet w punkcie krwiodastwa mają to w regulaminie, ale przepisy swoje, a rzeczywistość swoje.
....... co do mojego oddawania, to prawie 9 litrów. :)
tuchałowa - Nie Lis 12, 2006 20:51
A czy ktoś wie gdzie w Gliwicach oddaje się krew?
Major - Nie Lis 12, 2006 21:21
tuchałowa, takich miejsc jest wiele. Zapytaj w przychodni, oni takie informacje udzielają. Ja wiem, że na 100% w szpitalu onkologicznym za palmiarnią w godzinach rannych codziennie chyba od 7-12. Pewnie też w każdym innym szpitalu jest taka możliwość.
Basiorek - Nie Lis 12, 2006 23:09
często pod dworcem PKP stoi specjalny autobus do poboru krwi :)
nowakm - Pon Lis 13, 2006 08:10
Oddawać krew można praktycznie w każdym szpitalu, bo każda jednostka ma na nią ogromne zapotrzebowanie. Najlepiej pytac sie na izbach przyjęć w szpitalach. Ewentualnie rozejrzyj się dookoła na ogłoszenia na murach, może za jakiś niedługo czas autokar do pobierania krwi będzie w Gliwicach.
Ja osobiscie 3x oddawałam krew w autokarze, i 1x w Instytucie Onkologii. Później urodził mi się Kubuś i przez rok musiałam się wstrzymać, ale teraz chyba znowu pójdę, może w tym tygodniu nawet. Jak mi czas pozwoli :D
Admike - Pon Lis 13, 2006 11:20
Basiorek napisał/a: | specjalny autobus do poboru krwi |
aby takich autobusów było jak najwięcej,możecie wspomóc h t t p;//w w w krewniacy, p l/?action=showArticle&id=800]tę akcję
Kalka - Wto Lip 10, 2007 21:36 Temat postu: Dawcy krwi Wybieram się pierwszy raz oddać krew i chciałabym zapytać - ktoś z Was oddawał już krew?, macie jakieś doświadczenia w tym względzie?
Mariusz - Wto Lip 10, 2007 21:43
Zamierzasz oddać krew jednorazowo czy za jakiś czas jeszcze raz ?
Kalka - Wto Lip 10, 2007 21:57
Mariusz napisał/a: | Zamierzasz oddać krew jednorazowo czy za jakiś czas jeszcze raz ? |
Jeśli okaże się że nie ma przeciwwskazań to chciałabym to ciągnąć
daniela - Pią Lip 13, 2007 08:42
moj mąż oddaje regularnie od chyba 10 lat..
bardzo dobrez sie czuje, wogole nie choruje, swietnie wyglada :hyhy:
same zalety w oddawaniu krwi!!
a przezde wszytstkim pomaga tym którzy potrezbuja krwi.... :ok: :super:
daniela - Pią Lip 13, 2007 08:43
tuchałowa napisał/a: | A czy ktoś wie gdzie w Gliwicach oddaje się krew? |
moj mąż oddaje w onkologii
|
|
|